Ionuţ Chirilă, atacuri şocante la Mircea Lucescu

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu, acuze fără precedent

“Am spus lucrurile astea ca să pot dormi seara liniștit de acum încolo. Să pot să încerc să-mi fac profesia mai departe”, spune Ionuț Chirilă, fiul natural al lui Ioan Chirilă și, până la începutul acestui interviu, fiul adoptiv în fotbal al lui Mircea Lucescu. De câteva luni, de când intenționează să vorbească despre “conspirația” împotriva sa, antrenorul a trecut printr-o mulțime de stări. A fost la un pas de a vorbi, apoi a amânat, s-a răzgândit și în cele din urmă s-a decis.

Prima dată l-a atacat pe Mircea Lucescu în mai

În mai 2017, a ieșit la TV, șocând: “Mircea Lucescu mi-a băgat cuțite în spate”. Era imediat după demiterea antrenorului de la Zenit, iar publicul a privit declarația lui Chirilă ca pe un paricid inadmisibil. Ce se ascunde, însă, în spatele frământărilor sale? Timp de trei ore, bărbatul de 51 de ani a povestit pe un ton aprins episoade și întâmplări care – susține el – demonstrează clar conspirația pusă la cale împotriva sa. Gazeta l-a ascultat pe băiatul lui Ioan Chirilă și publică integral declarațiile acestuia printre care se regăsesc și acuze la adresa actualului director al ziarului, Ovidiu Ioanițoaia.

Relaţie veche de zeci de ani

Ionuț, ai produs vâlvă când ai declarat că Mircea Lucescu ți-a dat cuțite în spate. Erai văzut ca fiul lui din fotbal. Ce te-a determinat să spui asta?
Povestea e lungă și trebuie înțeleasă bine. Datorită relației tatălui meu, marele Ioan Chirilă, cu familia Lucescu, noi am fost o mare familie. Am crescut lângă Mircea Lucescu, l-am idolatrizat, l-am iubit enorm. Mama mea (n.red. – actrița Iarina Demian) chiar mi-a spus odată cu lacrimi în ochi: “Cred că l-ai iubit pe Mircea mai mult decât pe Vaniușa”. Lucrul ăsta m-a pus pe gânduri.

Ce s-a rupt? Unde?
Tata l-a ajutat enorm pe Mircea Lucescu. Știți bine că în perioada comunistă era o luptă acerbă între Dinamo, echipa departamentului Securității, și Steaua lui Valentin Ceaușescu, echipa conducătorului suprem al României. Cred că de multe ori tata l-a salvat pe Lucescu din situații incredibile, foarte grele. Să nu uităm meciul cu Irlanda de Nord, pierdut cu un ghinion fantastic. După acel meci, Mircea a venit la noi în casă. Țin minte că era efectiv prăbușit, nu putea să vorbească. Au fost momente de tăcere după care tata a spus: “Viața merge înainte, hai să facem un interviu”.

Interviul care a înlăturat tristeţea

Apoi…

Mircea își găsea cu greu cuvintele. La un moment dat tata i-a pus o întrebare: “Ce vei face, Mircea Lucescu, după ce nu vei mai fi antrenorul echipei naționale?”. Și tot tata a răspuns: “Voi fi fostul antrenor al echipei naționale”. Așa cum aruncă tata în eter niște lucruri care rămân și după zeci de ani. După aia i-a scris o carte în care i-a adunat pe toți greii din fotbalul românesc, Ștefan Covaci, Valentin Stănescu, Emeric Ienei, și – în ciuda înfrângerii – tata l-a transformat pe Lucescu într-un învingător.

anglia 10385 1985004Ioan Chirilă și selecționerul Mircea Lucescu, în avionul spre Anglia. Sursă: GSP

Cu atât mai surprinzătoare este ieșirea ta…
Am crescut cu el, am învățat această profesie cu el. Oricum, nu e doar de învățat. Dacă nu ai talent, te chinui să faci antrenor dintr-un om și poți să-l pui în zeci de mii de locuri, tot degeaba. E o meserie de talent…

JOCUL DE POKER, ALL-IN PE LUCESCU

Consideri că ai talent pentru meseria asta?
Eu cred că am demonstrat la toate nivelurile. Dar să revin. În 1990, când Lucescu a plecat în periplul italian, eu am rămas stindardul lui în România și am făcut război cu toți adversarii lui. Cu Giovanni, cu Victor, cu Mircea Sandu, cu Cornel Dinu. Oameni care l-au invidiat pe Mircea Lucescu și chiar l-au urât prin mine. Fără ca eu să am vreo vină. Mama mea mi-a spus: “Ionuț, tu ai jucat o carte ca la poker. Ai pus tot pe o carte și ai pierdut. Tu trebuia să fii într-o relație bună cu toți, să fii echilibrat”. Fanatismul meu față de Lucescu mi-a atras adversități imense. Am fost blocat, la un moment dat, în fotbal, de dușmanii lui Mircea Lucescu.

Dar aveai un ajutor important din partea lui Lucescu.
Ce s-a întâmplat cu adevărat grav este că în momentul în care fiul lui a vrut să înceapă această profesie….

Te referi la Răzvan?
Da. Eram copii, eram împreună tot timpul la Poiana Brașov. Familiile noastre petreceau foarte mult timp împreună, dar cea mai importantă legătură era cea dintre tata și Mircea. L-am întrebat odată pe tata: “De ce-l ajuți și-l împingi pe Lucescu atât de mult?”. Mi-a zis: “Pentru că este unul din puținii oameni deștepți din fotbalul românesc. A făcut ASE Comerț Exterior pe bune. Când alții jucau fotbal cu mingi de hârtie cu balerinele pe la Atlantic, el învăța”. L-am înțeles.

Răzvan Lucescu, principala sursă a acuzelor

Vorbeai despre intrarea lui Răzvan Lucescu în fotbal…
Da. Când a început el meseria asta, lucrurile s-au schimbat total. Pentru fiul lui natural, Mircea Lucescu a călcat peste cadavre în asemenea hal încât să-i taie calea fiului lui adoptiv în fotbal. Nu a acceptat niciodată ca fiul lui adoptiv să fie superior fiului lui natural. Am intrat într-un cerc în care, pe de o parte, mă blocau adversarii lui Lucescu, iar în al doilea rând, spre marea mea dezamăgire și tristețe cu care mă voi duce probabil până în mormânt, m-a blocat omul pe care l-am divinizat și l-am iubit.

617g9487 razvan lucescu ionut chirilaIonuț Chirilă și Răzvan Lucescu, în anii 2000, la Premiile Ioan Chirilă. Sursă: GSP

Totuși, Răzvan Lucescu a ajuns cu Rapid în sferturile Cupei UEFA.
Dacă ar fi îmbrățișat meseria de conducător, Răzvan Lucescu ar fi fost un conducător de talia lui Braida sau Galliani. Răzvan ar fi fost un conducător imens. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea titlului cu Rapid din calitate de vicepreședinte, cu Rednic antrenor. El este un om elegant, cultivat, care știe să țină tamponul între un patron ca George Copos și un antrenor ca Rednic. Rămân la părerea că Răzvan va fi în viitor un mult mai mare conducător decât antrenor. Nu am nimic cu el.

screen shot 2017 08 15 at 15.50.22Numărul de meciuri și media de puncte obținute de Răzvan Lucescu în cariera de antrenor. Sursă: transfermarkt.com

PRIMUL “CUȚIT ÎN SPATE”: DINAMO

Lumea va spune că exagerezi și te va acuza de gelozie. Hai să vorbim cu exemple concrete. Există dovezi că ești blocat de Mircea Lucescu?
Sunt argumente indubitabile, cu martori oameni importanți din fotbalul românesc. Dacă sunt corecți și loiali, vor spune lucrurile așa cum mi le-au spus mie.

Să o luăm în ordine. Când ai avut primul semn de îndoială asupra lui Lucescu?
(Deapănă istoria “generației formidabile” de la juniorii lui Dinamo pe care a crescut-o) În 1987, am luat acea generație de la Dinamo pe care am selecționat-o și din care am făcut o echipa despre care lumea spunea că juca la fel ca Barcelona. E generația formidabilă cu Tararache, Petre, Hîldan, Dinu Cezar, Lică Laurențiu, Voicu, Popistașu, care a câștigat tot în România. După performanța aceea, am fost numit – și îi mulțumesc lui Mircea Sandu pentru asta – antrenorul echipei naționale de juniori a României, UEFA 94.

Şi…

Noi nu ne mai calificasem de 10 ani la un turneu final la nivelul ăla. Am făcut o națională fantastică, am umblat din județ în județ, din oraș în oraș pentru a evita selecția pe sacoșe. În 6 luni am făcut o selecționată puternică. Aveam o linie de mijloc extraordinară, cu Sânmărtean, Codrea, Mărgăritescu și Alin Stoica. Ne-am calificat la turneul final.

Tararache, descoperit de Ionuţ Chirilă

Și cum te-a sabotat Lucescu?
În momentul acela, am ajuns la o intersecție de drumuri. Mi se pare că ministrul Tărăcilă preluase clubul Dinamo după perioada Vasile Ianul. Clubul era într-o situație financiară gravă, dar eu am avut un merit. Transferul lui Tararache la Grasshoppers de 2,4 milioane de dolari a salvat Dinamo de la faliment. M-au chemat cei din conducerea ministerului și au spus: “Ai șapte titulari în echipă. Credem că este normal ca această echipă să continue cu tine”.

img 1342La 51 de ani, Ionuț Chirilă trăiește cu regretul că nu a ajuns antrenor la Dinamo, acolo unde l-a crescut pe Cătălin Hîldan. Sursă: GSP

Conducerea ți-a propus să iei Dinamo?
– Un antrenor care nu trece prin niște etape nu poate ajunge la maturitarea de a gestiona o echipă importantă. Eu nu pot să spun că sunt un ziarist mai bun decât tine, chiar dacă sunt fiul lui Ioan Chirilă.

