Rapid şi întoarcerea clasicilor în fotbalul românesc

Rapid
Rapid în meciul de pe Giuleşti cu VK Soccer

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Echipele de tradiție dispărute în ultimii ani s-au reinventat și majoritatea sunt pe punctul de a promova în diviziile superioare. Printre acestea se numără şi AFC Rapid Bucureşti. Ultimii ani au fost marcați de dispariția pe bandă rulantă a unui număr impresionant de echipe de tradiție din România. Suporterii s-au mobilizat și au reînviat spiritul anumitor formații, altele continuă să existe, deși nu sunt recunoscute de suporteri. Iar în cele mai multe dintre cazuri există mari confuzii în legătură cu mărcile și culorile echipelor.

Urmează steaua şi dinamo

Cele mai mediatizate cazuri în ultima vreme sunt cele ale echipelor cu cei mai mulți suporteri din România: Steaua și Dinamo. CSA Steaua, echipa Armatei, se va înscrie la anul în liga a cincea, în timp ce CS Dinamo evoluează deja în al cincilea eșalon. Ambele formații au pretenția că sunt continuatoarele de drept ale Stelei, respectiv a lui Dinamo. Cu toate că şi situaţia de la Rapid a fost una extrem de tensionată. Mai ales din vara lui 2016, când clubul a intrat în faliment. În loc de Liga 1, Rapid a luat-o din ultimul eşalon. Al cincilea!

U Cluj (Liga a 4-a, locul 1): în derivă!

Echipa „șepcilor roșii” rămâne extrem de iubită în Cluj și deși echipa a pornit iar la drum din liga a patra, fanii nu au încetat să vină la meciuri. Ardelenii evoluează în fiecare partidă cu peste 2.000 de fani în tribune. Echipa merge ceas și va promova, aproape sigur, la finalul acestui sezon.

Fotbalişti consacraţi în liga a patra

În prezent, se află pe primul loc al clasamentului și echipa câștigă doar la scoruri halucinante. Mai precis, echipa lui Marius Popescu a punctat de 120 ori în cele 19 etape scurse până în prezent. În echipă se regăsesc fotbaliști cunoscuți precum Dorin Goga, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan sau Alexandru Păcurar. Echipa are o situație financiară foarte bună pentru nivelul ligii în care evoluează. „Studenții” având salarii de aproximativ 2.000 de lei pe lună.

Rapid (Liga a 5-a, locul 1)

Echipa din Giulești evoluează în liga a cincea, seria a doua din București. Şi în prezent are șanse mari de a promova la finalul sezonului. De ce? Rapidul a terminat campionatul regulat pe primul loc și s-a calificat în play-off. Este vorba de AFC Rapid, formația cea mai apropiată de echipa desființată la mijlocul anului trecut. În urma play-off-ului vor promova două echipe din fiecare serie a ligii a cincea în liga a patra. Așa că șansele ca, de la anul, Rapid să fie cu un eșalon mai sus sunt foarte ridicate.

Petrolul (Liga a 4-a, locul 1): cea mai iubită

Echipa a intrat în faliment în 2016, însă fanii „lupilor galbeni” s-au mobilizat imediat împreună cu legendele echipei și au înființat AS Petrolul 52 Ploiești. Echipă ce a fost înscrisă în liga a patra. Oficialii clubului speră ca formația ploieșteană să fie achiziționată cât mai repede de firma franțuzească Veolia și după să concesioneze și marca Petrolul.

5000 de suporteri la fiecare meci

Echipa o duce foarte bine în clasament, în prezent situându-se pe prima poziție. Pentru a promova în liga a treia, Petrolul trebuie să câștige seria de județ. Iar după încheierea campionatului va disputa un meci de baraj cu o altă câștigătoare de „județ”. Adversara va fi trasă la sorți, însă în acest proces se va ține cont de criteriul geografic. Prahovenii se bucură de una dintre cele mai inimoase galerii din țară, peste 5.000 de suporteri fiind prezenți la fiecare partidă a Petrolului.

Oțelul (Liga a 4-a, locul 1): pe drumul cel bun

Fosta campioană a României s-a desființat în anul 2016, iar de atunci echipa figurează sub o altă formă în liga a patra. Echipa nu se mai numește Fotbal Club Oțelul, ci Suporter Club Oțelul. Clubul a fost înființat de către suporteri și în prezent nu deține marca. Situația acestora este neclară, însă cei din noua echipă speră ca în curând să poată să asimileze istoria clubului din Galați.

