Final de 2017. Jungla din liga 4 şi Rapidul paralel

Rapid
Brandul Rapid

Crăciunul a trecut, dar nu putem intra în noul an cu vreo datorie. Aşa că aici prezentăm retrospectiva unui an 2017 nebun pentru Rapid. Un an chiar teribil. Pentru a vă face o idee incipientă, aveţi în continuare linkurile către „oferta” făcută de Primăria Sectorului 1 către AFC Rapid. Fireşte, singura existentă, dar despre care unii au senzaţia că a fost refuzată din orgoliu. Măcar citiţi, dacă nu vă mai aduceţi aminte. În profunzime nu despre asta este vorba, ci despre haosul care împarte Rapid în trei.

Un club mai scindat ca niciodată. Chiar dacă nu toate cele trei entităţi au dreptul de a purta, cel puţin pentru moment, numele Rapid Bucureşti, nu înseamnă că nu vor fi luate în calcul. Din respect pentru fiecare rapidist şi, mai ales pentru cei care chiar îşi pun speranţe că Rapid va reveni acolo unde îi este locul. În topul fotbalului românesc!

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Horia Manoliu şi datoriile, pretexte ilare

AFC Rapid, profitând de legitimitatea de a fi fondator principal al SC FC Rapid SA s-a desprins de societatea intrată în faliment şi a dat restart din liga a 5-a. Un club mic, sărac, cu datorii. Cu juniori şi oameni care au dorit să ajute la menţinerea flăcării vişinii şi a numelui de care ne bucurăm, generaţii întregi. Pe lângă datoria imensă pentru un club de liga a 5-a, o altă problemă a Asociaţiei Fotbal Club Rapid Bucureşti, ar fi fost, chipurile, faptul că este prezidată de Horia Manoliu. De parcă asta contează când susţii pe cineva…

În fine, cei doi factori cumulaţi au determinat o serie de rapidişti, cu un trecut cel puţin la fel de îndoielnic precum al lui Horia Manoliu, să încropească o glumă de echipă. Nu suntem ironici, ştim că majoritatea dintre aceşti oameni sunt rapidişti. În acelaşi timp ştim însă că cei mai mulţi au pupat în dos, ani de-a rândul, oameni după care acum scuipă imaginar. Precum George Copos şi Valerii Moraru.

Comitetul de susţinere financiară, o denumire pompoasă

Ne oprim aici din acest punct de vedere, pentru a vă da seama voi singuri cam la ce nivel sunt aşa-zişii aristocraţi. Pentru că, să ne fie cu iertare, cu excepţia lui Dan Grigore, care şi-a anunţat şi demisia la un moment dat, nu prea are cum vreunul să se numească aristocrat. Este o poveste mai amplă şi nu ne interesează. Aşa că taximetrişti, ziarişti de mâna a şaişpea sau mici întreprinzători au format „Comitetul de Susţinere al Mişcării CFR”. Nu întâmplător am pus pe tapet această pompoasă, dar ridicolă titulatură. Veţi vedea mai târziu.

Andrei Cristofor
Andrei Cristofor înainte de meciul cu CS Dinamo

Acum discutăm, scurt, despre Mişcarea CFR. Club la care au fost aduşi foşti juniori de la SC FC Rapid SA. Vorbim despre mulţi care acum joacă tocmai la AFC Rapid. Matei Moldoveanu, Andrei Cristofor, George Săveanu. Îi mai amintim pe Mihai Mihalache, Daniel Burcea ori Iulian Manea. Nu întâmplător vorbim despre aceşti băieţi, pentru că ei sunt, în definitiv, singurii care au sperat că acolo se doreşte renaşterea spiritului Rapidului.

Asociere cu clubul unui stelist vs. 3000 pe Giuleşti

Poate că asta s-a şi dorit, dar startul a fost fals. Prin asocierea cu un club condus de un oltean stelist care apoi, tipic lor, a fost renegat violent de celebrul comitete de susţinere. Ajungem şi acolo. Întâi trebuie spus că echipa a jucat pe Giuleşti şi a încercat, din răsputeri, să alipească denumirea Rapid cumva. Măcar la nivel de subconştient, numai că media de 20 de suporteri prezenţi la meci a făcut imposibil acest lucru. Pentru că Mişcarea CFR nu a putut aduce la conducere decât doi foşti rapidişti cu nume, dar care oricum n-au prea convins pe nimeni.