Ai putea fi.
N-am făcut profesia asta niciodată. Nu am cum.

Declaraţie

“Antrenorul adevărat este cel căruia patronul îi dă 10.000 de dolari pentru a lua un jucător pe care îl va face în șase luni să valoreze 400.000 de dolari. Tu, cu 390.000 din profit, cumperi apoi 4 jucători pe care eu sunt obligat să-i fac de două milioane ca tu să fii obligat să mă ții angajat. Restul e o vrăjeală”
Ionuț Chirilă

Cum a renunţat la postul de la naţională

Deci, te-a chemat conducerea ministerului…
Da, am fost pus într-o situație foarte delicată. Trebuia să renunț la echipa națională de juniori pe care o calificasem la Campionatul European. Era o situație penibilă, echipa trebuia să plece la turneul final cu secundul meu. Mi-am asumat această greșeală. Am spus “Da” lui Dinamo, am primit un grad de ofițer. Am fost angajat și pe o funcție mai mare la aparatul central și, în ultima secundă, mi s-a spus că nu voi mai fi principal, ci secund. A fost numit Marian Bondrea.

Ce crezi că s-a întâmplat?
Cred că o influență foarte mare a avut Petre Buduru căruia o să-i iert foarte greu chestia asta. Mi-a tăiat aripile, mi-a luat un lucru pe care-l meritam. În plus, am rămas în fața federației cu o imagine proastă, lăsând echipa națională să plece pur și simplu cu secundul. A fost un lucru impardonabil. Când ești între luntre și punte, Dumnezeu ți-o trage și te curăță în ambele părți.

Ce ți-a făcut Lucescu?
Lucescu a avut mereu la Dinamo o influență imensă. Dinamo este casa lui. Eu cred că, în viitor, va fi proprietarul lui Dinamo, cred că e visul lui. Asta dacă nu cumva, nu e deja proprietarul lui Dinamo…

Ai informații în privința ăsta?
Nu, dar el se confundă cu Dinamo.

Portretul lui Mircea Lucescu în viziunea lui Ionuţ Chirilă

Practic, îi reproșezi că nu și-a folosit influența în favoarea ta?
Înainte de orice, vreau să spun lucrurile pozitive pe care le-a făcut Lucescu. A făcut din Hunedoara o echipă care, dacă era patronată de ministerul de Interne sau de cel al Apărării, era campioană cu siguranță la 9-10 puncte avans. A transferat acea echipă în bloc la Dinamo și a făcut din Dinamo o echipă la nivelul Stelei. E formatorul unei mari echipe, o mașină de fotbal.

Sunt lucruri cunoscute…
Vreau să vorbesc despre calitățile și defectele lui Lucescu pentru ca publicul să înțeleagă perfect. În raport cu mine, Lucescu a greșit grav. E un mare antrenor, e un diplomat fantastic. Putea să fie ușor Ministrul de Externe al României, dar din punct de vedere al caracterului acest om nu mai există pentru mine. Cred că tatăl meu se învârte în mormânt. Cu bună știință, Lucescu mi-a secerat cariera. N-a acceptat niciodată să existe competiție între fiul lui adoptiv și cel natural.

66cg0235 mircea lucescu razvan lucescuMircea Lucescu îl sărută pe fiul său, după meciul Șahtior – Rapid. Sursă: GSP

Ce ar fi putut face Lucescu pentru tine la Dinamo?
Avea forța ca eu să fiu antrenorul lui Dinamo și știa că merit treaba asta. Mă cunoștea foarte bine și cred că puteam să fiu antrenorul lui Dinamo cu un singur deget ridicat de el. Ăsta e primul moment, dar sunt alte trei similare.

UN NOU “CUȚIT ÎN SPATE”: RAPID

Care este al doilea?
Când am mers cu el la Rapid în 1997, i-a spus lui Copos să mă pună antrenorul echipei de tineret și să facă o bază precum ProRapid. Țin minte și acum hârtia lui Copos către Dinu Drăgan și Grigore Sichitiu: “În limita sumei de 50.000 de dolari, Ionuț Chirilă are voie să achiziționeze următorii jucători…”. Și eu am trecut pe foaie numele lui Raț Răzvan, Mărgăritescu Andrei, Maftei Vasile, Voicu Ionuț, Bratu Florin, Daniel Niculae.

Nume importante…

Am făcut o echipă cu 50.000 de dolari și cred că nici banii ăia nu i-aș fi dat dacă Rapid avea o bază cum trebuie. Juniorii lor se antrenau prin bazine. S-a făcut o cheltuială minimă pentru proprietarul de la Hilton. S-a creat o echipă fantastică a Rapidului care a câștigat singurul titlu la tineret din istoria clubului.

001243cp ionut chirila Ionuț Chirilă și trofeul pentru titlul de campion al României cu echipa de tineret a Rapidului. Sursă: GSP

„Nu există antrenor de tineret, ci de jucători!”

Ai creat o nouă echipă de tineret…
Da, și a venit momentul în care am așteptat să fac pasul. Urma schimbul de generații după ce Lucescu a plecat la Inter și cred că în momentul ăla, la autoritatea pe care o avea asupra lui George Copos care-l asculta ca pe Dumnezeu în fotbal, cred că ar fi putut să-mi dea continuitate la echipa mare. Aici se face o mare greșeală pe care numai niște imbecili fără cultură fotbalistică o pot face. S-a spus că Ionuț Chirilă e antrenor de tineret. Este o prostie inimaginabilă. Ionuț Chirilă este antrenor de jucători. Să vă spun ceva. Fără forța colectivă, organizarea și tacticizarea jocului, nu se pot dezvolta valorile individuale.

Cifrele nu-l ajută la seniori…

Care crezi că sunt rezultatele tale notabile la nivel de seniori?
Când Ionuț Chirilă demonstrează că ridiculizează Astra lui Teixeira, Budescu și Alibec cu Chiajna, echipă de jucători necunoscuți, când bate cea mai bună echipă a Rapidului cu UTA în Giulești, când se distrează cu Dinamo pe vremea când antrenam la Jiul, asta înseamnă că acest om, Ionuț Chirilă, creează forța colectivă a unei echipe. Jucătorii mei erau antrenați la un asemenea nivel mental și tehnico-tactic încât ei nu mai aveau nevoie de liantul Diviziei B.

screen shot 2017 08 15 at 11.00.20Numărul de meciuri și procentajul punctelor obținute de Ionuț Chirilă în cariera de antrenor. Sursă: transfermarkt.com


Vă dau un exemplu. Mă cheamă Lucescu înainte de un Rapid – Steaua, un meci care decidea titlul în Giulești. Lupu era de față. Mă întreabă: “Cum e Mărgăritescu?”. Mărgăritescu nu jucase în viața lui un meci la Rapid, nu jucase un meci la seniori nicăieri. I-am spus că e pregătit. Era un meci care decidea titlul, cu 20.000 de oameni în Giulești. Era un risc. A zis: “Da, am încredere”. Lupu spune: “Nea Mircea, am înnebunit să jucăm cu un puști?!”. La care Lucescu se uită la mine și spune: “Jucăm cu el titular și-l pun și căpitan”. Mărgăritescu a demonstrat că are capacitatea să joace de parcă evoluease 10 ani în linia de mijloc. Asta demonstrează că jucătorii mei erau pregătiți să intre ca niște kamikaze pe stadioane ca Ghencea, Ștefan cel Mare.

Declaraţie

„Dacă lui Stramaccioni i s-a dat Interul pe mână, cu jucători de 500 de milioane,numai pentru că a antrenat două grupe de juniori la Roma, eu aș fi avut dreptul să antrenez Dinamo după ce am făcut milioane pentru acest club și am trecut prin toate etapele acestei profesii?!”
Ionuț Chirilă

EPISODUL “DIVERSIUNEA” DE LA CROWNE PLAZA

Erai pregătit să iei o echipă de talia Rapidului?
Stau și mă întreb de ce un om care a demonstrat că poate transforma talentele în certitudine, că poate crește cota de piață a jucătorilor, că-i poate înregimenta în automatisme de joc, nu este lăsat a doua oară să-și ducă munca mai departe?! Și îi mai reproșez un lucru. În mai 2012 a apărut în ziar un articol: “Lucescu îl propune pe Ionuț Chirilă la Rapid lui Copos”.

Deci…

Țin minte că a spus atunci că se duce să îi propună lui Copos să-mi dea Rapidul care era într-o situație foarte grea. La 10 secunde după ce presa a ieșit din biroul lui Copos, toți ziariștii știau că eu am fost propus la Rapid antrenor principal. Vreau să vă spun ceva foarte clar. Dacă Lucescu m-ar fi propus cu adevărat lui Copos, n-ar fi știut nimeni din presă.

Chiar crezi asta?
Sută la sută. Asta face parte dintr-o diversiune pe care o cunosc foarte bine.

Adică el a vorbit cu Copos și, de fapt, nu te-a propus pe tine?
Sigur că da. Niciodată nu m-ar fi propus.

