A ajuns la 900 de ani! Este cel mai bătrân din ţară

900
900 de ani şi mai urmează!

Cel mai bătrân stejar din România, în vârstă de peste 900 de ani, potrivit specialiștilor, a fost sărbătorit recent. Printre evenimente numărându-se un concurs de alergare, un târg de produse tradiționale. Un atelier de bricolaj, dar și o proiecție de filme documentare despre natură. Manifestările din cadrul “Zilei Stejarului”, aflată la a doua ediție, au avut loc în satul Mercheașa, pe teritoriul căruia se află stejarul numit și “Bătrânul Carpaților”.

Mercheaşa, izolată de restul lumii

“Ariile protejate din satul Mercheașa (Stejarul Secular de la Mercheașa și Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor) merită să fie cunoscute și apreciate! Atât de localnici, cât și de turiștii care vizitează aceste zone. Fiind una dintre cele mai izolate localități din județ, aflată la 70 de kilometri de municipiul reședință. Fără cale ferată, fără autobuz zilnic de transport către Brașov, mercheșenii s-au dezvoltat oarecum independent de influențele urbane ale secolului XXI. Natura, obiceiurile și meșteșugurile au rămas neschimbate față de secolul trecut. Iar acest lucru este o mare atracție pentru turismul actual. De anul trecut, de când am organizat prima ediție a evenimentului, ne-am propus, pe lângă promovarea stejarului secular, și conștientizarea localnicilor despre valoarea științifică a acestuia. Dar și despre potențialul economic pe care-l poate dezvolta stejarul prin atragerea de turiști”, a declarat într-o conferință de presă managerul proiectului, Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra, organizatoarea evenimentului.

stejar

Cum se determină vârsta unui stejar

Stejarul secular de la Mercheașa a fost descoperit în anul 2010. În urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundația “Mihai Eminescu Trust”. O fetiță din satul Mercheașa a făcut descoperirea. După aceea, Asociația Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă și Silvică (ICAS) Brașov au evaluat vârsta stejarului. După o metodă stabilită de cercetătorii englezi. Care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia și au observat că acesta creștea mai mult de un metru într-o sută de ani.

9,3 metri = peste 900 ani!

“Un calcul simplu ne-a arătat că stejarul de la Mercheașa, care are 9,3 metri circumferința, fiind din aceeași specie și tot pe o pășune deschisă, are peste 900 de ani. După evaluările făcute de noi împreună cu cercetătorii de la ICAS Brașov. În jurul stejarului, la o distanță de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat. Iar cei care vin cu mașina trebuie să-și parcheze autoturismul la o distanță de 400 de metri de stejar”, a mai spus Cătălin Cantor. Satul Mercheașa are 400 de locuitori. El aparține de comuna Homorod și se află la 70 de kilometri de municipiul reședință de județ. Din DN13 se ajunge în sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri.

Sursa: gds.ro

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required

1 COMENTARIU

  1. Calculul nu este chiar atat de simplu. Si cand era de o jumatate de metru inaltime si un deget grosime tot cu 1 m crestea in grosime?

    Rata de crestere variaza si ar trebui luate in calcul conditiile specifice de la fata locului la noi (sol, cantitatea de precipitatii, conditiile meteo, umbra eventualilor alti arbori etc).

    Ce usor inghitim cu polonicul orice