Şi asta pentru că Vasile Caciureac şi Adrian Dumitru sunt din cu totul şi cu totul altă epocă comparativ cu actuala masă a celor care mai susţin Rapidul. S-a obţinut promovarea, dar în liga 4, de pe primul loc chiar, a mers şi AFC Rapid. Echipă care, apropo, în liga 5 fiind, şi doar cu Mihai Iosif şi Gică Păun ca nume sonore la nivelul staff-ului, a reuşit să aducă la un meci, pe Giuleşti, 3000 de oameni!

Primarul s-a plimbat pe stradă şi a decis să unească rapidiştii

La cel cu CS Dinamo în care golurile lui Bărbălău şi Boian au adus o victorie splendidă cu 2-0. S-a promovat şi totul era incert. Numai că, deodată, în prim plan a apărut Dan Tudorache, primarul sectorului 1. Despre care, realist vorbind, nu cred că auzise un rapidist din 100 înainte. Şi-a declarat rapidismul instant şi că a decis să readucă toţi rapidiştii la un loc. Desigur, Dan Tudorache, aşa cum a declarat, a fost impresionat de oamenii care îl întrebau pe stradă despre soarta Rapidului.

Dragnea
Liviu Dragnea a vorbit despre Rapid

Cu alte cuvinte, plimbându-se el prin Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia sau Primăverii, ca orice om normal, a dat nas în nas cu mii de rapidişti care au pus aceeaşi problemă pe tapet… Fireşte, nu are nicio legătură că face parte din acelaşi partid cu Liviu Dragnea, care chiar este rapidist declarat şi membru onorific al Clubului Aristocratic. Care a mai şi declarat ulterior că acest proiect, adică Academia, va fi crescută. Să fim de bună credinţă şi să credem pe cuvânt strict ce a spus primarul.

Trăiască Ştefan Costache! Huooo Ştefan Costache!

Oricum asta nu trebuie să fie obiectul discuţiei, ci modul în care s-a născut şi a funcţionat Academia Rapid. Pe grabă, AFC Rapid şi Mişcarea CFR, conducerile din acte ale celor două entităţi, au fost abordate. Numai că cei interesaţi nu ar fi vrut să dea cam nimic la schimb, se pare. Ba chiar ar fi sugerat, măcar la nivel declarativ, că AFC Rapid să îşi plătească datoriile şi apoi să cedeze totul la Primărie. De fapt către clubul Mişcarea CFR, de la care s-a pornit ideea reîntregirii rapidismului de pretutindeni. Normal, lucrurile nu au stat aşa.

Pentru că la discuţiile cu autorităţile locale a venit şi Ştefan Costache, preşedintele stelist al clubului. De fapt fondatorul acestei entităţi în 2004, un club de alergători, fără vreo legătură cu Rapid. Pe lângă el, şi celebrul comitet de susţinere al Mişcării CFR. Cei din urmă au fost de acord, dar omul din acte nu. Se spune că pretenţiile sale financiare nu ar fi fost acceptate. Atunci, s-a produs ruptura. Şi s-a ajuns la concluzia că nu este nevoie de clubul în sine, Mişcarea CFR, ci de oamenii care îl susţin.

Au luat şi tricourile, dar nu sunt continuatori legiferaţi

Problema e că acei oameni, cum era de aşteptat, nu aveau vreun raport contractul sau vreun statut în cadrul Mişcării CFR şi era normal să fie mai maleabili decât plastelina. Adică cei care au dat în plic câteva sute sau câteva mii de lei de-a lungul sezonului formau acest fictiv comitet de susţinere. Fictiv pentru că nu avea vreun statut delimitat de vreun act. Cum Rapid Redivivus 2017 deja fusese formată, s-a profitat de situaţie. Aşa s-a creat spectrul Academiei Rapid. Neclaritatea absolută este felul în care clubul a pornit direct din liga a 4-a. Cu toate că cei care au dat bani la Mişcarea CFR au rămas, deci în esenţă au fost aceeaşi oameni, care şi-au luat inclusiv tricourile deja purtate cu ei, Academia nu are decât moral descendenţă în Micaşrea CFR. Sportiv sau contractual nu există vreuna. Ştefan Costache şi-a luat clubul şi s-a retras din competiţie.

