Ce înseamnă Rapid pentru voi?

giuleşti rapid
Întâlnire super importantă pe Giuleşti!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* prin completarea adresei de email esti de acord sa-ti trimitem periodic informari cu privire la ofertele noastre si la articolele publicate pe site-ul 1923.ro
* indicates required

Ne-am săturat de întrebarea: „Care este Rapid?” Răspunsul e doar unul. Pentru că Rapid este doar unul! Acela care joacă pe Giuleşti! Şi pentru care luptă oameni cu sânge vişiniu. Atât! Nu societăţi comerciale sau anumite persoane. Cu excepţia a câteva zeci de nume care de-a lungul anilor au scris în istoria Rapidului cu litere de aur! Şi pentru a defini mai bine ceea ce înseamnă Rapid. Pentru că Rapid nu poate avea o definiţie scurtă, banală!

Înseamnă Giussy Baratky! Omul care a încântat privirile bunicilor şi străbunicilor noştri în anii ’30 şi ’40. Atunci când juca impecabil şi când era văzut de toată lumea drept cel mai bun fotbalist pe care l-a avut România. Aceeaşi „Minune Blondă” care a refuzat puternica Venus doar pentru a simţi mirosul funinginii de lângă Gara de Nord.

Înseamnă Rică Răducanu! Unul dintre cei mai mari portari pe care România i-a avut. Dar care, totodată a asigurat mereu spectacolul. A luat goluri incredibile, dar a şi avut intervenţii cum poate doar Gordon Banks mai avea în acei ani. A marcat goluri pentru Rapid. Chiar şi din acţiune şi este singurul portar surprins în ofsaid.

Înseamnă Titus Ozon! Adus la Rapid pentru a-şi recâştiga libertatea, „Nas” a fost unul dintre cei mai tehnici fotbalişti pe care Giuleştiul i-a văzut. În anii ’50-’60. Însuşi marele Puiu Ionescu a spus despre Ozon că este cel mai valoros fotbalist alături de care a jucat. Şi să nu uităm că Puiu a făcut pereche în atac cu alt magician, Nichi Dumitriu!

Înseamnă tocmai Puiu Ionescu şi Nichi Dumitriu! Un cuplu de atacanţi inegalabil în istoria Rapidului! Două dintre piesele de bază care au adus primul titlu oficial în Giuleşti, în 1967! Dacă primul dintre ei este recunoscut ca o maşină de goluri, fiind şi golgheterul all time al Rapidului, Nichi era considerat un fotbalist foarte asemănător cu marele Nicolae Dobrin!

Înseamnă Fănică Filote! Maşina de goluri din anii ’40. Jucătorul născut lângă Dunăre, la Brăila, care nu a faultat decât o dată în întreaga sa carieră. Şi atunci din greşeală. Dar când şi-a văzut adversarul lovit plin de sânge, a cerut schimbare. Nu mai putea continua să joace văzând ce a făcut.

Înseamnă Take Macri şi Sandu Neagu! Legendele care au jucat toată cariera doar la Rapid! Nicăieri altundeva. Şi stau scrişi cu litere de aur în cartea de istorie de lângă Podul Grant. Să nu uităm golul lui Sandu de la Guadalajara, pentru România…

Înseamnă Dan Coe! Fundaşul de oţel şi marele căpitan al Rapidului! Cel care în 1967, la finalul meciului de la Ploieşti plângea ca un copii/">copil. O matahală de om care părea de neclintit, vărsa lacrimi pentru primul titlu oficial obţinut de Rapid.

Înseamnă Nae Stanciu! Omul cu cele mai multe meciuri din istoria Rapidului. Care a jucat în Giuleşti de la finalul anilor ’80 până în 2002. Şi care a plecat doar din cauza conducerii. Stanciu a luat titlul în 1999 cu Rapid, deşi cu un deceniu în urma acestuia juca în liga a doua cu acelaşi Rapid! Omul care a plecat din Giuleşti cu o Cupă câştigată în faţa lui Dinamo.

