INTERVIU / Adelin Iliescu, rapidistul din Belgia

Belgia
Adelin Iliescu va juca în Belgia

Un tânăr internațional român de juniori, pe numele său Adelin Iliescu, a semnat cu prim-divizionara din Belgia, KV Mechelen. Noi am vrut să aflăm mai multe despre talentatul portar de 18 ani, dar sincer nu ne așteptam la o astfel de poveste. Ce denotă o determinare și o încredere puțin întâlnită în rândul fotbaliștilor de la noi. Unde mai pui că, mai nou, el este impresariat de aceeași firmă ca Marouane Fellaini!

Am să te rog pentru început să ne faci un scurt rezumat al carierei tale!

Fotbalul de performanță l-am început la opt ani la Sport Kids Drobeta. Domnul profesor Mihai Calițoiu a fost cel care mi-a îndrumat fiecare pas, am lucrat impreună pană în această iarnă. Am ales postul acesta din 2006. Și asta deși la vârstă de nouă ani îmi doream să devin atacant, cum altfel, însă domnul profesor Mihai Calițoiu mi-a explicat că am calități pentru postul de portar și asta m-a făcut să continui pe acest drum.

Cum ai ajuns la KV Mechelen? Știu că aici e o întreagă poveste, care îți dovedește talentul, dar și determinarea deopotrivă…

La KV Mechelen am ajuns datorită tatălui meu. Care lucrează aici în construcții și care mi-a propus să vin și să îmi încerc șansa. La început nu a fost cum mi-am dorit eu, o perioadă fără antrenamente. Am mers și la muncă pentru a-mi câștiga existența. Dar nu mi-e rușine să zic că am lucrat într-un depozit, aranjând gresie și faianță și că am fost pe șantier alături de tata. Într-un final eforturile mi-au fost răsplătite. Am luat contact cu fotbalul din Belgia la o echipă de amatori, unde unul dintre colegii tatălui meu juca.

Aici am avut și un gram de noroc, pentru că acesta din urmă cunoștea un om care lucrează pentru FSB Limited. O firmă de impresariat din Manchester. A venit impresarul respectiv la un antrenament, m-a văzut și apoi mi-a propus un contract cu ei. Am acceptat, având în vedere că pe lista lor se află și numele Marouane Fellaini. El m-a propus celor de la KV Mechelen la care am mers trei zile în probe și apoi aceștia mi-au oferit contractul.

Detalii despre fotbalul din Belgia

Cu un lot tânăr și lipsit de mari vedete și cu un antrenor tânăr, crezi că Mechelen este clubul potrivit pentru viitoarea ta ascensiune?

Da, țin să cred că este clubul potrivit, deoarece au jucători foarte tineri ce joacă și se antrenează cu prima echipă. Se vede faptul că viitorul contează pentru ei și asta nu poate decât mă bucure, pentru că simt că în cel mai scurt timp voi avea șansa să debutez la seniori   .

Cum fost impactul cu metodele de pregătire din Belgia și cu viața de acolo în general, știut fiind faptul juniori se pierd acest proces de adaptare?

Când am ajuns aici fost un impact puternic, totul era diferit. Impactul cu pregătirea de aici fost de asemenea unul de tip ”wow, unde am ajuns!” . Antrenamentele sunt  dure și intense! Dar m-am acomodat rapid pentru am avut familia de la bun început alături de mine și asta mi-a oferit liniște.

Cum vezi competiția pentru postul de portar. Cât de repede crezi că te vei impune?

E o concurență mare, dar e concurența de care am nevoie, ținând cont că la Severin nu am avut așa ceva. Sunt conștient că trebuie să muncesc de cel putin două ori mai bine decât ceilalți pentru mă impune. Dar nu mi-e frică nici de competiție, nici de muncă. Sigur, voi incepe de la nivelul de U21, antrenorul cu portarii de acolo insistând pentru mine. Dar belgienii au un campionat puternic la nivel de tineret și asta mă va ajuta să progresez.

