Francisc Boroş, omul cu primul gol

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Nu există vreo fotografie cu Francisc Boroş. Sau prea multe date. Dar câte există, noi le folosim pentru a vi-l prezenta. De ce? Fiindcă aşa cum am scris şi aici, Francisc Boroş este omul care a marcat primele două goluri din istoria Rapidului în prima ligă. Se întâmpla pe 11 septembrie 1932. Adică acum fix aproape 84 de ani! Doamne, ce a mai trecut timpul… De altfel, acela a fost şi primul său meci în liga 1. Statisticile nu sunt extrem de generoase. Tot ce se ştie concret este că a jucat patru ani şi jumătate la Rapid. Sau, mai precis, CFR Bucureşti. Aşa cum se numea echipa atunci.

Francisc Boroş a venit în 1929 de la Colţea Braşov

A venit în 1929 de la Colţea Braşov şi înainte să debuteze în prima ligă a jucat şi în eşalonul secund. Sau regional, cum era atunci. Cert este că Francisc Boroş a rămas sub culorile echipei de lângă Podul Grant până în 1936. Când a şi jucat ultimul meci în primul eşalon. Pe 8 iunie, într-o partidă de poveste, Venus – Rapid 6-4. De menţionat că în 1934 a făcut o scurtă „escală” şi la Olympia Arad. Statisticile îl menţionează pe Francisc Boroş cu doar 20 de meciuri şi 14 goluri pentru Rapid. Bine, asta pentru că sunt socotite doar cele din prima ligă… În rest, mai greu.

Nu a jucat în finala Cupei României din 1935

Omul născut în prima zi a anului 1906, adică 1 ianuarie, a câştigat şi o Cupă. Prima din istoria Rapidului! Cea de la finalul sezonului 1934-1935! Din păcate, în finala câştigată cu 6-5 împotriva Ripensiei nu a jucat… Francisc Boroş a mai prins şi la echipa naţională două partide şi un gol. Iar aici se cam termină informaţiile pe care le avem despre acest jucător. Primul marcator din istoria Rapidului în prima divizie nici măcar nu are o dată a morţii cunoscută…

newsletter

Alatura-te comunitatii 1923.ro