CITEȘTE ȘI  INTERVIU | Puiu Ionescu, despre meciuri aranjate, dopaj și... fotbal!
Daniel Niculae
Daniel Niculae şi-a scos un tricou la licitaţie

Steliştii sunt buni doar când oferă ceva

Acelaşi preşedinte, care acum era acuzat de comitetul de susţinere că e stelist şi că nu doreşte binele Rapidului. Tipic! De parcă stelist nu era şi atunci când savurau băuturi calde pe holurile Giuleştiului cu câteva luni înainte. Doar că ne-am obişnuit cu acei oameni, care mâncau şi beau cu Copos sau Moraru, pe care îi şi decorau, ca apoi să spună că ei sunt tartorii şi groparii Rapidului şi că ei ştiau de asta! Oricum ar fi, unii rapidişti, îi consideră de o probitate morală ireproşabilă pe membrii acestui comitet ilar. Long story short, Academia nu are vreo legătură ereditară sau sportivă cu Mişcarea CFR. Astfel că rămâne un colosal mister cum s-a putut înscrie formaţia direct în liga 4. Pentru că, teoretic, un club înfiinţat în 2017 – ceea ce este Academia Rapid – nu avea altă opţiune decât să înceapă din liga 5. Oricare altă situaţie încălcând grav din start măcar spiritul pe care Rapid l-a dezvoltat în 94 ani.

A mai apărut un Rapid paralel

În paralel, s-a mai format o societate, Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului, echipa suporterilor de la T2. Şi aceştia au avut discuţii cu reprezentanţii Primăriei, însă, normal, nu s-a ajuns la vreun consens. Despre situaţia acestor băieţi vom vorbi imediat, având în vedere că mai avem câteva chestii mai importante de spus. În primul rând, despre factorul cheie al Academiei Rapid. Este vorba despre cooptarea în proiect a legendelor rapidiste Daniel Niculae şi Daniel Pancu, dar şi a fostului decar Constantin Schumacher ca antrenor.

Constantin Schumacher
Constantin Schumacher

După cum ştim, Şumi are şi o şcoală de fotbal, iar astfel se pot împuşca mai mulţi iepuri deodată. Doar este Academie şi se axează, teoretic, pe creşterea jucătorilor. Ca o paranteză, se zvoneşte că, de fapt, această denumire, Academia Rapid, ar fi fost ideea băieţilor de la T2. Doar că e greu de confirmat totuşi, aşa că ne oprim aici. Ne reîndreptăm atenţia spre situaţia iniţială.

Academie construită din resursele AFC Rapid

Spre cea a ideii de la care a pornit Academia Rapid, anume ceea a creşterii de copii. Doar că singurii copii pe care îi are oficial sunt născuţi în 2001 şi 2003 şi toţi provin de la… AFC Rapid! De unde au fost luaţi cu tot cu antrenori, Mihai Iosif şi Nicu Costache. În fapt, Academia a luat grosul participanţilor la proiect din curtea AFC Rapid. Începând cu cei menţionaţi mai sus, continuând cu importanţi membri ai staff-ului precum Gică Păun şi Virgiliu Hudici.

Dar şi cu jucători ca Adrian Boian, căpitan sezonul trecut, Alex Costache, Andrei Dovleac, Adrian Mitea, Cătălin Bărbălău. La antrenamente au participat chiar şi Alex Petre sau Mihai Popa. Practic, 50 de oameni sau pe acolo, aduşi de la AFC Rapid. Momiţi cu promisiuni, girate mai ales de prezenţa granzilor mai sus menţionaţi în proiect, dar şi de deficienţa managerială severă pe care a afişat-o conducerea AFC Rapid în tot acest timp.

Academia
Academia a terminat pe locul 1

2018 să ne aducă un nou stadion şi o bază modernă la ProRapid

Ăsta este începutul unui Rapid nou, care din start beneficiază de destule favoruri, atipice concepţiei rapidiste. Mai grav este că echipa joacă cu tricouri pe care este imprimat, mare, Primăria Sectorului 1, cu toate că toată lumea a declarat că această autoritate nu a vărsat vreun ban în contul clubului. Nu avem vreun dubiu că acesta este adevărul, dar totuşi e deplasat acest parteneriat de imagine, cum a fost numit. Imaginea cui şi în ce scop?

Aşteptăm cu interes 2018 să vedem cum baza ProRapid va fi refăcută din temelii şi cum reconstrucţia grandioasă a stadionului Giuleşti va purcede. Suntem pregătiţi să pariem că nici una dintre ele nu se va consuma, dar noi totuşi aşteptăm. Suntem de bună credinţă şi oferim, ca de obicei, prezumţie de bune intenţii. Cum am făcut până şi cu Valerii Moraru. Atât doar că noi nu am băut şi mâncat de la el şi nici nu l-am decorat. 2018 va avea însă povestea lui, noi revenim la motorul Academiei Rapid.

