Un erou de carton i-a pus capăt carierei unui rapidist…

rapid rapidiști spirit
Rapid, rapidiști şi istoria! Spirit!

Fiindcă are strânsă legătură cu istoria noastră, vă vom expune o poveste care îl are ca „erou” pe atârnătorul şef al fotbalului românesc. Un portar mustăcios ce a rămas cunoscut doar pentru o seară, un produs al implicării partidului. Atât. În rest nimeni nu a auzit de el. Dar s-ar fi putut auzi înainte, cu câţiva ani, dacă autorităţile vremii nu muşamalizau un caz atât de grav. Unul de altfel specific jucătorilor care au fost de-a lungul timpului pe la actuala fcsb sau defuncta steaua. În septembrie 1984, steaua făcea acasă 1-1 cu Rapid. Sigur, un Rapid aflat la mijlocul clasamentului.

Tradiţie de rupători

Cu atât mai umilitor a fost însă pentru cei care luau cu japca jucători şi trofee. Pe teren n-au putut să ne bată, aşa că „marele” mustăcios, probabil din frustrarea generată de un creier suferind, a avut o intrare criminală. I-a rupt piciorul lui Cioacă. Un fotbalist despre care, să recunoaştem, nu am auzit foarte mulţi. Asta şi pentru că după acel moment cariera lui s-a încheiat. Sigur. Nu a mediatizat nimeni. Dar au venit apoi incidente asemănătoare. Din Lăcătuş – Ardeleanu, Gardoş – Băcilă. Alţi cotonogari şefi precum Rădoi sau Martinovici. Ridicaţi, fireşte, la rangul de eroi. Pentru că atunci când a fost vorba să joace în străinătate li s-a văzut valoarea cu adevărat.

Adevărul despre care nu vorbeşte nimeni

Sunt 32 de ani de la acel moment. De când Cioacă a fost brutalizat de un portar care nu a trăit decât din noroc toată viaţa lui. Sigur, nu mai avem cum să schimbăm istoria. Însă putem măcar să actualizăm şi cu ajutorul lui Gherghe Scurtu nişte episoade peste care s-a aşternut de mult praful. Fără Rapid fotbalul românesc ar fi în mod cert mult, mult mai sărac. Un fotbal care e pe moarte oricum. Dar după fcsb sau steaua nu ar plânge nimeni… Nici măcar proprii lor suporteri. Iar asta este evident din ceea ce se întâmplă în tribunele lor. Noroc că fostul mustăcios îşi mai dă cu părerea pe la TV…

cioaca-centru-sus

Cioacă alături de Goanţă, Gheară şi Bacoş