Un fotbal mort, dar neîngropat! Încă…

fotbal
Fotbal

Încă se aşteaptă verdictul în cazul procesului intentat de Mititelu şefilor fotbalului românesc. Dacă acesta va fi câştigat, e clar că se alege praful şi în acte de „minunatul” nostru sport rege. E un subiect pe care l-am deschis de prea multe ori însă şi nu are rost să-l mai aprofundăm acum deloc. Dar absolut deloc! În schimb ne dorim să vorbim despre fond. Despre situaţia catastrofală în care se află fotbalul românesc. Şi care, vrem sau nu, tot prin Rapid trăieşte. La toate nivelurile. Pentru că Marius Şumudică şi Cristi Săpunaru, antrenorul şi căpitanul Astrei, reprezintă definiţia rapidismului. Iar ei reuşesc să ţină steagul sus în Europa pentru ce a mai rămas din acest fotbal.

Duckadam bate câmpii

Legat de Marius Şumudică, până şi Helmuth Duckadam a recunoscut că e un antrenor mare. Totodată, cel dintâi opinion al fotbalului românesc a subliniat că Şumudică a supărat câteva milioane de stelişti prin atitudinea şi declaraţiile lui. Aloooooo! Nenea, nu suntem la spitalul 9! Şi nici pe banca din Parcul Bazilescu ca să stăm la o şuetă între pensionari rupţi de realitatea contemporană. Nu tată, tu eşti chemat constant prin emisiuni. Păi unde sunt, măi, Duckadame, milioanele alea de stelişti? Când voi pe Arena Naţională jucaţi cu maximum 1000 de oameni în tribune! Pe bune, pari de azil cu astfel de declaraţii. Fii mai ponderat, că Rapid, în deplasare, cu Dorboeşti, în liga a 5-a, a avut cam câţi fani aveţi voi în Liga 1 pe un stadion de lux, din centru.

Totti poate, fecesebiştii n-au timp, tati

Ştim, o să se invoce miile de români care au venit pe El Madrigal cu Villareal. Ne pare rău pentru ei. Sunt oameni naivi care, într-adevăr, au venit cu inima deschisă. Să vadă nişte români. Deşi n-au înţeles nimic din lecţia de aroganţă de chirpici oferită de fcsb-işti la intrarea în hotel. Nu a stat unul la o poză. Bă, unul! Ştim, sunteţi la program, tati, dar pentru suporteri, ca să îi atrageţi, astfel de gesturi sunt esenţiale. Dar doar n-o să vă înveţe aşa ceva ăia de se plimbă cu voi prin deplasări. Până şi Totti a stat la poze când a fost la Bucureşti! Să nu mai spunem de Nainggolan care nu a refuzat pe nimeni. Nu mai spunem de Dzeko, Sczeszny sau Vermaelen. Jucători la al căror nivel voi nu veţi ajunge nici dacă mai jucaţi fotbal 3000 de ani.

Şi Chiajna s-a săturat de voi

Pentru că pe voi în viaţă vă ţin Florin Niţă, cu forma sa de excepţie, şi experienţa lui Gabi Tamaş. Dacă nu ar fi ei doi nu jucaţi, tati, nici în Liga Europa. Nu aţi fi avut ocazia să vă faceţi de râs cu o echipă de liga a doua. Asta totuşi e o performanţă. După ce că aţi devenit ridicoli în faţa fanilor voştri, îi mai şi trataţi de sus. Când mulţi aveţi sub 1.80 metri… Nici măcar asta nu e problema, ci pentru că apoi vă întrebaţi de ce pe Arena Naţională vin maximum 1000, în timp ce în ţară umpleţi stadione. Păi mă băieţi, e simplu. Fiindcă asta e realitatea. Pentru oamenii din Botoşani, din Iaşi, din Mediaş sau din Târgu Mureş astfel de partide sunt unele dintre puţinele momente care sparg monotonia în care trăiesc. D-aia vin. Încă! Fiindcă cei de prin Voluntari sau Chiajna, până şi ei, s-au săturat de voi. Că la Chiajna nu umpleţi stadionul.

Şumudică măcar nu este ipocrit

Atitudinea suporterului român este una de lehamite generalizată. Nu este scuzabilă, dar este alimentată de tratamentul la care îi supuneţi voi. O atitudine pe care o mai au unii domni de la sat care devin băieţi de oraş şi apoi se încurcă în cuvinte încercând să îşi screamă accentul. Nu aveţi o atitudine de club profesionist şi de asta mai mulţi vă urăsc acum decât vă iubesc. În fapt, românul a început să urască tot mai mult fotbalul în general. Pe Şumudică toţi îl acuză că strigă anti steaua / fcsb. Cu alte cuvinte i se reproşează că nu e ipocrit. Păi, mă, nu zice nimeni că are o atitudine normală. Dar nici ce face fcsb în fotbalul românesc nu e normal. Angajaţii au ajuns să împrumute apucăturile unui patron care îi tratează ca pe bunuri.

