Miki Raab, talentul plecat de la Rapid la… 22 ani

Raab
Miki Raab, al treilea de la stânga, pe rândul de sus

Nicolae Raab este puţin cunoscut generaţiilor de rapidişti actuale. Cu toate că a fost un uriaş talent, povestea sa de dragoste cu Rapid nu a ţinut decât patru ani. Acum mult, mult timp. Mai exact între 1955 şi 1959. Poate nici noi nu am fi ştiut foarte multe despre el. Dar interviurile făcute în ultimii ani cu Viorel Kraus şi Vasile Copil ne-au oferit informaţii legate de acest jucător. Pentru că amândoi au jucat alături de el. Fie la Rapid, fie la Industria Sârmei Câmpia Turzii. Acolo unde, de altfel, după 1959, Raab a scris istorie. Din păcate, la începutul lui 2017, Miki s-a dus la ceruri, din cauza unui accident cerebral. Avea 80 de ani şi sigur multe de povestit.

Miki Raab a plecat de la Rapid la 22 ani la Industria Sârmei

Din fericire, răsfoind internetul, am găsit pe un site un interviu cu fostul om de fotbal din 2013. În care vorbeşte despre Rapid, dar şi despre perioada de la Câmpia Turzii. Miki Raab a fost originar din Timişoara, iar tatăl său a jucat la Chinezul. Echipă care între 1921 şi 1927 a fost de şase ori, la rând, campioană a României. La începutul anilor ’50, ca mulţi juniori talentaţi din România, a ajuns la Progresul CPCS (Combinatul Poligrafic Casa Scânteii), care era, practic, echipa de tineret a României. În 1955, la 18 ani, a ajuns la Rapid. În ciuda talentului uriaş însă, nu a poposit în Giuleşti decât patru sezoane. Până la 22 ani, când s-a dus să scrie istorie la Câmpia Turzii. O echipă, Industria Sârmei, care a atins apogeul existenţial.

A fost arbitru internaţional

În 1956, Industria Sârmei Câmpia Turzii a jucat, de altfel, şi singura finală de Cupa României, 0-2 cu Progresul Oradea. Nu era un club colosal, dar avea ambiţii. Motiv pentru care în acei ani a susţinut turnee internaţionale. Şi asta nu este tot! Pentru că Raab a fost şi arbitru. Ba chiar a condus şi meciuri internaţionale atât interţări, cum ar fi un Turcia – Finalnda. Cât şi intercluburi, Magdeburg – Odra Opole. Cu alte cuvinte, un mare talent şi un omd e fotbal complet. Portretul mai în detaliu îl găsiţi aici, pe campia-express.ro.