CERERE / Stadionul Giuleşti, 100.000 locuri!

Academia Rapid - AFC Rapid se joacă pe Giuleşti
Academia Rapid - AFC Rapid, Giuleşti

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Despre demolarea / dezansamblarea / refacerea / reconstrucţia / revitalizarea / restructurarea / etc. stadionului Giuleşti se vorbeşte de mult. Dar de mult rău, nu doar din perioada în care s-a aflat că România va organiza meciuri la EURO 2020. Nu, de vreo 10 ani, cel puţin. Cam de când s-a închis peluza sud. Normal, nimic nu s-a mişcat. Iar datele se amână de la o lună la alta, de la un an la altul. Numai că asta nu pare a fi vreo problemă. Nici vorbă. Problemele sunt legate de capacitatea tribunelor, de pista de atletism, de turnuleţ, de parcare, de alte detalii atât de importante… Poate vitale. De aia ne-am decis să facem o listă, ca o cerere publică, în speranţa că vom satisface pretenţiile sofisticate ale tuturor celor care sunt îngrijoraţi nu că Giuleştiul nu va fi vreodată reconstruit, ci că va avea capacitate de 14.500 locuri.

Giuleşti, mai tare decât Maracana!

Punctul de început trebuie să fie declaraţia lui Ciprian Marica din urmă cu ceva ani. Când spunea despre atmosfera de pe Giuleşti că este superioară celei de pe Maracana. Din Brazilia în general. Ei bine… Maracana are acum undeva la 80.000 de locuri. Cândva a avut însă şi capacitatea de a găzdui până la 200.000. Noi o să fim mai cerebrali… Şi vom solicita doar un stadion cu 100.000 de locuri. Nu cu 200.000, dar nici cu 80.000 nu ne putem mulţumi. Până la urmă suntem peste Maracana, motiv pentru care trebuie să păstrăm o oarecare proporţie. Aşa că bă, voi ăştia care vorbiţi de 14.500, 18.000, 20.000 sau 25.000…, nu vă e ruşine? Se poate să existe în România un stadion mai mare decât Giuleşti?!

Ce ne trebuie bazin?! Mergem la Therme!

Nici măcar nu e greu de făcut acolo un astfel de teren. Păi cum să fie greu? Se pot face nişte punţi spre Opera Comică şi spre Sala Rapid. Întâi extinse, apoi supraînălţate. Am putea avea, din start, câte 20.000 de locuri numai la fiecare peluză. Apoi, pentru tribuna a doua… Găsim cumva să o facem de 30.000. Scoatem câteva şine, că şi aşa sunt prea multe şi oricum nu mai merge nimeni cu CFR acum, în afară de studenţii care au gratis şi aşa putem crea fundamentul pentru o megastructură. Care nu ar pune în ceaţă doar Maracana, ci şi Bombonera. Oh, o să spuneţi că bazinul de înot ar încurca. Păi bine, e în renovare el… Nu mai bine l-ar dărâma de tot ca să lăsăm loc pentru un stadion decent?! La ce ne trebuie nouă bazin de înot?! Dacă e de ceva, mergem la Therme sau la ştrand la Crângaşi că e şi mai aproape! Gata, cam 70.000 locuri sunt asigurate. Mai scoatem şi două benzi de pe Calea Crângaşi sau linia de tramvai, şi construim o tribuna 1 cum n-a văzut nici Nou Camp-ul. Deci, problema se rezolvă, dacă se vrea. 100.000!

Nu vă atingeţi de turnuleţ că aţi pus-o!

Ca să nu mai vorbim că ne-a ajuns la urechi şi faptul că, pe lângă blasfemia cu 14.500 de locuri, se mai gândesc unii să îi facă şi pistă de atletism!!! Doamne fereşte! Am ajuns ca în era fotbalistică primitivă, când stadioanele erau polisportive. Serios acum, dărâmăm de tot bazinul să facem tribună mare, încăpătoare, şi ne pomenim cu ditai pista de atletism, ca la Phenian?! Hai, mă, nesimţiţilor! Să nu vă prindem că băgaţi aşa ceva pe Giuleşti! În schimb nici să nu vă prindem că vă atingeţi de turnuleţul de la tribuna a doua! Dacă cel din dreapta a căzut la bombardamentul din ’44 şi nu i-a mai păsat nimănui de el, pe ăsta să nu care cumva să îl daţi jos. Sau dacă îl dărâmaţi să îl reconstruiţi IDENTIC. Altfel e degeaba. Puteţi să faceţi stadion cu 250.000 locuri că tot nu va veni măcar un rapidist. Reţineţi! Fără pistă şi cu turnuleţ!

Fără parcare uriaşă nu stăm la discuţii!

