Unde se duc echipele când se duc?

Daniel Niculae Rapid
Daniel Niculae Rapid

Drama care strangulează tot mai tare fotbalul românesc nu mai e ceva nou. Nici măcar nu ne mai mişcă atât de mult. Pentru că deja ne-am obişnuit… Mai ales noi rapidiştii am simţit din plin loviturile din ultimii cinci ani. Când situaţia financiară precară din fotbalul ăsta de doi lei ne-a dat lovitură după lovitură. Totul culminând cu falimentul din 2016 şi restartul din liga a 5-a. Eşalon în care Rapid nu mai jucase vreodată în întreaga ei existenţă! În sfârşit, situaţia actuală a echipei noastre o ştiţi. În fond o bună parte a materialelor de pe 1923.ro nu au fost altceva decât documentarii legate de ceea ce se întâmplă cu Rapid. Acest material se extinde puţin, pentru că nu are aşa mare legătură cu Rapid în aparenţă.

Titlul câştigat de Rapid în 1999, punct de pornire

elefant.ro%20

Dar de fapt porneşte de la Rapid, iar detaliile sale evidenţiază şi mai clar de ce Rapid a ajuns unde a ajuns. Daniel Niculae, campion cu Rapid în 2003 şi cu Astra în 2016 a postat pe pagina personală de Facebook un apel disperat către salvarea fotbalului românesc. Un fotbal măcinat de lipsuri financiare, asta în ciuda faptului că din drepturile TV se câştigă bani frumoşi. Încă! Fiindcă nu e exclus ca într-un viitor chiar apropiat aceste surse de finanţare să fie sistate. În sfârşit, în postarea lui Nico apare şi clasamentul de la finalul sezonului 1998-1999. Unul la finalul căruia Rapid a devenit campioană după 32 de ani de pauză. Cu record naţional de puncte, 89! Niculae era atunci doar un junior aspirant la glorie. Pe care a obţinut-o patru ani mai târziu. Revenim. Ideea nu este performanţa Rapidului, ci clasamentul în sine. Clasament care relevă un adevăr dureros.

Echipele din Bucureşti sunt la un pas de implozie

Dintre toate echipele de acolo, numai trei mai sunt în Liga 1! În primul rând, vorbim despre steaua, devenită aproape ireversibil fcsb. Prin decizii judecătoreşti, nu aşa. Deci steaua, care nu mai e steaua. Dinamo rămâne încă. Dar totul este relativ, pentru că ia amploare şi acolo conflictul dintre fostul acţionar majoritar, Nicolae Badea şi actualul patron, Ionuţ Negoiţă. Iar ca procesul de dezbinare să fie şi mai evident în acest caz, CS Dinamo are chiar echipă de fotbal în liga a 5-a. Da, da, a făcut 1-1 cu Rapid în toamnă! În fine, nu le plângem noi de grijă celor două. Vă asigurăm că derby-uri cu Petrolul, U Craiova sau chiar Ripensia, dacă ascensiunea timişorenilor continuă, ar fi mult, mult, mai interesante decât cu cele două hidre al căror proces de autodistrugere a pornit. Bun, al treilea club este tocmai Astra. Dintre cele care jucau în 1999 în Liga 1.

Astra a supravieţuit, dar a luat doi ani pauză

Doar că atunci era Astra Ploieşti, nu Astra Giurgiu, cum e numită campioana en-titră a României în prezent. Nu ar fi însă asta problema. Pentru că o asemenea schimbare poate funcţiona precum o franciză americană din NBA. O echipă de baschet care nu îşi va schimba vreodată denumirea, ci doar oraşul în care activează. Doar că în cei 18 ani scurşi, aceasta nu e unica schimbare prin care Astra a trecut. Nici vorbă! În 2005, Astra a fuzionat cu… Petrolul! A rezultat CSM Ploieşti care ulterior s-a retransformat în unicul Petrolul. Cu Astra ce s-a întâmplat? A fost reactivată de Ioan Neculaie în 2007, după doi ani de pauză aşadar, sub numele de FC Ploieşti. Direct în liga a doua! Promovarea a venit la finalul a două stagiuni, iar o dată revenită în Liga 1, alb-nregrii s-au numit iar Astra. Nu ştiaţi despre asta, aşa-i?!