Totuși, trebuie să te întreb asta, înainte de a ajunge in Belgia, ai avut vreo oferta si din România? 

Înainte sa plec, domnul profesor Marian Brihac, care este director și antrenor la CSS Drobeta, a discutat cu cei de la FC Botoșani, insa nu s-a concretizat nimic.

„Rapid, iubire adevărată”

Apropo, ai vreo echipă de suflet în România?

Am o echipă de suflet la care mi-aș fi dorit să joc. Este vorba de Rapid București. Fanii de acolo sunt extraordinari, tot ce înseamnă Rapid e o iubire adevarată, din păcate nu știu dacă pe viitor voi avea șansa să joc pentru acest club minunat. Poate, totuși, cineva va lua atitudine și acest minunat fenomen va renaște!

Măcar te vei consola cu gândul că te vei întâlni în Jupiler League cu doi oameni care au scris istorie pentru Rapid, Mircea Rednic și Marian Rada, ambii acum la Mouscron.

Sigur, va fi un moment deosebit, sper să le iau autrografele, dar și cele trei puncte!

Să vorbim un despre reprezentativele de juniori, pentru că tu ai trecut pe la toate. Cu atâtea nume interesante de jucători, de la cluburi bune din Europa, dar și de la cele mai bune academii din România, de ce crezi că rezultatele întârzie să apară? 

Îmi doresc să revin cât mai repede între buturile echipei naționale. Mereu a fost o plăcere pentru mine să îmi reprezint țara. Rezultatele întârzie să apăra pentru că nu se menține grupul cu care se pleacă la drum, pe parcurs se schimbă aproape toată echipă și e greu să obții ceva într-un timp foarte scurt în acest fel. Eu sper cât mai curând această situație să ia sfârșit și echipele reprezentative ale României, la toate nivelurile de vârstă, să devină o prezența constantă la turneele finale.

Îl are model pe Victor Valdes

Chipciu și Stanciu, Marin, Rotariu, acum tu. Mircea Rednic alături de Marian Rada pe bancă la Mouscron, Loți Boloni la Antwerp. Colonia de români se mărește în Belgia. Cum vezi viitoarele dueluri cu conaționalii tăi? 

Duelurile cu ceilalți compatrioți le văd foarte puternice și deschise oricărui rezultat. O să fie o mândrie să pot să îmi reprezint țara alături de ei. Și, da, cred că și domnul Rudi Verkempinck a pus o vorbă bună. Pentru că, până la urmă, e și în interesul echipei naționale ca jucătorii să evolueze în campionate cât mai puternice.

Unde visezi să ajungi și cine este modelul tău în carieră?

Visul meu este să ajung în Anglia, îmi place mult fotbalul lor și cred că m-aș putea impune! Model îl am pe Victor Valdés. De mic îl urmăresc meci de meci și cred că avem aceeași poveste.

Portarii tineri au nevoie de mult talent, dar și de un dram de noroc pentru a debuta repede la echipele lor. Crezi că ești pregătit pentru debutul într-un campionat destul de puternic precum cel al Belgiei și de acolo pentru alte borne și mai înalte?

În momentul de față sunt conștient că nu sunt pregătit pentru a debuta. Însă vreau și sper că în maxim un an de zile să o fac.

Stadion frumos la Turnu Severin, condiții bune, dar nicio echipă locală. De ce crezi tu că s-a ajuns aici și dacă întrevezi vreo speranța pentru viitorului fotbalului mehedințean?

Din păcate am ajuns aici pentru că oamenii de la putere nu vor fotbal în acest oraș. Pentru mine e trist să văd asta… Mai ales că de mic mi-am dorit să joc în orașul meu natal, pentru echipa de seniori. Nu cred că se pune problema de a avea o echipă locală.

Sursa: ziaruldesport.ro

Doreşti ca AFC Rapid, Academia Rapid și ACS Rapid FNG să devină un tot unitar?

Loading ... Loading ...
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