Jucători de Liga 1 cu care voi vreţi să rupeţi norma în Europa

Fără să înţeleagă că niciodată sclavii nu vor putea conduce lângă regi. Un patron care pretinde că se pricepe la fotbal. Nu, nu se pricepe nici acum. Că dacă se pricepea nu avea cum să nu îşi dea seama că jucători precum Golubovici, Achim, Boldrin, Aganovici, Momcilovici sau Dan Popescu nu pot crea o echipă cu pretenţii. Care să reziste la presiune. Sigur, cei mai mulţi dintre ei sunt fotbalişti excelenţi pentru Liga 1. Nu e vorba de asta, dar nu te poţi aştepta să facă toţi ce fac Alibec sau Budescu. Că n-au cum… Nepriceperea şi aroganţa amuzantă a unor neicanimeni sunt două dintre cauzele fundamentale ale haosului în care a ajuns fotbalul din România. Şi care va decâdea continuu. Că doar nu fcsb e singura problemă.

Veniţi, tati, pe stadion!

Nu, ci şi mulţi aşa-zişi suporteri care, în permanenţă, umblă doar cu „dacă” în braţe. Care nu sunt deloc puţini! Păi dacă ţii, frate, cu o echipă, vino pe stadion şi susţine-o! Că e Braşov, fcsb, Astra, Dinamo, Chiajna, Rapid, Mişcarea, Olimpia Satu Mare, FC Miercurea Ciuc sau Ştiinţa Miroslava. Nu contează care e! Vino, tati, pe stadion! Că aşa, din fotoliu, dar fără un meci văzut de cinci ani pe stadion, e uşor să acuzăm în stânga şi în dreapta. Să susţinem decăderea fotbalului românesc. Păi de decăderea asta eşti vinovat şi tu, prietene! Da, cel care citeşte acest articol, dar nu merge pe stadion. Eşti din Lugoj?  Nu contează, ai trei echipe în Timişoara! Sau eşti de prin Vaslui? Păi sigur găseşti un club pe care să îl vezi jucând în weekend. Chiar dacă vorbim doar de liga a 3-a sau a 4-a.

Scuzele penibile

Băieţi, totul porneşte şi de sus în jos, dar şi de jos în sus. Iar aberaţiile gen „Astra nu este echipa oraşului Giurgiu, ci Dunărea” sunt de-a dreptul şoncante. Nu spunem că Astra a adus la Giurgiu echipe la care nici nu visaţi, dar spuneţi voi de câte ori v-aţi dus să vedeţi live Dunărea Giurgiu! O dată? De cinci ori? De 20 de ori? E suficient? Sunteţi mulţumiţi ce aţi făcut pentru echipa voastră? Şi Giurgiu este un exemplu aleatoriu, fiindcă e la modă. Chestii şi scuze legate de palmares şi situaţii financiare precare sunt destule. Doar că voi nu înţelegeţi că n-o să pice nimic de sus. Iar un suporter poate face un singur lucru cel mai bine: SĂ SUSŢINĂ O ECHIPĂ, indiferent de ligă! Fără suporteri fotbalul este inexistent. Măcar act de prezenţă să faceţi, să vedeţi cum e… Chiar dacă unele specimene nu vor face nici măcar o poză cu voi.

Fotbalul românesc e mort, dar Rapid trăieşte!

Şi revenim la Rapid. De ce ţine Rapid încă în viaţă fotbalul românesc, am spus deja. Şi continuăm. Pentru că Rapid aduce 1000 de oameni în liga a 5-a. A adus şi 2000 la primul meci. Poate mult mai mult. Doar că incertitudinea şi fitilele stârnesc incertitudine. Nesiguranţă. Şi pentru ce? Ce câştigăm…? Palmaresul e în suflet, în minte, nu într-un seif. O să aşteptăm palmares până nu va mai exista nimic. Oameni buni, fotbalul românesc e mort! Neîngropat încă, e drept. Asta în bună măsură datorită Astrei şi a unor oameni care au tresăriri de orgoliu. Din păcate, în Liga 1 doar cei ai lui Dinamo mai sunt capabili, din când în când, să ridice la stadiul de artă o coregrafie. Fotbalul românesc e mort, dar Rapid trăieşte! Fiindcă acolo unde joacă Rapidul numai fotbal nu se poate numi… Dar ne putem ridica. Toţi, împreună, şi putem participa la reîncarnarea unui sport care ne-a adus atâtea bucurii…

Dacă te plângi pe Facebook nu faci decât să pierzi timpul!

Să contribuim cu ce putem. Măcar cu prezenţa, cu implicarea. Până nu o să ajungem să punem şi tărâna peste el. E trist că scriem astfel de lucruri, dar realitatea este prea dureroasă. Şi trebuie tratată ca atare. Lacrimile şi lamentările nu aduc nimic bun. Postările pe Facebook nu ajută la nimic dacă nu sprijinim şi fizic fotbalul. Chiar la nimic! Vrem să vedem iar fotbal de calitate, dar nu dăm 10 lei pe un bilet. Sau 15 sau 20. Ni se pare mult! În schimb urlăm după cei care au distrus fotbalul. Băbăieţi, voi credeţi că ălora care conduc fotbalul îi doare undeva de criticile voastre? Nu, că ei numără bănuţii. Nici pe fotbalişti nu îi doare. Până când se trezesc că se termină visul frumos şi îi uită toată lumea. Că mulţi nu ştiu să facă altceva, decât să dea cu piciorul în minge. Alţii doar să alerge… Noi jucăm în liga a 5-a, pe stadionul „Frăţia”, cu mingi EURO 2016…

Doreşti ca AFC Rapid, Academia Rapid și ACS Rapid FNG să devină un tot unitar?

Loading ... Loading ...