FC Argeş, susţinută doar de suporteri

Bine, Astra nu a fost însă vreodată o echipă extrem de iubită. Cu toate că originile ei datează din… 1921! Poate pentru faptul că până în 1998 nu a jucat vreodată în Liga 1, simpatizanţii nu s-au îngrămădit. Cu atât mai mult cu cât jupân în Ploieşti era, de departe, Petrolul. Astra a terminat atunci, în 1999, pe locul 10. Nici prea prea, nici foarte foarte. Imediat sub trioul bucureştean se clasa atunci FC Argeş. Echipa marelui Nicolae Dobrin s-a desfiinţat în 2013, după ani de agonie. Un an a trecut  până când suporterii au decis să reînfiinţeze clubul la nivelul ligii a 4-a. O iniţiativă lăudabilă, dar care nu poate avea, momentan, rezultatele dorite. Cert e că un club uriaş al fotbalului românesc zace în agonie prin ligile inferioare… Altele însă nu au măcar acest noroc. Şi vorbim acum despre FCM Bacău, pentru a completa cvintetul fruntaş din vara lui 1999.

FCM Bacău a dispărut de tot

De fapt, fosta FCM Bacău. Fiindcă acest club nu mai există de fapt de vreo cinci ani! Neavând o popularitate comparabilă cu a lui FC Argeş sau măcar o istorie la fel de glorioasă, clubul fanion al Moldovei a căzut în anonimat după ce Dumitru Sechelariu a pierdut al treilea mandat consecutiv la Primăria Bacău, în 2004. Coincidenţă sau nu… Chiar dacă s-a susţinut în numeroase rânduri că în echipa moldavă s-au băgat mai mult bani privaţi decât publici… În fine, SC Bacău a fost o tentativă de a menţine spiritul fotbalului băcăuan sus. Şi chiar această echipă a avut sezoane decente în liga a doua, acolo unde i-a creat mari probleme inclusiv Rapidului în play-off. În 2016 însă, la scurt timp după ce Primăria anunţa intenţia de a prelua cumva istoria FCM Bacău, clubul a fost retrogradat în liga a 3-a din motive financiare. Iar o penalizare uriaşă la nivel de puncte o transformă pe CS în victimă sigură în drumul spre liga a 4-a. Eşalon în care prima echipă a Bacăului nu a jucat vreodată!

Foresta Suceava, un club cameleonic

Primul nume care este, aşadar, pentru moment, dispărut de pe harta fotbalului românesc. Pentru a mai anima puţin analiza ne vom îndrepta atenţia către echipele care joacă în liga a 2-a. Dintre cele 18 care au luat parte la acel sezon, evident. Sigur, prezenţa lor aici este doar o conjunctură, multe sprijinindu-se cu nădejde de un butoi cu pulbere. Iar dacă ne gândim mai bine, ne dăm seama că efectiv sunt doar două echipe în această situaţie: Foresta Suceava şi Olimpia Satu Mare. Cu o istorie un pic controversată, Foresta Suceava este doar parţial Foresta Fălticeni care evolua atunci în Liga 1. Pentru că actualul club este doar o rebrănduire a Rapid CFR Suceava. Club alb-vişiniu, spre deosebire de tradiţionalul galben-verde al Forestei. O continuitate există, însă una destul de întortocheată. Totuşi, Foresta nu este un club cu o istorie atât de bogată încât să necesite săpături asupra statutului.

Olimpia e fruntaşă! Joacă în liga a doua…

Club cu o istorie modestă, dar care s-a înfiinţat în 1921, Olimpia Satu Mare a participat o singură dată în Liga 1 după Revoluţie. Tocmai în sezonul 1998-1999, când a ocupat ultimul loc cu numai 13 puncte. Echipa fanion a judeţului s-a luptat de-a lungul timpului prin ligile inferioare, adesea în a treia. În funcţie de situaţia financiară în care clubul se afla. Acum, Olimpia se află în liga a doua, luptând pentru o promovare care poate fi obţinută mult mai uşor în această perioadă. Prezentându-vă cele două divizionare secunde, acum reluăm cursul descrescător conform cu clasamentul pentru a vă prezenta celelalte cluburi din acea stagiune. FC Naţional, fostul şi actuala Progresul Bucureşti, joacă de ani mulţi în liga a 4-a din Bucureşti. Iar lucrurile nu par să se îmbunătăţească nici în viitorul apropiat. Înaintea acestui club însă e Oţelul Galaţi.

rapid - petrolul

Oţelul, prăduită. Petrolul şi Ceahlăul s-au restartat

Asemenea Rapidului, moldovenii au fost falimentaţi. Asta în ciuda faptului că în 2011 au câştigat aproximativ 15 milioane de euro din participarea Ligii Campionilor! Acum, echipa a fost restartată de suporteri din liga a 4-a şi, se pare, că lucrurile merg spre bine. Tot din liga a 4-a şi-a dat restart şi Petrolul Ploieşti, după ce anul trecut echipa a jucat în prima ligă! Din nou faliment, probleme financiare şi aşa mai departe. Echipă care, aşa cum am explicat şi mai sus, provine, de fapt, din Astra Ploieşti. Dar care, prin absorbirea fostei rivale locale a asigurat continuitatea pe care se străduieşte, la fel ca Rapid, să o menţină şi acum. La Ceahlăul lucrurile sunt şi mai triste. Nemţenii au jucat anul trecut în liga a 2-a, de unde s-au retras însă din cauza situaţiei financiare dezastruoase. Formaţia s-a înscris în 2016 în liga a 5-a Neamţ, sub numele de CSM Ceahlăul Piatra Neamţ.

