INTERVIU / Cum a „ars” Carmen în doar un deceniu

prosport
Carmen revine, interviu marca Prosport

Sâmbătă, 5 august 2017, se joacă de la ora 18, Carmen – Rapid pe stadionul Rocar din Berceni. Pe lângă faptul că este primul meci din presezon pentru giuleşteni în Bucureşti, partida va fi una aparte. Despre care Prosport a scris pe larg în trecut. Un adversar mai puternic decât cei de până acum, care renaşte după… 70 de ani! Carmen s-a înfiinţat în 1937, însă a fost desfiinţată abuziv zece ani mai târziu. Pentru a face loc echipei armatei… Povestea acestei uriaşe nedreptăţi este expusă într-un interviu mai jos de regretatul Angelo Niculescu. Omul care a spus despre al nostru Giussy Baratky că a fost cel mai mare fotbalist român din istorie. Doar cei doi au fost coechipieri la… Carmen! Interviul a fost realizat de Prosport în 2010.

Carmen, cea mai bună din România în 1947!

Despre circumstanţele în care a fost desfiinţată echipa Carmen, în vara lui 1947, cu o săptămână înainte de startul campionatului, e dificil să se găsească informaţii obiective. Comunismul a distrus, atât cât a putut, această origine neguroasă a clubului steaua. Care a luat locul grupării Carmen. Echipa era a cunoscutului industriaş Dumitru Mociorniţă. Unul dintre cei mai bogaţi şi discreţi români ai acelor vremuri. Pentru a afla ce s-a întâmplat atunci, dar şi cum arăta şi cum se comporta un patron de echipă crescut în spiritul vechii democraţii româneşti, ProSport a apelat la Angelo Niculescu. Fostul selecţioner, se număra, în 1947, printre fotbaliştii de bază de la Carmen. Echipă care, în sezonul 1946-1947, fusese vicecampioana României.

Interviu Angelo Niculescu pentru Prosport

Domnule Angelo Niculescu, eraţi la Carmen în 1947…
Formaţia abia prinsese contur, dar se profila drept viitoare campioană a ţării. În sezonul precedent terminase pe poziţia a doua, după ITA, care avea o echipă foarte tare. Noi aveam un antrenor excelent, pe Steinbach, venit de la Unirea Tricolor. Era profesionist. Înainte să vină la noi, fusese trimis să se perfecţioneze în Anglia, la Arsenal Londra! Iar de acolo a venit cu metode tehnico-tactice noi, neîntâlnite în România.

Patronul Mociorniţă se implica la echipă?
De noi se ocupa Ionel, fiul lui Dumitru Mociorniţă, patronul fabricii de pielărie Carmen. Era un tip foarte manierat, care terminase Facultatea de Drept. El a şi jucat pentru această formaţie şi s-a ocupat şi de pregătirea tehnică până la aducerea lui Steinbach. Când am ajuns eu acolo, echipa era deja în prima divizie…

Intra peste antrenor la vestiare?
Era un tip foarte discret, trecea rar de tot pe la echipă. În vestiar a intrat doar de câteva ori, şi atunci doar ca să ne îmbărbăteze în momentele foarte grele. În rest, patronul îşi vedea de afaceri, iar noi de fotbal.

Desfiinţarea lui Carmen decisă pe… Giuleşti!

Care este, de fapt, povestea desfiinţării echipei Carmen?
Totul s-a întâmplat după o partidă contra formaţiei Ciocanul (n.r. – viitoarea Dinamo). A fost un meci pe stadionul Giuleşti, pe care l-am câştigat cu 6-0. A fost un spectacol total! Ziarele de a doua zi, în loc să anunţe marele succes, informau despre moartea echipei Carmen Bucureşti! Rezultatul de atunci i-a supărat rău pe unii conducători politici şi s-a luat această decizie.

