POVESTE / Aritz Borda, călătorul fotbalului

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Aritz Borda a sosit la Rapid la începutul lui 2015. Un transfer de succes, un jucător cu nume important. Care jucase pe la Real Sociedad şi Athletic Bilbao. E adevărat, cel mai mult la echipele secunde ale celor două formaţii de tradiţie din Ţara Bascilor. Nu contează, apoi a plecat în Cipru. A jucat la APOEL, om de bază, cu care a câştigat două titluri în Cipru. 2013 şi 2014. Un campionat care nu mai este doar o palidă umbră a fotbalului semiprofesionist. Nu, cipiroţii au evoluat mult, iar Borda a fost om de bază acolo. Un fundaş de mare calitate.

A dat Cipru pe Thailanda

Din Cipru a plecat apoi în Thailanda, ademenit de mirajul banilor. Pentru jumătate de an, nu a fost o decizie greşită. Pe urmă, a apărut oferta de la Rapid. Voiam să aducem, totuşi, un fundaş de calitate. Iar Borda a acceptat să joace în Giuleşti. Să contribuie la imposibilul miraj al salvării de la retogradare. A început titular, a jucat excelent în şapte meciuri, dar apoi a intervenit o accidentare la gleznă. Nu a mai putut juca ulterior, indiferent cât a luptat să recupereze. Iar Borda nu a putut ajuta. Rapid a retrogradat, iar fundaşul, evident, a plecat.

A promovat cu Alaves, a plecat în Australia

S-a întors în Spania. După trei ani. E adevărat, în Segunda. Dar a făcut-o la Deportivo Alaves, formaţie care a promovat la finalul sezonului, de pe primul loc, în Primera. Nu a jucat decât zece meciuri, dar era greu să se întâmple altceva. Evolua, totuşi, la o echipă de mare calitate. Borda a fost variantă de avarie, dar atunci când a intrat, s-a descurcat impecabil. A avut şi el o contribuţie la revenirea în prima ligă spaniolă. Din păcate pentru Borda însă, Alaves a considerat că nu e util şi pentru prima ligă. Aşa că l-a lăsat să plece. Aventurier din fire, după Cipru, Thailanda şi România, Borda a ales un campionat şi mai exotic: Australia!

Aritz Borda joacă la o echipă cu un trofeu important în palmares

Fundaşul basc a semnat cu Western Sydney Wanderers. O echipă cu nume amuzant, dar care, în 2014, a câştigat Liga Campionilor Asiei! Borda a semnat pentru două sezoane cu „cangurii”. E de menţionat că acest club s-a înfiinţat abia în… 2012! Totuşi, în doar patru ani a devenit una dintre cele mai importante echipe din istoria Australiei. Asta pentru că este singura reprezentantă a acestei ţări care a cucerit Liga Campionilor Asiei. O competiţie în care joacă, totuşi, formaţii din China, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Ţări în al căror fotbal se investesc tot mai mulţi bani.