George Ganea a vorbit în ProSport despre Rapid

prosport
George Ganea a oferit interviu in ProSport dupa transferul al AS Roma

Poartă un tricou Diesel şi un nume de atacant cu personalitate. Şi cu putere de decizie. Are mintea încărcată de ţeluri mari şi poate juca pe orice post din linia mediană, în spatele vârfului sau atacant de careu. Susţine că se simte cel mai confortabil în a doua variantă pentru că-i oferă plusul de libertate pe teren. La doar 18 ani, George Ganea a semnat luna trecută cu AS Roma după un sezon petrecut la Virtus Entella. Acceptă să-şi cizeleze tehnica şi să-şi oţelească moralul la Primavera pentru a face pasul rapid spre echipa mare. Rapid îi fug gândurile însă şi spre Rapid echipa sa de suflet. Miercuri seara, înainte de a pleca spre Roma, Ganea junior a oferit pentru ProSport primul interviu după ce a semnat cu gruparea gialo-rosso.

George, hai să începem cu un joc. De acord?
De acord!

Tatăl tău, Ionel Ganea, impresiona mai mult prin forţă pe teren, nu prin viteză. Tu joci într-un campionat în care ai nevoie de ambele calităţi. La ce excelezi?
Eu mai mult prin viteză de reacţie, ruperi de ritm şi dribling în regim de viteză. Cred că e primordial în ziua de azi. Dar lucrez şi pentru forţă. Din punct de vedere fizic semăn cu fratele mamei.

Ionel Ganea avea temperament coleric pe teren. Tu?
Haha, eu sunt calm, liniştit.

Cum trăieşte Ionel Ganea un meci de-al tău?
E foarte emoţionat şi mereu mă ambiţionează, mă îmbărbătează. Îmi spune ce am făcut bine, unde am greşit, ca orice părinte. Ascult orice sfat pentru că mi-l trasminte din inimă şi cu vocea omului care s-a lovit de tot felul de faze pe teren. Sunt tânăr, dar sper să ating rapid pragul maturităţii în sport. Nu mai ai timp de clipit azi în fotbal. Timpul trece… nu te aşteaptă. Îţi configurezi traseul în funcţie de obstacolele care ţi se ivesc în cale.


Ionel şi George, în urmă cu cinci ani, FOTO ProSport

Mi-am adus aminte ceva. La meciul România – Anglia 3-2 de la Euro, Martin Keown l-a lovit primul pe tatăl tău, deşi era şi Sol Campbell pe teren. I-a aplicat un croşeu direct în ficat. Care e cea mai dură lovitură pe care ai recepţionat-o la Virtus Entella?
La ultimul meci cu Genoa. Eram în play-off şi am primit un umăr şi un picior în gură, a fost dureros dar am trecut peste şi am continuat jocul.

Se spune că în ligile inferioare din Italia, fundaşii sunt foarte duri. De ce te-ai lovit până acum?
Sincer să vă spun, chiar am jucat împotriva unor fundaşi mai duri… Mai duri ca fundaşii din Liga 1. Aşa sunt ei crescuţi. Mi-a plăcut asta, m-a ajutat foarte mult.

Apasă greu, foarte greu sau cel mai greu pe umerii tăi numele de Ganea?
Da, să zicem că toţi copiii de fotbalişti au o anumită presiune. Tata şi-a făcut treaba, eu trebuie să-mi fac singur un nume, nu să car numele lui.

Principalele tale calităţi sunt… Continuă tu de aici!
Tehnica, viteza şi forţa.

După antrenament rămâi pe teren şi exersezi…
Eu de obicei exersez loviturile libere sau şuturile de la distanţă pentru că astea mă ajută cel mai mult. Cred că sunt esenţiale pentru un atacant şi depinde doar de el cum şi le perfecţionează. Exprimarea în teren depinde mult de aceşti factori.

E antrenat de tatăl lui Daniele De Rossi

Hai să vorbim despre cum ai ajuns la AS Roma, cât te-au urmărit?
Asta nu prea ştiu, ei nu dezvăluie astfel de lucruri. Eram în vacanţă şi am primit un telefon cum că m-ar dori cei de la Roma. Nu am putut refuza această ofertă. Am semnat pe trei ani.

Ce aşteptări au cei de la AS Roma de la tine?
Cei de la club au fost foarte încântaţi încă din momentul în care am ajuns acolo. Mi-au cerut să fiu serios, să am un comportament adecvat şi să muncesc foarte mult pentru stema pe care o port.

