Rapid cu motoarele turate la maximum

Rapid
Cocu (dreapta) a plecat de la AFC Rapid pentru a juca la CS Păuleşti

„Un derby este un meci între două echipe din acelaşi oraş”. Cam aşa sună definiţia de bază a termenului care în fotbalul de azi este folosit cu frenezie atunci când vine vorba despre meciurile importante. Sigur, în multe cazuri s-a trecut la niveluri superioare de exprimare şi transpunere a unei asemenea partide. Noi rămânem la origini. Şi spunem fără a greşi că Rapid a jucat numai derby-uri în acest sezon. Cu câteva excepţii. Fiindcă CS Pantelimon şi Unirea Dobroeşti nu sunt tocmai din capitala României, Bucureşti. Ultima dintre ele a prins chiar play-off-ul şi ne este adversar într-o seară impecabilă de aprilie. La lumina reflectoarelor.

Autocar personalizat pentru Unirea Dobroeşti

Al cincilea meci la rând pe Giuleşti se joacă în miezul săptămânii. Tocmai miercuri, în ziua în care omul de rând este deja sătul de trei zile de muncă, dar nu-şi permite încă să se gândească la weekend. Cu alte cuvinte un meci pus ca o alinare perfectă pentru trei zile de serviciu. Asta referindu-ne la cei cu program (relativ) normal. Ca în vremurile de glorie, Rapid rămâne un pansament sentimental de pus pe rănile spirituale pe care provocările zilnice le pot genera. Mai este o oră şi jumătate până la meci şi avem prima surpriză. În faţa Giuleştiului, un autocar modern pe care scrie „Unirea Dobroeşti” e staţionat. Uau! E chiar un vechicul de nivelul Ligii 1. Un club care nu se joacă, deşi pe teren… Fusese 6-0 la precedenta dispută pe Giuleşti.

Brăileanu, surpriza din primul 11

Şi 2-1 pe terenul lor, după ce au refuzat să mai joace în momentul marcării golului al doilea. Nu de alta, dar chit că mai erau cinci-şase minute, mai erau perspective de goluri rapidiste. În sfârşit, revenim la prezent. Băieţii în roşu fac mişcări de încălzire pe un petec de umbră de pe stadion. O imagine amuzantă. Se pare că au rău de căldură. Partea proastă e că Rapid trebuie să joace iar în alb… Deh, le-a trebuit adversarilor tricoul roşu. Nu e nimic, imnul răsună, echipele ies de la vestiare şi vedem prima surpriză în primul unsprezece al Rapidului. În atac, lângă Andrei Dovleac, Mihai Iosif mizează pe Constantin Brăileanu. E primul său meci ca titular pe Giuleşti! În faţa lui Alex Petre. În contextul în care Constantin Berechet este accidentat, iar Cătălin Bărbălău suspendat.

Pariu câştigat de Mihai Iosif şi o neglijenţă defensivă

Nicio problemă, ambii urmăresc meciul de la peluză. Lovesc cu putere în tobă şi înţeleg cât de inspirat a fost, până la urmă, Mihai Iosif. 1-0! Golul? Numărul 11, Brăileanu! Reluare simplă, dintr-o fază construită superb de Dovleac! Nu contează! În statistici el figurează ca omul decisiv. Meciul continuă într-un ritm bun. Rapid are nerv. Cântecele neîntrerupte ale galeriei poartă echipa albă spre poarta adversă fără întrerupere. Numai că deodată nenorocirea se produce! La fel ca în meciul cu Asalt, o neglijenţă defensivă duce scorul la 1-1. Ce urât… Important este că atitudinea nu se schimbă. Golul întâmplător nu atârnă de gleznele oamenilor de atac, iar ocaziile la poarta ilfovenilor se succes repetitiv.

Dăm drumul la robinetul de goluri

Întâi 2-1, apoi 3-1! Până la pauză totul pare rezolvat. De asta se ocupă Alex Costache şi Robert Croitoru. Fundaşul central, din nou decisiv. La fel cum a fost şi cu Asalt. Iar decarul punctează al doilea gol în tricoul Rapidului. Iosif nu trece peste eroare de la gol totuşi prea uşor şi schimbă portarul. Dragne, titularul din 2016 intră între buturi. Iar Brăileanu reuşeşte meciul vieţii şi la scurt timp după reluare face dubla. Altă reluare simplă din faţa porţii. Scorul a devenit deja 6-1. Nu e tenis, dar Rapid aşa se comportă. Între timp Dovleac a continuat raidurile şi a dat un gol meritat. Iar Bimbarec Stancu a transformat cu siguranţă o lovitură de la 11 metri. Punctele nu mai au cum să plece din Giuleşti, aşa că încep schimbările.

Petre, gol la prima atingere. Magadalinis, prima reuşită!

Alex Petre îl substituie pe Brăileanu la faza imediat următoare golului doi. Costi nu are totuşi potenţialul fizic să termine un meci întreg pe teren. Deocamdată. Iar Petre a fost de prea multe ori decisiv pentru a nu primi ocazia să joace. Intră, atinge mingea şi o bagă în plasă. Oho! Asta da eficienţă şi al 10-lea gol al sezonului pentru numărul 14! Totul devine, deja, o distracţie pentru Rapid. Magdalinis marchează şi el după o piruetă superbă în careu. E primul gol pentru Rapid şi dacă ar fi fost aprinsă, tabela arăta acum 8-1. Nu e cazul. Atenţia ni se mută puţin de la poarta adversă, acolo unde se întâmplă tot. Nemuc, proaspăt intrat, iese într-un picior. Nu mai poate continua. Mihai Iosif a făcut toate schimbările, aşa că jucăm în 10. Ne amintim un pic de meciul cu Galaxia…

Rapid marchează şi în 10, după ieşirea accidentatului Nemuc

N-are cum, totuşi… Şi nu are. Pentru că Haidar răstoarnă calculele şi punctează! 9-1, scor final. Al cincilea meci consecutiv pe Giuleşti. Şi a treia victorie în acest sezon în care marcăm nouă goluri. După 9-0 cu CS Pantelimon şi 9-5 cu FC Galaxia. Iar povestea va continua! Arbitrul fluieră, jucătorii excultă şi fac turul de onoare pentru a le mulţumi celor aproximativ 1500 de suporteri care şi-au petrecut o seară frumoasă de miercuri, după şcoală sau serviciu, pentru a-i purta pe ei spre victorie. Rapid a avut numeroase absenţe, două esenţiale în atac. Dar a arătat, la fel ca în mii de alte ocazii că acest nume este mult prea mare pentru nu a merge înainte. Şi de a nu găsi oameni dedicaţi, atât timp cât ei îşi doresc să ofere tot ce au mai bun pentru a sluji sacrul vişiniu. Promovarea este tot mai aproape. Urmează încă cinci meciuri. Primul este cu SSC Băneasa. Rapid trăieşte!