Pancu, Niculae şi… csa steaua au readus peste 10.000 pe Giuleşti

Fără discuţii cuplul Pancu-Niculae a adus cei aproape 10.000 de oameni la primul meci şi cei aproximativ 14.000 la meciul cu csa steaua. Ba nu, greşim. Cu csa steaua mulţi au venit pentru că au vrut să înjure iar această ruşine a fotbalului românesc, înscrisă şi ea tot direct în liga a 4-a. Dovada cea mai bună în cele scrise aici stă la meciul cu Venus. Cu intrare liberă, dacă au fost 1500 de oameni la ultimul meci oficial jucat pe acest stadion în 2017.

Giuleşti
O imagine cu stadionul Giuleşti care te lasă fără cuvinte!

Asta spune multe. De la 14.000 de plătitori (n.r. – acest număr nu va fi recunoscut vreodată, dar se putea observa ochiometric lejer datorită gradului de ocupare) s-a ajuns la 1500 de oameni intraţi moca. E clar că şi acei oameni au venit tocmai pentru a-i vedea în acţiune pe cei doi jucând pe bătrânul Giuleşti. Nici nu contează dacă Pancone şi Nico sunt implicaţi gratis în proiect, dacă au salariu de 1000 lei sau 3000 euro. Astea sunt detalii care nu ar trebui să le intereseze pe nimeni. Pentru că oricum ar fi, ei sunt inima proiectului.

Intenţii bune, repercusiuni şi deficit managerial sever al AFC Rapid

Nu îi acuzăm de nimic. Suntem ferm convinşi că intenţiile lor sunt bune, dar reculul este unul devastator măcar pe termen scurt. Fiindcă AFC Rapid, entitate la care ambii au şi jucat, şi pe care mai ales Daniel Pancu a susţinut-o de atâtea ori la nivel declarativ cel puţin sezonul trecut, este călcată în picioare. Desigur, nu din cauza celor doi. Cât mai degrabă, mai spunem încă o dată, a neputinţei manageriale ce guvernează această entitate. O, nu, nu spunem că este voit aşa. Doar că asta e realitatea.

Chiar şi aşa, proiectul AFC Rapid, exact continuatorul legitim şi ereditar al istoriei de 93 de ani lăsată în spate de falimentul SC FC Rapid SA, are un parcurs decent. Cu aportul multor jucători inimoşi, cei trei pomeniţi mai sus, dar şi alţii precum Stamate, Panait, Neagu, Vuk, Ioniţă, Stoica, Stan, Munaf, Brăileanu sau Niţu, referindu-ne la cei care au jucat cel mai mult, steagul rămâne sus.

Bani mulţi vs. inimă şi muncă

Nu în ultimul rând, proiectul de 320.000 euro al Academiei Rapid este combătut cu munca sisifică pe care Andrei Anghel Constantinescu o face la prima echipă, dar şi cu cea a lui Robert Georgescu şi Cătălin Teodorescu de la juniori. Şi la care a contribuit Adi Voicu de asemenea, om care însă, din păcate, din motive greu de înţeles, nu mai face parte din staff… Oricum ar fi, AFC Rapid luptă pentru legitimitatea care îi aparţine. Cu toate că e greu, fiindcă de cealaltă parte vorbim despre doi monştri sacri. A căror unică vină este, poate, cea că s-au considerat mai mari decât sunt în istoria Rapidului.

Pentru că, apropo, Academia a primit interdicţie de la Justiţie să utilizeze numele Rapid. Cum era de aşteptat, de altfel. Revenind la afirmaţia de mai sus, o susţinem cu tot discernământul. Pentru că oricât de mari au fost Daniel Pancu şi Daniel Niculae pentru Rapid, ei nu pot avea pretenţia la mai mult de o feliuţă din istoria uriaşă a clubului din Giuleşti. Sunt imenşi. Dar la fel sunt şi alte zeci de foşti jucători ai Rapidului. Iar voi sunteţi liberi să vă gândiţi la fiecare nume care merită să fie în intervalul mai sus amintit.

