Au trecut doi ani fără Nae Manea

nae manea rapid
Nae Manea, legendă la Rapid

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Unul dintre marile simboluri ale Rapidului, Nicolae Manea, a plecat dintre noi pe 15 decembrie 2014. La doar 60 de ani… Răpus iute de o boală cumplită, fostul idol al tribunelor nu a avut vreo şansă în ciuda tuturor eforturilor. Au trecut doi ani trişti de atunci. Foarte trişti. Pentru că dincolo de cifrele impresionante pe care nea Nae le adunase în tricoul vişiniu, el era una dintre persoanele care dădeau culoare fotbalului românesc. Mereu în sensul bun. De Sus, din Galeria din Ceruri, suntem convinşi că Nae Manea varsă câteva lacrimi pentru ce se întâmplă acum cu clubul său drag. Ne-a avertizat că Valerii Moraru nu e serios. Din păcate prea puţini am crezut de atunci…

Nae Manea trăieşte în inimile noastre

Între timp falimentul s-a aşternut peste funinginea de lângă şine. Dar noi trebuie să ştim că Rapid nu a murit! Nu, joacă în liga a cincea şi se zbate să revină. De noi depinde când o va face! Rapid nu poate muri! Cum nici Nae Manea, de fapt, nu a murit. El doar a plecat în altă lume. Pentru că nu are cum să moară în inima unui rapidist adevărat. Nae Manea este o legendă care va dăinui zeci, poate sute de ani în minţile şi inimile celor injectaţi cu rapidism. Sigur, pe 15 decembrie vom comemora, în fiecare an, trecerea lui în nefiinţă. Şi multora dintre noi, probabil, ne va scăpa o lacrimă. Fiindcă este imposibil să nu ne amintim instant de jovialitatea şi optimismul lui.

Zeci de meciuri şi sute de goluri, şapte ani în B

Dincol0 de toate însă, Nae Manea a fost un mare fotbalist. Indiferent de liga în care a jucat Rapid. Pentru că în acea perioadă, echipa de lângă Podul Grant a evoluat mai mult în B. Manea nu a fugit de responsabilitatea de a se zbate alături de clubul vieţii lui pe tăpşanele ţării. În prima ligă a marcat 38 de goluri în 191 de meciuri, dar a dat câteva zeci şi în eşalonul secund. Numai că statisticile vremii nu contabilizau astfel de reuşite. Chiar dacă pe vremea în care juca el Rapid nu avea o superechipă, Nae Manea a reuşit să aducă Cupa României în Giuleşti în 1975. Pe vremea când eram în liga secundă. În fapt, din 15 ani cât a jucat la Rapid, „Ghepardul” a „dus” şapte în B.

Nu te vom uita, Nae Manea!

Nu a plecat niciodată de lângă Rapid nici după retragere, chiar dacă pe finalul carierei a jucat la Gloria Bistriţa. Dacă sunt câteva nume care se identifică cu Rapid, atunci în mod cert Nicolae Manea este unul dintre ele. Şi merită să ne mândrim cât putem de des cu faptul că el a fost jucătorul Rapidului şi că a jurat iubire veşnică acestei echipe. Nu te-am uitat, nea Nae… Să îţi fie ţărâna uşoară!