Nae Ungureanu, final atipic de carieră în Giuleşti

Nae Ungureanu
Nae Ungureanu şi-a încheiat cariera la Rapid

Pe Nae Ungureanu îl ştim de pe vremea în care îmbrăca tricoul Craiovei Maxima. Omitem perioada ce nu-i face cinste în care a ales să joace pentru steaua. Dar, deh, măcar a ales înţelept şi îşi încheie cariera la cea mai iubită echipă din România: Rapid! Suntem în decembrie 1992. Mai exact în ziua de Sfântul Nicolae. Copiii deja se bucură de ghetuţele mai pline decât în urmă cu ceva ani. Sărbătorim trei ani de la căderea comunismului, iar asta se vede în lumea tot mai colorată ce se ridică în jur. Măcar din punct de vedere al speranţelor şi perspectivelor. La nivel fotbalistic lucrurile încă nu se schimbă prea mult. Rapid are meci pe Ghencea, în faţa stelei. Adică în deplasare.

Rapid gazdă în deplasare!

Când echipele intră pe teren, rolurile se inversează! Jucătorii scrutează cu privirea tribunele şi peluzele, iar ele sunt pline de… rapidişti! Jucăm în deplasare, dar acasă. În primul unsprezece al Rapidului se află Nae Ungureanu. Fotbalist aflat la ultimul sezon al carierei, la cei 36 de ani în care a strâns 71 de meciuri în Cupele Europene şi 57 de selecţii la prima reprezentativă a României! Titular inclusiv la EURO 1984. Bun, pe lângă asta, deşi fundaş lateral, Ungureanu nu a primit vreun cartonaş. Niciodată! Dincolo de faptul că a îmbrăcat odiosul tricou al stelei, Nae rămâne un monument de fair-play. Dar cum în viaţă lucrurile se întâmplă atunci când te aştepţi mai puţin, cei 20.000 de oameni din tribune amuţesc. Nae Ungureanu îşi calcă un adversar pe mână şi arbitrul duce mâna la buzunar. Şi scoate cartonaşul roşu!

„Petiţie” pentru Nae Ungureanu

Nae lasă capul în pământ. Ratează şansa de a-şi încheia cariera impecabil. Chiar şi pentru un fundaş lateral, ceea ce reuşise el, părea de domeniul incredibilului. Are 36 de ani acum şi este eliminat pentru prima dată în carieră. Primul său cartonaş… Scorul final nu e important, ci ceea ce urmează. Având în vedere „cazierul” său imaculat de până atunci, suporterii cer forurilor ce conduc fotbalul românesc clemenţă pentru Ungureanu. Să se facă o excepţie în cazul său şi să nu fie suspendat. Din multe puncte de vedere această decizie putea fi una absolut legitimă. Adică omul a dovedit, în aproape 20 de ani de carieră că este de un fair-play ieşit din comun. Numai că regulamentul nu lăsa loc de interpretări subiective, aşa că şi suspendarea a rămas valabilă.

2 titluri a cucerit Nae Ungureanu alături de Universitatea Craiova, 1979-1980 şi 1980-1981. În ambele sezoane a jucat în toate meciurile, câte 34, şi a marcat câte un gol

17 meciuri a jucat în prima ligă pentru Rapid în sezonul 1992-1993 şi a marcat două goluri

Doreşti ca AFC Rapid, Academia Rapid și ACS Rapid FNG să devină un tot unitar?

Loading ... Loading ...