Actele care fac lumină pentru Rapid!

rapid - vk soccer
Aşteptăm mii de rapidişti la Rapid - VK Soccer!

Actele prezentate de Adrian Mititelu pe care vi le-am redat aici au o importanţă vitală şi pentru Rapid. Nu doar pentru faptul că atestă clar că steaua a jucat ilegal în Liga 1 între 1993 şi 1998. Ceea ce ar cam însemna că respectarea legii le-ar retrage automat cele cinci titluri câştigate în acea perioadă. Iar cel din 1998 ne interesează în mod deosebit, fiindcă el ar trebui să intre în palmaresul Rapidului. Nu e pomană, nu e ceva nemuncit. Ba dimpotrivă ar fi o reparaţie morală firească ce ar trebui să ni se facă. În fine, scopul articolului de faţă este altul. Anume acela de a clarifica şi mai mult faptul că AFC Rapid Bucureşti este continuatoarea de drept şi legală a secţiei de fotbal CS Rapid.

UFC Rapid s-a înfiinţat înainte de era Copos

UFC Rapid Bucureşti s-a format pe 25 iunie 1992. Era o perioadă în care desprinderea dintre clubul de fotbal şi cel sportiv era iminentă. Din mai multe puncte de vedere. Cel mai important dintre ele a fost cel legislativ. Pentru ca Rapidul să fie parte a Ligii Naţionale de fotbal, trebuia să devină fie asociaţie, fie societate comercială. Altfel nu ar fi putut juca la acest nivel. CS Rapid este club departamental, motiv pentru care, conform actelor publicate de Adrian Mititelu, modificarea trebuia să se producă. Aşa că a apărut UFC Rapid (Uniunea Fotbal Club). Echipa de fotbal desprinsă absolut legal de clubul sportiv. De fapt chiar obligată de lege! Şi, atenţie, atunci nu era George Copos în Grant! Ba chiar nu avea vreo legătură.

AFC a preluat totul de la UFC. Mai puţin datoriile…

Se căutau însă sponsori, iar cei care au fundamentat uniunea fotbalistică l-au adus pe viitorul patron. Cu echipa privatizată, Rapidul a jucat bine mersi în Liga 1 şi a început să aibă rezultate tot mai spectaculoase. Între cele două titluri cucerite la graniţa dintre milenii a venit şi o schimbare majoră, care însă pentru toţi nu a fost atunci atât de importantă. La finalul anului 2001, aşa cum o atestă acest set extrem de important de acte, ia naştere AFC Rapid Bucureşti. Adică Asociaţia Fotbal Club. Nu, nu este o societate diferită, ci aceeaşi. Atunci legea prevedea că o societate poate fi falimentată, iar activele să poată fi mutate pe alta nou înfiinţată. Fără a muta şi pasivele, adică datoriile. Practic atunci s-a dorit să se scape de datorii, aşa cum am tot explicat. Şi s-a reuşit, iar Nae Stanciu a fost unul dintre păgubiţi.

Continuitatea şi spiritul au fost asigurate

Bun, atunci pe nimeni nu a interesat dacă era UFC sau AFC. Era doar Rapid! Şi nici nu ştiau prea mulţi ce sunt alea active şi ce sunt alea pasive. Abia ce terminasem de sărbătorit un titlu şi ne pregăteam pentru altul. În sfârşit, acel AFC Rapid continuă să existe şi în 2017. Adică acum, când joacă în liga a cincea, şi salvează ceea ce falimentul nu ne-a putut lua: SPIRITUL! Sigur, undeva prin sălile de judecată aşteaptă un dosar să fie radiat. Acela are scris pe el SC FC Rapid SA. Şi este societatea comercială pe care AFC Rapid a creditat-o, pe o perioadă nedeterminată, cu patrimoniul şi lotul de jucători în 2006. Adică bunurile cele mai de preţ. Chiar după acel sezon UEFAntastic de vis, când a jucat tocmai AFC Rapid. Pentru a rezuma, trebuie să spunem că acesta este al doilea set de acte care licenţiază fără tăgadă că Rapidul trăieşte şi că are continuitate. După setul din link-ul de mai sus, care conţine dovada CIS.

Secţie de fotbal la CS Rapid ar însemna clonare

Nici în momentul de faţă legea din România nu permite ca un club departamental să joace la nivelul primei ligi. Ne referim la legea sportivă. Motiv pentru care, orice asociere cu CS Rapid a unui club de fotbal sau înfiinţarea unei secţii de fotbal nu poate avea sorţi de izbândă. Pentru că ascensiunea, conform legilor în vigoare, ar presupune o altă privatizare a secţiei de fotbal. Şi o altă desprindere logică de clubul mamă. Adică ce am avea…? Fix o clonă! Şi, în mod cert, nu şi-ar dori nimeni asta. Şi nu credem că îşi va permite să compromită numele Rapidului atât de grav vreun reprezentant al Clubului Sportiv Rapid. Pentru că, totuşi, acolo sunt oameni cerebrali şi care cunosc meserie şi istorie. În fine, cert este că materialul de faţă este un ataşament la documentele de senzaţie prezentate de Adrian Mititelu. Aşa că nu vă mai întrebaţi vreodată care e Rapidul. Rapidul nostru este cel care va juca pe Giuleşti cu Asalt, pe 13 aprilie, de la ora 18:30! Rapid trăieşte!

Cauti ceva anume si nu gasesti la noi? Nimic mai simplu: cauta pe Google!