Poate s-a opus Copos.
Niciodată. Eu făcusem performanță imensă, Copos câștigase 12 milioane de euro din jucătorii produși de mine, din Raț, Bratu, Daniel Niculae… Daniel Niculae care a venit la mine cu ghetele în spate, la Laromet, și mi-a spus: “Dinamo m-a dat afară, mă primiți și pe mine?”. Ăsta e talentul unui antrenor. Să inventeze jucători, nu să-i cumpere.

UN TELEFON DE LA BARCELONA PENTRU NICOLAE BADEA

Ăsta a fost al doilea sau alt treilea episod?
(Continuă fără a auzi întrebarea) Pe 6 aprilie 2011, la meciul Barcelona – Șahtior 5-1, în hotel la Regina Sofia, Mircea Lucescu – de față cu mine – îl sună pe Nicolae Badea și…vă reproduc aproape textual: “Nicule, sunteți într-o situație grea. Trebuie să schimbați strategia, să construiți, nu să cumpărați. Trebuie să strângeți cureaua și, dacă vreți sfatul meu, trebuie să-i dați o șansă lui Ionuț Chirilă. Este singurul care poate reconstrui. Este singurul după mine care a demonstrat că poate construi jocul. Este singurul care a învățat această meserie de la mine. Nu Rednic, nu Andone, care ciupeau lucruri. Ăsta stat lângă mine tot timpul, a trecut prin toate etapele. Nu i s-a dat niciodată pe mână o echipă puternică, să creeze forță colectivă și cu niște valori individuale. Dați-i Dinamo, eu garantez profesional pentru el”.

asociatia fc dinamo2001. Lista membrilor fondatori ai Asociației Fotbal Club Dinamo București, condusă de Nicolae Badea. Mircea Lucescu este pe listă alături de persoane juridice precum Jandarmia, Poliția de Frontieră, Poliție, Pompieri, dar și de persoane fizice precum generali de M.I. sau politicieni. Sursă: GSP 

Nu înțeleg unde e problema. Te propunea la Dinamo!
În momentul ăla, mă simțeam ca Mourinho. Eram lângă el, pe canapea în holul hotelului. 45 de minute a durat convorbirea cu Badea și mă gândeam deja că sunt antrenorul lui Dinamo.

Altă intervenţie a lui Mircea Lucescu

Și de ce nu ai mai fost?
După o vreme, mă sună Dragoș Săvulescu și îmi spune: “Ionuț, te chem eu la Dinamo, am și acordul lui Cristi Borcea. E momentul să strângem cureaua și să producem. Cred că tu ești antrenorul potrivit”. Eram în Italia în mașină. Mi-a zis să nu vorbesc cu nimeni și să iau avionul să vin la București. Vin, mă întâlnesc cu domnul Badea și cu Dragoș Săvulescu… Au fost 3 zile de întâlniri în care Săvulescu mi-a zis că vrea să mă prezinte echipei în cantonamentul din Austria. Când stăteam cu Badea și Săvulescu și făceam proiectul, de ce jucători aveam nevoie, la un moment dat sună un telefon. După ce se închide telefonul, mi-a venit un cuțit în inimă. De partea cealaltă, am înțeles că era Mircea Lucescu care-i spunea lui Badea: “Nu-l pune pe Ionuț, pune-l pe Giunta, fostul meu căpitan de la Brescia”.

Dovada despre care vorbeşte

Ionuț Chirilă scoate draftul unui contract în care Nicolae Badea, în calitatea de director al Consiliului de Administrație la Dinamo, îi propunea un salariu lunar net de 8.333 de euro pe perioada primul an și 10.000 de euro pentru al doilea sezon. Chirilă urma să aibă un bonus de 500.000 de euro pentru calificarea în grupele Champions League. Draftul nu este datat și semnat.

fila 1 contract dinamoDraftul contractului dintre Dinamo și Ionuț Chirilă, întocmit cu două zile înainte de numirea lui Liviu Ciobotariu, în vara lui 2011. Sursă: GSP

Asta ți-a zis-o Badea?
Da. De față cu Săvulescu. Eram în birou la el, la Computerland. Ăsta a fost primul cuțit. Mi-am dat seama de ce se întâmplă.

Ai încercat atunci să-i ceri explicații lui Lucescu?
Mmmmm… Nu, n-am încercat.

Rămas doar cu draftul de contract la Dinamo

Totuși, ai continuat să te vezi cu el, să-l vizitezi în străinătate, să te porți ca și cum nimic nu s-a întâmplat…
La 10 seara, cu mâna pe contractul cu Dinamo, am realizat că sunt într-un cerc vicios incredibil. Mă blocau dușmanii lui Lucescu, dar mă bloca însuși Mircea Lucescu. Nu pot să ies din cercul ăsta. Cu tristețe în suflet, am acceptat să fac interviul ăsta. Vreau să mă delimitez de Lucescu.

Și să te apropii de dușmanii lui?
Da. Pentru că un președinte de club care ar vrea să mă numească antrenor va spune: “Să-l întrebăm pe Mircea Lucescu mai întâi, Chirilă e copilul lui Lucescu”.

CINA CU NEGOIȚĂ DE LA LONDRA

A mai existat vreun episod după cel petrecut la Computerland?
Da. La Chelsea – Șahtior Donețk 2-1, pe 7 noiembrie 2012. (Chirilă povestește rapid faza golului din minutul 90 primit în urma gafelor lui Raț și Piatov) Ora 1 noaptea, la masă la Bentley Hotel din Londra, Ionuț Chirilă, Mircea Lucescu, Costică Anghelache, Ionuț Negoiță, Mugur, administratorul familiei Lucescu, Marilu, nepoata lui Lucescu… Au început aceleași discuții. “Ionuț, dacă vrei să mă asculți, dă-i Dinamo lui Ionuț Chirilă. Merită, a trecut prin toate etapele profesiei”. Atunci nu am mai fost făcut Mourinho, am fost făcut Ferguson. 

Deci…

A doua zi, Anamaria Prodan – dacă va dori să recunoască asta, o va face, dacă nu, nu – îl sună pe Negoiță și, printre altele, îl întreabă: “Vreau să te întreb un lucru, la fel ca mulți fani ai lui Dinamo. De ce nu i se dă șansa lui Ionuț Chirilă să antreneze? Mai aveți puțin și puneți femeia de serviciu să antreneze. Am informații clare, că a fost garantat profesional de Mircea Lucescu aseară, la Londra”. La care Ionuț Negoiță îi răspunde: “Fugi, Ana, de aici. Lucescu a spus toate lucrurile astea pentru că Ionuț era la masă. El gândește total invers”. Asta mi-a spus Anamaria Prodan la telefon.

rk 4733ionut chirila mircea lucescu condescuIonuț Chirilă, în spatele lui Mircea Lucescu, la loja stadionului din Târgu Jiu, la finala Cupei României din 2009. Sursă: GSP

Nu i-a cerut explicaţii lui Lucescu

Totuși, de ce nu i-ai cerut explicații direct lui Lucescu?
I-am cerut și mi-a spus că nu e nimic adevărat.

Și după episodul acesta de la Londra?
La fel. Că sunt minciuni și nu e nimic adevărat.

De unde știi că Lucescu nu spunea adevărul și că nu ai fost de fapt înveninat de altcineva împotriva lui?
O să vă explic. Eu cred că un om de probitatea morală a lui Nicolae Badea nu mă poate minți. Fiți atenți. Meci Roma – Șahtior 2-3. Pe 16 februarie 2011. (Chirilă enumeră meciuri și date cu o ușurință fantastică) Cu doi prieteni de-ai mei invitați la meci, unul secretar de stat, eram pe aeroport și îl sun pe Nicolae Badea și îi spun: “Dați-mi și mie un singur motiv pentru care nu pot să antrenez Dinamo!”. La care Badea îmi răspunde: “Dacă Lucescu îmi spune să fii antrenor la Dinamo, nici nu te întorci de la Roma și ești antrenorul lui Dinamo”. Când îl întreb la întoarcere ce s-a întâmplat și de nu sunt antrenorul lui Dinamo, Nicolae Badea îmi spune: “Lucescu a spus că ești un tip conflictual”.

Crezi că a spus Lucescu asta?
L-am întrebat: “De ce ai făcut chestia asta?”. Mi-a răspuns: “Badea minte. De asta au ajuns în situația asta cu Dinamo, pentru că sunt niște mincinoși”.

A insistat pe subiectul Concordia Chiajna

În cele trei ore ale interviului, Ionuț Chirilă a revenit obsesiv la episodul Concordia Chiajna. Este momentul lui de apogeu în cariera de antrenor, întrerupt – spune el – la comanda cuiva. În “conspirația” lui Lucescu împotriva sa, despre care puteți citi în prima parte a interviului, Chiajna are un rol esențial. De acolo a fost scos pentru a fi adus Marius Șumudică, “fiul adevărat al lui Lucescu” în fotbal.

Încep acuzele spre Şumudică

Iar Chirilă spune că demiterea sa și numirea succesorului au fost influențate de ziariști și oameni de fotbal apropiați lui Lucescu. “Tot Lucescu l-a ajutat pe Șumudică să meargă și în Turcia”, susține băiatul lui Ioan Chirilă care vorbește și despre scurta perioadă petrecută de el pe banca CSMS Iași. “Uitați-vă ce a declarat primarului Iașiului, Mihai Chirică, zilele trecute. Lucescu l-a propus acolo președinte pe Adi Ilie. Fostul primar Nichita asculta de el, are o influență mare la Iași”, zice Chirilă.

