Dan Tudorache: „Luăm AFC Rapid şi rezolvăm cu marca”

prosport

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Dan Tudorache, primarul PSD al sectorului 1, își dezvăluie planul pentru învierea Rapidului: preia marca istorică, promovează până în prima divizie și forțează succesul cu buget-record. Butoni Montblanc din aur, ceas aurit. „Cred că o să-i conving pe toți cei implicați și o să rămână un singur club. Vreau măcar repetarea performanței din 2006, adică un sfert de finală în Europa”. Nu e vreun Becali îmbogățit din schimburi de terenuri și dispus să consume în fotbal o parte din profitul realizat rapid, e Dan Tudorache, primarul sectorului 1.

Tudorache mai are nevoie de un vot

Edilul face calcule din bani publici și din bani privați pe care promite că-i va aduce. Banii publici ar fi oricum destui. Din 17 milioane de euro anual, cât ar avea primăria sectorului 1 conform Ordonanței ce permite alocarea a 5 la sută pentru sport din bugetul total al instituției, Rapidul ar trebui să poată fi înviat. Tudorache a vorbit deja cu Gabriela Firea, colega de partid de la Primăria generală. Ea i-a promis că nu-i va face concurență, se poate implica liniștit. Edilul-șef mai are nevoie de un singur vot în Consiliul Local, apoi să preia AFC Rapid, din Liga a 4-a, să lipească marca veche peste această formație. Crede se va rezolva, pentru că oricine are un preț, iar primăria e dispusă să-l plătească. Suporterii sunt de acord, ei au anunțat pentru azi un miting la primărie, o dovadă a susținerii proiectului și o formă de presiune față de consilierii care n-au aprobat investiția în fotbal.

Solicitările oamenilor din Chitila şi Bucureştii Noi

Domnule Tudorache, peste interesul obișnuit al media, mai nou ați început să fiți căutat și de presa de sport. 
Da, a început de o săptămână să mă caute.

Nu se poate interpreta că v-ați atins deja scopul? V-ați făcut publicitate cu acest anunț că aveți de gând să preluați Rapidul.
Nu, nu am urmărit așa ceva! Scopul meu e să rezolv solicitările cetățenilor. Și una dintre cererile oamenilor din Bucureștii Noi și din Chitila a fost aceasta, dacă pot sprijni în vreun fel clubul Rapid. Cu toții știm că e un club înființat acum aproape 100 de ani aici, la Atelierele Grivița. Vreau să respect promisiunile pe care le-am făcut locuitorilor sectorului 1.

„Am considerat că e mai bine să fie de acord toate partidele”

Care-i planul?
O să am discuții cu cei care dețin patrimoniul, numele Rapid, palmaresul clubului. Ăsta a fost rolul ședinței de Consiliu de vineri, să formăm o comisie care să poarte discuții. Vreau să unim cele trei entități Rapid care există. Dacă putem, bine. Dacă nu, nu ne băgăm. Puteam să demarez discuțiile fără să am nevoie de aprobarea Consiliului. Câtă vreme nu sunt implicați bani, am posibilitatea să pornesc acțiunea prin dispoziție de primar, ceea ce am și făcut luni. N-am vrut să spună cineva că e o inițiativă pentru imaginea mea, am considerat că e mai bine să fie de acord toate partidele. Numai că două partide s-au opus ori s-au abținut. Ce mă deranjează cel mai tare e că am vorbit cu ei dinaintea ședinței, le explicasem despre ce era vorba.

Pentru investiția în fotbal tot veți avea nevoie de votul Consiliului Local.
Da, când va fi vorba despre bani voi avea, oricum, nevoie de aprobarea Consiliului. Atunci o să fiu obligat să apar în fața lor să le spun „costă 2 lei!”. Altă cale nu există. Dintre cei 27 de consilieri, eu am… Sau îmi sunt apropiați mie 13. 14 sunt în partea cealaltă, PNL și USR. Liderul de grup de la PNL e rapidist, nici nu m-am gândit vreodată că nu va fi de acord cu înființarea unei comisii care să rezolve cazul Rapidului, mai ales că decizia de vineri nu implica vreo sumă de bani.

„Eu garantez!”

Clubul va fi finanțat în majoritate din bani publici?
Și din bani publici. Va fi transparență totală. Pe lângă banii publici, vom atrage sponsori. Eu am vorbit deja cu unii și sunt dispuși să vină lângă mine, lângă primărie. Eu sunt garantul acestei asocieri. Sigur vor veni mulți sponsori!

