Rapid

Gânduri rapidiste de Crăciun despre 2016

Este cea mai frumoasă perioadă a anului. Iar echipa 1923.ro şi-a propus să facă o retrospectivă a anului 2016. O retrospectivă rapidistă. Am vorbit despre rezultatele lui AFC Rapid în prima jumătate a sezonului 2016-2017. Însă 2016 nu a însemnat doar echipa care acum ţine steagul sus în liga a cincea. Nu, prima parte a anului a avut în prim plan formaţia lui Dan Alexa, cea care a obţinut promovarea în vară în prima ligă. Nu mai e un secret că SC FC Rapid SA a intrat apoi în faliment, iar fondatorul acestei societăţi comerciale, AFC Rapid a preluat misiunea de a ţine spiritul vişiniu în viaţă din liga a 5-a.

Mihai Iosif e omul de legătură, care a asigurat continuitatea

Bun, nu vom mai discuta despre acest lucru în materialul de faţă. Fiindcă este acelaşi Rapid. Chiar dacă 2016 a fost, practic, spart în trei bucăţi distincte. Un an început cu un cantonament inedit în India. Şi s-a încheiat cu o masă festivă dată la Arena Pub, mulţumită lui Ninel Dănilă. Majoritatea oamenilor care au început anul alături de Rapid nu l-au şi încheiat. Şi viceversa. Referindu-ne la echipa mare. Există totuşi un numitor comun: Mihai Iosif. Secund pe vremea lui Dan Alexa, acesta a rămas antrenor principal în cea mai grea perioadă din istoria clubului. Asta în ciuda faptului că ar fi putut merge după „Chirurg” la ASA Târgu Mureş. În Liga 1! El a ales să nu lase Rapidul să se stingă şi a luptat în liga a 5-a. Este unul dintre oamenii cărora trebuie să le mulţumim că existăm!

Anul a început cu turneul din India

Să luăm însă totul progresiv. Şi să începem cu prima parte a anului, aşa cum este şi normal. Conduşi de un om în care mulţi rapidişti şi-au pus mari speranţe, dar care a demonstrat o nepricepere şi o ticăloşie ieşite din comun, Rapid a răzbit totuşi. Da, Valerii Moraru şi ai lui au venit ca mari salvatori. Dar noi nu ştiam că acest om are datorii până şi la… întreţinere. În fine, datorită lui Radu Birlică şi Ovidiu Burcă, cu implicarea decisivă a lui Marius Şumudică, Rapid a obţinut un cantonament gratuit în India. Şi meciuri cu adversari interesanţi precum Volyn Luţk, Watford II şi Atletico Paranaense II. A durat vreo trei săptămâni şi s-a dovedit unul foarte util în cele din urmă, pentru că Rapid a promovat de pe primul loc.

Dan Alexa, căpitanul corabiei rapidiste

Nu fără emoţii, dar am reuşit! Cu toate că în iarnă am şi pierdut jucători importanţi, precum Pulpo Romero sau Wilfred Moke. Chiar Davide Grassi, dacă ne gândim ce a fost apoi în defensivă. Totuşi, fără bani, băieţii şi antrenorii au luptat ca nişte nebuni pentru ca Rapid să reuşească. Dan Alexa, Mihai Iosif, Radu Lefter şi Mihai Ianovschi, alături de doctorul Virgiliu Hudici şi de maseurii Gică Păun şi Marian Niţu au făcut ca imposibilul să devină posibil. Iar pentru a le recunoaşte pe deplin meritele acestora în 2016, vom face o prezentare a lotului, dar şi a rezultatelor pe care echipa lui Dan Alexa şi Mihai Iosif le-a obţinut în prima jumătate a anului. Sigur, şi acestea s-au împărţit în două. Pentru că am avut atât sezonul regulat, ultima parte, cât şi play-off-ul. Acolo unde, în fapt, s-a decis totul!

Lotul pe care Rapid l-a avut în prima parte a lui 2016:

Portari: Andrei Drăghia (25 ani), Paul Botaş (26)

Fundaşi: Ondreij Kuşnir (31), Miquel Robuste (30), Fran Cruz (24), Adrian Avrămia (24), Adrian Puţanu (24), Nicolae Vasile (20), Nicuşor Fota (19)

Mijlocaşi: Răzvan Trandu (24), George Tudoran (20), Cristian Raiciu (19), Raul Costin (31), Miguel Angel Luque (25), Iulian Popa (31), Robert Căruţă (20)

Atacanţi: Mădălin Martin (23), Patrick N’Koyi (26), Cătălin Ţîră (21), Vlad Morar (22), Rafa Jorda (32), Alex Potecea (24)