CITEȘTE ȘI  BILETE | Detaliile de care ai nevoie înainte de Rapid - Farul
AFC Rapid
AFC Rapid, grupa 1999-2000

Academia Rapid, proiect lansat pe genunchi

Pancone şi Nico nici măcar nu şi-au confundat cariera cu clubul Rapid, cum au făcut-o, de exemplu, Take Macri sau Sandu Neagu. Oameni care toată viaţa au jucat numai la Rapid. Aşa, poate o dată altcineva să îşi dorească să facă alt Rapid şi îi cooptează pentru asta pe Şumudică şi Săpunaru. Sau pe Iencsi şi Măldărăşanu. Ori Nae Stanciu şi Mugurel Buga. Sunt personalităţi cu un impact la fel de mare în istoria Rapidului precum cei doi mai sus menţionaţi! Pancu şi Nico pare că s-au aruncat cu capul înainte într-un proiect frumos poleit pe exterior, dar care, cum am susţinut, nu o dată are serioase găuri pe interior. Iar asta e periculos pentru viitor. Tocmai pentru că ei sunt ridicaţi pe un soclu de zei în viziunea fiecărui om care iubeşte Rapid! Dar asta nu înseamnă că, automat, Academia TREBUIE să fie Rapid, obiectiv şi raţional vorbind.

Cele mai relevante dintre aceste găuri, în ideea că el a fost creat pe genunchi este problema lipsei personalităţii juridice. Fără de care ştiau că nu pot promova şi pe care nu au solicitat-o de la început pentru că ştiau că vor fi contestaţi de singura entitate care are dreptul să folosească denumirea Fotbal Club Rapid Bucureşti, tocmai AFC Rapid. Mai mult, cum am mai explicat, drept de semnătură nu are nici preşedintele Daniel Niculae, nici Daniel Pancu şi nici măcar managerul de proiect, Ovidiu Burcă. Persoană implicată cel puţin neclar în acest proiect. Nu, administrator în acte este Adrian Olariu, taximetrist în viaţa de zi cu zi. Ceea ce este inacceptabil şi jignitor pentru o entitate cu pretenţiile Academiei Rapid.

E corect ca Burcă să fie peste Pancu şi Niculae

Revenind acum la Ovidiu Burcă. Personaj meteoric în istoria Rapidului şi fără o vastă experienţă managerială el a fost pus, totuşi, să conducă acest proiect. Dincolo de faptul că a declarat că managementul din ultima parte a vieţii SC FC Rapid SA a fost unul defectuos, uitând probabil că el a fost preşedinte atunci, Burcă nu face ceea ce ar trebui. Nu contestăm că ar fi fost o idee mai bună ca el să coordoneze proiectul în faţa lui Pancu şi Nico.

Fără o experienţă vastă, el pare totuşi ceva mai copt şi abilitat în domeniu decât cei doi. Mai ales că treaba lor trebuie să se concentreze mai mult la ce au de făcut pe gazon şi la relaţia cu suporterii. Foarte corect! Nu e nimic în neregulă ca Burcă să administreze acest proiect. Este însă un mare semn de întrebare de ce nu e el omul care taie şi spânzură şi la nivelul documentelor şi de ce trebuie să existe Adrian Olariu să dea cu pixul. Nu e vorba, acesta din urmă este rapidist, ceea ce despre Ovidiu Burcă nu se poate spune vreodată. Nu despre asta e însă vorba. Pentru că un club mare nu se face pe sentimente, ci pe pricepere.

Moraru
Moraru, criticat dur de Burcă

Câţi de la Academia fac faţă în liga 3?!

Având în vedere aceşti factori avem tot dreptul, ca pagină citită de 415.000 de rapidişti în 2017 să punem întrebări şi să aşteptăm răspunsuri şi atitudine proactivă. Nu doar vorbe care rostesc cu o stereotipie îngrozitoare că duşmanii Rapidului vor răul Academiei. Este o tâmpenie! Nu facem parte dintre numeroasele pagini rapidiste care au renăscut pe Facebook instant o dată cu apariţia Academiei şi care promovează orbeşte un proiect cu multe găuri astupate cu ghemotoace de hârtie. Figurat vorbind, evident.

Nu despre asta e vorba, nu ăsta este scopul. Rapid trebuie să îşi urmeze cursul istoriei firesc, pe un făgaş lin, nu prin asumarea abuzivă a unei identităţi şi prin cuvinte fără acoperire. Sportiv, Academia arată bine. Cu toate că mulţi dintre componenţii lotului nu ştim dacă ar face faţă măcar la liga a 3-a. Nu ne referim la cei tineri. De până în, să zicem, 23 ani. Pentru că la acest nivel de vârstă totul ţine şi de şansă.

