ANALIZĂ / Cum va arăta Rapid în Liga 1

Până la începutul Ligii 1 nu mai este mult, motiv pentru care Rapid trebuie să se mişte repede la nivelul lotului pentru a se asigura că nu va avea un debut similar cu cel din 2014, când picajul a fost unul foarte Rapid. Cu atât mai mult cu cât de această dată pornim şi cu o penalizare de trei puncte. În contextul existenţei play-off-ului şi play-out-ului, aceasta n-ar trebui să fie totuşi o grijă atât de mare. Sigur, e mai bine să începi sezonul pe 0 decât pe -3 sau, hai, să zicem, -1,5. De aceea, 1923.ro vă oferă o radiografie a fiecărui compartiment şi pe cine se poate baza Dan Alexa.

Portar

Andrei Drăghia a apărat excelent în acest sezon, dând, în cele mai multe cazuri, maximă siguranţă apărării. Ezitările sale au fost rare, iar greşelile mari inexistente. De aceea pare omul potrivit să rămână titular şi în Liga 1. Există totuşi o problemă. La fel ca multor altor colegi, lui Drăghia îi expiră contractul în această vară şi, momentan, el nu a fost prelungit. Dat fiind tratamentul la care a fost suspus de aşa zişii patroni în multe rânduri există unele dubii serioase cu privire la continuarea lui Drăghia în Giuleşti.

Ar fi păcat să plece, dar dacă acest lucru se va întâmpla, Rapid trebuie să se mişte iute pentru a aduce un suplinitor pe măsură. Paul Botaş, rezerva lui Drăghia, a avut şi intervenţii bune în singurul meci jucat, cel de la Bacău, dar şi vina sa la gol. Având în vedere şi experienţa pe care o are, Botaş nu pare pregătit să preia postul de titular al Rapidului. În acest context lucrurile sunt clare: fie rămâne Drăghia, fie va fi adus un portar valoros în această vară, măcar de nivelul lui Pulpo Romero, cel care a apărat în turul campionatului trecut.

andrei draghia jucatorul lunii martie

Linia de apărare

Aici lucrurile sunt clare. Ondreij Kuşnir ar trebui să rămână titular indiscutabil. Fundaşul ceh are tot ce-i trebuie: experienţă, valoare, viteză, forţă, statură. Când ai un asemenea jucător în lot nu are rost să faci experimente. Este însă de urmărit situaţia sa contractuală şi în ce măsură Kuşnir vrea să mai continue la Rapid, având în vedere că şi în cazul său tratamentul din partea aşa zişilor patroni a fost unul urât, având în vedere restanţele salariale strânse.

La fel, axul central nu ar trebui schimbat! Robuste – Cruz pare un cuplu extrem de valoros şi pentru Liga 1. Contractele lor se încheie, dar există, se pare, o opţiune de prelungire cu doi ani pentru fiecare, motiv pentru care suntem convinşi că nu este vorba decât de o formalitate pentru ca ei să fie păstraţi. Cu atât mai mult cu cât cei doi şi-au expus, ori de câte ori au avut ocazia, dorinţa de a mai juca la Rapid şi în prima divizie.

Pe banda stângă îl avem pe căpitanul Nicolae Vasile. Internaţional U21, el este perfect pentru a fi utilizat de Dan Alexa în primul unsprezece, având în vedere obligativitatea fiecărui club din Liga 1, începând cu sezonul care stă să înceapă, să aibă un jucător din această categorie de vârstă în primul unsprezece. Aşadar, dacă tragem linie, pentru a rezolva problema liniei de apărare nu trebuie semnate decât nişte contracte de prelungire. Chiar şi în cazul lui Nicolae Vasile, care intră în ultimele 6 luni.

Marile semne de întrebare sunt legate însă de dublurile pe post. Dacă pentru cel de portar Botaş ar fi suficient, în contextul păstrării lui Drăghia, linia de apărare are lacune serioase. În acest moment, la Rapid nu există al doilea fundaş dreapta, în timp ce fundaş central nu îl avem decât pe Adrian Avrămia! Numai că acesta a arătat în destule momente că nu este chiar la nivelul lui Robuste şi Cruz, motiv pentru care considerăm că trebuie adus urgent măcar un fundaş central de valoare pentru Liga 1.