Jiri Jeslinek s-a accidentat grav şi a fost tratat urât

Mai sus nu sunt toţi jucătorii care au figurat în lotul Rapidului în cea dintâi jumătate a lui 2016. Nici măcar doar cei care au fost în India. Am încercat să alcătuim însă o listă cu cei care au fost atât în cantonament, dar care au şi jucat pentru echipa lui Dan Alexa. Pentru că ei au avut un impact pe deplin la Rapid. Cele mai speciale cazuri sunt ale lui Jiri Jeslinek şi George Ganea. Primul a mers în India, dar s-a accidentat grav şi a fost imediat mazilit, cu laşitate, de Valerii Moraru, după cum v-am prezentat în mai multe materiale în acea perioadă. Ideea este că Jiri Jeslinek nu a putut evolua deloc pentru Rapid în 2016.

Ganea jr. nu a fost lăsat de părinţi în cantonament

George Ganea în schimb a jucat. Şi a marcat câteva goluri importante. Deşi avea în acel moment doar 16 ani! Mezinul lotului nu a fost lăsat de Ionel Ganea, mai celebrul său tată, să meargă în cantonamentul din India. Motivul oficial a fost că se temea să nu contacteze vreo boală exotică… Până la urmă Dan Alexa a trecut peste incident şi i-a oferit şansa să joace. Iar puştiul, în cele mai multe momente, nu l-a dezamăgit. Alţi fotbalişti care au figurat în lotul Rapidului, dar nu au evoluat deloc în 2016 sunt: Valentin Răsdan (21), Răzvan Petre (18), Andrei Pleşa (18), Andrei Rontea (18), Cosmin Novac (18) şi David Duţu (16). Cel din urmă este portar şi a luat loc pe bancă la ultimul meci al sezonului, SC Bacău – Rapid 1-1. El este născut în 2000.

Iulian Manea a jucat în ultimul amical al anului

De asemenea, un caz aparte este cel al lui Iulian Manea. Portarul de 20 de ani a jucat în 2015 în trei meciuri pentru Rapid, dar ulterior o accidentare la umăr l-a împiedicat să mai evolueze vreun minut şi în 2016. În partea a doua a anului el a plecat să joace în liga a treia. Când de Rapid începuse să se aleagă praful. În mod logic, Iulian Manea nu putea rămâne în liga a 5-a. Cu toate acestea, surpriza cea mare a venit în ultimul meci amical al anului! Rapid a jucat un meci de pregătire la Bragadiru, cu CSO, Pe care l-a câştigat cu 4-3. Iar Iulian Manea a fost surpriza lui Mihai Iosif. Puştiul a început titular şi devine, practic, primul jucător care a evoluat pentru Rapid în liga a doua ce evoluează şi în liga a cincea.

Nicolae Vasile a fost alături de echipă şi în liga a 5-a

Cu alte cuvinte, cam aceştia sunt oamenii care au contribuit în primăvara lui 2016 la urcarea în prima ligă a Rapidului. Ascensiune curmată de nepriceperea crasă a lui Valerii Moraru. Spunem nepricepere pentru că oricune şi-ar da seama că administrarea corectă a unui brand precum Rapid ar aduce beneficii uriaşe pentru toată lumea pe termen lung. În fine, noi vrem să revenim la eroii care au adus o promovare istorică. Fără bani. Şi, repetăm, ne referim doar la cei care au fost acolo în 2016. Şi vrem să îl mai evidenţiem în mod special pe Nicolae Vasile. Fostul căpitan din sezonul 2015-2016, s-a antrenat de câteva ori, în finalul lui 2016 alături de echipa de liga a cincea condusă de Mihai Iosif. Vorbim acum despre cifre din nou.

Meciuri Rapidului din prima jumătate a lui 2016:

