Cum a fost „trucată” data înfiintării

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

1923 este un an sfânt. Pentru că atunci a luat fiinţă Rapid. Anul magic pentru suporterii rapidişti de pretutindeni. Iar în fiecare an, pe 25 iunie, se sărbătoreşte încă un an din existenţa spiritului alb-vişiniu. Doar că, din păcate, 25 iunie este data constituirii celui de-al doilea proces verbal de înfiinţare al clubului. Cu alte cuvinte a mai existat altceva şi înainte de această dată. În realitate, cu două săptămâni înainte se eliberase primul proces verbal care atesta înfiinţarea Rapidului. Aşdar, data corectă ar trebui să fie cea de 11 iunie 1923. Dar istoria ne-a jucat feste. Şi a avut un moment de cotitură ce a schimbat tot.

Dovada clară a felului în care se scrie istoria…

Acesta este desluşit cu ajutorul lui Gheorghe Scurtu, cel care are acasă un veritabil muzeu dedicat Rapidului. Istoric şi statistician, el oferă cea mai bună dovadă că o dată însemnată din istoria Rapidului a fost trucată. Aparent nu este ceva atât de grav. Doar că este o dovadă clară cum istoria în general este ceva relativ şi scris după bunul plac al unora. Nicidecum nu trebuie să reflecte realitatea întotdeauna… Concret, în rândurile ce urmează vă explicăm de ce Rapid are ca dată de naştere 25 iunie 1923 şi nu 11 iunie 1923!

Gheorghe Scurtu, martor în 1963

Totul datează din 1963. Aşadar, cu doar patru ani înainte de cucerirea primului titlu oficial. Se împlineau atunci fix patru decenii de când Rapid se înfiinţase. În acel an, Comitetul Susţinătorilor funcţiona încă puternic… Clubul a dorit să organizeze cu ocazia acestui an o festivitate frumoasă pe stadion. Tocmai pentru a marca 40 de ani de la înfiinţare. Trebuia întocmită o cerere pe care să fie menţionată data exactă în care evenimentul va avea loc. Pentru că era necesară aprobarea sectorului de partid. În acest sens, o delegaţie a mers pentru a pune totul la punct. Delegaţie din care a făcut parte şi Gheorghe Scurtu.

Data mutată din cauza Naţionalizării

Normal, delegaţia era pregătită să solicite data de 11 iunie 1963 pentru festivitate. Dosarul cu actele justificative era pregătit. Nu a fost însă nevoie, pentru că răspunsul a venit scurt şi fără să lase loc vreunei speranţe: „Sunteți nebuni ! Noi la 11 iunie vom aniversa 15 ani de la Naționalizare! Dacă vreți s-o faceți, solicitați altă dată!”. În lipsă de altă variantă oamenii au luat, din nou, la puricat dosarul. Atunci au descoperit că procesul verbal numărul 2 a fost întocmit pe 25 iunie 1923. Au propus acea dată, iar aceasta a rămas cea oficială până în ziua de azi.

11 iunie 1967, data în care am luat primul titlu oficial

Semnificaţia datei de 11 iunie ar fi trebuit să fie remarcată de mulţi dintre noi prin numele unor străzi. Fiindcă „11 iunie” este numele unei străzi destul de răspândite în România. Acea dată marchează tocmai data naţionalizării. Dar 11 iunie mai are şi o altă semnificaţie istorică pentru Rapid. Pe lângă faptul că este data înfiinţării reale a echipei în 1923 este, de asemenea, şi ziua în care Rapid a luat oficial primul titlu de campioană. Pe 11 iunie 1967, Rapid făcea 0-0 la Ploieşti, cu Petrolul şi obţinea titlul. Urmează un alt 11 pentru Rapid. Dar nu iunie, ci septembrie. 11 septembrie 2016, meciul cu SSC Băneasa.