NEWS ALERT / George Copos a vorbit despre Rapid!

ProSport George Copos
George Copos ProSport

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

George Copos, patronul echipei FC Rapid din 1994 şi până în 2013, a declarat pentru ProSport că absolut toate drepturile asupra mărcii şi a brandului revin falimentarei SC FC – care le-a închiriat, la rându-i, către Academia Rapid, din Liga 4. Punctul de vedere al fostului acţionar majoritar, care s-a declarat susţinătorul Academiei Rapid pentru că „voi fi alături de cel care şi-a luat corect numele, palmaresul, sigla“.

AFC Rapid vs. Academia Rapid

Ambele echipe susţin, cu argumente, că sunt îndreptăţite să reclame moştenirea Rapidului. Academia a închiriat marca, pe 12 luni, de la SC FC Rapid SA, contra sumei de 5.000 de euro plus TVA pe lună. AFC Rapid afirmă că deţine palmaresul până în 2006 şi reclamă faptul că, după falimentul vechii societăţi, marca şi toate celelalte drepturi revin acestei grupări care le concesionase către SC FC acum nouă ani.

Ce scrie ProSport despre explicaţiile lui George Copos

Explicaţiile lui Copos par susţinute de documente. Pagina din contractul în baza căruia s-au cesionat drepturile, în 2006, de la AFC Rapid către noua societate SC FC Rapid (care a dat faliment în 2016), este lămuritoare. SC FC Rapid a primit „(…) drepturile de utilizare exclusivă şi nelimitată în timp şi în spaţiu a însemnelor, emblemei/siglei şi a mărcilor deţinute cu orice titlu de AFC Rapid Bucureşti“. Aşa cum puteţi citi mai jos, acţionarii SC FC Rapid „în funcţie de interesele în prezenţă ale Societăţii, pot decide cesiunea prealabilă, cu titlu oneros, a drepturilor menţionate mai sus (…)“.

George Copos: „Toată viaţa mea voi fi alături de Rapid!”

Iată dialogul reporterului ProSport cu George Copos pe tema succesorului legitim al Rapidului.

Conducătorii echipei Academia Rapid spun că sunteţi alături de ei.
Toată viaţa mea voi fi alături de Rapid. Cât trăiesc eu! Mulţumesc.

Mai sunt cei de la AFC…
Voi fi alături de cel care şi-a luat corect numele, palmaresul, sigla şi aşa mai departe.

Din punctul dumneavoastră de vedere, dintre cele două echipe, AFC şi Academia, care e mai aproape de original?
De ce mă întrebaţi pe mine lucrurile astea?

Pentru că dumneavoastră aţi fost, atâţia ani, numărul 1 la Rapid. Ştiţi cel mai bine situaţia.
Noi am fost extrem de corecţi în momentul când am vândut, sau când am cesionat către FC Rapid. Am fost extrem de corecţi. FC Rapid a primit absolut tot. A primit şi palmaresul, şi sigla şi tot ce vreţi dumneavoastră.

Semne de întrebare identificate de ProSport

Interesante sunt, însă, două amănunte care vin să ridice semne de întrebare asupra afirmaţiilor lui Copos:

1) lichidatorul Mihai Florea a precizat pentru ProSport, astă-primăvară, după ce a studiat toate documentele disponibile, că nu va scoate la licitaţie şi palmaresul, pentru că nimeni nu poate dovedi cui îi aparţine. Detalii aici.

De ce a fost modificată sigla?

2) după închirierea mărcii către Academia Rapid, conducătorii acestei grupări au modificat sigla originală imprimată pe tricourile echipei şi ale stafului. Prin modificarea siglei (s-a şters inscripţia „Fotbal Club” de pe panglica din ghearele acvilei), s-a renunţat, practic, la dreptul obţinut prin închiriere, deoarece marca şi însemnele sale sunt unice şi înregistrate la OSIM. Noua emblemă este asemănătoare, dar nu identică. Academia Rapid s-a pus astfel la adăpost de eventuale procese în care să-i fie imputată folosirea ilegală a emblemei. În acelaşi timp, operaţiunea arată că e posibil ca situaţia mărcii să fie mai complicată decât încearcă şefii clubului să o prezinte.

Ovidiu Burcă, managerul clubului, a explicat pentru ProSport că sigla a fost modificată deoarece Academia Rapid nu are încă în denumire sintagma „Fotbal Club”. Din punct de vedere legal, modificarea mărcii anulează însă legătura cu originalul. Detalii aici.

Reacţia lui Horia Manoliu

Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid, nu s-a arătat impresionat de ce a spus George Copos şi a declarat că atacă în Justiţie drepturile societăţii falimentare asupra Rapidului: „Aşa a spus dânsul? Nu intru în polemici. Cine are palmaresul şi drepturile asupra Rapidului va stabili Justiţia! Vom vedea la tribunal a cui este dreptatea. Într-adevăr, atunci au fost cesionate anumite drepturi, dar ele au fost către societatea care acum e în faliment. Această societate urmează să dispară. Oricum, nu înţeleg de ce se prelungeşte acest proces. Deocamdată, văd că nu s-a făcut nici măcar inventarierea bunurilor pe care le are SC FC Rapid SA. Toată lumea insistă pe palmares şi siglă. Dar mai sunt şi alte bunuri acolo. De alea nu mai ştie nimeni nimic“.

Sursa: prosport.ro (CLICK AICI)