La Chiajna, cel mai lung mandat

Ionuț, spui că Lucescu te-a blocat pentru a nu-i lua fața fiului său. Totuși, ai fost numit la Chiajna în 2013 și nimeni nu te-a blocat.
Atunci am luat-o pe drumul meu și am ajuns la un acord cu echipa Chiajnei, retrogradată în Divizia B. Nu câștigase niciun meci în tot returul campionatului cu excepția ultimei etape. Ionuț Chirilă a crezut în șansa Chiajnei, l-a angajat pe Jorge Ibarrola (n.red. – avocat care a reprezentat și Steaua la TAS) și i-a spus lui Mircea Minea că sunt șanse ca echipa să rămână în prima ligă. Toată lumea, pe toate posturile, a zis că sunt nebun, că Rapid a jucat deja două etape.

Bun, şi…

A venit bomba și Chiajna a rămas în prima ligă, cu drepturi TV de 980.000 de euro. Meritul meu sută la sută. Oamenii credeau că TAS e un medicament de stomac, dar nebunul a crezut și a adus Chiajna în Liga 1. Nouă antrenori din zece i-ar fi spus primarului să le cumpere jucători din banii ăia. Ionuț Chirilă și-a asumat responsabilitatea și riscul de a nu cumpăra nimic, cu excepția unui împrumut al lui Gomo Onduku, și a transformat din perspective în certitudini toți jucătorii anonimi ai Chiajnei.

Se laudă că i-a format pe Roşu, Serediuc şi Purece

Care sunt acești jucători transformați în certitudini?
Nu vreau să vă amintesc că Neluț Roșu jucase doar trei etape în campionatul în care au retrogradat și redevenise proprietatea liceului sportiv din Oradea. Impresarul lui Roșu m-a rugat să-l văd, am negociat cu directorul liceului o zi întreagă și l-am luat pe Roșu, cu 5.000 de euro pentru un împrumut. L-am făcut pe Roșu cel mai bun pasator din Liga 1 la numai 20 de ani.

Alţii?

Andrei Vochin chiar a scris un articol excepțional în care a ajuns la concluzia că Roșu a avut într-un meci cu Gaz Metan un procentaj de pase mai mare decât Iniesta. Am făcut 30 de puncte în turul campionatului. Am zdrobit Universitatea Cluj, am zdrobit Astra lui Dinu Vamă cu cea mai bună echipă din istoria Astrei, am zdrobit Botoșaniul, Săgeata, am bătut Timișoara, Brașovul… Am fost declarat revelația campionatului, echipa la fel. Chiajna avea șapte jucători titulari sub 21 de ani, Onduku, Roșu, Leca, Serediuc, Coșereanu și așa mai departe. Purece avea 22 de ani.

Demis tot din cauza lui… Răzvan Lucescu!

Și de ce ai plecat de la Chiajna?
Un om care a făcut acești jucători a fost dat afară, când credeți!? Cu o săptămână înainte să joc contra Petrolului unde antrenor era Răzvan Lucescu.

Cauza fiind?
Nu știu, spuneți dumneavoastră.

Poate era forma proastă de moment. Aveați șapte meciuri fără victorie.
Ce formă proastă? Cu o echipă care trebuia să fie în Divizia B și care era în primele 10 echipe ale campionatului? Dacă băteam Viitorul în ultimul meci din toamnă, ieșeam pe locul 6 lângă CFR Cluj care-i dădea 250.000 de euro salariu doar lui Gabionetta, în timp ce toți jucătorii mei, 26, aveau în total 60.000 de euro salariul.

SPUNE CĂ A FOST DAT AFARĂ DE SECURITATE

Cum ai fost anunțat că ai fost dat afară?
Lucrurile au fost de o gravitate incredibilă. Eram forțat să plec. Am fost dat afară când am vrut să fac încă o economie clubului și am promovat patru jucători tineri de la echipa a doua. Voiam să scap de jucătorii cu salarii mari, dar mi s-a spus că tinerii promovați nu mai au voie să se antreneze cu mine pentru că sunt mai importanți pentru echipa a doua din liga a treia. Au fost trimiși obligatoriu la C. Puteți să credeți că, după tot ce am făcut, după ce am făcut o echipă care astăzi cu siguranță s-ar fi bătut la titlu, puteam să fiu dat afară dintr-o asemenea cauză?!

concordiaIonuț Chirilă, la antrenamentele Concordiei. Sursă: Concordia Chiajna

Ăsta a fost motivul oficial?
Am avut o răbufnire și s-a luat hotărârea să mă dea afară. Atunci am simțit că Securitatea m-a dat afară din fotbalul românesc.

„Cu mine o să mori la Chiajna”

Pare un scenariu de film cu spioni…
Nu e niciun scenariu. Spun ce simt. Când am semnat, m-am întâlnit cu primarul Mircea Minea la Starbucks în Piața Victoriei și el m-a întrebat cât vreau clauză de reziliere. “200.000 de dolari ca Ilie Stan e bine?” I-am zis că un antrenor care-și pune clauză de reziliere înainte să înceapă munca nu vrea decât să ia banii nemunciți ai unui proprietar. În momentul ăla, Minea s-a ridicat în picioare și a zis: “Cu mine o să mori la Chiajna. De aici nu te va scoate niciodată nimeni”. Iar eu i-am zis, dar nu va recunoaște asta niciodată: “Cineva îți va da ordin într-o zi să mă dai afară”.

Crezi că i-a dat Lucescu ordin să te dea afară?
Sunt convins că are mare legătură.

De ce?
Are. Pentru că am fost dat afară de la Chiajna…și acum vreau să vă întreb un lucru. Vi se pare normal ca antrenorul care vine după mine și care face 11 sau 13 puncte, care se salvează la jocul rezultatelor dintre Brașov și Gaz Metan în ultima etapă, care aduce 16 jucători dintre care doar Boldrin confirmă, în timp ce restul – potrivit spuselor lui Cristi Tănase – sunt dați afară, care se salvează cu punctele făcute de mine, iar Minea pierde 500 sau 600.000 de euro, diferența din drepturile TV dintre locul lăsat de mine și locul ocupat de acest antrenor…

Păi…

În fine vi se pare normal ca acestui antrenor să i se prelungească contractul? Apoi i se dă cea mai bună echipă cu cel mai bun lot din România, Astra. Șumudică îi aruncă pe Purece și pe Neluț Roșu la Divizia C, iar Hagi câștigă campionatul cu jucătorii ăștia. Cu Roșu, cu Purece, cu Râmniceanu pe care l-am adus de la Dinamo, cu 50 de milioane de lei vechi contract.

Declaraţie

“Să ne uităm unde joacă jucătorii lui Ionuț Chirilă. Serediuc la Botoșani, Melinte la Timișoara, Crețu la Gaz Metan, dar nu de acum, ci de anul trecut. Roșu, Purece și Râmniceanu câștigă titlul cu Viitorul. Ce înseamnă asta?! Că jucătorii mei, și dispersați, aveau valoare. Dar dacă rămâneau în blocul funcțional făcut de mine?! Azi, ne băteam la titlu cu Chiajna”
Ionuț Chirilă

RELAȚIA NEȘTIUTĂ DINTRE ȘUMUDICĂ ȘI LUCESCU

De ce l-ar fi promovat Lucescu pe Șumudică?
Pentru că este adevăratul copii/">copil al lui Lucescu din fotbal.

De ce spui asta?
Șumudică este nașul lui Mugur și al Cristinei, administratorul lui Lucescu și soția sa. Oameni devotați și apropiați ai lui Mircea Lucescu. Șumudică a fost pus cu intervențiile și cu concursul lui Mircea Lucescu. De ce Ionuț Chirilă a trebuit să ajungă la Iași, în timp ce Șumudică a fost pus în locul meu?! Vorba lui Cristi Tănase: “Dacă echipa nu se mobiliza fantastic la meciul cu Botoșani, Chiajna era retrogradată”.

dm 2419razvan lucescu ionut lupescu ionut chirila mircea lucescu mircea sandu kassai
Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, Mugur (tricou roșu), Ionuț Chirilă, Ionuț Lupescu și Mircea Sandu, în loja stadionului din Târgu Jiu. Sursă: GSP

Ce înseamnă “s-a mobilizat fantastic”?
Nu vreau să spun mai multe. Ca să mă întorc, munceam 10 ore pe zi, am adus un milion de euro și am dus echipa la un pas de Europa League. Ca să înțelegeți, eu am făcut selecție din 30 de jucători, iar Hagi la Viitorul a făcut selecție din 30.000 de jucători. Numele imens al lui Hagi, brandul, Danone, au făcut ca el să aibă o arie de selecție imensă, dar chiar și așa a câștigat titlul cu Roșu, Purece și Râmniceanu. Jucători care au căzut ca valoare după ce am plecat eu. Dacă nu sunt antrenați la un nivel înalt, nu pot rezista.

Şumudică, medie mai slabă decât Chirilă

1,17 puncte pe meci este media obținută de Ionuț Chirilă în cele 23 de partide petrecute pe banca Chiajnei. În 38 de meciuri ca antrenor la Chiajna, Marius Șumudică a avut o medie inferioară: 1,03

Amintirea meciului cu Petrolul

Spui că doar tu și Hagi ai reușit să-i antrenezi la nivelul ăsta?
De ce Chiajna a numit șase antrenori după Ionuț Chirilă?! Nu le dau numele… Echipa a ajuns la retrogradare în fiecare an și Ionuț Chirilă nu a fost adus înapoi. De ce am fost dat afară înainte de meciul cu Petrolul?

vama sumudica razvanMarius Șumudică, Dinu Gheorghe și Răzvan Lucescu, într-o cursă de maraton involuntar. Sursă: GSP

Poate e o coincidență… Ai vreo dovadă că e Lucescu în spate?
(Continuă ca și cum nu aude) De ce nu mi s-a mai dat voie să mă dezbrac în biroul meu și m-au pus să mă dezbrac în vestiar cu toată lumea? Toate au fost programate în timp, cu două-trei luni înainte. De ce nu mai e nevoie de Chirilă, un antrenor care produce jucători? O să vă spun ceva important. Dispariția echipelor de tradiție e cauzată de lipsa de cultură fotbalistică a proprietarilor care dau echipele pe mâna unor foști jucători, fără niciun criteriu de competență în spate.

