ANALIZĂ / Cât câştiga un rapidist în Bundesliga

Puiu Ionescu a jucat in Bundesliga
Puiu Ionescu a jucat in Bundesliga

Povestea pare una desprinsă din contextul Rapid. Dar nu este! Pentru că are strânsă legătură cu golgheterul all-time al echipei din Giuleşti, Puiu Ionescu. Ajuns la 79 de ani, actualul avocat a dat 127 de goluri pentru Rapid, iar în 1968, după un titlu naţional cu echipa şi două titluri individuale de golgheter a plecat în Germania, Bundesliga, la Alemannia Aachen. Fiind unul dintre cele mai importante transferuri din fotbalul românesc din acele vremuri. Iar Ionescu nu a dezamăgit, ci a rămas în istoria clubului. Pentru că sezonul 1968 – 1969, în care el a jucat 24 de meciuri şi a dat 7 goluri a rămas în legendă. Alemania a terminat campionatul pe locul secund. În spatele lui Bayern Munchen.

Alemannia Aachen, cu Puiu Ionescu, a scris istorie în Bundesliga

Rezultatul rămâne şi azi, pentru echipa ajunsă între timp în liga a patra, cel mai bun din istorie. Noi nu ne vom lega însă prea mult de acest element. Ci de unul mai de detaliu, povestit chiar de Puiu Ionescu în cartea „Gloria în doi – Puiu Ionescu şi Nichi Dumitriu„, publicată în 2016 de Dumitru Graur. Vorbim despre cât câştiga fostul mare atacant la un club din Bundesliga! Aşadar: „[…] Salariul fix nu era prea mare, 800 mărci pe lună, dar se putea câştiga bine din prime, care erau între 800 şi 1600, uneori chiar 2000 de mărci de meci câştigat! […]”. Cifrele sunt importante pentru că ne ajută să calculăm cam cât lua un fotbalist în acea perioadă într-o ţară-etalon în fotbalul mondial.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

24 de meciuri jucate din 34

Dacă acel sezon a avut 34 de meciuri, trebuie spus că Alemannia a câştigat 16. Dar Puiu Ionescu a jucat numai în 24 de partide, aşa încât pentru o proporţionalitate corectă trebuie spus că, teoretic, a încasat prime pentru 11 dintre victorii. Având în vedere sumele expuse, e clar că cele mai mari erau destinate victoriilor în deplasare. Nu au fost prea multe, doar cinci. Pentru că e greu de cuantificat, mai ales că nu avem atât de multe detalii de la protagononist vom stabili o medie de 1100 mărci pentru fiecare dintre cele 11 partide câştigate cu el pe teren. Mai ales că există şi acea primă de 2000 de mărci acordată ocazional, probabil în circumstanţe speciale.

CITEȘTE ȘI  LIGA 1 | Fotbal obosit și șansa imensă pe care Rapid o are

Ar fi câştigat mai bine ca profesor de sport!

Cu alte cuvinte, în primul sezon, veniturile lui Puiu Ionescu la Alemania Aachen s-au ridicat undeva la 21.700 mărci! De sigur, marca germană a fost înlocuită cu euro în 1999. Aşadar este dificil de echivalat cu ceea ce se întâmpla în acel an. Cert este că dacă aceasta ar fi existat în continuare, ar fi valorat cam jumătate de euro. Cu alte cuvinte, suma mai sus expusă ar fi reprezentat undeva în jurul a 10.000 euro. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă puterea de cumpărare era mai mare în acea perioadă, salariile fotbaliştilor din Germania nu erau unele impresionante comparativ cu alte meserii. Pentru că tot Puiu Ionescu a discutat despre momentul în care putea rămâne definitiv în Germania ca profesor de sport:

„[…] Eram asigurat cu un salariu de 1700 de mărci pe lună, ca profesor şi 100.000 mărci la semnarea actului. Veniseră deja cu cererea, eu nu trebuia decât să o semnez! Îmi dădeau o locuinţă nouă,  contractul cu clubul mergea înainte, dar urma să vorbesc destul de des şi la Europa Liberă.  Am refuzat toată afacerea, pentru că nu aş fi fost în stare să-mi părăsesc ţara. […]” 

 

LĂSAȚI UN MESAJ