POVESTE / Aritz Borda, călătorul fotbalului

Aritz Borda a sosit la Rapid la începutul lui 2015. Un transfer de succes, un jucător cu nume important. Care jucase pe la Real Sociedad şi Athletic Bilbao. E adevărat, cel mai mult la echipele secunde ale celor două formaţii de tradiţie din Ţara Bascilor. Nu contează, apoi a plecat în Cipru. A jucat la APOEL, om de bază, cu care a câştigat două titluri în Cipru. 2013 şi 2014. Un campionat care nu mai este doar o palidă umbră a fotbalului semiprofesionist. Nu, cipiroţii au evoluat mult, iar Borda a fost om de bază acolo. Un fundaş de mare calitate.

A dat Cipru pe Thailanda

Din Cipru a plecat apoi în Thailanda, ademenit de mirajul banilor. Pentru jumătate de an, nu a fost o decizie greşită. Pe urmă, a apărut oferta de la Rapid. Voiam să aducem, totuşi, un fundaş de calitate. Iar Borda a acceptat să joace în Giuleşti. Să contribuie la imposibilul miraj al salvării de la retogradare. A început titular, a jucat excelent în şapte meciuri, dar apoi a intervenit o accidentare la gleznă. Nu a mai putut juca ulterior, indiferent cât a luptat să recupereze. Iar Borda nu a putut ajuta. Rapid a retrogradat, iar fundaşul, evident, a plecat.

A promovat cu Alaves, a plecat în Australia

S-a întors în Spania. După trei ani. E adevărat, în Segunda. Dar a făcut-o la Deportivo Alaves, formaţie care a promovat la finalul sezonului, de pe primul loc, în Primera. Nu a jucat decât zece meciuri, dar era greu să se întâmple altceva. Evolua, totuşi, la o echipă de mare calitate. Borda a fost variantă de avarie, dar atunci când a intrat, s-a descurcat impecabil. A avut şi el o contribuţie la revenirea în prima ligă spaniolă. Din păcate pentru Borda însă, Alaves a considerat că nu e util şi pentru prima ligă. Aşa că l-a lăsat să plece. Aventurier din fire, după Cipru, Thailanda şi România, Borda a ales un campionat şi mai exotic: Australia!

Aritz Borda joacă la o echipă cu un trofeu important în palmares

Fundaşul basc a semnat cu Western Sydney Wanderers. O echipă cu nume amuzant, dar care, în 2014, a câştigat Liga Campionilor Asiei! Borda a semnat pentru două sezoane cu „cangurii”. E de menţionat că acest club s-a înfiinţat abia în… 2012! Totuşi, în doar patru ani a devenit una dintre cele mai importante echipe din istoria Australiei. Asta pentru că este singura reprezentantă a acestei ţări care a cucerit Liga Campionilor Asiei. O competiţie în care joacă, totuşi, formaţii din China, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Ţări în al căror fotbal se investesc tot mai mulţi bani.

Vei merge la Referendum pe 6-7 octombrie?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Loading...