Scandal

Reghe nu se compară cu Şumudică! Punct

După o nouă performanţă colosală a fcsb în Liga Europa, 0-0 cu Zurich, s-a dat iar în De Amorim şi Boldrin. Doi fotbalişti care în mare măsură sunt creaţia lui Marius Şumudică. Şi a oamenilor alături de care fostul atacant al Rapidului a lucrat. Cu care a luat un titlu incredibil, cu Astra. Incredibil având în vedere ce se întâmplă în România! Chiar şi în Liga Europa se comportă mai mult decât decent. Să elimini West Ham în doi ani la rând şi apoi să îi iei 4 puncte în grupe Viktoriei Plzen nu e puţin. Sigur, calificarea este încă departe, dar şanse există. Sigur, grupa nu este una infernală. Dar nici uşoară nu e. Fiindcă Astra nu are echipe de liga a doua ca adversare.

De Amroim şi Boldrin, pălării prea mari pentru Reghecampf

Dar cu siguranţă ar avea şanse şi mai mari dacă De Amorim, Boldrin şi chiar Enache, fotbalişti transferaţi de fcsb de la Astra, ar fi încă sub comanda lui Şumudică. Să nu mai spunem de un Alibec fără probleme medicale. Şi aşa mai departe. Unde vrem să ajungem? La repetatele declaraţii mişeleşti ale lui Gigi Becali şi Laurenţiu Reghecampf legate de pregătirea şi forma fizică a primilor doi. Se loveşte frontal în munca lui Marius Şumudică şi a oamenilor săi. Este clar o dovadă de neputinţă intelectuală. Când ar fi mai uşor să recunoşti mai bine: „Da, dom’le, nu’s de valoarea lui Şumudică!”Sau dacă nu îţi poţi călca atât pe orgoliu, măcar ai bunul simţ şi taci.

Recorduri negative cu echipe din liga a doua… elveţiană

Asumă-ţi că eşti slab şi, chiar dacă beneficiezi de toate condiţiile, nu poţi bate o echipă de liga a doua. Şi nu o dată, ci de două ori! Pentru că FC Zurich asta este! O echipă de liga a doua din Elveţia. Am primit critici când am spus că Zurich nu ar face faţă nici în Liga 1. Părerea rămâne aceeaşi. Cel puţin în play-off ar avea şanse tare mici. Oricât le-ar plăcea unora să vadă campionatul elveţian drept unul mirific şi măcar de nivelul Ligue 1, noi îi aducem cu picioarele pe pământ. Cu toate problemele grave financiare din România, valoarea fotbalului elveţian nu are cum să fie mai mare. Că sunt cluburi mai bine organizate, cu o structură sănătoasă şi cu un viitor mult mai limpede e altă discuţie.

„Sfătuitorul” perfect

Când tu te consideri însă cel mai cel club din România, ar trebui să spulberi fără emoţii o echipă amărâtă din liga a doua elveţiană. Tur retur, nu aşa! Dar în loc să îţi recunoşti neputinţa, o dai pe jucători. Ştim, pentru Becali Reghecampf vine mănuşă ca antrenor. Doar ai nevoie de cineva cu care să te sfătuieşti când faci echipa, nu? Doar că această dublă rămâne probabil în istoria fotbalului european. Chiar dacă s-a mai întâmplat ca o echipă de prima ligă să nu bată în două meciuri una de liga a doua în Cupele Europene, ceea ce a făcut fcsb cu Reghecampf antrenor va rămâne în gloriosul său CV. Care, sigur, are „performanţe” şi mai mari.

Amintire de neuitat în Liga Campionilor Asiei

Să nu o uităm pe cea mai mare. Când antrenor la o echipă putred de bogată din Arabia Saudită nu a putut câştiga Liga Campionilor Asiei. În faţa unei echipe care se bătea la retrogradare în… Australia! Reghecampf a preluat formaţia când deja era calificată în sferturi. Despre Al Hilal este vorba. În finală, ca şi cu FC Zurich, s-a jucat dublă manşă. Iar echipa lui a reuşit contraperformanţa istorică de a fi învinsă de Sydney Wanderers. Echipă care, în acele momente, chiar se bătea la retrogradare în Australia! Este o performanţă care rămâne în CV-ul lui, la fel ca şi pasa de gol pe care i-a dat-o lui Tomasson la singura lui selecţie la naţională şi ne-a „ajutat” să ratăm calificarea la EURO 2004.

Totul mergea când misteriosul Neubert îşi făcea treaba

Cam acestea sunt bornele carierei sale. Sigur, vor sări susţinătorii că a făcut şi a dres la fcsb. Mai ales în primul mandat. Că a bătut pe Ajax şi Chelsea. Bun, dar acum n-a bătut pe Zurich. Şi vorbim despre o perioadă în care a lucrat alături de alt personaj misterios, Thomas Neubert. Dacă totul a fost făcut profi şi fără „secrete”, de ce n-a mers la fel şi în al doilea mandat. Sau pe unde au mai fost ei… De ce a apărut ruptura între ei? Oare Neubert nu mai avea capacitatea, ca în trecut, să îi facă pe băieţi să bage alunecare şi apoi sprint în minutul 90? Ah, alte vremuri…. Cauzele sunt evidente, iar Gigi Mulţescu le-a expus în trecut, aşa că nu mai are loc să comentăm.

Şumudică, prima perfomanţă chiar la Rapid

Şi nici varianta valorii jucătorilor nu stă în picioare. Că Bourceanu şi Pintilii sunt tot acolo. Iar acum Wilfred Moke, fotbalist semiamator până anul trecut, când a venit la Rapid la 27 de ani, este din toate punctele de vedere peste ei. Uitaţi-vă la cei plecaţi în străinătate ce buni sunt… Mă rog, revenind acum la Marius Şumudică. „Unde a antrenat ăsta şi ce a făcut până să vină la Astra?” ar spune iar „cunoscătorii”. Pai cam aceleaşi echipe pe care le-a antrenat şi Reghecampf, cu unele excepţii. Dar, Şumudică a antrenat Rapid, pe care a dus-o după doi ani înapoi în Europa! Şi nu a avut ajutoare gen Neubert. A antrenat apoi FC Vaslui.

Ajax este peste West Ham? Poate ca nume… Dar ca valoare?

Nu a ajut performanţe remarcabile până la Astra. Dar acestea le-au depăşit pe toate. E adevărat, Reghecampf se laudă că a bătut Chelsea şi a eliminat Ajax. Dar Şumudică a eliminat de două ori pe West Ham. Nu ştim dacă în acele momente englezii erau mai slabi decât Ajax. Chiar dacă la nume nu se compară. Cum nu se compară nici Reghecampf cu Şumudică. Orice s-ar spune. Argumentele sunt expuse mai sus, aşa cum trebuie. Şumudică a realizat tot prin puterile proprii, pe când Reghecampf are şi avantajul de a fi „soarele meu”. Se ştie foarte bine de ce. Şi, mai ales, de ce în România se descurcă cât de cât, cu toate că în Europa se face de râs.

S-ar putea sa te intereseze

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.