POVESTE / Campioni şi antrenori la Rapid

Ion Motroc, Rapid
Ion Motroc, Rapid

Generaţia 1966 – 1967 a fost una legendară pentru Rapid. Oamenii care au cucerit titlul la Ploieşti vor rămâne pe vecie în istoria Rapidului. Cu atât mai mult cu cât unii au performat şi după retragerea din activitate, tot la Rapid. Vă vom prezenta poveştile câtorva dintre ei. Care au avut succes deopotrivă ca jucători, cât şi ca antrenori ai Rapidului. De antrenat au făcut-o mai mulţi, însă trofee nu au obţinut decât puţini. Alţii au fost doar antrenori secunzi. Sau antrenori cu portarii cum este cazul lui Rică Răducanu. Cert este că mulţi dintre acei minunaţi jucători au performat mulţi ani pentru Rapid. Şi nu doar din postura de fotbalişti.

Ion Motroc a luat titlul ca jucător şi Cupa ca antrenor

Vom începe cu Ion Motroc. Unul dintre veteranii echipei în 1967, la 30 de ani, Motroc a revenit în Giuleşti când avea 37 de ani pentru a prelua un Rapid suferind. Echipa se prăbuşea în negura ligii a doua şi avea nevoie de revitalizare. Nelu Motroc deja acumulase ceva experienţă ca antrenor. La Sportul Studenţesc şi Mersin İdmanyurdu. Nu a ezitat vreo clipă să dea o mână de ajutor marii lui iubiri. Iar sezonul a fost unul peste aşteptări. Fiindcă pe lângă promovare, Neagu, Manea & co au câştigat şi Cupa României! După ce au eliminat Dinamo, steaua, iar în finală Craiova. Astfel, Motroc devenea primul rapidist campion ca jucător şi câştigător al Cupei ca antrenor!

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Puiu Ionescu a pregătit Rapid în liga a doua

Povestea lui Ion Ionescu de antrenor nu este la amploarea celei mai sus menţionate. Însă fiind una dintre figurile emblematice ale Rapidului, am ales să o expunem a doua. Puiu Ionescu este golgheterul all time al Rapidului cu 127 de goluri în meciurile oficiale. Golgheter a fost şi în sezonul 1966-1967, când s-a câştigat campionatul. Aceste cifre au fost atinse de atacant în opt ani jucaţi în Giuleşti (1960-1968). După ce a antrenat echipe precum Şoimii Sibiu, CSM Suceava sau Gloria Buzău, el a ales cu inima. A mers la Rapid, în 1980, când echipa juca în eşalonul al doilea. Nu a reuşit însă să obţină rezultatele aşteptate. Asta şi din cauza degringoladei de la echipă. Pe care, până la urmă, nu a putut-o repara decât marele Valentin Stănescu.

CITEȘTE ȘI  E sigur! Becali: "Dragoș Grigore va semna cu Rapid!"

Culae Lupescu a avut două mandate de antrenor

Nicolae Lupescu este un alt nume de legendă al Rapidului. Fundaş de netrecut atât în sezonul mai sus menţionat, cât şi la Cupa Mondială din 1970, unde a fost titular pentru România, Culae a câştigat şi Cupa ca jucător, în 1972. Apoi a plecat în Austria. S-a întors însă să antreneze în Giuleşti şi a reuşit să facă asta chiar în două rânduri. Prima dată în acelaşi sezon 1980 – 1981, când a plecat tocmai deranjat de venirea lui Puiu Ionescu. Apoi în stagiunea 1985-1986, în chiar prima ligă. Nu a câştigat vreun trofeu, însă a terminat pe locul 8. Într-un moment în care Rapid nu avea vreo şansă în faţa echipelor departamentale sau a celor apărute peste noapte precum Olt Scorniceşti sau Victoria Bucureşti.

Rică Răducanu, campion de două ori

Rică Răducanu este unul dintre cele mai pitoreşti şi valoroase personaje din istoria Rapidului. Fiind portar însă, el nu a urmat ulterior cariera de antrenor principal. Ci pe cea specifică, de antrenor de portari. În ciuda faptului că, de exemplu, Valentin Stănescu, tot portar a fost în cariera de jucător. În sfârşit, Rică a lucrat mulţi ani la Rapid din postura de antrenor de portari. Cel mai important succes l-a avut în 1999, când lucra cu Mircea Lucescu. Atunci, Rapid a luat titlul, iar Rică Răducanu a devenit primul rapidist care ia titlul oficial cu Rapid şi ca jucător şi ca antrenor. Chiar dacă doar antrenor de portari.

Viorel Kraus a pregătit Rapid de trei ori

Viorel Kraus a fost atacant în marea echipă a Rapidului din 1967. Nu a jucat foarte mult. Dar asta pentru că i-a avut concurenţi direcţi pe marii Puiu Ionescu şi Nichi Dumitriu. Cu toate acestea, Kraus a marcat câteva goluri importante în acel sezon. Care au contribuit la câştigarea primului titlu oficial din istorie. Ulterior, acesta a pregătit echipa mare. Au fost trei mandate, chiar dacă destul de scurte. Fostul atacant a antrenat Rapid în 1981, 1985 şi 1987. Nu a reuşit să câştige vreun trofeu important cu echipa. În alte rânduri, Viorel Kraus a îndeplinit rolul de antrenor secund la echipa de lângă Podul Grant.

CITEȘTE ȘI  Telekomsport | Rapid isi betoneaza apararea | Negocieri avansate cu un jucator de top

Alţi campioni au antrenat la copii şi juniori

Cei patru mai sus menţionaţi sunt oamenii care au atins apogeul ca antrenori la Rapid, echipa mare. Dintre cei care au cucerit titlul cu Rapid în 1967. La Rapid au mai antrenat şi alţi grei din acea perioadă, însă la nivel de copii şi juniori cel mai mult. Era normal ca ei să rămână lângă Rapid. Şi moral şi sentimental. Pe aceştia însă vrem să îi evidenţiem pentru că au lucrat la echipa mare. Şi, în mod evident, Ion Motroc este cel mai titrat. Şi singurul care a reuşit, din generaţia 1967, să câştige campionatul ca un alt jucător şi un alt trofeu ca antrenor principal. Şi Rică Răducanu rămâne unic prin reuşitele lui.

LĂSAȚI UN MESAJ