Costi Berechet, noul decar din Giuleşti

Numărul 10 a fost purtat de-a lungul anilor de nume legendare la Rapid. Goanţă, Schumacher, Herea, Pancu, Lupu. Ca să îi amintim doar pe cei din ultimele decenii. În 2016, când Rapid şi-a dat restart în liga a cincea, numărul 10 a fost preluat de Costi Berechet. Unii îl cunoaşteţi deja, alţii mai puţin. Cert este că puştiul blond este cel care a marcat 22 de goluri pentru juniorii republicani ai Rapidului în sezonul 2014-2015. A fost golgheter şi cel mai bun om pe care antrenorul Adrian Dumitru l-a avut la dispoziţie. În ciuda acestui fapt, nu a fost vreodată trimis să se antreneze cu prima echipă…

S-a antrenat sub comanda lui Dan Alexa

A încercat la diverse echipe de B şi C. La Metalul Reşiţa, la Slobozia, la Baloteşti, la Berceni… Dar când nu ai pe cineva care să te „recomande” este greu… Ăsta e fotbalul românesc, bine aţi venit la realitate! Costi nu s-a lăsat, dar faptul că nu mai jucase s-a văzut. Dan Alexa l-a încercat câteva săptămâni la antrenamente, dar lunile scurse nu-l ajutau fizic: „du-te şi joacă la liga a treia, a patra undeva şi te monitorizez!”, i-a spus „chirurgul”. Dar unde? Peste tot, mai ales în ligile inferioare, este la fel. Pentru Rapid avea nevoie însă de ceva mai mult. Doar că nu avea unde să acumuleze.

S-a făcut bucătar şi lucrează în ture

Aşa că Berechet a decis să se rupă de fotbal. A mers pe cealaltă pasiune a sa. După 12 ani în care s-a chinuit să devină fotbalist, Bere s-a angajat la un restaurant, ca bucătar. La numai 19 ani. Deja are jumătate de an în care lucrează în ture de două zile. Ture interminabile, care se duc şi până la 18 ore… Nu putea însă să refuze gândul că ar putea juca pentru Rapid, în Giuleşti. Chiar şi în liga a cincea! Costi a răspuns imediat apelului făcut de Mihai Iosif şi are deja două goluri în două meciuri. Meciuri în care a jucat câte o repriză. Unul amical şi unul oficial.

Berechet a dormit doar 4 ore înainte de meci

Sigur, pentru mulţi a fost, probabil, o mare surpriză că Berechet a fost scos de pe teren şi înlocuit cu Ţonea la pauza meciului cu CSS Băneasa. După ce marcase pentru 2-0 şi nu se mişcase de loc rău. Doar că Berechet dormise numai patru ore. Nici alea cap coadă. Nu, nu a fost în club. Nici nu a avut probleme din cauza emoţiilor premergătoare debutului pe Giuleşti. Costi a lucrat până aproape de 3 dimineaţa, a fost a doua zi la rând istovitoare la locul de muncă. Şi totuşi a fost titular! Şi nu s-a mişcat rău deloc. Mai ales că a marcat acel gol. Plus că a dat un assist perfect pentru Alberto Stancu care, din păcate, a ratat.

Gol marcat cu pieptul, de pe linia porţii

Şi dacă tot veni vorba de gol, să-l şi rememorăm puţin. Cu toate că execuţia a părut cea mai simplă din lume, e de menţionat că a fost una în spiritul pur şi unic al Giuleştiului. În minutul 30, Narcis Ioniţă a scăpat singur pe partea dreaptă. Portarul echipei Băneasa a ieşit hazardat, puştiul l-a depăşit lejer şi din unghi a trimis o centrare în faţa porţii aproape paralelă cu linia de fund. Costi era la primire, pe tuşă. Nu a făcut altceva decât să pună pieptul în faţa mingii şi a pus stop după marcaj. A fost, la propriu, un gol marcat cu inima de decarul care a visat peste un deceniu să joace pe Giuleşti.

Să fie golgheterul de care Rapid are nevoie!

Acum, dorinţa a devenit realitate. Să sperăm că va fi şi acel golgheter pe care Rapid şi-l doreşte şi de care are nevoie pentru următorii ani. Fiindcă Berechet este genul de jucător care poate creşte progresiv, o dată cu echipa. Poate nu este cel mai puternic şi cel mai talentat. Este însă un puşti cu o inteligenţă în joc cu mult peste media fotbaliştilor români în general. Aşa că aşteptaţi-vă la cel puţin 20 de goluri din partea lui. Meciuri sunt suficiente!

gol-rapid