Dar…

Nu poți să te lași miercuri de fotbal și joi să devii un antrenor competitiv. Ei își ascund neputința, punând aceeași placă: “Nu pot să fac performanță, cumpără-mi jucători”. După șase luni de zile vine altul și zice: “Domnule, îți bați joc de mine? Ăștia sunt jucători?!”. Pleacă și ăsta, mai vine unul și apoi proprietarul se retrage pentru că a băgat banii într-un sac fără fund. De ce singurul antrenor care poate produce jucători nu este lăsat să antreneze!?

STOICAN, STELEA ȘI ISĂILĂ, “PIONII” LUI LUCESCU

La ce antrenori fără competență te referi?
Lui Stoican i s-a dat pe mână Dinamo după ce a antrenat trei luni pe la Nucet. Nici nu avea carnet de antrenor. Lui Stelea, un mare portar și un băiat extraordinar, i s-a dat Astra fără să antreneze în viața lui măcar o grupă de copii de patru ani. La fel și lui Isăilă, prietenul lui Răzvan Lucescu. În spatele acestor numiri este Mircea Lucescu. În privința intervenției pentru numirea lui Stoican, mi-a spus-o chiar Andone care aflase de la Negoiță. Lui Gâlcă i s-a dat Steaua pe mână, lui Dican i s-a dat CFR Cluj, lui Edi Iordănescu i s-a dat Pandurii, cu al treilea cel mai bun lot din România, cu Nistor de la Evian, după ce a antrenat în liga a treia la Câmpina unde nu a reușit să promoveze…

Nu crezi că lumea va interpreta asta ca pe un semn de frustrare din partea ta?
Hai să vă dau niște exemple. Ganea, la Târgu Mureș, nu a reușit să bată pe nimeni șapte etape, după ce a făcut o treabă excelentă la Voluntari. Miriuță s-a bătut la titlul cu CFR Cluj, dar acum n-are o victorie cu Chiajna. O echipă trebuie construită. Ce ar fi trebuit, să fie dat Miriuță afară? În niciun caz! Alexa n-a câștigat 75 de zile un meci, la Târgu Mureș a avut trei egaluri și patru înfrângeri. La Chiajna a avut 10 meciuri fără să câștige. Trebuia dat afară? Nu trebuia dat afară! Grozavu trebuia dat afară că a avut 8 meciuri fără victorie la Botoșani? Atunci, Ionuț Chirilă de ce a fost mazilit de la Iași după trei săptămâni?

Mircea Lucescu, rugat de doi ani să ia naţionala Turciei

Înainte de Iași, revin și te întreb. Ce influență a avut Lucescu în îndepărtarea ta de la Chiajna?
Lucescu are influență la orice echipă din România. Are o forță incredibilă, e respectat și deține un sistem de relații blindat. Odată mi-a spus: “Tu vezi că eu sunt în relații fantastice cu oamenii cu care nu mai activez în fotbal? Cu Corioni (n.red. – Gino Corioni, fostul patron de la Brescia) fac masa de Anul Nou în fiecare an. Nu mai sunt la Inter, dar Massimo Moratti mă întreabă și pe mine dacă vrea să ia un jucător din estul Europei. Demurel, de la Beșiktaș, mă roagă de doi ani să iau naționala Turciei”. Asta cu naționala s-a adeverit acum…

Declaraţie

„Avea datoria să nu mă blocheze. Nu să mă ajute. Eu n-aveam nevoie de ajutor. Eu sunt pregătit profesional. Cred că Ionuț Chirilă, după ce a făcut jucători de 40-50 de milioane de euro, a ajuns la maturitatea de a antrena în Liga 1 un club pe care să-l transforme într-un business profitabil și să-l ducă spre autofinanțare.”
Ionuț Chirilă

INFLUENȚA ASUPRA PRIMARULUI NICHITA

E un antrenor respectat. De ce ai fost mazilit de la Iași?
Haideți întâi să vă spun cum a venit Florin Prunea cu avionul la 6 dimineața să iau Iașiul. Nu o să mai fac niciodată greșeala asta, să iau o echipă în etapa a șasea, fără să fac eu selecția. Îi spun lui Prunea: “Florin, ori cumperi 7-8 jucători și-ți garantez cu capul rezultatul în două săptămâni sau îmi dai șase luni de zile. De asta, cred că l-ai angajat pe Ionuț Chirilă, nu? Cine spune că filozofia de joc se face în mai puțin de șase luni te minte”. Când eu îți spun lucrurile astea și tu mă scoți din club în trei săptămâni, înseamnă că s-au întâmplat niște lucruri foarte grave.

Cum ar fi?
Înainte să mă duc la Iași, știind relațiile formidabile pe care Lucescu le avea cu primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, îl sun pe Lucescu în calitate de copii/">copil adoptiv și îi spun că mă duc să iau o echipă într-o situație foarte grea. Mi-a zis: “Nu ai nevoie să te susțin eu la Nichita. Acolo ai un președinte, pe Prunea, care te dorește”. Nu trec 45 de minute, cel mult o oră și mă sună Prunea: “Mi-a zis șefu’ că vii și cu patru jucători”.

Șeful Nichita sau șeful Lucescu?
Nichita. Singurul care știa că vreau să mă duc la Iași cu patru jucători era Lucescu.

Adică vorbise cu primarul?
Da, vorbise cu Nichita. Până și Florin Prunea mi-a spus: “Nichita ascultă de doi oameni, Lucescu și Lupescu”. Foarte bine, să asculte. Sunt doi oameni competenți și reprezentativi.

nichita lucescuMircea Lucescu și fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, doi prieteni buni. Sursă: GSP

Deci, Lucescu te-a ajutat.
Da, m-a ajutat să fiu scos în trei săptămâni.

De ce-ar fi avut interesul ăsta?
Pentru că invidia este foarte mare. Pentru că el nu va accepta niciodată să fiu lăsat să antrenez. Vă interesează să aflați cum am fost scos eu de la Iași?

Da.
(Povestește meciurile jucate de Iași cu el pe bancă și ajunge la cel disputat acasă cu fosta sa echipă, Chiajna) Florin Prunea era la București și aflu cu stupoare că hotelul Capitol, unde echipa mea făcea cantonamente pentru meciurile de acasă, a fost rezervat de adversarii noștri, Chiajna. Am crezut că am halucinații. E în regulă, nu stăm acolo, dați-mi un alt hotel în Iași. Mi s-a spus că nu mi se poate oferi niciun hotel în oraș și să mă duc în cantonament la stadion. Acolo era urină pe jos, erau rahați de câine, am spus că nu-mi bag jucătorii acolo în viața mea. Găsesc hotel la Arcașul, la Târgu Neamț.

Cazare în deplasare

Adică la o sută și ceva de kilometri de Iași?
Da. La meciul meu de acasă, am mers la 125 de kilometri de oraș. Dacă făceam pană la autocar, rămâneam acolo în timp ce Chiajna stătea la cinci minute de stadion. (Povestește apoi despre ghinionul și ocaziile din meciul cu Chiajna, pierdut cu 2-1). Rezultatul era normal având în vedere ce puternică era Chiajna. Pierdem apoi la Brașov și vine meciul cu Botoșani, unde mi s-a băgat o clauză în contract că dacă pierd această partidă pot fi dat afară fără niciun ban.

O clauză în mijlocul sezonului?
Vine președinte executiv, Florin Prunea, cu o săptămână înainte de meci și spune că trebuie să ne despărțim. Că trebuie să plec. I-am zis: “Cum adică să plec? Dacă plec, îmi plătești salariul până la finalul anului. E vorba de bani publici, e primăria aici. Eu nu vreau bani, vreau să joc cu Botoșani. Vă e frică de faptul că bat și nu mai puteți să mă dați afară?”. Prunea spune: “Fă cum vrei”. După două zile vine din nou că trebuie să întrerupem contractul. Și-au asumat responsabilitatea de a-mi plăti câteva zeci de mii de euro pe care eu nu-i voiam, în loc să mă lase să joc cu Botoșani, un meci în urma căruia ne-am fi despărțit dacă l-aș fi pierdut.

prunea chirilFlorin Prunea și Ionuț Chirilă, la Cluj, înainte ca antrenorului să i se propună rezilierea contractului. Sursă: GSP

Pare ilogic. Cineva voia să te dea afară pe loc.
Așa e logic. Rezultatul cu Botoșaniul? 2-2. Au marcat copiii mei Onduku și Coșereanu. Nu m-ar mai fi putut da afară. Au preferat să-mi plătească un contract înainte de meci. Eu sunt un om curajos care cere doar respect să fie lăsat să lucreze. Când o să fie lăsat Ionuț Chirilă să lucreze în fotbalul românesc? Să vă mai spun ceva. După plecarea lui Mulțescu de la Dinamo, Mircea Lucescu îmi spune: “Vei fi antrenorul lui Dinamo”. Și după ce pleacă Mulțescu, Stoican a fost numit antrenor.

