Vasile Chiroiu, primul nume important

vasile chiroiu
vasile chiroiu

Înainte ca la Rapid să joace Lengheriu, Cossini, Baratky, Roşculeţ sau Moldoveanu, oamenii care au format baza şi nucleul echipei istorice din anii ’30 şi ’40, pe Giuleşti a călcat Vasile Chiroiu. Care s-a făcut remarcat în chiar primul sezon în care Rapid, atunci sub numele de CFR Bucureşti, a jucat în primul eşalon. Vorbim despre stagiunea 1932-1933. Despre aceasta v-am prezentat aici un articol, cu primul marcator: Francisc Boroş. Acum este rândul lui Vasile Chiroiu. Fotbalist sosit la Rapid încă din 1931, când echipa nu juca încă în prima divizie.

Vasile Chiroiu, prim sezon de vis la CFR Bucureşti

Partea interesantă este că, după unele atestări, el este primul jucător al Rapidului care a jucat pentru echipa naţională a României. Sigur, astfel de afirmaţii, în absenţa unei statistici ferme, pot fi discutabile. Însă cert este că Vasile Chiroiu este printre primii. Mai mult, un fapt extrem de interesant despre acest fotbalist este locul naşterii. Comloşul Mare se află în judeţul Timiş, iar Chiroiu a jucat toată cariera la echipe din vestul ţării. Exceptând cei trei ani la Rapid. Dintre care tocmai 1932-1933 despre care vorbeam este cel mai prolific. Din toate punctele de vedere. Fiindcă CFR Bucureşti terminase campionatul pe locul secund, iar Chiroiu a marcat 12 goluri în 11 meciuri.

Titular la Cupa Mondială din 1938 alături de legiunea rapidistă

Aşadar atât individual cât şi cu echipa, a fost un an bun pentru jucător. Iar dacă tot am vorbit mai sus despre echipa naţională, să expunem şi momentul debutului. Vasile Chiroiu a jucat direct titular într-un meci Grecia – România 2-4, din Cupa Balcanică. Se întâmpla cu aproape 85 de ani în urmă. Pe 29 noiembrie 1931! Bănăţeanul nu a mai prins apoi decât opt meciuri sub tricolor, însă se poate lăuda totuşi cu ceva remarcabil. A făcut parte din lotul României la Cupa Mondială din 1938. Ba mai mult, Chiroiu a fost inclusiv titular atunci. Nu mai juca la Rapid. Dar era coleg cu nume consacrate de acum în tricoul cu dungi alb-vişinii

Dublu campion al României cu Ripensia

Baratky, Bogdan, Moldoveanu, Raffinsky, Roşculeţ. Ca să le exemplificăm pe cele mai sonore. Chiroiu plecase din Giuleşti în 1934. După ce jucase în tinereţe pentru Poli Timişoara şi Banatul Timişoara, fotbalistul a ajuns de această dată la CA Oradea. Nu a stat decât un sezon şi a mai cucerit un titlu de vicecampion al României. Apoi a urmat o mare rivală a Rapidului, Ripensia Timişoara. Practic apogeul carierei lui Chiroiu. Pentru că aici a jucat între 1935 şi 1939. Perioadă în care a cucerit două titluri şi o Cupă a României. Primele trofee importante din carieră.

A fost pe frontul celui de-al doilea război mondial

La doar 29 de ani, fiindcă Vasile se născuse pe 13 august 1910, a urmat panta descendentă a carierei. CAM Timişoara şi apoi UM Cugir. A jucat până la 31 de ani. Asta fiindcă în 1942 în plin război mondial, Chiroiu a plecat pe front. La întoarcere, a mers la juniorii Ripensiei. Cu care a câştigat titlul naţional în 1947. În ultimul an de existenţă al clubului până în 2011. Când acesta a fost reactivat de o mână de oameni, printre care s-au numărat inclusiv nepoţii săi. Corina şi Pavel Chiroiu. Vasile a murit la numai 50 de ani, din cauza unei boli grave.