Academica Cliceni – Rapid 0-2

Rapid – Dunărea Călăraşi 1-0

Dacia Unirea Brăila – Rapid 1-1

Rapid – Bucovina Pojorâta 5-0

Rapid CFR Suceava – Rapid 0-0

Rapid – SC Bacău 5-1

Oţelul Galaţi – Rapid 0-3

Rapid – ACS Berceni 1-1

Play-off

Rapid – SC Bacău 1-2

Academica Clinceni – Rapid 2-3

Rapid – Farul Constanţa 1-0

Dacia Unirea Brăila – Rapid 2-0

Rapid – Dunărea Călăraşi 1-0

Dunărea Călăraşi – Rapid 3-0

Rapid – Dacia Unirea Brăila 1-0

Farul Constanţa – Rapid 0-1

Rapid – Academica Clinceni 3-1

SC Bacău – Rapid 1-1

Vedetele şi antrenorul au părăsit ultimii corabia

18 meciuri oficiale, dintre care doar trei pierdute. E adevărat, toate în play-off. Ceea ce a făcut sfârşitul de sezon foarte periculos. Dar s-a reuşit promovarea! Totul părea minunat, după care a urmat coşmarul falimentului şi, în cele din urmă, a excluderii din Liga 1. Dar până când LPF şi FRF s-au hotărât, Rapid a continuat. De fapt, Dan Alexa a fost „nebunul” care nu a renunţat la luptă. Cu Mihai Iosif alături, normal. Până în ultima clipă, Rapid a făcut antrenamente şi a făcut jocuri de pregătire. Iar fotbalişti precum Andrei Drăghia, Nicolae Vasile, Iulian Popa, Raul Costin, Ondrej Kuşnir sau Vlad Morar au părăsit ultimii corabia. A fost a doua bucată a acestui an 2016. Una mult mai scurtă e adevărat. O a doua parte pentru că la Rapid, sub mirajul revenirii în Liga 1, veniseră nume grele.

Herea, Ioniţă şi Cadu erau gata să joace cu Rapid în Liga 1

Unii rapidişti cunoscuţi, precum Ovidiu Herea sau Alexandru Ioniţă I. Alţii nume consacrate precum Ricardo Cadu. Au mai fost Alami şi Valentin Alexandru, cel mai bun fotbalişti de la Dunărea Călăraşi. Plus tineri de mare viitor precum Dobre şi Sîrbu. Au evoluat în amicale. Aceştia au bătut pe Viitorul Domneşti cu 4-1. Au mai fost acolo Neag, Lungu, Neagu, Călinţaru sau Miroiu. Luăm de referinţă meciul cu Domneşti fiindcă atunci au jucat toţi. Pentru că acolo a evoluat în singurul lui meci la Rapid, Cadu. Care este, totuşi, un nume mare în fotbalul românesc. Apoi s-a ales praful. Am fost opriţi să mai jucăm. Falimentul indus de Valerii Moraru ne-a distrus inimile. Noroc că o mână de oameni s-a gândit că Rapid nu poate muri. Sigur, spiritul încă pâlpâia.

mihai iosif

Decizia de a continua în liga a 5-a e vitală

Dar fără o echipă de fotbal, riscam ca şi spiritul să aibă soarta unui foc de tabără. Unul din ăla care pare nemuritor, indestructibil, dar din care în zori rămâne doar cenuşa. Undeva pe la începutul lui august s-a luat decizia. Rapid trebuia să meargă mai departe în liga a 5-a! Horia Manoliu, o persoană extrem de controversată în accepţiunea unora, dar fără de care continuitatea nu ar fi fost posibilă. Pentru că Horia Manoliu, Mihai Iosif, Silvian Dobre, Nicu Costache, Gică Păun şi Marian Niţu sunt cei care au luat taurul de coarne şi au decis că Rapid nu trebuie să rămână doar un dosar plimbat între Tribunal şi Curtea de Apel. Aşa am ajuns să jucăm în liga a 5-a. Cu o echipă compusă exclusiv din rapidişti! Majoritatea născuţi în 1998 şi 1999, dar şi cu unii de 1995, 1996, 1997 sau 2001. Cu alte cuvinte, o formaţie extrem de tânără.

Parcurs remarcabil pentru puşti

Cum despre performanţele lor de a termina prima parte a sezonului pe primul loc, cu numai un egal şi restul victorii, am tot scris recent. Motiv pentru care nu vom face mai departe decât să facem o scurtă recapitulare. A jucătorilor cu cel mai mare impact într-un traseu fenomenal, dar şi a rezultatelor pe care aceştia le-au dobândit. Puşti până în 21 de ani care au demonstrat că Rapid trăieşte! Cu multă pasiune şi cu multă dorinţă de a deuce Rapid din nou acolo unde îi este locul. Fără antrenor de portari, fără utilităţi la antrenament. De bani nici nu mai are rost să vorbim. Însă cu o dorinţă fenomenală de a reuşi. Dorinţă pe care noi sperăm să o aibă din ce în ce mai mare şi în 2017. Până atunci, revenim la 2016.

rapid

Lotul Rapidului din a doua parte a anului 2016:

Portari: Rareş Dragne (18 ani), Ştefan Toma (18), Anton Oprea (21)

Fundaşi: Adrian Boian (18), Andrei Dumitru (19), Octavian Ursescu (18), Alex Costache (18), Daniel Geambaşu (18), Dragoş Manole (18), Valentin Stoian (19)