AFC Rapid se căleşte

Ne referim la nume consacrate care, în afara lui Lucian Petre Goge, nu au arătat o consistenţă demnă de un eşalon superior. Şi care, în mod sigur, nu ar fi venit să joace în liga 4 dacă ar fi fost doriţi măcar la o echipă cu perspective din liga 2. Şi când spunem perspective, nu ne referim neapărat la promovare, ci la formaţii care să achite drepturile financiare la timp. E o realitate evidentă. Nu pretindem că AFC Rapid stă diferit. Deşi având în vedere condiţiile vitrege cu care se luptă e posibil să îi călească mult mai bine pentru o luptă echilibrată măcar la nivelul de liga 3!

Cu atât mai mult cu cât la AFC Rapid există câţiva fotbalişti de mare perspectivă de asemenea. Despre stângăciile Academiei în cazul Muscalu nu mai are rost să discutăm, pentru că e inutil și orice explicație de-a lor e penibilă atâta timp cât pe site-ul lor oficial AMFB apare ca partener! Ne vom concentra atenţia pe tentativa lor de a obţine personalitate juridică. Fără de care, teoretic, vor juca şi la anul tot în liga 4. Bun, având în vedere că vorbim despre fotbal, orice se poate întâmpla…

AFC Rapid
Comprest GIM – AFC Rapid în Cupă

E doar un joc cu mingea, orice e posibil până la urmă!

Mulţi cred că este mult mai mult decât atât, dar realitatea e că ne amăgim singuri. E doar un sport, nişte băieţi care dau cu piciorul în minge, şi oricând se poate face orice modificare. E simplu. Să fim totuşi realişti. Legal, conform regulamentului, Academia Rapid nu are cum să joace în actualele condiţii în 2018 în liga 3, doar că vorbim totuşi de implicarea unui organism, AMFB, cu atât de multe probleme, încât permiterea promovării braţ la braţ a csa steaua şi Academia ar fi, poate, cea mai mică. Totul e posibil.

Mai ales în contextul în care s-ar putea consuma un episod incredibil în cazul ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Înscrierea lor în mijlocul sezonului! Vom vorbi într-un articol separat despre asta, acum însă vom scrie câteva rânduri totuşi şi despre proiectul băieţilor de la T2. Cu o coerenţă mult mai bună decât la Academia Rapid şi cu o perseverenţă de invidiat, ceea ce vor să facă pare din start o mare tâmpenie. Staţi! Explicăm imediat de ce.

Mentalitate incompatibilă cu Rapidul anului 2017

Am comparat cu Academia Rapid fiindcă ambele proiecte au luat naştere în 2017. Tâmpenia nu este în ceea ce băieţii fac, ci în ideologia lor. Nucleu puternic şi admirabil al galeriei rapidiste, prin spectacolul din tribune, T2 are totuşi o atitudine inexplicabilă. Proiectul lor se vrea a fi „Fotbal fără patron şi fără interese”. Ceea ce nu are cum să se întâmple în ziua de azi. Sau da, se poate întâmpla, dar doar la nivel amator. Numai că, fie că ne place sau nu, Rapid a devenit un brand de-a lungul istoriei.

CITEȘTE ȘI  A murit Fathi Taher... Condoleanțe familiei!

O echipă obişnuită să se bată la trofee şi doar când susţinerea financiară a fost pe măsură le-a şi câştigat. Şi, să recunoaştem, nimic nu este mai frumos decât când echipa ta favorită câştigă ceva. Fireşte, iubirea pentru Rapid ar fi trebuit să fie necondiţionată. Numai că asta e ceva de domeniul trecutului. Vorbim despre un spirit care nu va mai exista niciodată. Cel mai relevant este sondajul prezentat în care doar 2 la sută din români mai ţin cu Rapid!

Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului
Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului au avut o susţinere specială

De ce nu poate nici Rapid FNG să revendice puritatea

Pare ceva neverosimil pentru o echipă care aducea şi 100.000 simpatizanţi la un meci în anii 70-80, dar e cât se poate de real. Cifrele sunt confirmate şi de numărul de oameni care au vizitat pagina 1923.ro în anul 2017. Cei 415.000 reprezintă, practic, un pic mai mult de 2 la sută din totalul de, să spunem, 20 milioane de români. La fel, Rapid nu poate umple stadionul la nivelul ligilor inferioare decât la un meci al urii, cu csa steaua. Indiferent ce echipă are! Şi indiferent dacă vorbim despre Academia, AFC sau FNG! Aşadar, ideologia suporterilor de la T2 este una complet greşită în comparaţie cu posibilitatea de a face performanţă.