Singurul post pentru care au început mişcările de trupe este cel de fundaş stânga. Actuala dublură a lui Nicolae Vasile, Nicuşor Fota, este împrumutat de la Concordia Chiajna şi, aproape sigur, el nu va rămâne în Giuleşti. Conducerea încearcă în schimb să facă tot posibilul pentru a-l aduce la echipă pe Bogdan Burlă, fundaşul stânga de la UTA Arad, fotbalist cu 36 de partide jucate în sezonul recent încheiat pentru echipa din vestul ţării.

robustee

Mijlocul terenului

În mod normal, cuplul Trandu – Raul Costin ar trebui să fie cel care dă siguranţă apărării. Ambilor li se prelungesc contractele automat în momentul promovării, motiv pentru care din acest punct de vedere totul este uşor. Dacă aprofundăm însă un pic situaţia, realizăm că nici aici lucrurile nu sunt certe. Răzvan Trandu, cu toate că a fost unul dintre cei mai buni oameni ai Rapidului în sezonul trecut şi ar face, fără probleme, faţă în Liga, a fost lăsat de izbelişte de aşa zişii patroni în momentul în care s-a accidentat serios la genunchi. Mai mult, restanţele sale salariale sunt de asemenea mari.

Motiv pentru care sunt şanse serioase ca el să dorească să plece. În tot cazul, aceste lucruri se vor reglementa până la finalul acestei luni, când o parte a banilor din drepturile TV vor fi intrat deja în conturile clubului. În cazul lui Raul Costin, lucrurile stau diferit. Chiar dacă s-a impus repede ca titular şi a adus un plus mare de experienţă în cadrul echipei, fostul mijlocaş al lui FC Vaslui a arătat, în unele momente, că nu mai este tocmai jucătorul din trecut.

Nu a dat dovadă de o constanţă nemaipomenită, cu toate că a marcat inclusiv un gol decisiv în economia calificării. Iar când vorbim despre constanţă, ne gândim măcar la jocul pe care Wilfred Moke l-a avut în tur, când a fost unul dintre cei mai buni rapidişti ai lui Dan Alexa. Concluzia este simplă. Chiar dacă cei doi rămân titulari la centrul terenului, este neapărată nevoie de cel puţin un mijlocaş central de acelaşi profil care să creeze concurenţă serioasă. Pe acest post joacă Ionuţ Tănase, fotbalist dorit de la UTA.

Numai că nu te poţi baza pe un asemenea fotbalist, de 18 ani, la fel cum te bazezi pe fotbalişti precum Răzvan Trandu, care poate fi şi de creaţie foarte uşor, sau Raul Costin, care a strâns o mulţime de meciuri în Cupele Europene. Pentru a face lin trecerea spre linia de trei din spatele vârfului, pentru că, aproape sigur, Rapid va aborda un sistem 4-2-3-1 şi în Liga 1, ar trebui să menţionăm că decarul Luque poate evolua atât în spatele vârfului, cât şi în locul lui Costin sau Trandu.

trandu 1

Dar Luque nu ar avea, în mod normal, nicio şansă în faţa lui Vlad Morar pe postul de al doilea vârf sau mijlocaş de creaţie, datorită formei excelente pe care fotbalistul originar din Zalău a arătat-o în acest retur. În acelaşi timp, deşi a fost jolly-jokerul perfect pentru Dan Alexa în campionatul trecut, decarul spaniol nu a reuşit să se impună nici în faţa lui Trandu sau Costin decât în momentele în care au intervenit accidentări sau suspendări. Deci avem nevoie de cel puţin un mijlocaş central de valoare!

Am stabilit că Vlad Morar nu are cum să lipsească din primul unsprezece, fie ca va juca în linia de trei din spatele vârfurilor, fie că Rapid ar juca 4-4-2, iar el ar fi unul dintre atacanţi. Aşa cum nici golgheterul Iulian Popa nu poate lipsi de pe banda stângă. Cele 16 goluri îi asigură postul de titular, asta deşi, în multe meciuri, mai ales din play-off, Iulică a fost foarte lipsit de consistenţă în joc. Jucător de execuţie şi foarte util pe faza de atac, Popa are şi plusul de experienţă necesar pentru a evolua la nivel bun în Liga 1. Chiar dacă, de-a lungul carierei, nu a strâns decât 97 de meciuri în acest eşalon.