Înseamnă Daniel Pancu! Unul dintre cei mai mari jucători din istoria Rapidului. Omul care a acceptat să evolueze pentru Rapid şi în liga a doua. Cel care a dat aproape 100 de goluri pentru Rapid. Cel care este, fără dubiu, cel mai mare fotbalist pe care l-a văzut Giuleştiul în tricoul vişiniu în perioada postdecembristă.

Înseamnă Adrian Iencsi! Omul care a câştigat cele mai multe trofee din istoria Grantului. Om de bază la ambele titluri pe care Rapid le-a luat în istoria recentă, în 1999 şi 2003. Stâlpul de fier din defensiva Giuleştiului.

Înseamnă Daniel Niculae! Atacantul care a fugit de la Dinamo când era copii/">copil pentru a juca în Giuleşti. Şi care ne-a făcut fericiţi şi în 2003, când ne-a ajutat să luăm titlul, dar şi în 2006 când, alături de Mugurel Buga, ne-a dus până în sferturile Cupei UEFA. Acelaşi om care a venit, alături de Daniel Pancu, în 2014, pentru a juca la Rapid şi în liga a doua.

Înseamnă Cristian Săpunaru! Jucătorul coborât din tribună. Omul care şi-a tatuat emblema Rapidului şi acelaşi care a purtat cu mândrie, la încheietura mâinii, o eşarfă cu Rapid. În 2011, după ce a câştigat Liga Europa cu marele FC Porto.

Înseamnă Marius Şumudică! Golgheterul Rapidului din 1999 şi antrenorul din 2011, când ne-a readus în Europa după doi ani. Unul dintre cei mai buni antrenori români ai momentului, care nu uită niciodată să pomenească numele Rapidului!

Rapid înseamnă şi ION COSTEA, ION MOTROC, CULAE LUPESCU, ILIUŢĂ GREAVU, BEBE NĂSTURESCU, VIOREL KRAUS, TEO CODREANU, FANE ŢÎRĂ, WILLY GOANŢĂ, ION POP, VALENTIN STĂNESCU, VASILE MAFTEI, OVIDIU HEREA, IONICĂ BOGDAN, BAZIL MARIAN, DANI COMAN, VLADIMIR BOZOVICI, LEO TOADER. Şi mulţi alţii! Ei înseamnă Rapid. Nu altceva sau altcineva. Nu patroni de carton mânaţi doar de interese sau societăţi comerciale.

Sursa foto: Alex Paraschiv

4 COMENTARII

  1. Rapid înseamnă terenul de lângă Podul Grant,înseamnă vișiniu, înseamnă nebunie si tristețe, înseamnă speranță si bucurie, înseamnă (aproape) totul…

  2. Oare nu inseamna si prima echipa cu suporterii suspendati pe propriul teren pentru un meci in deplasare,Prima echipa care a inceput campionatul in Liga 1 si dupa cateva meciuri afost trimisa in liga 2?
    Oare nu este echipa care apierdut un campionat ptr o bricheta?Oare nu este Costin Lazar care a refuzat un penalty acordat in favoarea lor la scorul de 0-0(cine ar face asa ceva)Echpa retrogradata in liga 2 dupa ce a terminat pe locu8 in liga 1(dupa asta a fost schimbat regulamentul sa nu cumva sa retrogradeze dinamo)?

  3. Rapid inseamna totul, incepand cu sufletul si terminandu.se cu trupul, pt Rapid faceam orice,daca eram la facultate faceam cumba sa ma uit la meciuri, daca era vreun meci in zona Moldovei, faceam orice sa merg la meci, am facut un sacrificiu foarte mare sa am in sfarsit un tricou cu rapid si dupa ce l.am luat nu stiam unde sa.l afisez cat mai mult si atat de multe lucruri pt Rapid, de aceea pt mine Rapid este si va fi tot ce voi iubi, indiferent de liga si echipa, spiritul rapidului traieste in mine.