POVESTE / Cătălin Stan, naveta zilnică şi moştenirea „ţepoasă”

Cătălin Stan

Printre golgheterii AFC Rapid din acest sezon se numără şi Cătălin Stan. Puştiul subţirel, cu numărul 11, joacă în bandă. A ajuns la echipa lui Andrei Anghel Constantinescu în această vară, iar povestea sa este una extrem de interesantă. De fapt, dacă ne uităm pe lista cu principalii marcatori ai AFC-ului dina cest sezon vedem două nume. Narcis Ioniţă, căpitanul, şi al doilea golgheter din liga a 5-a după Cătălin Bărbălău. Şi Cătălin Stan, mijlocaş de 20 de ani, pe care mult timp am crezut că îl cheamă… Ţep! De ce, veţi afla în continuare. Deocamdată spunem că fiecare dintre ei are câte şase goluri. Nu sunt extraordinar de multe în nouă meciuri, dar nici puţine.

Ţep? Nu, Stan! Dar totuşi… Ţep!

Având în vedere că golghterul celuilalt Rapid, Academia, Daniel Niculae, a dat opt. Bun, revenim la Cătălin Stan sau, mai pe înţelesul apropiaţilor, Ţep. „Când erau mici, tatăl şi unchiul meu se jucau toată ziua fotbal. Cum e şi normal sau cum era, la aşa vârste, mai ales în trecut. Mingile erau foarte preţuite, pentru că se găseau mult mai greu decât acum. De obicei erau atenţi, doar că o dată unchiul meu a şutat şi, nu ştiu cum s-a întâmplat, dar mingea s-a înfipt într-un ţep. A fost o mică dramă pentru toţi copiii. Au făcut haz de necaz după ce a mai trecut supărarea şi, neuitând de isprava sa, l-au botezat Ţep. Pe urmă porecla a fost luată şi de tata, deja li se zicea fraţii Ţep. Până ca ea să fie moştenită şi de mine nu a mai fost decât un pas. Toţi mă strigă aşa acum!”, ne povesteşte Cătălin în timp ce râde cu poftă. Într-adevăr, povestea poreclei sale este una inedită.

A vrut să vină la AFC Rapid după meciul cu CS Dinamo

Ea seamănă, povestea, cu cea a lui Bimbarec Stancu. Calitatea fotbalistică este de asemenea una cu care Stan se poate lăuda. El prezentând un adevărat potenţial. Nu e rapidist de mic, a ajuns în Giuleşti abia la 20 de ani, dar asta nu îl împiedică să iubească AFC Rapid. Chiar şi dacă ne gândim la câte lipsuri trebuie să înfrunte… Revenim cu aceste detalii esenţiale! „De fotbal m-am apucat la 6 ani. Am fost primii patru ani la Petrolul, pe urmă trei la Chimia Brazi, cinci la Astra şi un an la CS Dinamo”, ne explică Ţep şi realizăm că CV-ul său arată chiar bine pentru un fotbalist care joacă acum în liga a 4-a. Ne întrebăm, fireşte, cum de a ales să joace la AFC Rapid. „Meciul cu CS Dinamo de pe Giuleşti, de anul trecut, a fost de vină! Am simţit, pentru prima dată, cum este atmosfera pe Giuleşti. Cu cei 3000 de oameni din tribune!”, se confesează mijlocaşul.

Fotografia postată de Catalin Stan.

Pe când juca la CS Dinamo, în duel cu fostul căpitan al AFC Rapid, Adrian Boian

A făcut naveta zilnic trei luni pentru AFC Rapid!

CS Dinamo nu era o echipă formidabilă, dar avea câţiva juniori interesanţi. Stan este unul dintre ei. Numai că el este din Ploieşti, iar prezenţa sa la AFC Rapid este cel puţin interesantă. De la 1 iulie, de când a venit sub comanda lui Andrei Anghel Constantinescu, Ţep a avut de tras. Nu doar la antrenamente şi la meciuri, ci şi în ceea ce priveşte deplasarea. „Acum stau în Bucureşti, pentru că am început anul 2 de facultate de la 1 octombrie, dar până atunci, de la 1 iulie, de când am venit la AFC Rapid am făcut naveta. Zilnic! Nu puteam pierde antrenamentele! Îmi doream să fac totul aşa cum trebuie„, sună mărturia unui tânăr care nu s-a gândit că, nu doar că nu câştiga bani, ci chiar venea pe propria cheltuială de la 60 de kilometri distanţă, pentru a putea avea o pregătire optimă.

CITEȘTE ȘI  VIDEO | Rapid II - fcsb II 2-0. Ioniță, în prim plan! Vezi meciul complet

Cătălin Stan a dat cinci goluri într-un meci, cu Venus!

Rezultatele se văd, iar în prezent Ţep este unul dintre cei mai în formă jucători din ofensiva lui AFC Rapid. Explozia s-a produs în etapa a 8-a, pe terenul lui Venus Bucureşti. Atunci, Cătălin Stan a marcat nu mai puţin de cinci goluri din totalul de nouă date de jucătorii lui Constantinescu. Patru numai până la pauză! Apoi, cu Comprest a făcut un meci excelent şi a dat, de asemenea, unul dintre cele trei goluri. I-a intrat şi lui rapidismul în sânge: „Nici nu a fost greu să se întâmple asta, am ceva rapidişti în familie. Îmi place tot ce ţine de istoria acestui club, mă fascinează”. Sigur, povestea lui Ţep este abia la început, pentru că el are potenţialul să progreseze în anii ce vor urma. Până atunci însă, l-am rugat să îşi facă, în loc de epilog, o caracterizare.

Pentru prima dată joacă pe spate cu numărul 11

„Sunt un jucător care adoră ritmul rapid de joc. Consider că am o tehnică bună în regim de viteză pe care îmi place să o exploatez ori de câte ori mi se oferă ocazia”, sună scurat dar consistenta caracterizare şi care este în perfectă concordanţă cu ceea ce numărul 11 al lui AFC Rapid arată pe teren. Nu întâmplător am pomenit acest număr, fiindcă este pentru prima dată în viaţa lui când îl are pe spate. E un număr cu greutate! „Nu am mai jucat vreodată cu acest număr pe spate. Domnul Constantinescu mi l-a dat de la început, de când am venit, şi îmi place mult. Încerc să joc fiecare meci la nivelula cestui număr”, adaugă Cătălin Stan în încheiere. O poveste savuroasă, aşa cum sunt, adesea, cele ale fotbaliştilor rapidişti.

CITEȘTE ȘI  NEWS ALERT | Află la ce meci ar putea debuta Ioniță II! Bonus: unde s-ar putea juca meciul cu FCU Craiova