Farul şi Gloria sunt tot la judeţeană

Gloria Bistriţa a fost una dintre cele mai constante prezenţe în Liga 1 până în 2013. Cu o escală de un sezon, 2011-2012, în divizia secundă. Doar din cauze financiare însă. Apoi, totul a luat-o la vale. Gloria a mers din rău în mai rău, iar în 2014 a ajuns în liga a 3-a. Pentru ca un an mai târziu să se pună lacăt pe club. Totuşi, un restart s-a dat în liga a 5-a, sub numele de Academia Gloria Bistriţa. Care, în acest moment, se află în liga a 4-a. Tot în liga a 4-a e şi Farul. Datorită suporterilor, pentru că echipa a dispărut din considerente financiare direct din liga a doua în vara lui 2016. An în care şi Rapid a avut mult de suferit. Din nou Rapid… Tranziţia se face către o echipă care are un traseu total diferit faţă de restul enumerate mai sus.

Abuzul de la Craiova

Practic, Universitatea Craiova nu are, în acest moment, egal în fotbalul românesc. Echipa lui Adrian Mititelu a fost exclusă abuziv din fotbalul românesc, iar locul i-a fost luat de CS Universitatea Craiova. Un club înfiinţat direct în liga a doua! Atenţie! Cei care susţin că AFC Rapid este acelaşi lucru cu CS Universitatea Craiova ar trebui să ştie că din AFC Rapid s-a născut falimentarul FC Rapid SA, în timp ce oltenii au primit loc direct în liga a doua, în acelaşi an în care acolo a jucat şi FC Universitatea Craiova. Echipa lui Adrian Mititelu, retrasă ulterior din motive financiare. Practic, în acest moment, Universitatea Craiova este singura alături de FCM Bacău ce nu mai evoluează în vreo competiţie FRF sau AJF!

În Oneşti nu mai există echipă de fotbal

O poveste aparte are şi FC Oneşti. Un club micuţ, care a vieţuit doar un deceniu, între 1994 şi 2004, a fost un FC Vaslui în miniatură. Doar că oneştenii nu au mai avut continuatoare şi s-au pierdut definitiv în negura istoriei. Şi mai adânc după decesul părintelui spiritual al acestui club, Nicolae Puiu. Nu a jucat prea mult în primul eşalon, dar a fost capabilă să umple de multe ori cochetul teren propriu. Este singurul club din acel sezon care, aproape sigur, nu va mai fi resuscitat vreodată. Judecând după faptul că au trecut 13 ani deja de la dispariţia sa definitivă. Mai şocant este că nici măcar nu există vreo echipă din Oneşti afiliată, în acest moment, în primele cinci ligi! Am vorbit despre 16 dintre cele 18 echipe, aşa că mai avem două. CSM Reşiţa s-a perindat până recent tot în liga a doua, însă o rocadă specifică fotbalului românesc a dus-o în liga a treia. Sub numele de CSM Şcolar Reşiţa.

Căile întortocheate de la Reşiţa

Totul după ce în 2013, Damila Măciuca, echipă din Vâlcea (!!!) s-a mutat în Banat şi a dat naştere Metalului Reşiţa. Echipă care joacă acum în liga a doua în judeţul… Ilfov! În fine, ultima, dar nu cea din urmă, Universitatea Cluj. Un club recunoscut mai mult pentru ataşamentul suporterilor decât pentru performanţe, aceştia şi-au dat restart din liga a 4-a. După ce au avut o situaţie sinusoidală asemănătoare cu cea a Rapidului în ultimii ani. Cu toate că nici măcar nu se numeşte oficial Universitatea Cluj, ci ACSF Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, are sprijinul total al suporterilor, dar şi a unor foşti jucători emblematici. Cu acestea fiind spuse, vom face un recensământ al celor 18 cluburi care în 1998-1999 jucau în Liga 1, pe care Rapid a jucat-o la pas. Pentru a vedea care este situaţia actuală a lor, pe baza materialului defalcat mai sus. Concluziile, vă spunem de pe acum, sunt extrem de triste!

Şapte echipe în liga a 4-a, două în a V-a, trei au dispărut!