Silviu Ilie pune umărul la redresare

Lotul este alcătuit din foștii juniori de la Oțelul, iar din echipă face parte și fostul internațional Silviu Ilie. Situația echipei este extrem de bună: se află pe primul loc al clasamentului, la 15 puncte distanță de poziția secundă. Rezultatele bune se datorează și faptului că Oțelul este una dintre puținele formații din serie care se antrenează zilnic.

FC Argeș (Liga a 3-a, locul 1): SCM vrea să câştige fanii

Echipa piteșteană s-a desființat în 2013, însă fanii din oraș nu au rezistat fără echipă de fotbal și au pus bazele unui club pe sistemul socios. Noua echipă s-a numit FC Argeș 1953. Formația s-a înscris în liga a patra, a obținut promovarea în C. Din cauza lipsei fondurilor, nu s-a putut înscrie în campionat. Echipa suporterilor nu mai există momentan.

Sunt antrenaţi de Dică

În schimb, există SCM Pitești, echipă înființată în 2010 și susținută de Primăria orașului, unde antrenor este Nicolae Dică. Oamenii din Primărie poartă tratative cu suporterii pentru a fuziona cu vechea echipă pentru a fi adoptată de fani. Formația are o situație stabilă: se află în liga a treia, seria a treia, unde conduce clasamentul după 20 de etape cu un avans liniștitor de 19 puncte.

Progresul (Liga a 4-a, locul 1): Se ceartă între ei

Echipa a fost una dintre cele mai populare în București, dar se fac aproape 10 ani de când FC Național a dispărut din peisaj. Mai exact, în 2009 echipa s-a retras din campionat din cauza datoriilor. Interesant este că pe locul de continuatoare a Progresului se bat nu mai puțin de trei echipe, toate acestea evoluând în liga a patra, București: Progresul Spartac, AS Progresul București și CS Progresul 2005. Echipa cu cele mai mari șanse de promovare este Progresul Spartac, formație ce se află pe primul loc al seriei, la o distanță de 14 puncte de urmăritoarea AS Progresul.

Poli Timișoara (Liga 1, locul 6 din play-off / Liga a 2-a, locul 14): Unii nu au bani, alţii nu au public

Echipa s-a desființat în 2012, iar două formații își dispută tradiția Timișoarei. Este vorba de ACS Poli Timișoara, echipa din Liga 1 susținută de Primărie, și ASU Poli Timișoara. Prima se luptă în play-out-ul Ligii 1 pentru evitarea retrogradării, în timp ce ASU este creația suporterilor și funcționează în baza unui sistem socios. Fanii Timișoarei s-au săturat de disputele și au decis să susțină ASU Poli Timișoara, în timp ce ACS-ul strânge cu greutate câteva sute de fani la meciurile din campionat. ASU Poli se află pe poziția 15 în liga secundă, obiectivul fiind menținerea în eșalonul secund.

Sportul (Liga a 4-a, locul 5): doar suporterii se implică

Sportul a ajuns într-o situație foarte proastă și se zbate de câteva sezoane în eșaloanele inferioare. În prezent, echipa patronată de Vasile Șiman evoluează în liga a patra București. Formația din Capitală nu are șanse să promoveze la finalul acestui an competițional din cauza poziției din clasament, a cincea.

UTA (Liga a 2-a, locul 4): aproape de Liga 1

Cu șase titluri de campionată și două Cupe ale României, UTA este una dintre cele mai de succes echipe din țară. Însă la fel ca și multe altele și-a găsit sfârșitul. Punctul terminus pentru arădeni a avut loc în 2014, când echipa s-a desființat. Fanii însă nu au rămas impasibili și au reînființat echipa sub numele de UTA Bătrâna Doamnă. Formația a fost înscrisă în liga a patra. Au urmat două promovări, iar în acest moment trupa antrenată de Laurențiu Roșu se află pe locul 4 în liga secundă. Suporterii susțin echipa din eșalonul secund, considerând că aceasta este continuatoarea echipei fondate în 1945.

Sursa: gsp.ro

1 COMENTARIU