PAOK, ȘAHTIOR, LUBOS MICHEL, RĂZVAN LUCESCU

E fostul lui jucător de la Șahtior.
Da, fostul lui jucător care apoi a fost numit la Voluntari , apoi pus de impresarul lui Lucescu, Arcadie Zaporojanu, la Zimbru Chișinău, care a fost numit la Pandurii și care acum, pe aceeași filieră Zaporojanu-Lucescu, a fost numit la Iași. Când am spus că Mircea Lucescu a influențat numirea în România a unor antrenori submediocri, am avut dreptate.

De ce ar face asta?
Lucescu e diabolic, e genial. El a influențat numirea unor antrenori la Dinamo și la Astra pentru că el gândește în perspectivă. În cazul în care băiatul lui ar fi încheiat contractul în Qatar unde în perioada aia avea niște rezultate nu tocmai bune, i s-au ținut două echipe de rezervă cu doi antrenori care puteau fi sacrificați în orice secundă. Stoican și Stelea. Numai că a apărut elementul supriză, plecarea lui Contra la Getafe. Atunci s-a preferat un oraș nebun după fotbal cum e Ploiești în locul unui stadion cu cel mult 500-1000 de spectatori la un meci. Răzvan a preluat Petrolul. Chirilă a fost dat afară înainte de meciul cu Petrolul.

Legătură stranie

Apropo, Răzvan tocmai a fost numit la PAOK Salonic.
Cine este președinte acolo?

Lubos Michel.
Cine este Lubos Michel?

lubos michelEmail din baza de date Football Leaks. Deși era plecat de 6 luni de la Șahtior, Lubos Michel folosea, inexplicabil, adresa de email oficială a clubului ucrainean în comunicarea oficială ca președinte la PAOK. Sursă: GSP

Fostul arbitru internațional adus de Mircea Lucescu în conducerea lui Șahtior Donețk.
(Zâmbește satisfăcut) Din păcate, când am spus că am simțit că sunt dat afară de Securitate, știu foarte bine ce vorbesc. Lucescu îi domina intelectual pe Postelnicu, pe generalul Vlad, pe generalul Diaconescu, oameni care conduceau Securitatea în momentul ăla. El, fiind dinamovist, și-a creat un sistem de relații fantastic care a rămas în picioare și după Revoluție, pentru că totul s-a transpus și după 1989. El a rămas foarte puternic. Este apanajul unui sistem foarte puternic.

Dinamo, echipa Securităţii

Crezi că a avut grad în Securitate la revoluție?
Nu știu chestia asta, dar știu că noi, Dinamo, eram echipa departamentului Securității Statului.

Puteai fi antrenor la Dinamo fără a fi încadrat în structurile Securității?
Eu n-am fost. Noi eram angajați civili. Cei de la Victoria erau la Miliție. Noi eram angajați la Securitate. (Rectifică) Adică, noi eram echipa Securității. Gândește-te că toate lucrurile astea s-au perpetuat. Oamenii din Securitate există în fotbal. Costică Anghelache a fost până deunăzi în clubul Dinamo. Ăsta a fost cadoul incontestabil pe care Lucescu i l-a dat lui Anghelache pentru ajutorul acordat într-o perioadă în care avea o forță ieșită din comun.

Ce rol a avut Anghelache în perioada Lucescu la Dinamo?
Din umbră, el conducea destinele fotbalului dinamovist înainte de Revoluție.

S-a spus că e rudă cu Negoiță. E adevărat?
Negoiță, cel despre care presa a scris că a fost împrumutat cu 1,5 milioane de euro de Lucescu. E clar că eu nu voi avea șansa niciodată să antrenez Dinamo!

Discuţiile merg spre presupuse manipulări din presă

“Eram alături de Lucescu în fiecare an. Mergeam la meciurile lui în toată Europa, mergeam la Donețk frecvent. L-am iubit enorm”, spune Ionuț Chirilă care, după ce a stat zeci de ani alături de Mircea Lucescu, s-a hotărât să iasă public și să declare că actualul selecționer al Turciei l-a blocat pentru a-și ajuta fiul natural, pe Răzvan Lucescu! În ultima parte a interviului acordat Gazetei, Ionuț Chirilă vorbește despre o conspirație a presei, din care – zice el – face parte și directorul ziarului, Ovidiu Ioanițoaia.

Ionuț, de când nu ai mai vorbit cu Mircea Lucescu?
De foarte mult timp.

Mai exact?
Nu știu, cred că de un an.

Ultima discuţie cu Mircea Lucescu, la Kiev

Ultima dată despre ce ați vorbit?
M-am dus la Kiev, la el, începuse războiul de la Donețk. Am fost la hotel Opera unde am asistat la niște scene halucinante. Ca să vedeți forța lui Lucescu…I-am spus între patru ochi, în camera de hotel: “De ce le permiți unor otrepe ale societății, pe care le ții pe lângă tine doar pentru că i-au ajutat carierei fiului tău, să mă dea afară din fotbalul românesc?”. Nu dau nume. Am bătut un pic șaua să priceapă iapa. El a știut la ce m-am referit. Unul dintre pionii care au legătură cu scoaterea mea de la Chiajna este Dinu Gheorghe. Și nu e singurul.

img 3430dinu gheorghe razvan lucescu mircea lucescuDinu Gheorghe (cu spatele), Mircea și Răzvan Lucescu sărbătoresc într-un local din București. Sursă: GSP

Ce rol a avut Dinu Gheorghe?
Nu vreau să vorbesc mai multe, dar a avut un rol important în scoaterea mea și numirea lui Șumudică. Ideea este că Dinu Gheorghe, cu care m-am bălăcărit mult și care a făcut un lucru foarte grav, a lovit în memoria tatălui meu, m-a acuzat că aș putea să vând meciul Stelei. Ionuț Chirilă mai bine își taie două mâini decât să facă asta. El știe să facă altfel bani în fotbal. Știe să facă dintr-un jucător de 10.000 de euro un jucător de un milion de euro. Ionuț Chirilă nu se ocupă cu ce s-au ocupat alții. El a produs bani și jucători. Țin minte când l-am adus pe Raț în cantonamentul Rapidului, pe teren la Carpați Sinaia, m-a întrebat Lucescu: “Ce-mi aduci, mă, aici toți țăranii?”. Era un amical. El mă dădea afară pe ușă, eu intram pe geam. Am insistat până când l-a luat la antrenament. Așa a rămas Raț la Rapid.

VAMĂ, LUCESCU ȘI UN TELEFON PROMPT DE LA BRAȘOV

Ce relație este între Dinu Gheorghe și Mircea Lucescu dincolo de ce se vede la TV?
Nu vreau să spun și, chiar dacă aș ști, nu vreau să vorbesc. L-am întrebat pe Mircea Lucescu după plecarea lui Răzvan de la Brașov de ce nu mi-a dat echipa mie? Dacă mă laudă atât de mult și dacă știe cum lucrez…

Declaraţie

„Afară sunt conducători ca Butragueno, Uli Hoeness, Sandro Mazzola și Mario Corso, la noi conduc Dinu Vamă cu Anghelache. Ce competență și ce cultură fotbalistică are Dinu Vamă care nu a jucat în viața lui fotbal, nu a antrenat pe nimeni și nu a făcut nici măcar o zi o școală de directori sportivi?! Numai pentru că s-a uitat la meciuri?! Păi, pensionarul din Cișmigiu care joacă table a văzut de 200 de ori mai multe meciuri decât Vamă. De ce nu îl punem pe el președinte?”
Ionuț Chirilă

Și?
Nu mi-a dat niciun răspuns. La Kiev, aproape plângând de nervi, i-am spus: “Aproape se învârte tata în mormânt. M-a dat Vamă afară de la Chiajna”. La care el îl sună pe Dinu și-mi zice după aia: “Fugi, bă, de aici că nu te-a dat Dinoașcă afară!”. Îl sunase de față cu mine: “Ce faci, Dinoașcă, cutare, cutare? Ia vezi, primarul ăla a revenit la sentimente mai bune?”.

Primarul, care?
Minea. Șumudică era într-o situație grea. Vamă i-a spus lui Lucescu: “Ionuț nu merită să meargă acolo, că echipa e într-o situație dificilă, dar vorbesc eu cu Ioan Niculaie la Brașov”. Lucescu îi spune: “Hai, te rog, vezi”. Lucescu nu i-a spus lui Vamă că sunt acolo. La 10 minute după ce a vorbit cu el, mă sună Dinu Gheorghe cu care mă bălăcărisem prin ziare. Îi spusesem că are cultură fotbalistică egală cu a instalatorului de chiuvete și că nu are competența să vorbească despre valoarea unui jucător, să-și dea el cu părerea că valorează 800.000 de dolari dacă valoarea lui reală e poate de 20.000 de dolari. Rezultatul expertizei acestui analist Digi este că trei echipe, Rapid, Astra și Brașov, au ajuns în faliment. Acum, a fost numit la o echipă în faliment.

001391cp george copos mircea lucescuGeorge Copos, Mircea Lucescu și Dinu Gheorghe, în 1999, când Rapid câștiga titlul de campioană. Sursă: GSP

Dialogul cu Niculae

La Târgu Mureș…
Da, de unde am fost eu dat afară. Revin. Mă sună Dinu Gheorghe ca și cum nimic nu se întâmplase între noi și-mi spune: “Ce faci, Ionuț? M-a sunat Mircea, vezi că o să te sune Niculaie de la Brașov”. Cum să mă sune Niculaie de la Brașov? Nu vorbisem în viața mea cu el. Plec cu Lucescu spre antrenament, într-o pădure la marginea Kievului, și mă trezesc cu un telefon. Era Niculaie.
 “Ionuț, ce faci? Sunt într-un moment greu cu Brașov și aș vrea să apelez la tine. Am vorbit și cu Dinu Gheorghe, știi că eu mă mai consult cu ăsta, și aș vrea să te numesc la Brașov. Ești de acord?”.

