Adrian Mitea despre mizeria din România

Un fost junior în Ștefan cel Mare a prins curaj și vorbește despre problemele din Centrul de Copii și Juniori. Adrian Mitea, 20 de ani, a jucat pentru juniorii lui Dinamo timp de 7 ani și s-a hotărât să vorbească. În prezent, Mitea se antrenează cu AFC Rapid, adus fiind de antrenorul Mihai Iosif. Şi sperăm să îl vedem jucând alături de ceilalţi vişinii în retur.

Să o luăm cu începutul. Cum ai ajuns la Dinamo?

În anul 2008 în urma unor meciuri desfăşurate între CSS Alexandria și Dinamo Bucureşti, am fost chemat pentru a susţine o pregătire centralizată. La sfârşitul pregătirii am fost oprit în lotul grupei 1996 pregătită de domnul Constantin Adrian Motroc. Neavând vârsta necesară de a locui în căminul clubului, am fost nevoit să stau în gazdă. Evoluțiile mele au fost apreciate de cei din conducerea clubului, respectiv Cornel Dinu și Bogdan Bălănescu cărora le mulțumesc. Aceștia au realizat un raport special pentru accederea mea în căminul clubului. În perioada 2008-2015 am evoluat pentru Dinamo Bucureşti în peste 200 de jocuri la toate categoriile de vârstă cât şi la Dinamo 2. Am fost selecţionat în loturile naţionale Under 17 şi Under 18.

MITEA: „AM SUPORTAT MULTE UMILINȚE”

Ce dificultăți ai întâmpinat la Dinamo?
Aş începe cu un motto “La Dinamo Bucureşti ajungi uşor, dar pleci foarte greu”. Fiind din provincie am întâmpinat probleme deosebit de mari. La un moment dat schimbându-se antrenorul care m-a adus şi fiind un jucător neagreat de noul tehnician Ion Manu. Acesta din urmă îmi spunea tot timpul că sunt privilegiat că eu mănânc şi dorm la Dinamo şi că nu merit asta. Am fost nevoit să suport mai multe umilinţe din partea acestuia. Îmi spunea că atât timp cât este el antrenor să nu mă mai prezint la antrenament, să nu mi se întâmple ceva spunând-o ca pe o ameninţare. În urma celor spuse, am fost la conducerea clubului pentru a se lua măsuri. Analizând această situaţie conducerea clubului a luat măsura suspendării pe termen nelimitat a acestuia.

Și totuși ai stat 7 ani la Dinamo.
Imediat cum a preluat echipa domnul Negoiță și-a numit oameni de încredere, dar nu toţi au fost specialişti. Printre aceștia se afla și domnul Gabriel Răduţă. Care ocupa funcţia de Şef al Centrului de Copii şi Juniori. Gabriel Răduţă prin diferite modalităţi a încercat să-şi pună la toate grupele de copii şi juniori persoanele care puteau fi uşor manipulate de dumnealui (fin, naș, prieteni etc).

Știi că trebuie să probezi acuzele pe care le faci?
Nu-i nicio problemă. Am curajul să stau și față-n față cu domnul Răduță.

„RĂDUȚĂ PROMOVA JUCĂTORII PE RELAȚII DE PRIETENIE”

Ok! Să continuăm.
În urma evoluţiilor bune am fost desemnat căpitanul echipei fapt care l-a iritat foarte rău pe domnul Răduţă. Deoarece nu eram adus de dânsul şi mereu eram şicanat de dânsul. În ultimii 4 ani m-am simţit marginalizat, minţit, nepromovat la echipa a-2-a a clubului. Mă uitam cum jucători aduşi de dânsul, care erau cu 3 ani mai mici chiar şi cu 4 ani, născuţi în anul 2000, erau promovaţi la echipa a-2-a deoarece Răduţă avea relaţii de prietenie cu părinţii lor.

Dacă erai nemulțumit de ce nu ai plecat?
Am fost de nenumărate ori la conducerea clubului pentru a mă lăsa să plec, Gabriel Răduţă minţindu-mă şi spunându-mi mereu că sunt în primii juniori ai lui Dinamo şi că echipa are nevoie de mine şi să aştept că îmi va veni rândul, dar rândul meu nu mai venea. În ultimul an de juniorat am evoluat în 27 din 30 de jocuri, am fost căpitanul echipei, am avut evoluţii din ce în ce mai bune şi apreciate, iar apoi a urmat turneul final şi singura şansă de a mă propulsa.

Ce s-a întâmplat mai departe?
La finala turneului jucată împotriva Academiei Hagi, venind foarte multă lume din fotbal şi foarte mulţi impresari, am fost din nou marginalizat fiind introdus în ultimele 20 de minute pentru ca acesta să se apere în faţă superiorilor.

„MIRCEA REDNIC M-A LUAT LA PRIMA ECHIPĂ”

La finală nu venise nimeni din cadrul primei echipe?
În tribună se aflau patronul Ionuț Negoiță şi Mircea Rednic pe atunci antrenor la echipa mare. Părinţii mei au discutat cu cel din urmă și i-au spus că la Dinamo se întâmplă lucruri ciudate la Centrul de Copii și Juniori. La sfârşitul meciului, după prestaţia bună, domnul Rednic mi-a abordat părinţii și a recunoscut că am jucat bine și m-a chemat la prima echipă. Apoi a spus că va avea o discuție cu domnul Negoiță.

Și la prima echipă ce s-a întâmplat?
După ce m-a luat domnul Rednic au mai fost două săptămâni de pregătire și am luat vacanță. Mi s-a spus că o să fiu sunat.

