REMEMBER / 35 de ani de la succesul lui Vali Ionescu!

Vali Ionescu
Vali Ionescu, campioamnă a Europei

Obișnuiți cu seceta performanțelor din atletismul românesc, ne agățăm cât se poate de des de rezultatele generațiilor anterioare. Poate că acestea vor fi un imbold pentru cele ce vor să vină. Astfel, se cuvine să rememorăm un episod remarcabil al săriturii în lungime din România: Campionatul European din 1982, de la Atena. În urmă cu fix 35 de ani, Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au monopolizat această probă. Şi au urcat pe primele două locuri. Au cucerit aurul și argintul lângă Acropolis.

Duel Rapid – steaua!

Iar câțiva hâtri le-au găsit imediat un supranume celor două atlete, o sintagmă corelată cu spațiul în care făcuseră performanța, „nimfele românești”. Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au făcut parte dintr-o generație remarcabilă. Iar Europeanul din Grecia a fost doar unul din numeroasele lor repere sportive. N-au fost neapărat într-un duel direct, deși Vali Ionescu era legitimată la Rapid, iar Anișoara Cușmir la Steaua. Ci mai degrabă într-o întrecere cu ele însele și cu centimetri.

7 septembrie 1982

Cele două săritoare erau în vârf de formă. Vali Ionescu reușise să obțină medalia de bronz la Europeanul de sală de la Milano, din martie 1982. Chiar în prima zi a lui august 1982, cele două se întrecuseră într-un concurs formidabil, care a consemnat doborârea recordului mondial de trei ori. Era deja un duel nemaivăzut. Anișoara Cușmir a doborât pentru prima oară recordul mondial, sărind 7,15 metri, spulberând practic recordul deținut la acel moment de Vilma Bardauskiene 7, 09 metri. Apoi, în acelaşi concurs, performanţa ei a fost ameliorată de Vali Ionescu, care a sărit 7,15 metri, iar apoi 7,20 metri.

Vali Ionescu Caciureac, campioana Europei!

Momentul ascendent al lui Vali Ionescu s-a menținut și la Atena. Săriturile din calificări nu fuseseră grozave, iar concurența din URSS, RDG, RFG și Ungaria se anunța acerbă. În aer liber și miros de măslini, Vali Ionescu avea să devină campioană a Europei cu o săritură de 6,79 metri. Ea a depăşit-o cu șase centimetri pe Anişoara Cuşmir. Doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, într-o altă finală istorică, cele două sportive au inversat locurile. Anișoara Cuşmir a luat aurul olimpic, sărind 6,96 metri, iar Vali Ionescu s-a mulțumit cu argintul, sărind 6,81 metri.

Vali Ionescu Caciureac conduce CS Rapid

A fost încă un episod al unei rivalități sportive fascinante, plină de emoții. Vali Ionescu și Anișoara Cușmir au fost cele care au dus mai departe ștafeta performanței pornită de Viorica Viscopoleanu. Dominația lor a marcat prima jumătate a anilor 80. De altfel, la 4 iunie 1983, Anișoara Cușmir a reuşit să bată în aceeași sesiune de două ori recordul mondial, cu o progresie de 16 centimetri, de la 7,27 metri, la 7,43 m. În prezent, Vali Ionescu-Caciureac este preşedintele CS Rapid.

Sursa: ziaruldesport.ro

1 COMENTARIU

  1. Mi-amintesc de acele recorduri si de emoția care ne- a produs-o multora. Azi insa, când daca sari 7 m e ceva deosebit, parca apar unele indoieli fata de ce se întâmpla in sport acum 30-40 de ani (evident, in toată lumea).