Să aveţi grijă şi la acoperiş! Păi doar normal că tot stadionul trebuie să fie închis ermetic, precum la Ajax sau Schalke 04. Dacă plouă, ninge sau bate vântul, doar nu vreţi să stăm ca proştii ăia de pe Nou Camp. Că nu de asta plătim bilet! Şi aveţi gijă, încă o dată, cum integraţi turnuleţul în acoperiş, pentru că nu am vrea să fie vreo lipsă de estetică, fiindcă iar am avea probleme. Ce dacă depăşeşte bugetul?! Pe noi nu ne interesează! Noi aşa vrem stadionul şi vom face cele mai mari mişcări sociale on-line pentru asta! Vom şi plânge dacă este nevoie. Şi staţi că nu e tot, că doar nu credeţi că am uitat de parcare, de exemplu. La 100.000 locuri e nevoie măcar de 50.000 locuri de parcare. Lăsăm de la noi, gândindu-ne că nu toţi rapidiştii au maşină. Chiar dacă au apus vremurile în care Rapid era al celor mulţi şi săraci. Sau bine, hai, îi rugăm să vină câte doi în maşină. Nu vrem să vă cerem mai mult, din bun simţ.

Nu uitaţi de animale!

Aşa… 100.000 locuri, FĂRĂ PISTĂ, cu turnuleţ, acoperit calumea, 50.000 locuri de parcare. Până aici este decent, să zicem. Dar nu e tot! Dacă vrem să venim cu pisicile, câinii sau papagalii la stadion? Mă gândesc că nu e totuşi un deranj prea mare să se facă şi un loc pentru câteva mii de animale. Cu îngrijitori şi tot ce trebuie. Nu putem lăsa animalele singure acasă sau să le luăm în vacarmul din tribune. Aşa că vă rugăm, aveţi grijă! Nu putem lăsa construcţia noului Giuleşti la voia întâmplării! Că nu suntem proştii nimănui. Să acceptăm un stadion  cu 14.000 de locuri, cu pistă sau fără să îşi păstreze forma de potcoavă ori celebrul turnuleţ. De fapt, noi sperăm să avem un stadion nou. Cu nişte toalete decente. Şi dacă 14.500 de locuri sunt prea puţine, atunci sigur se va rezolva problema cumva. Cine a înţeles substanţa acestui material pamfletar bine, cine nu… Nu mai are rost să fie luat în seamă…

15 COMENTARII

 1. Din păcate, în alegerea arhitecturii noului stadion nimeni nu va ține seama de tradiția și caracteristica vechiului Giulești de care ne leagă toată istoria noastră dragă. Va fi un model obișnuit de stadion, cu linii ondulate la tribune și cu locuri mai puține la colțurile peluzelor. Nimeni nu se va obosi să țină cont de specificul și originalitatea Giuleștiului. Nu vor fi elemente care să aducă aminte de fostul stadion. Costurile trebuie să fie minime. Locuri mai puține în favoarea „modernității”. Din punct de vedere architectural, va fi doar un stadion normal. Pentru a integra și tradiția în planurile stadionului ar fi fost nevoie de o presiune mult mai mare din partea noastră a suporterilor, și firește, de oameni destoinici și capabili să gândească aceste planuri. România din păcate este cred singura țară din lume care renunță atât de ușor la istoria ei și în care virtuțile cetățenești sunt atat de puțin răsplătite și vinovățiile mai puțin pedepsite. Acum era o ocazie care nu trebuia tratată cu superficialitate. Stadionul nu se face doar pentru o săptămână, ci poate pentru încă 100 de ani.

 2. La noi in tara nu se vrea. Nu se vrea nimic bine facut. Daca ti-ar face sosele bune cu toate materialele si la standarde inalte, cum si-ar mai castiga regii asfalturilor contractele? Cum s-ar mai da spagi pentru a obtine acele contracte? De aia s-a si impartit autostrada Arad – Constanta in zeci si n de sectoare si tronsoane. Cu cat mai multe sectoare, cu atat mai multe spagi si mite.
  Nu se vrea invatamant, ca sa se indobitoceasca populatia si sa voteze psd.
  Nu se vrea a se construi spitale pentru ca costa si medici nu mai avem. Colectiv nu se intampla des. Asa ca, ce avem noi nevoie de sistem sanitar?! Ajunge doar ca platim lunar la stat pentru asigurare medicala. Mai bine se fac catedrale ca sa avem unde sa ne rugam cand suntem bolnavi.
  Sa nu uitam bancile (nu alea din parc), care ne ajutam oricand avem nevoie. Iti ia doar 30 minute ca sa devi sclav modern pe viata.