Şi apoi?

Am zis că da și că am o singură condiție. Să pun un preparator fizic italian cu care eu am lucrat la Chiajna. Niculaie mi-a zis că pleacă în Grecia și vorbim când se întoarce. Mă sună Dinu Gheorghe: “Ai vorbit cu Niculaie?”. I-am zis că da și că discutăm când se întoarce. La care Vamă: “Nu, domnule, acuma!!”. Deci, în momentul în care Mircea Lucescu a ridicat un deget, eu eram numit la Brașov.

gettyimages 463726244Mircea Lucescu și Pep Guardiola, doi dintre antrenorii cei mai cunoscuți din fotbalul mondial. Sursă: Getty Images

Clubul misterios

Dar n-ai fost numit…
Nu, n-am fost, dar din alte considerente. În zece minute, vorbeam cu proprietarul unui club care-mi propunea un post.

Când s-a întâmplat asta?
Acum doi, trei ani. Vreau să mai întreb și eu ceva. Pot să știu pe ce criterii au fost numiți antrenorii naționalei de tineret? Nu aș mai vrea să antrenez la tineret, dar pe ce criterii sunt ei numiți? Întreb și federația, ca idee. Am avut o discuție cu Burleanu, îl apreciez foarte mult. Are cursivitate, nu știu care e capacitatea lui tehnico-tactică, dar din punct de vedere managerial este un manager de succes. Nu știu ce părere are el despre mine pentru că am avut două probleme.

Declaraţie

„Sunt 4-5 echipe în România pe care, dacă le antrenează și femeia de serviciu, nu pot veni sub locul 5 datorită valorilor individuale net superioare pe care le au. Datorită imaginii pe care unii antrenori o obțin la aceste echipe, ei pleacă afară, dar de cele mai multe ori se întorc cu coada între picioare”
Ionuț Chirilă

REFUZAT DE UN PATRON PE MOTIV DE BURLEANU

Cu Burleanu?
M-am întâlnit cu proprietarul unei echipe importante din fotbalul românesc, nu-i dau numele, chiar în biroul avocaților mei. Am băut un pahar de whisky bun și i-am prezentat un proiect. A spus: “Ăsta e omul de care am nevoie. Vreau să eficientizez, să scad cheltuielile și să măresc profitul. Am nevoie de un om care știe să construiască echipe”. În final, înainte să ne despărțim, m-a întrebat un lucru: “Care e relația ta cu Răzvan Burleanu?”I-am răspuns că eu cred că avem o relație de respect reciproc, un om care-mi place foarte mult și care trebuie să aibă succes în raport cu munca depusă. Din momentul ăla, ne-am dat mâna și acel om nu m-a mai sunat niciodată!

Despre cine e vorba?
Nu contează. Nu pot să spun.

Contractul de la Târgu Mureş

Ai fost acuzat de un fotbalist de la Târgu Mureș…
Hai să-ți spun și cu Târgu Mureș. Am fost sunat de Claudiu Maior. Am crezut că sunt respectat, că un gentleman agreement e mai presus decât un contract. Am încredere în oameni, deși trebuia să suflu și în iaurt. Mi-a zis: “Ionuț, te rog frumos să vii”. I-am spus înainte niște lucruri. În primul rând, că echipa era pe ultimul loc în Liga 1, cu 9 puncte, că are șase jucători peste 33 de ani și că selecția și pregătirea nu le-am făcut eu.

Şi salariile…

Plus jucători neplătiți de șase luni. Numai cine nu a vrut nu plecase de la Târgu Mureș liber de contract. Ca să pună capac, toată banda stângă avea rupturi musculare. L-am întrebat dacă mai vrea să vin. Mi-a scris că îmi pune clauze în contract că “managementul tehnic îi aparține în exclusivitate lui Ionuț Chirilă și că echipa nu poate să rezilieze unilateral contractul”. Am contractul. Îl prezentăm. Sau îl poți lua tu de oriunde, de la Ligă…

Și, totuși, ai stat doar câteva zile…
Mă urc în avion și mă duc acolo. Era un haos total. Aveau un singur masor la 26 de jucători, nu aveau un regulament de ordine interioară. Jucătorii erau neplătiți de 7 luni, nu puteai să dai o amendă, nimic. Încep să lucrez, joc primul meci la Botoșani și fac o repriză fantastică. (Explică aprins tactica meciului, folosirea lui Bănel Nicoliță și descrie o ocazie imensă avută în minutul 10). Am auzit că pe margine Cornel Șfaițer i-a spus lui Heleșteanu că dacă scapă cu egal, sunt mari.

A urmat Pandurii…

După cinci zile, în care am început să lucrez unghiuri de joc cu niște jucători care făceau miuță, stretching și la baie, jucăm cu Pandurii. Joc tot meciul în 10 oameni și facem 0-0. (Povestește apoi cum a riscat folosirea unor jucători obosiți în meciul cu Voluntari și cum a făcut “o repriză de vis”) Eu i-am zis lui Maior că meciurile pe care trebuie să le câștigăm sunt cu Chiajna și cu Pandurii. După 12 zile, m-a dat afară Claudiu Maior. În afara fotbalului, e un tip pe care-l admir, un om cu care aveau ce vorbi.

img 1355Ionuț Chirilă pe stadionul lui Dinamo, locul unde a crescut lângă Mircea Lucescu, în anii ’80. Sursă: GSP

INFLUENȚA LUI DINU GHEORGHE LA DIGI

De ce te-a dat afară?
Cu o seară înainte să plec la Nisa, mă sună și mă invită la un restaurant italian. I-am zis: “Asta mi se pare tupeul tupeului după ce mă descalifici, îmi distrugi imaginea”. M-a sunat de patru sau de cinci ori. “Claudiu, mâine am 10 televiziuni, te fac zob în conferința de presă. Mă mai inviți la restaurant?”. A zis că da. Mergem, luăm masa și-mi spune: “Te-am chemat aici să-ți spun un lucru. Mă crezi sau nu dar mă jur că nu eu te-am dat afară de la echipă”.

Ți-a spus și cine?
Mi-a promis că atunci când va veni după o lună la București îmi va spune între patru ochi. Nu m-am mai văzut cu el. Văd că acum a ajuns acolo Dinu Gheorghe. La o săptămână după ce am fost numit la Târgu Mureș, site-ul Digi Sport, condus de băiatul lui Dinu Gheorghe, altfel un băiat inteligent, și de Cristi Zagaradniuc, finul lui Răzvan Lucescu, scria tendențios că voi fi dat afară. După cea mai frumoasă repriză din jocul recent al echipei.

Schemele buclucaşe

Vrei să spui că și presa e complice?
Cu părere de rău, poate tata mă aude undeva, campania de presă susținută împotriva mea este inadmisibilă. Eu îl cred pe Andrei Crăițoiu un bun ziarist și asta e mai grav. A publicat schemele mele. Dacă o făcea din neștiință, din gafă, îl înțelegeam, dar nu l-a publicat din neștiință. Când publici acea hartă, acel desen nedefinit și spui: “Uitați-vă la tactica ireală a lui Ionuț Chirilă!”… Cu tactica aia ireală am bătut cu UTA în Giulești, am zdrobit cu Chiajna echipe puternice.

Bun, dar…

Ce era de fapt?! Erau niște trasee de joc (Explică faptul că desenul s-a aglomerat din cauza repetării liniilor de pase dintre jucătorii numiți pe tablă. Urmează o minilecție de tactică în care spune cum, spre exemplu, fundașul lui dreapta ocupă trei posturi în timpul unei faze de construcție). Eu la fiecare traseu de joc al unui fotbalist nu puteam schimba hârtia pentru că ne-ar fi luat o oră și jumătate. Cu atâtea diagonale și linii continue și întrerupte apare un amalgam din care nimeni din exterior nu ar înțelege nimic la sfârșit. Jucătorii mei înțeleg în timp real.

schema chirilaImagine publicată de Gazeta Sporturilor, cu tabla de joc după indicațiile lui Ionuț Chirilă. Sursă: GSP

„Cârtiţa” din vestiar

Unii dintre jucătorii tăi au filmat ședința ta tactică și au făcut imaginile publice…
Dacă cineva este pus să facă asta, eu cred că Gazzetta dello Sport sau France Football nu ar fi difuzat niciodată imaginile alea.

Un ziarist trebuie să publice o asemenea filmare.
Un ziarist o publică și nu dă titlul: “Tactica de science-fiction a lui Ionuț Chirilă”. Un ziarist îl sună pe Chirilă și îi cere o părere. Nu scrie că m-a sunat pe numărul de România când toată România știe că am un telefon de Franța.

Probabil că jurnalistul a căutat un registru lejer, amuzant, dintr-o filmare inedită. Nu e nimic grav.
Un registru comic care mi-a afectat munca și profesia. Impactul cu publicul a avut rolul negativ scontat în chestia asta. Nu am putut să mă apăr.

ÎL ACUZĂ PE FERFELEA CĂ MINTE

Cine te-a filmat?
Jucătorii mi-au spus că filmarea a făcut-o Ferfelea.