Pentru banda dreaptă sunt unele probleme. Asta pentru că titularul incontestabil de pe acest post, George Tudoran, a fost doar împrumutat de la Viitorul Ovidiu, iar şansele ca el să fie păstrat definitiv sunt discutabile. În acest context, cea mai bună soluţie actuală ar fi, din punctul nostru de vedere, titularizarea acolo a lui Mădălin Martin, având în vedere randamentul precar pe care acesta l-a avut pe postul de vârf de atac, în sensul că nu a dat decât două goluri în 29 de meciuri jucate în sezonul precedent. Numai că pe acelaşi post ar trebui forţat şi George Ganea!

Chiar dacă are numai 17 ani, George a demonstrat că are calităţi extraordinare, motiv pentru care considerăm că Dan Alexa trebuie să îl rotească, meci de meci cu Mădălin Martin sau chiar Iulian Popa. Problema este că şi Mădălin Martin se află la final de contract cu Rapid, iar prelungirea acestuia este, momentan, în dubii, cu toate că, după informaţiile 1923.ro, Dinu Gheorghe şi l-ar dori în continuare la echipă. Practic, la nivelul mijlocaşilor laterali, singura certitudine pare a fi doar Iulian Popa, pentru că nici despre viitorul lui George Ganea lucrurile nu sunt fixe.

Deci este nevoie şi acolo de întăriri! Un nume care ar putea aduce plusul valoric necesar ar fi Edu Oriol,. fotbalist care a jucat pentru Rapid în urmă cu un an şi care nu s-a mişcat deloc rău. Conform surselor 1923.ro, acesta ar fi dispus să revină în Giuleşti, mai ales că echipa la care a fost legitimat, Llagostera, a picat în liga a treia din Spania. Cu o vastă experienţă, el ar fi omul ideal, mai ales în contextul exitenţei deja a patru jucători spanioli în lotul lui Dan Alexa.

oriol

Vârful

Pentru atac singura variantă este Rafa Jorda. Un atacant puternic, dar tehnic şi cu ştiinţa jocului în acelaşi timp, Jorda pare candidatul ideal, în acest moment pentru acest post. Asta şi pentru că nu are un concurent pe măsură pentru acea poziţie, fiindcă Vlad Morar, dar şi Patrick N’Koyi au stiluri diferite ;i calităţi diferite de cele ale lui Rafa Jorda. Este, poate, compartimentul unde avem cel mai serios nevoie de întăriri, mai ales că Jorda a avut destule probleme şi cu accidentările.

Momentan, aproape sigură nu ar fi decât venirea lui Dennis Man de la UTA pe acest post. Un fotbalist de doar 17 ani, care a dat 10 goluri pentru arădeni în acest sezon şi care este jucător de picior stâng, amănunt foarte important, dar care nu poate fi, totuşi, o soluţie sigură imediată pentru rigolrile Ligii 1. Aşadar, indiferent dacă transferul său se va concretiza sau nu, Rapid este obligată să mai aducă un atacant de valoare pentru a aborda cum se cuvine noul sezon din Liga 1.

rafa jorda calarasi

Concluzii

Înainte de a prezenta un prim unsprezece cu care am putea arăta în etapa 1, să prezentăm ideile punctuale ale acestui material:

  • Rapid are nevoie neapărat de un fundaş dreapta, un fundaş central, un mijlocaş central, un mijlocaş de bandă (preferabil care să poată juca pe ambele părţi ale terenului) şi un atacant, preferabil toţi jucători cu experienţă. Asta dacă Burlă, Tănase şi Man vor fi luaţi de la UTA;
  • Postul de portar trebuie securizat fie prin prelungirea urgentă a contractului cu Andrei Drăghia, fie prin aducerea rapidă a altui jucător de acelaşi nivel şi nu de nivelul lui Buchta sau Bornescu, oameni care ne-au retrogradat din prima ligă!
  • Rezolvată situaţia măcar a unuia dintre Martin şi Ganea, dacă nu, aşa cum ar fi ideal, a ambilor.

Rapid poate alinia un prim unsprezece decent în Liga 1, însă are nevoie, în acelaşi timp, de cel puţin cinci transferuri urgente, ale unor jucători de valoare, cu experienţă, pentru că lotul, în ansamblul său, este unul subţire. Până atunci să vedem cum ar trebui să arate Rapid în Liga 1:

Drăghia – Kuşnir, Robuste, Cruz, Vasile (cpt.) – Trandu, Costin – Martin (Ganea), Morar, Popa – Jorda. Antrenor: Dan Alexa

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required