Mai mult, acest proiect, chiar dacă pornit din inimă şi corect, nu poate fi mai credibil, în condiţiile în care trei membri marcanţi ai T2, Paul Ciobanu, Cătălin Tudor şi Răzvan Căprăroiu au mers braţ la braţ cu Moraru, groparul SC FC Rapid SA, până la finalul finalului. Nu ai cum, în condiţiile astea, să ceri prezumţie de puritate sufletească! Este exact ca ideea de „against modern football” propagată de multe facţiuni din toată lumea prin intermediul… Facebook! Adică unul dintre cele mai moderne mijloace de comunicare la nivel Global…

Greu şi cu înscrierea la liga 5

Mai mult, chiar dacă ar înscrie echipa în liga 5 la mijlocul sezonului, nu s-ar schimba nimic. Ba mai mult, totul ar deveni şi mai penibil şi pentru AMFB şi pentru Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Mai cu seamă că, aşa fără patron, iată că nu au fost în stare să se înscrie nici măcar în liga 5… Nu e vorbă, li s-or fi pus şi piedici. Dar când nu se întâmplă asta în viaţă? O pregătire temeinică şi raţională te împiedică să te faci astfel de râs… O primire la mijlocul sezonului în liga 5 ar deschide, probabil, perspective şi pentru Academia. Chiar dacă promovarea la nivelul ligii 3 nu ţine doar de AMFB, pentru că acea competiţie este păstorită direct de FRF. Sunt detalii. Până atunci ne întrebăm, dacă tot s-a dorit renaşterea în forţă a Rapidului şi nu s-a dorit reglementarea situaţiei cu AFC Rapid, singura modalitate corectă… De ce nu s-a încercat începerea direct din Liga 1?

Academia Rapid - csa steaua
Academia Rapid – csa steaua se joacă pe Giuleşti

Fără ironie! Rebrănduirea FC Voluntari în Rapid, mult mai eficientă!

În mod cert era mult mai productivă o rebrănduire a FC Voluntari, chiar dacă asta ar mai fi durat, poate, un an. Era timp suficient pentru toate formalităţile, pentru construirea unui proiect viabil acolo. Cum suporterii rapidişti care au fost pe Giuleşti nu au avut ceva împotrivă cu implicarea politicului la Academia Rapid şi înscrierea entităţii direct în liga 4, în mod cert nu îi deranja dacă ea apărea direct în Liga 1. Indiferent dacă AFC Rapid funcţiona sau nu şi indiferent dacă ar mai fi durat un an în plus.

În definitiv, performanţa este cea care îii interesează pe rapidişti. Nu toţi sunt dispuşi să se bucure de meciurile de liga 5 sau liga 4. Schema ar fi fost mai complicată, dar o dată rezolvată mult mai solidă şi mai productivă. De acum, rămâne să decidă timpul ce se va întâmpla. Cert este că AFC Rapid nu mai este singur din 2017, ci a apărut şi un Rapid paralel. La propriu! De fapt două, dar Academia Rapid, care deocamdată nu se poate numi decât Academia, este piesa de rezistenţă.

Un SINGUR RAPID în 2018!

Materialul de faţă a avut obiectivul de a rezuma cât s-a putut de mult anul 2017, unul teribil în istoria echipei de lângă Podul Grant. Indiferent dacă sunteţi de acord sau nu cu rândurile de mai sus, aceasta este realitatea şi nu ne permitem, având în vedere statutul de cel mai citit site destinat unei echipe de fotbal din România, să afişăm altceva! Sperăm ca anul 2018 să aducă mai multă linişte şi pace între rapidişti! Nu contează cine rămâne, important este să fim un tot unitar!

Doar aşa vom ajunge iar acolo unde ne dorim, în Cupele Europene! Să dea Dumnezeu să avem un Giuleşti nou, să se refacă baza ProRapid din temelii, iar Academia Rapid, AFC Rapid şi Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului să redevină iar un SINGUR RAPID! Fără să conteze rasa, calificarea profesională sau imbecilitatea care măsoară cât de rapidist eşti. Nu există rapidist mai mare sau mai mic. Fiecare iubeşte clubul în felul lui.

Nu contează altceva decât ca fiecare să facă ceea ce ştie!

Nu contează că în cadrul clubului sunt implicaţi Horia Manoliu, Adrian Olariu, Ovidiu Burcă, Daniel Niculae sau Răzvan Căprăroiu. Important e ca fiecare să îşi îndeplinească rolul pentru care este competent şi, da, să fie remunerat pentru asta! Aşa este normal în orice stat civilizat. Cei care susţin exclusiv falsa iubire dezinteresată pentru Rapid sunt invitaţi să renunţe la joburi să vină să ajute clubul. Cu vânzarea de bilete, distribuirea de produse promoţionale, spălarea echipamentelor şi aşa mai departe. Fără să ia bani, normal, că doar e crezul lor!