Liga 1: Dinamo, steaua, Astra

Liga II: Olimpia Satu Mare, Foresta Suceava

Liga III: CSM Reşiţa

Liga IV: FC Argeş, Oţelul Galaţi, Progresul, Petrolul Ploieşti, Gloria Bistriţa, Farul Constanţa, Universitatea Cluj

Liga V: Rapid, Ceahlăul

Neafiliate: FCM Bacău, Universitatea Craiova, FC Oneşti

poli

Înlocuitori din Chiajna, Voluntari, Recaş sau Ovidiu

Aşadar, cele mai multe dintre acele cluburi joacă în liga a… 4-a!!!!! Dar cine joacă în Liga 1?! Ei bine, o fac Concordia Chiajna, FC Voluntari, FC Botoşani, CS Universitatea Craiova, ASA Târgu Mureş sau CSMS Iaşi. Ultimele două, nu vă lăsaţi înşelaţi, sunt tot echipe hibrid. Iar toate, fără excepţie au legături mai mici, dar mai des mai mari, cu autorităţile locale. Singurele echipe cu nume onorabil din Liga 1, faţă de acum 18 ani sunt CFR Cluj, Pandurii Târgu Jiu şi Gaz Metan Mediaş. Ultimele două şi ele în colaps financiar. Iar Viitorul Ovidiu este unicul proiect cu adevărat interesant într-o lume în care fotbalul românesc este măcelărit perpetuu. Ştim, am scris despre meciurile disacutabile în care a fost implicată echipa lui Gheorghe Hagi de-a lungul timpului. Şi rămânem la aceeaşi părere, mai ales când e vorba despre fcsb. Dar nu putem, în acelaşi timp, sublinia ideea că Viitorul este un club care face şi bine fotbalului românesc.

Pomelnicul continuă: Venus, Sportul, UTA, Braşov, Oradea, Baia Mare, Ripensia…

Bun, în rest ce mai avem? ACS Poli Timişoara. Care e de fapt ACS Recaş, nu originalul care s-a pierdut în negura ligii a patra bucureştene înainte ca Marian Iancu să preia continuitatea care ulterior s-a pierdut de asemenea în dosare de insolvenţă şi birocraţie stufoasă românească. Atât mai avem! Să nu mai amintim de alte cluburi care se zbat… Venus şi Sportul în liga a 4-a. FC Vaslui, cu o istorie scurtă, dar foarte prolifică şi frumoasă, altă dispărută. La fel ca şi Bihor Oradea sau FC Baia Mare. UTA se chinuie să revină după ce în urma unui restart asemănător Rapidului, Oţelului, Petrolului, Farului sau Ceahlăului a ajuns să lupte pentru promovare în Liga 1. Nu se ştie însă dacă mişcarea va ieşi… FC Braşov se zbate şi ea groaznic. Ripensia se chinuie să urce în topul fotbalului românesc după o pauză de vreo 70 de ani. Pe Poli Timişoara o ţin în viaţă suporterii. Iar noi ne întrebăm… Încotro? Ce urmează? Cine este vinovat?

Timioşara, ţinută în viaţă de suporteri. De noi depinde!

Sunt multe întrebări, însă în primul rând trebuie să ne uităm în curtea noastră. Fiindcă dincolo de orice vină, primii care ar trebui să ne asumăm totul suntem noi, suporterii! Oamenii care putem renaşte fenomenul. Nu e suficient să fie câteva sute de nebuni care să spere. Rapidul poate strânge mii! Şi mult peste 5000! V-aţi săturat să vedeţi Chiajna, Voluntari, Ovidiu, ACS, CSU, CSF, NCSF în Liga 1? Păi hai să ducem noi Rapid în Liga 1! Cei care trebuie vor duce Petrolul, alţii Ripensia. Universitatea Cluj are susţinătorii , iar pe Adrian Mititelu ne bazăm că îşi va găsi dreptatea în justiţie. Am uitat pe cineva? Sigur, sunt multe echipe, şi fiecare are destinul lui. Ascultaţi-l pe Nico şi hai să salvăm fotbalul românesc. Dar mai întâi de toate, să salvăm Rapidul! Că noi îl salvăm! Iar Ioniţă şi Bărbălău v-au transmis deja LIVE pe 1923.ro că vă aşteaptă în număr cât mai mare la meciurile din retur! Hai, se poate! RAPID TRĂIEŞTE!

 

1 COMENTARIU

  1. in retur vin la meciuri la AFC Rapid, ca sa il caut pe Marin rapidistul, care venea in Regie la meciurile Sportului Studentesc, ca am nevoie de suporteri la meciurile de liga 4 ale Sportului din weekend
    ,

LĂSAȚI UN MESAJ