„TREBUIE SĂ AI BANI PENTRU A PROMOVA LA DINAMO”

Dar cu Gabriel Răduță ai încercat să vorbești?
În momentul în care am vrut să discut cu Gabriel Răduță tot timpul se ascundea, fugea, făcându-mă să îl aştept ore întregi pentru un simplu dialog. Am fost mâhnit de situaţie şi scârbit de ce se întâmplă la Dinamo. Unde trebuie să ai relaţii de afaceri, de prietenii, părinţii să aibă restaurante, să fie avocaţi pentru a putea promova şi a avea susţinere.

Antrenorii ce îţi spuneau? Cum se comportau cu tine?
De a lungul timpului am avut şase antrenori, de la fiecare am învăţat câte ceva. Pentru mine domnul Lucian Mezei este un profesionist desăvârşit. Numai că şi dumnealui după cum v-am spus a fost nevoit să se supună deciziei domnului Gabriel Răduță. Un antrenor bun a fost şi domnul Popescu Sorin, la fel şi domnul Ionel Augustin de la care am avut ce învăţa.

Crezi că dacă ajungeai în altă parte în afară de Dinamo acum erai la un nivel superior?
Am încercat să iau decizia de a pleca, dar m-am lovit de refuzul conducerii cerând sume destul de mari. În vară am fost la un pas să semnez cu ASA Târgu Mureș, dar şi aici m-am lovit de răutatea lui Gabriel Răduță, care prin toate metodele a încercat să îmi obstrucţioneze ascensiunea în carieră cerând o suma imensă pentru transferul meu.

Ce sumă s-a cerut pe tine?
Au cerut 11.000 de euro, cred că sunt foarte mulți bani pentru un junior. Până la urmă s-au strâns respectivii bani și tot n-au vrut să-mi dea drumul. Au încercat să-mi obstrucționeze ascensiunea și au venit cu noi propuneri doar pentru a nu se realiza transferul.

„ANGHELACHE A MINȚIT”

Alte oferte ai mai avut?
În decembrie 2013 englezii de la academia lui Torquay United (vezi FOTO) voiau să mă ia în probe 14 zile, dar domnul Constantin Anghelache le-a declinat oferta, spunându-le că am o acțiune la echipa națională, deși în acea perioadă naționala nu avea niciun program.
raspuns dinamo torquay
*Documentul prin care Anghelache declina oferta celor de la Torquay pe motiv că Adi Mitea are acțiune cu naționala de tineret, deși acest lucru nu s-a întâmplat

Vrei să spui că a mințit Constantin Anghelache?
Da, normal! În acea perioadă echipa națională nu avea nicio acțiune. Pur și simplu n-a vrut să mă lase să plec. Dar am mai avut o altă ofertă în 2015 tot din Anglia.

Și ce s-a întâmplat?
În luna ianuarie 2015 a sosit o notificare pe adresa clubului prin care eu şi Nedelcearu eram chemaţi la un stagiu de pregătire în Anglia. Domnul Răduţă a ascuns şi nu a binevoit să ne anunţe motivând că suntem plecaţi în pregătire deoarece nu eram agreat de dânsul. Cerându-i explicaţii mi-a spus că Dinamo a cheltuit foarte mulţi bani cu mine și că sunt un jucător de bază.

Până la urmă cum ai scăpat de Dinamo?
De Dinamo n-am scăpat nici în momentul ăsta. Ei încă cer grilă de formare pentru a fi lăsat să plec.

ÎN GENERAȚIE CU NEDELCEARU, PATRICK PETRE, TÎRCOVEANU

Cu ce fotbalişti care acum sunt de notorietate ai fost în generație la Dinamo?
Nu pot să le spun chiar fotbaliști celebri, dar sunt de viitor: Ionuț Nedelcearu, Andrei Tîrcoveanu, Patrick Petre, Alin Dudea. Eu încă sper ca să li se ofere șansa de a juca mai mult fiindcă Dinamo are jucători tineri foarte buni.

Ce ai de gând să faci pe viitor?
Momentan mă pregătesc cu AFC Rapid. Dându-mi seama că viitorul fotbalului românesc este sumbru am hotărât să urmez cursurile facultăţii de Kinetoterapie sperând ca în viitor să pot ajuta atât sportivii, cât şi oamenii cu dizabilităţi și alte probleme.

Mai ai speranţe că poţi ajunge la cel mai înalt nivel ?
La 20 de ani am speranţe foarte mari deoarece postul de mijlocaş central, vorba domnului Gheorghe Hagi “se joacă cu mintea“, iar mintea mea lucrează. Este visul meu să ajung la cel mai înalt nivel. Mi-am pierdut copilăria, am fost singur prin cantonamente. Nu m-am afirmat din cauza acestui om fals Gabriel Răduță.

„Eu concuram pe post cu un copil al cărui tată era antrenor în cadrul CCJ Dinamo. Şi subaltern al domnului Gabriel Răduţă. Nu aveam nicio şansă să evoluez. Chiar dacă respectivul jucător era mai mult accidentat acesta a fost preferat deoarece Gabriel Răduţă a intervenit și i-a spus antrenorului cine trebuie să joace. Am fost deposedat de statutul de căpitan, mergând la domnii Lucian Mezei şi Cornel Ionescu (finul domnului Răduţă) şi cerând explicaţii, aceştia mi-au spus că se supun deciziei şefului de centru care este Gabriel Răduţă”

Adrian Mitea, mijlocaş

Sursa: gsp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