Dacă marca va fi evaluată la un milion de euro, să zicem, își permite primăria să plătească atât?
Nu. Dar găsim variante. Pot aduce un sponsor care să plătească acea sumă. Eu vreau să cheltuiesc cât mai puțin din bugetul primăriei. Clubul Rapid are nevoie de un buget considerabil, însă o marte parte din acel buget va veni de la sponsori. Eu sunt garantul stabilității și al faptului că acel sac în care se vor strânge banii nu va fi fără fund.

Ar trebui să se rezolve curând, înaintea sezonului viitor?
Între 20 și 30 iulie va avea loc o ședință a Consiliului în care voi veni să spun exact cât costă proiectul Rapid. Consilierii vor hotărî. Mie îmi mai trebuie un vot, pe lângă cele 13 pe care le am. Voi avea discuții personale cu toți cei 14 consilieri care s-au opus sau au ales să se abțină. E suficient să conving o persoană.

Care e limita? Probabil vă bazați pe Ordonanța care a legalizat investiția primăriilor în sport. 
Primăria sectorului 1 poate să investească în sport 17 milioane de euro pe an. Avem deja colaborări în polo, scrimă, handbal, tenis, natație. Investim în baze sportive pentru aceste sporturi.

„Rapid nu va fi clubul PSD, ci al Primăriei!”

Fotbalul e mai scump.
Poate salariile sunt mai mari. Sau poate s-au făcut tot felul de afaceri oneroase pe spatele fotbalului. În cazul în care noi vom prelua integral sau parțial Rapidul, totul va fi transparent și banii publici vor fi chibzuiți.
AFC plus FC egal Rapid

Sunteți suporter rapidist?
Țin cu Rapidul. Cred că oricare bărbat susține o echipă de fotbal. Eu sunt obligat să susțin o formație care se află în sectorul 1. Dinamo e într-o situație OK, Steaua, la fel. Dacă Dinamo s-ar fi aflat pe raza sectorului 3, cu siguanță primăria de acolo ar fi susținut echipa.

Dumneavoastră vreți să preluați Rapidul, Voluntariul e în prima ligă, Gino Iorgulescu e și el apropiat de PSD. Pare că partidul ajunge să controleze fotbalul.
Eu asta am zis și în Consiliu: „Rapid nu va fi clubul PSD, va fi clubul primăriei!”. V-am zis, un PNL-ist, liderul grupului, e rapidist. Doar că interesul de partid a fost, se pare, mai mare decât simpatia pentru echipă.

Rapid a fost, tradițional, un club anti-sistem, o victimă a puterii. E normal ca acum să devină clubul unei primării, susținută din bani publici?
Primăria nu s-a băgat când Rapid era în cupele europene și o ducea bine. Eu am intervenit pentru că s-a strigat pentru ajutor. Fanii rapidiști din sector m-au rugat să mă implic. Am vorbit cu doamna primar general acum o săptămână, mi-a spus că totul e OK, așa că nu va concura primăria generală cu noi.

Discuţii şi cu CS Rapid

Planul e să preluați AFC Rapid și să lipiți pe acest club marca pe care o veți cumpăra de la FC Rapid aflat în faliment. E corect?
Da. Să vedem ce pretenții au toți cei care sunt implicați acum în câte un Rapid.

Sunteți interesat să luați și Clubul Sportiv Rapid?
Da, însă nu are legătură cu subiectul fotbal. Doamna Caciureac mi-a spus că a fost și la Primăria sectorului 6. Știți că stadionul Rapid are adresa pe sectorul 6, dar terenul e în sectorul 1!

Convenabil, așa poate să ia bani de la două primării?
Foarte bine, dacă s-ar putea, ar fi perfect! Doamna Caciureac a auzit că investim în handbal, în alte sporturi. Am întrebat-o câți bani primește de la Ministerul Transporturilor. Mi-a zis că 1,8 milioane de euro. Mă interesează să investesc în sport. Ca primar, am interesul să aibă copiii unde să facă sport. Pentru că am făcut sport până la 18 ani, eu nu m-am apucat de fumat. Așa și acum, un copil nu se apucă de droguri sau de altele dacă practică un sport.

Dacă din 17 milioane rupeți 10 pentru fotbal, echipa ar avea buget de titlu!
Asta mi-am propus eu, s-o aduc exact acolo unde a fost! Măcar unde a ajuns Rapidul în cea mai bună perioadă, în „sferturile” Cupei UEFA.

Sursa: gsp.ro