Totti, pasiunea de a fi fotbalist

Francesco Totti mai are puţin şi face 40 de ani, dar continuă să joace fotbal. Scos din echipă de Luciano Spaletti în acest sezon, unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, şi-a văzut de treaba lui. Nimănui nu-i convine un asemenea tratament, după ce joci 23 de ani la aceeaşi echipă, dai peste 300 de goluri în peste 750 de meciuri oficiale. Au existat şi momente în care a refulat, mai ales când era băgat pe teren doar câteva minute. Situaţia nu s-a schimbat, Totti joacă tot precum boxerii, să vorbim în termeni populari.

Doar că acum refularea lui este de altă natură. În ultimele două partide, Francesco Totti a jucat cumulat sub 30 de minute, dar a marcat… trei goluri! Primele sub comanda lui Spaletti! Şi ce goluri! Cu Atalanta, pe 17 aprilie, a fost trimis în teren la scorul de 2-3, în minutul 78. Şapte minute mai târziu, Totti a egalat. A venit apoi meciul de pe Olimpico, când Torino conducea Roma cu 2-1 în minutul 86. Introducerea lui Totti în acel moment părea doar un gest de a-i mai da ocazia să bifeze un meci în Serie A. Dar instinctul de „ucigaş” nu a dispărut nici la 39 de ani jumate!

Iar Totti a marcat la prima atingere de balon! 2-2! Credeţi că asta e tot? Ei bine, nu, acelaşi Totti a transformat şi un penalty trei minute mai târziu, stabilind scorul final, o victorie cu 3-2 care i-a făcut pe fanii Romei să plângă la propriu de fericire. A fost al 303-lea gol oficial pentru Roma în al 754-lea meci jucat. În al 24-lea sezon la aceeaşi echipă! Parcă uneori trebuie să ştim să respectăm mai mult astfel de oameni, pentru că tipologia lor în fotbalul mondial este pe cale de dispariţie.

Sigur, Totti nu ar putea juca niciodată un meci întreg la parametri optimi. Nici nu are cum din punct de vedere biologic totuşi. Dar într-o repriză poate face lucrurile pe care alţii, mult mai tineri, nu le pot face într-un sezon întreg! Nu degeaba îl vrea Ranieri la Leicester de la anul, echipa care, probabil, va fi campioană în Premier League. Probabil că Totti nu va merge acolo, ci îşi va dori să mai prelungească cu AS Roma. Ar merita! Această discuţie nu ar avea cum să nu se prelunegască spre o asemănare cu Daniel Pancu, omul care la 38 de ani şi jumătate continuă să joace în prima ligă românescă.

Pancone ar fi trebuit să fie acum la Rapid, să dea goluri pentru Rapid, dar joacă, din păcate, la FC Voluntari. Tipic românesc, mulţi strigă că e prea bătrân, că nu mai poate, că trebuie să se lase. Dar el la 38 de ani jumate a marcat 4 goluri în Liga 1 pentru FC Voluntari, dintre care trei decisive! Două de trei puncte. Nu e mult, dar parcă era mai frumos dacă le-ar fi dat pentru Rapid. Numai că a fost împins să plece, aşa cum şi Totti are unele probleme la Roma. Noroc că majoritatea suporterilor sunt alături de Francesco, ei cred în el. Şi noi credem în Pancu, păcat că nu îl mai vedem pe Giuleşti…

Daniel Pancu

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required

Doreşti ca AFC Rapid, Academia Rapid și ACS Rapid FNG să devină un tot unitar?

Loading ... Loading ...