  Cumintenia pamantului??? Pai baaa, rupt in cur, fara cultura generala, bolnav, dator pe viata, etc, dar macar puteam avea avea acel bolovan, pt care s-au strans bani, dar sunt convins ca sunt multi care au dat bani, dar nu stiu cine a sculptat acel obiect de cultura. Oare ce s-a intamplat cu banii fiecarui donator?

  Sunt interese pana si la constructia / renovarea stadioanelor din Bucuresti. Ii doare pe ei fix in dos, ca Bucurestiul risca sa nu mai gazduiasca vreun meci la turneul final. E vorba doar de bani. Cine castiga licitatia pt a construi tunelul de metrou pana la aeroport. Cine ce mai are de tras de pe urma celor 4 stadioane.

  Pentru toate astea, noi, cetatenii Romaniei, suntem vinovati. Au murit oameni in 89, ca noua sa ne fie bine. Aia au facut cat au putut. Era si randul nostru sa facem. Dar am ratat trenul…

  Nu vom face nimic cu pancarte cu RUSINE si cu psd = CIUMA ROSIE sau cu brichete si lumini de la telefoane, (unu a cerut-o de nevasta pe prietena lui la protest). Singura solutie este sa intram peste ei, jandarmii sa fie dati la o parte si sa le bagam frica in oase, astfel incat ziua urmatoare, politicienii sa se puna pe treaba.

  Link-ul urmator ne invata cum trebuie facut: https://www.youtube.com/watch?v=stK3YPz6WTc&t=6s

  UN SINGUR RAPID! O SINGURA GALERIE!

 3. Se poate face stadion de chiar 250.000 de locuri, dacă :

  – apelați la constructori chinezi
  – cereți sa fie de calitate medie
  – specificați voi cum ați vrea sa arate proiectul stadionului, brainstorming colectiv (as avea eu câteva idei)
  – finanțare = cutia milei, dați un leu pentru Ateneu,…Idei, idei, idei! Nu e delapidare de bani dacă e donație și nu trebuie nici documentație a donatorilor, prea multă birocrație. Pentru „Cumințenia pământului” s-a putut strânge ceva fonduri!

 4. Eu mă bucur că site-ul recunoaște diacritice cu ajutorul html5, dar tot este greu să le scriu de pe iPhone pe toate…chiar și cu sugestiile activate! Nu am language bar să pun Romania legacy, dar ne descurcam…

 5. Vezi mai moale cu mon cher. D-astea găseşti prin alte părţi… Valoarea autorului este, în viziunea ta, asta pentru că nu ai capacitatea de a pricepe ce e scris aici. Şi pentru a remedia asta nu există, din păcate pentru tine, o soluţie. Nici scumpă, nici ieftină. În rest, numai bine! Şi sperăm că găseşti articole care îţi plac mai mult şi care să ţi se pară că valorează mai mult!

 6. Vezi că limba română are şi diacritice, dacă tot eşti nemulţumit de gradul de alfabetizare al oamenilor. 🙂

 7. Adevarat avem nevoie si de acel turnelut sa fie tot bn si frumos dar la faza in care ne intrebati daca ne e rusine sa ne plangem de 14.500 de locuri pai dc ma ne sa ne fie rusine eu sincer as vrea stadion cu capacitate de 20.000 sau cu 25.000 45.000 sa depasim acel numar de suporteri cand au fost pe Stadionu Republica 40 de mi de fani in divizia B sa aratam tuturor ca se poate depasi cu 5000 mai mult crezi ca ar strica?

 8. L-am evaluat raportand la valoarea pe piata a autorului. Am folosit o balanta de 1:1. Nu totul e scump in Romania, mon cher! 🙂

 9. Articolul e un pamflet, insa contine adevar care doare. Te doare ca RAPIDist si te doare ca cetatean roman.

  Stadionul trebuie sa aiba capacitate mai mare de 14 mii. Vreo 30 mii ar fi chiar perfect. Si chiar e loc sa se faca. Cel putin tribuna a doua chiar se poate face imensa. Si atat stadionul cat si liniile de cale ferata, apartin ministerului transporturilor, asa ca nu ar fi greu de scos cateva linii. Am mai zis-o, CFR moare pt ca cu RyanAir ajungi la Timisoara in 40 minute cu 10 euro, pe cand cu CFR-ul ajungi in 10 ore cu 110 RON. Si se mai pot da exemple. Bazinul se tot construieste… Asa ca mai bine l-ar muta pe sinele de tren.

  Fara pista de atletism si acel turn e pacat sa dispara, dar probabil ca va disparea…

  Cel mai important e insa, sa se faca odata ceva, ce de vorbe suntem toti romanii satui.

  UN SINGUR RAPID! O SINGURA GALERIE!

 10. Articol de 2 bani. Admin, te rog eu, angajeaza pe cineva sa iti scrie articolele, nu te apuca tu de scris.