Ferfelea a spus că nu te trezeai la antrenamente și vorbeai la telefon, uitând exercițiile comandate.
Minciuni. Niciodată nu s-a întâmplat! Niciodată! El este un tip frustrat. Despre cine vorbim? Despre Ferfelea?! Despre mine pot să vorbească Raț, Marica, Mitea pe care l-am dus la Barcelona, Melinte care a ajuns la Palermo. (Enumeră o listă de nume). Cine e Ferfelea? Nici nu-l acuz pentru că eu știu că Ferfelea, din spate, a avut un imbold. Eu știu sigur chestia asta. Știu și de la cine.

Declaraţie

Pe mine dacă mă numești mâine la Barcelona și a doua zi bat Malaga cu 4-0, în următoarea zi am 30 de oferte de la 30 de echipe din lume fără să știe dacă sunt șchiop, orb sau nu am o mână sau un picior. Ca să îmi pun amprenta pe jocul Barcelonei, pozitiv sau negativ, trebuie să treacă minimum 6 luni
Ionuț Chirilă

De la cine?
Nu pot să vă spun. Face parte din același plan de discreditare. Când eu încep să lucrez trasee de joc și vine Gorobsov și-mi spune: “Mister, eu doar la Torino am lucrat la nivelul ăsta”… Unde joacă Ferfelea acum?

Crezi că ai făcut greșeli în cariera de antrenor?
(Se gândește câteva secunde). Orice antrenor greșește. Crezi că Mourinho nu greșește?

Care e cea mai mare greșeală făcută de tine?
În momentul ăsta nu-mi vine în cap. Nu a fost un meci sau o greșeală care să mă fi costat.

Poate o greșeală de strategie.
Nu, nu. Toate echipele mele au jucat un fotbal spectaculos.

Dacă ar fi să te incluzi într-un top, evident subiectiv, al antrenorilor români, unde crezi că ai fi? În primii 15 sau sub locul 15?
Nu mă încadrez, nu vreau să mă încadrez în niciun topEu știu că echipe și jucători în România au construit Mircea Lucescu și cu mine. Jucători care au făcut obiectul unor transferuri profitabile.

TELEFONUL LUI LUPESCU ȘI REPLICA LUI LUCESCU

Ai fost sunat de cineva după declarațiile din mai?
(Stă pe gânduri) Nu. Vreau să vă mai spun încă un lucru. E vorba de un om care a crescut lângă mine în Dinamo. Eu ca antrenor, el ca jucător. Am luat avionul de la Nisa și plec până la Geneva. Iau un tren și mă duc până la UEFA și-l întâlnesc pe Ionuț Lupescu, un om de o ținută, de o eleganță și de o probitate morală incontestabile. Lupescu știe povestea mea toată. A fost amabil, m-a invitat la un prânz.

Păi şi Lupescu…

Ionuț a fost copilul lui Mircea Lucescu și cred că Lucescu a avut un rol în numirea lui Ionuț la UEFA. El e un bun manager, vorbește trei-patru limbi străine, dar cred că a primit un ajutor important. Nu uitați că Lupescu e managerul care l-a numit pe Răzvan selecționerul României. În spatele numirii, e Mircea Lucescu.

1907 lupescu lucescu
Ionuț Lupescu și Răzvan Lucescu, la un antrenament al echipei naționale în perioada în care fiul lui Lucescu era selecționer. Sursă: GSP

Ce rol are Lupescu în povestea ta?
Lupescu, un tip foarte inteligent, nu putea să stea impasibil la ceea ce mi se întâmplă. În calitate de dinamovist, a pus mâna pe un telefon și l-a sunat pe Mircea Lucescu. Tocmai ateriza în Cipru la un amical cu Șahtior. Lupescu îi zice: “Domnule, Ionuț e puțin cam supărat. Și pe bună dreptate. A ajuns să antreneze X și Y la Dinamo și nu i se dă șansa acestui om?! Hai, domnule, vorbește odată cu Anghelache și dați-i odată șansa de a antrena”. La care Lucescu îi spune textual, aproape plângând, machiavelic: “Dragă Ioane, zi și noapte mă gândesc numai la lucru ăsta. I-aș plăti lui Ionuț salariul pe un an înainte numai să-l pună Dinamo antrenor. Dar nu am ce face, nu vrea Costică Anghelache”.

Anghelache?
Costică Anghelache, omul care, dacă Mircea Lucescu îi spune să stea două ore în tavan, nu se dă jos. În momentul ăla, era să-mi scape farfuria din față. Mi-am dat seama, de fapt, că tot ce simțeam se adeverește. Vreau să mai spun un lucru.

CHIRILĂ: DAT AFARĂ LA INTERVENȚIA LUI IOANIȚOAIA

Te rog.
Ovidiu Ioanițoaia este un om de presă cu mare experiență. În loc să fie reperul moral al ziarului Gazeta Sporturilor, echidistant și lipsit de subiectivism, am fost dezamăgit să văd că Ovidiu Ioanițoaia s-a implicat, prin pozițiile exprimate, în destituiri și numiri de antrenori în fotbalul românesc. Există articole și linii trasate pro sau contra unor antrenori și nu numai. Sunt ridicați în slăvi unii și sunt discreditați clar alții. Lucrurile astea nu sunt întâmplătoare. Cred că un ziar de talia Gazetei, cu jurnaliști admirabili în componență, ar trebui sa revină la profesionalism.

dsc 3118andrei vochin gabi balint tudor chirila ioanitoaia mircea lucescuOvidiu Ioanițoaia, Mircea Lucescu, Tudor Chirilă (fratele lui Ionuț), Balint și Andrei Vochin, în studioul Recursului Etapei. Sursă: GSP

Vorbești despre ziarul care te ascultă în momentul ăsta și care îți publică opiniile necenzurate.
Da, dar eu îmi asum ce spun. Cum Lucescu i-a spus lui Badea: “Hai, mă, Nicule, retrage-te și tu să lăsăm pe alții mai tineri” și în două săptămâni Badea nu mai era președintele Consiliului de Administrație lui Dinamo, așa ar trebui să se retragă și Ioanițoaia și să lase generația lui Tolontan. Știu că armata de trâmbițători și mașinăria infernală a lui Mircea Lucescu va intra în rol și voi fi discreditat și atacat din toate părțile.

Tir la adresa lui Ovidiu Ioaniţoaia


Am un sentiment de tristețe și cred că pe tatăl meu, acolo unde se află, îl dor chestiile astea. L-a iubit enorm pe Mircea Lucescu, iar Mircea Lucescu, în ultimele zile de viață ale lui nea Ion, nici măcar nu-l vizita. Cât despre forța și caracterul directorului vostru de ziar, când a venit la noi în casă și eu îl îmbrăcam pe tata, mort fiind, Ovidiu Ioanițoaia nu l-a putut privi pe tata nicio secundă. Asta spune foarte multe.

lucescu mircea ioanitoaia ovidiu chirila ioanAnii ’90. Mircea Lucescu, Ovidiu Ioanițoaia și Ioan Chirilă. Sursă: GSP

„Ăsta e un nebun!”

Ovidiu Ioanițoaia l-a adus la ProSport pe Ioan Chirilă în 1997. Ar putea fi foarte probabil o sensibilitate față de trupul fără ființă al cuiva cunoscut.
L-am întrebat odată la telefon. “Ovidiu, este foarte urât ce s-a întâmplat vizavi de scoaterea mea de la Chiajna și aducerea lui Șumudică. Știi foarte bine că ai avut și tu un rol, chiar dacă nu decisiv”. Și zice: “Păi, da, dar nu vezi că a distrus ăsta echipa!?”. Mi-a spus asta la telefon, dacă vrea să recunoască, bine, dacă nu, nu. Chiajna era la retrogradare. Și Ovidiu a avut un rol. El locuiește în Chiajna și are un dialog permanent cu primarul Minea.

Cum crezi că va reacționa publicul după acest interviu?
Lumea o să spună. “Ăsta e un nebun”. Probabil. O să fiu atacat, dar dacă o să puneți cap la cap ce v-am spus, sunt argumente indubitabile în tot ceea ce v-am spus. Am fost blocat de trei ori la Dinamo, de două ori la Rapid, mi s-au tăiat aripile când am construit cea mai frumoasă echipă din România la Chiajna. Când un om ajunge să aibă sentimentul că mâna lungă a Securității îl ajunge din spate și că mâna aia rece este de fapt a celui pe care l-a iubit și divinizat e un lucru foarte grav. Omul ăsta se numește Mircea Lucescu.

Compătimit în Italia

Ce ar spune tatăl tău, Ioan Chirilă, dacă ar citi acest interviu?
(Cade pe gânduri) Nu știu. Cred că, dacă tatăl meu ar fi trăit, acest interviu nu ar fi existat niciodată. (Tace aproape 20 de secunde) Un fost impresar care a făcut transferul lui Matuzalem la Șahtior, prieten foarte bun cu mine, și actual director sportiv la Verona, Filippo Fusco, știindu-ne foarte bine pe mine și pe Lucescu și știind povestea mea, mi-a zis la un moment dat despre Mircea: “Este un mare păcat că tu nu antrenezi. Tu lo so che lui non si sporca mai a mano”. Adică, “Tu știi că el niciodată nu se murdărește pe mâini și face cu mâinile altora”. Războiul meu este un război cu un gigant.

ioan chirila lucescu mircea 13443 1983011Mircea Lucescu și Ioan Chirilă, la începutul anilor 90, în redacția Gazetei Sporturilor. Sursă: GSP

Sursa: gsp.ro

 

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required

1 COMENTARIU