Apoi?
A doua zi, Raul Vizante, un factotum al clubului, ne-a convocat într-o şedinţă la sediul echipei şi ne-a anunţat pe toţi că suntem jucători liberi de contract. Fără alte explicaţii… Bineînţeles că prima reacţie a fost să-l întrebăm pe acesta: „Bine, dar noi ce facem acum?”. Ni s-a spus să mergem unde vom dori… Unii dintre noi s-au retras în oraşele din care proveneau, cum a fost cazul lui Iosif Covaci, care s-a dus la Timişoara. Bazil Marian s-a dus la Rapid, vreo doi-trei s-au retras din activitate.

Misterul din spatele cca, nedesluşit nici de Prosport

Aţi ajuns la Ciocanul.
Da, eu acolo am fost repartizat. Nu am fost singurul din lotul de jucători de la Carmen care a ajuns la Ciocanul.

E adevărat că echipa Carmen a fost desfiinţată pentru a face loc noii echipe, CCA?
Aşa s-a ştiut în acele vremuri. Vă daţi seama că noi, jucătorii, nu aveam de unde să ştim sigur, pentru că lucrurile acestea se făceau la nivel foarte înalt şi cu mare discreţie.

Vei merge la Referendum pe 6-7 octombrie?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Loading...

2 COMENTARII

  1. Mai baieti,iata adevarul.Initial,denumirea Ciocanul nu exista,ci cea de Maccabi,apoi a intervenit traducerea.Era o echipa buna cu Lazareanu in poarta Negrescu,Woronkovski si altii.Carmen,echipa lui Mociornita avea nume mari,dintre care unii au plecat in Italia,in anii ‘4O,cum au fost Simatoc,Torjoc,Fabian I,Fabian II.La Carmen jucau Valentin Stanescu,Costica Marinescu,dar marea vedeta era Bazil Marian,de fel din Uioara,unde jucase la echipa Solvay.Nu-mi amintesc de Angelo Niculescu,dar poate ca o fi fost si el in lot,dar nu era oricum printre vedete.Carmen era o echipa inconstanta,caci,dupa ce i-a znopit pe Ciocanul cu 6-O(cand s-a asezat Bazil pe minge,invitandu-i pe adversari sa-l atace)a facut 1-1 cu UDR Resita,o echipa de mana doua.Desfiintarea Carmenului a facut parte din politica de anihilare a intregului sport profesionist cu caracter privat.Tot atunci,de aceea au disparut Viforul Dacia,Unirea Tricolor.Venus,TCR la rugby,precum si Juventus,care avea echipamentul ros-albastru pe care si l-a insusit Steaua,care ,la inceput s-a numit Casa Centrala a Armatei,traducerea din limba rusa a .TSKA,iar Dinamo s-a luat dupa aceiasi denumire a echipei din Moscova,pe care – cu onoare – o mosteneste si acum.Bazil a vrut sa fuga si el in Occident,dar a fost prins si,desigur condamnat,el fiind component,impreuna cu Valentin Stanescu al Locomotivei Bucuresti,noua denumire a fostului Rapid. In continuare stiti cu totii ce a urmat.Nu le-a fost rusine sa desfiinteze o echipa militara din Campulung,luandu-i jucatorii(unde jucau fratii Zavoda cel mic ajungand celebru prin faulturi,sub porecla de Cap Patrat)iar mai apoi incadrandu-i pe toti jucatorii de care aveau nevoie,sub cuvant ca erau millitari ce-si satisfaceau stagiul si,asa,in timpul liber,bateau si mingea pe stadion !

  2. Ca de obicei aberatii facute de rusinea steaua sau fcsb sau cum doamne iarta-ma sa mai numesc acesta echipa fenomen negru in istoria fotbalului romanesc care nici macar nu exista pe vremea cind ceilalti printr-e care RAPID facea istorie. Rusine mai mare nu exista decat aceea de a te numi stelist. Nu as suporta greutatea rusinii
    Nu m-as numi stelist nici daca ar trebui sa fiu singurul om al planetei. Nu pot sa bat din palme pentru minciuni. Nu pot . Nu pot. Nu pot. Respect RAPIDISTILOR
    Respect Carmen pentru ceea ce ai fost si poate pentru ce vei deveni
    Un adversar de onoare!!!
    Va multumesc