73 de ani de la naşterea lui Florian Pittiş

Pittiş
A trecut un deceniu de la dispariţia marelui Florian Pittiş

În urmă cu nouă ani, Moţul Pittiş ne-a părăsit nedrept de repede. La nici 64 de ani… Unul dintre cei mai mari rapidişti şi un om de cultură extraordinar, Pittiş ar fi împlinit azi 73 de ani. Din păcate nu-l putem sărbători… Dar nu avem voie să îl uităm pentru că în bună măsură şi datorită lui Rapid a devenit un club aristocrat acum ceva timp. Evident, o parte dintre lucrările sale sunt legate de Rapid. La fel cum este şi clipul pe care îl puteţi admira mai jos. Melodia a fost realizată cu acordul soţiei îndrăgitului artist, iar montajul îi aparţine lui Paul Onoiu.

Pittiş, în peste 50 de piese de teatru şi filme!

Florian Pttiş a avut o bogată activitate, întinsă pe mai bine de patru decenii. Începând cu 1965, când a jucat în primele piese de teatru şi 1967, când a apărut în primele producţii cinematografice. În total, Moţu’ apărut în peste 50 de filme şi piese de teatru. Mai mult, el a făcut parte şi din îndrăgita formaţie muzicală, Pasărea Phoenix.

A lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A tradus și a regizat piese de teatru. În domeniul muzical s-a făcut cunoscut într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, în regia TV a lui Alexandru Bocăneț, iar mai târziu a activat cu același succes în Cenaclul Flacăra. În anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, formația Pasărea Colibri, cu care concertează până în 2001 și împreună cu care înregistrează patru albume.

Semnează cronică muzicală în diverse publicații, iar în 1998 devine directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-șef al postului de radio Radio 3net, ce emite exclusiv pe Internet. A adus o contribuție notabilă în popularizarea muzicii pop-rock prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiș Show.

Florian Pittiș a tradus in limba română cântecele lui Bob Dylan: A Hard Rain’s A-Gonna Fall (Va veni iar o ploaie grea), Death is Not the End (Sfârșitul nu-i aici), Don’t Think Twice, It’s All Right (Nu-i nimic, asta e! ), Mr. Tambourine Man, Rainy Day Women#12 & 35 (Toți suntem puțin luați…), She Belongs to Me (Alo! Ea-i a mea), Silvio (Oameni buni).

LĂSAȚI UN MESAJ