Mijlocaşi: Andrei Dovleac (18), Narcis Ioniţă (17), Alberto Stancu (18), Marian Cocu (18), Silviu Dachin (18), Andrei Nemuc (19), Marius Pilă (20), Alex Petre (18)

Atacanţi: Cătălin Bărbălău (17), Costi Berechet (20), Orlando Ţonea (19), Toni Haidar (17), Cătălin Dinu (17)

În ultimul meci au debutat doi jucători de 2001

La fel cum am procedat şi în prima parte a materialului am enumerat fotbaliştii cu cele mai multe minute. În ciuda acestui fapt nu i-am uitat nici pe Robert Georgescu, Mihai Tociu şi Philippe Magdalinis. Chiar dacă ei au apărut extrem de puţin în meciurile oficiale. Primii doi, de altfel, au plecat de la echipă. Însă ei vor rămâne în statistici ca fotbalişti ai Rapidului. Chiar şi pentru câteva zeci de minute. O situaţie specială este a mezinilor Sabin Iosif şi Adrian Niţu. Mezinii, născuţi în 2001, care au evoluat în ultima parte a ultimului meci oficial din an, 6-2 cu CS Cadet. Ultimul chiar marcând unul dintre goluri. Mai departe vom înşira rezultatele pe care Rapid le-a obţinut şi în liga a 5-a. Chiar dacă am mai făcut-o, mai în detaliu în trecut. Aceşti băieţi merită să vorbim despre ei la nesfârşit şi încă o zi în plus!

rapid 2001

Meciurile Rapidului din a doua jumătate a lui 2016

Rapid – SSC Băneasa 5-0

Asalt – Rapid 3-3, 3-0 d.l.d.

CS Pantelimon – Rapid 0-3

Rapid – Unriea Dobroeşti 6-0

Frăţia II – Rapid 1-1, 0-3 la masa verde

CS Cadet – Rapid 2-12

Rapid – Asalt 8-4

CS Dinamo – Rapid 1-1

VK Soccer – Rapid 1-8

Rapid – Frăţia II 15-2

SC Băneasa – Rapid 0-0, neomologat (decizie normală 0-3 masa verde)

Rapid – CS Pantelimon 9-0

Unirea Dobroeşti – Rapid 1-2

Rapid – CS Cadet 6-2

Bucurie mare, suferinţă cruntă şi puţină consolare

În a doua parte a anului, aşadar, Rapidul a jucat 14 meciuri. În total 32 oficiale în 2016. Dar cele două părţi nu pot fi amestecate, din motive lesne de înţeles. Le putem amesteca doar sentimental şi trage o linie. Asta pentru a trage şi o concluzie unanimă de rapidist. O concluzie care ne-a încolţit în minţi şi inimi cu ocazia acestui sfârşit de an. Un 2016 extrem de ciudat pentru Rapid. Un an care, teoretic, ne-a adus ceva satisfacţii. Care ne-a adus însă şi o uriaşă durere de suflet, provocată de falimentul. Pentru că, până la urmă, bucuria promovării nu putea fi deplină decât prin evoluţia în Liga 1. Şi să fim sinceri, am fi preferat de 1000 de ori să jucăm în Liga 1 decât pe tăpşanele din ultimul eşalon bucureştean. Doar că trebuie să avem sângele rece care să ne facă să privim părţile bune ale acestei decăderi.

Şansa copiilor şi speranţa în Daniel Pancu

Poate că în Liga 1 puştii care activează actualmente lângă Podul Grant nu ar fi avut vreodată ocazia să joace în Giuleşti! Poate nici măcar în liga a doua. E drept, în acest moment nu ştim câţi dintre ei vor confirma şi la un nivel mai înalt. Dar pentru tăria de caracter de care dau dovadă, fiecare dintre ei ar merita să ducă Rapid până în Liga 1 şi să joace măcar un meci acolo. Fiindcă, dincolo de orice dileme şi orice alte nelămuriri, această echipă a Rapidului este clar cea mai rapidistă din istorie. Adică nu poate fi cineva mai rapidist decât un fotbalist care e format de club şi care joacă gratis pentru formaţia lui de suflet. Corect? Noi susţinem cu tărie asta! Şi sperăm ca ce e mai greu să fi trecut. Pentru că ne dorim un an 2017 mult mai bun. Cu echilibru financiar, chiar prosperitate! Cu alte nume noi alături precum Robert Croitoru, Adrian Mitea sau Roberto Radu. Şi, ce frumos ar fi să vină şi LEGENDARUL DANIEL PANCU!

pancu

 

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.