Eşti antrenat la Roma de fostul fotbalist Alberto De Rossi, tatăl lui Daniele De Rossi, ce ţi-a spus până acum?
Încă nu m-am întâlnit cu dânsul. În scurt timp vom avea reunirea lotului şi voi discuta atunci cu el. Vom vedea ce planuri are cu mine.

Cum caracerizezi în câteva cuvinte campionatul Italiei?
Foarte tacticizat. Din punct de vedere fizic sunt foarte bine pregătiţi, au un fizic foarte dezvoltat nu numai fotbaliştii italieni, ci şi toţii străinii care evoluează acolo.

Cu Bogdan Lobonţ ai vorbit?
Da, m-am întâlnit cu Lobonţ când am fost să semnez. Mi-a spus că trebuie să muncesc ca să ajung acolo, lângă el. Dacă mă ţin picioarele, o să joc până la vârsta lui (n.r. 39 de ani).

Ce spune George Ganea despre Rapid în ProSport

Ai semnat cu un club la care, Francesco Totti, a excelat în ultimii 20 de ani. Când l-ai văzut prima oară la televizor?
L-am văzut în 2006 la Campionatul Mondial. Totti cred că reprezintă istoria Romei, toată lumea îşi doreşte să ajungă ca el. Dacă o să am ocazia să vorbesc cu el, sper să învăţ anumite lucruri. Într-o zi, sper să fiu şi eu parte din istoria Romei.

Care sunt obiectivele pe termen scurt?
Obiectivul meu e să joc pentru echipa mare a Romei.

Un rol important în transferul tău l-a avut Pietro Chiodi…
Pietro este un agent pe care şi l-ar dori toată lumea pentru că poţi avea încredere în el. Ajută foarte mul jucătorii tineri români, îi împinge de la spate.

Când te uiţi din Italia la toată nebunia de la Rapid, ce sentiment te încearcă?
Rapid va rămâne mereu în sufletul meu pentru că acolo m-am lansat. Sper să se rezolve toate aceste lucruri şi să rămână o singură echipă care să joace în Liga 1.

Dacă te-ai fi născut într-o altă eră, împotriva cărui jucător italian ai fi vrut să joci?
Maldini, pentru că pe vremea lui era cel mai bun fundaş din lume.

Ganea în ProSport: „Dinamo şi Viitorul au cele mai mari şanse”

Ai plecat la nici 17 ani împliniţi în Italia. Ce mesaj le transmiţi tinerilor fotbalişti români? Să ajungă la maturitate în Liga 1 şi apoi să plece sau aleagă un campionat de afară până la 18 ani?
Pentru a rămâne în România trebuie să ai o ambiţie şi mai mare! La ce probleme sunt în România… trebuie să treci peste ele repede şi trebuie să dai totul în teren pentru ca o echipă din străinătate să te vadă. Dacă vor să plece în străinătate trebuie să ştie că…

Că…
Nu eşti ca acasă! Asta implică multe lucruri şi ţine de felul tău de a te adapta printre străini, de personalitatea puternică pe care o ai de capacitatea de a te adapta la cerinţele oamenilor cu care lucrezi.

Dar se spune că fotbaliştii români pleacă afară cu diferite carenţe lăsate de metodele superficiale de antrenament de la juniori...
Trebuie să te lupţi pentru locul în echipă şi trebuie să-ţi câştigi respectul faţă de colegii tăi, conducere, asta e principala cerinţă. Eu am avut antrenori foarte buni pe unde am fost la juniori, la U Cluj, la Dinamo, la Rapid. Totul depinde de tine: nici de antrenori, nici de colegi! Dacă tu vrei să ajungi fotbalist, trebuie să munceşti în plus după antrenamente. Condiţiile pe care le-am avut în România la juniori au fost foarte bune.

O ultimă întrebare. Nu sunt edificatoare meciurile din prima etapă de Liga 1, dar totuşi cine crezi că are şanse mai mari la campionat?
Eu cred că Dinamo, chiar dacă nu a făcut transferuri precum CFR şi Steaua. Cu domnul Cosmin Contra abordează altfel jocurile, lucru care s-a văzut deja. De altfel şi Viitorul, care după mine are şanse să câştige campionatul şi anul acesta şi să se califice în grupele Champions League.

Mulţumesc şi succes!
Mulţumesc şi eu.

Sursa: prosport.ro (CLICK)

1 COMENTARIU