Alte sporturi

REPORTAJ FOTO / România, rugby, haka!

Oceania la rugby este un fel de America de Sud la fotbal. În timp ce Samoa şi Tonga sunt undeva la nivelul Ecuador şi Paraguay. Asta aşa, pentru o comparaţie cât de cât pertinentă. Sunt departe de monştrii Noua Zeelandă sau Australia, dar forţa celor două echipe insulare rămâne impresionantă. România, locul 14 în lume din 103 (!!!) le-a întâlnit pe ambele în partide amicale la Bucureşti în ultimele două sâmbete. Echipa 1923.ro a asistat la ambele partide de pe stadionul Arcul de Triumf şi vă oferă un reportaj inedit despre un sport mult prea puţin popularizat în România faţă de potenţialul său şi faţă de forţa pe care o arată. După ce mergi la meciurile naţionalei de rugby, ţi-e jenă să mai vezi echipa de fotbal la joc. Distanţa este ca de la cer la pământ.

România – Samoa 17-13. Victorie superbă cu un adversar tare!

Primul adversar a fost Samoa. România nu o mai întâlnise din 1989 şi totul părea extrem de interesant. Cel mai important stadion de rugby din ţară, al cărui nume l-am pomenit mai sus, are undeva la 4000 de locuri. Şi pentru că plouase, noroiul din faţa tribunelor e până la glezne. Absolut jenant! România pare însă din alt aluat, băieţii se mobilizează şi bat cu 17-13 o echipă ce pierduse la numai şase puncte diferenţă un test cu Scoţia ceva mai devreme (n.r. – între timp Scoţia a învins Australia cu 53-24!!!!). Pentru a vă da seama de amploarea disputei. Adversarii au şi condus cu 13-3, dar două eseuri ale alor noştri au făcut diferenţa. Haka nu i-a speriat! Pentru că da, toate insulele din Oceania au acest procedeu. Chiar dacă pe lângă cel al Noii Zeelande pare un pistol cu apă… Este impresionant şi vi-l şi redăm video mai jos. De la reprezentativa Tonga.

Florin Vlaicu este pe locul 11 în istorie!

Până atunci însă revenim la prima partidă şi la micii şi berea savurate la pauză. Pentru că, spre deosebire de fotbal, la rugby poţi cumpăra aşa ceva. Şi nimeni nu face scandal, atmosfera este una de familie, excepţională. Să nu mai spunem că la final jucătorii zăbovesc vreo 30 de minute pe teren pentru a vorbi cu sutele de fani care intră, mulţi copii, pentru a face o fotografie sau a da un autograf. Nimeni nu refuză, toţi au timp! Îţi şi mulţumesc pentru asta. Şi să nu credeţi că nu avem jucători importanţi. Mihai Lazăr joacă în puternicul campionat al Franţei! Florin Vlaicu, cu peste 100 de selecţii în naţională şi 854 de puncte marcate este al 11-lea marcator din istorie în rugby-ul mondial! Şi primul din al doilea eşalon valoric al acestui sport. Ca să nu mai punem la socoteală că în selecţionata tricoloră evoluează câţiva tongalezi şi sud-africani naturalizaţi. Toată lumea e amabilă şi are timp de fani.

Inedita haka şi un adevăr trist: 5000 de rugbyşti în toată România!

România nu a ratat nici una dintre ediţiile Cupei Mondiale! E adevărat, nici nu a trecut vreodată de grupe. Doar că este imposibil, indiferent câte progrese ai face, să te compari cu marile forţe. Cele două din intro, Africa de Sud, echipele britanice sau Franţa. Chiar şi Argentina, dacă ne gândim că sud-americanii au numai la juniori mii de legitimaţi. Pe când în România sunt 5000 de rugbyşti toţi. Cu tot cu old-boys!!! În ciuda acestui fapt, se mai obţin şi performanţe. Iar această dublă cu echipele din Oceania ne-a făcut să realizăm cât de norocoasă este România că-i are pe aceşti băieţi. Haka celor de la Tonga a fost la fel de spectaculoasă ca a Samoa, dar, încă o dată, nu se poate compara cu cea a Noii Zeelande. Din fericire şi noroiul de pe margine a dispărut, aşa că de data asta e mai propice vremea pentru meci. Fără grijile neplăcerilor provocate de mizeri.

România – Tonga 20-25: nimeni nu e supărat, deşi miza era mare!

Scorul la final nu va mai fi favorabil, pentru că Tonga învinge cu 25-20. Meciul a fost însă extrem de bun, iar fanii au apreciat asta! Mai mult ca la meciul cu Samoa, şi-au dorit un suvenir de la jucători. Atmosfera e impecabilă. Chiar dacă, fie şi meci test, o victorie cu Tonga ar fi dus România pe locul 12 mondial. Ceea ce ar fi însemnat o performanţă colosală! De-a dreptul! Nu e nimic, am rămas pe 14, dar perspectivele sunt frumoase. Pentru că la Cupa Mondială din 2019 vom juca meciul de deschidere cu ţara gazdă, Japonia! Trebuie doar ca România să se califice, iar acest lucru îi stă la îndemână. Adică, a reuşit mereu! Din 1987, la fiecare patru ani. Una dintre puţinele în această situaţie. Şi trebuie să înţelegem importanţa, pentru că doar 25 ţări au reuşit în cei 30 de ani scurşi de la primul turneu să obţină, măcar o dată, biletele pentru marea sărbătoare. Socotită a treia a omenirii după Cupa Mondială de fotbal şi Jocurile Olimpice.

Ar fi frumos ca naţionala de rugby să joace pe Arena Naţională!

Bun, până în vara lui 2019 mai este, mai cu seamă că în vara viitoare România se va deplasa în exoticele Fiji şi Tonga pentru două meciuri extrem de interesante. Până atunci savurăm momentul. Un an 2017 bun, în care România a bătut şi puternica Georgia, 8-7, după o pauză de opt ani. Un sport care merită mai mult şi care, după ce am fost şi la fotbal, la România – Olanda 0-3, ne dăm seama că, în realitate, naţionala lui Contra ar merita să joace pe Arcul de Triumf şi „Stejarii” pe Arena Naţională. Nu vă faceţi griji, au potenţialul să aducă mai mulţi suporteri decât echipa de fotbal. Fiindcă determinarea cu care luptă, valoarea pe care o au şi mentalitatea combinată cu o pregătire fizică uluitoare, ar alcătui aluatul care, încet dar sigur, ar construi o bază tot mai solidă pentru un sport care merită mult mai mult decât ce îi oferă România în prezent!

S-ar putea sa te intereseze

2 Comments

  1. in acele insule din oceania, de ex. fiji, tonga, noua zeelanda, samoa, se joaca rugby ca la noi fotbal, cum jucam noi in curtea scolii de la 6-7 ani

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.