Dan Alexa a intrat în istoria Rapidului

Mai mult decât oricine altcineva, Dan Alexa merită aprecieri pentru ce a făcut la Rapid începând cu vara lui 2015. Să recapitulăm? O vom face, evident, pe parcursul acestui material. Ăsta este şi scopul. Pentru că vrem să conştientizeze toţi suporterii cine este Dan Alexa. Începem însă prin a menţiona că, prin semnarea noului contract, Dan Alexa devine cel mai longeviv antrenor al Rapidului din ultimii 10 ani! Referindu-ne strict la meciuri consecutive pe banca Rapidului. Practic, după perioada 2004-2007, când Răzvan Lucescu a pregătit-o pe Rapid, niciun tehnician nu a stat în Giuleşti mai mult de un sezon.

Aproape au mai fost Marius Şumudică, cel care a rezistat 29 de etape în sezonul 2010 – 2011, acelaşi Răzvan Lucescu cu un sezon legat în 2011-2012 şi Viorel Moldovan care a stat pe bancă tot sezonul 2013-2014. Dar nimeni nu a avut doi ani la rând la Rapid. Dan Alexa ar putea bifa această performanţă. Sigur, e greu, având în vedere cât de dificil este de gestionat în prezent situaţia de la Rapid. Nu ştim dacă Dan va putea ţine echipa pe linia de plutire. Cert e că el e omul care nu ne-a întors spatele la greu. Şi n-a făcut asta o dată, ci de două ori!

alexa cruz

Sigur, veţi spune că Rapid e un brand, un nume care te propulsează. E adevărat şi asta. Poate că Dan Alexa s-a gândit în primul rând la el, la ce şansă are. Aceea de a fi antrenor la Rapid la o vârstă fragedă pentru un tehnician. Bun, dar chiar şi aşa. Dan Alexa a acceptat să preia Rapid la începutul sezonului 2015-2016, cu doar câteva zile înainte de începutul competiţiei. Fără să exagerăm deloc, pentru că era mai puţin de o săptămână la mijloc. Cine ar fi făcut asta?! Să fim serioşi! Mai ales că al lui curaj nebun s-a lovit încă din start cu două mici catastrofe, 0-1 la Farul şi, mai ales, 0-1 la Berceni. Aceasta din urmă însemnând cea mai ruşinoasă eliminare din Cupa României după mai bine de trei decenii.

Alexa nu s-a speriat, a continuat, iar conducerea a avut inspiraţia să nu-i pună beţe în roate atunci. Măcar atât! Deşi situaţia era destul de tensionată. Lucrurile s-au redresat, iar Rapid a fost purtată spre promovare. Au fost multe momente de poticneală. L-aţi acuzat că nu e antrenor, că nu arătăm idei de joc. Dar nimeni nu s-a gândit la ce condiţii a avut Rapid şi la ce lot. Chiar dacă am avut fotbalişti valoroşi, când interveneau accidentări sau suspendări problemele deveneau uriaşe. Cât despre alte lucruri, credem că nu main trebuie să spunem încă o dată… Aşadar, s-a reuşit promovarea. Cu jucători aduşi din propriul buzunar, cu antijoc, poate, uneori. Dar s-a reuşit! Iar asta e singurul lucru important.

alexa iosif

Şi noi am vrea spectacol, numai glezne fine la Rapid. Acum însă e mai important să supravieţuim, să trecem peste acest hop uriaş, iar Dan Alexa contribuie din plin. A fost căpitanul care a ghidat impecabil corabia printr-o furtună cruntă, iar la orizont se întrezăreşte una şi mai mare. Asta pentru că Dan Alexa a acceptat să parafeze un nou angajament fix în ziua în care s-a pronunţat falimentul. Înainte erau, cică, negocieri. Probabil de genul celor în care, tipic, nu se răspunde la telefon. Pentru că lui Alexa contractul îi expirase la 31 mai. Şi totul era tergiversat pentru că se zvonea că Daniel Isăilă e dorit.

Cum probabil acesta voia ceva în străinătate, aproape sigur a pus Rapidul pe hold. Aşa cum conducătorii Rapidului procedaseră cu Dan Alexa (să nu auzim, vă rugăm, iar de vrăjeala aia cu arta negocierii). Putea semna cu oricine, a avut alte două oferte, dar a vrut să îşi continue munca. Din fericire, conducerea şi-a băgat minţile în cap şi i-au pus angajamentul în faţă. Detaliile financiare nu contează, pentru că suntem convinşi că Dan Alexa nu trăieşte din banii pe care îi are trecuţi pe acele hârtii. Că dacă ar fi aşa, la cum s-au mişcat lucrurile sezonul trecut, ar muri de foame. A semnat în ziua în care a venit decizia falimentului. Chiar şi nedefinitivă ea este una dureroasă. Pe Dan Alexa nu l-a deranjat. A zis că dacă se scufundă Rapid, să fie căpitanul cu care o face. Iar pentru asta, merită respectul tuturor rapidiştilor!

alexa clinceni

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required