Aşa ne dăm seama ce afirmaţii ridicole mai apar din când în când… Ştim că materialul de faţă nu este destinat multora. De ce? Pentru că grosul rapidiştilor a înţeles situaţia ca atare, pentru că ea este evidentă. Există însă şi oameni dezorientaţi şi câţiva contestatari. Din ce în ce mai puţini. Pentru ei am scris aceste rânduri. Sigur, nu a fost un material uşor de citit. Necesită timp, dar la o cafea sau un pahar cu vin merită savurat.

Să luăm exemplul lui Union Berlin!

Respectăm toţi rapidiştii şi de aceea am făcut această radiografie de final de an. Cu bune, cu rele, situaţia este cea prezentată mai sus. Unele întrebări rămân deschise, chiar dacă răspunsurile sunt evidente… Ele trebuie asumate şi, mai ales, corectate. Noi, echipa 1923.ro, ca şi suporterii rapidişti de pretutindeni, nu ne dorim altceva decât să ne bucurăm de Rapid! Să ne bucurăm de un Giuleşti nou, de o echipă la nivelul celei din perioada 1997-2012 şi, mai ales, să nu ne mai urâm între noi! Este important să fim mai buni unii cu alţii şi, mai ales, să facem mai multe lucruri constructive. În acest sens, recomandăm recitirea sau citirea, dacă nu aţi făcut-o deja, a acestui material despre Union Berlin. Un club care înseamnă aproape 0 în istoria fotbalistică a Germaniei, dar care este aproape totul pentru zeci de mii, poate chiar sute de mii de locuitori ai capitalei acestei puteri mondiale.

Multă sănătate şi multă fericire pentru fiecare dintre voi şi pentru familiile voastre! Să sperăm că 2018 ne va găsi mai înţelepţi, mai buni şi mai răbdători. LA MULŢI ANI!

8 COMENTARII

 1. Dacă nu s-ar pretinde o continuatoare, nu ar avea de ce să folosească numele RAPID. Este total anormal să existe mai mult de o entitate cu numele RAPID BUCUREŞTI. Sigur, fiecare face ce doreşte, iar Justiţia va decide cine are dreptate şi cine nu. Până atunci, noi vom informa toţi suporterii rapidişti despre entităţile pe care le susţin.

 2. Un articol in care se spune aproape tot ce era de spus.
  Din pacate , rapidistii nu mai sunt cum au fost.
  Am devenit rai, inversunati, dezbinati. Pana la urma cam asa este si societatea Romaneasca. In loc sa fim o Natiune, incepem sa devenim doar o populatie. Asta nu e bine.
  Cat despre un singur Rapid,…… sa dea Domnul.
  La multi ani !
  FZR !

 3. Super articol , numai ca as avea o mentiune si anume ca ACS nu se pretinde a fiind o continuatoare. Toata stima pentru ACS si pentru ideea lor , chiar ar merita sustinuti.

 4. Ideea este să rămână un SINGUR RAPID! Iar din punct de vedere al Justiţiei, acum AFC Rapid este UNICUL! Asta e ideea. Nu se poate să existe trei echipe cu numele RAPID BUCUREŞTI. Asta nu înseamnă că nu vom publica în continuare şi articole legate de Academia şi FNG pentru că, indubitabil, sunt proiecte care includ rapidişti înfocaţi. Chiar dacă ei, în ansamblu, fac rău clubului. În mod cert mulţi dintre ei nu realizează asta. Până la urmă, sperăm ca totul să se limpezească. Nu este nimic nou, este doar o retrospectivă scrisă cu responsabilitate şi argumentată la maximum. LA MULŢI ANI!

 5. am citit cu atentie articolul. nu e nimic noua in afara de un alt mod de prezentare a dateleor deja cunoscute. nu inteleg ce vrea sa spuna prin „nu conteaza cine ramane, important este sa fim un tot unitar”este o aberatie, un nonsens, atata timp cat exista doua sau trei entitati nu are cum sa fie un tot unitar, e ca si cum mere, pere si prune e un tot unitar, desi e vorba de trei diferite fructe.
  in rest, TOATE CELE BUNE TUTUROR RAPIDISTIOR SI UN AN NOU MAI PLIN DE SPERANTE!

LĂSAȚI UN MESAJ