Romeo Stancu a driblat moartea!

Romeo Stancu joacă la 1923.ro
Romeo Stancu joacă la 1923.ro

La 37 de ani, fostul rapidist Romeo Stancu s-a confruntat cu cea mai mare cumpănă a vieţii: intervenție pe cord deschis.

Timpul lasă repede liniştea să controleze ambientul. Poate prea repede. După doar 240 de secunde. „Nu putem spune că Bănel a lovit-o extraordinar. Chiar deloc..”, este fraza care construieşte negativismul absolut. Total. Cu tot cu regret. Şi care se repetă obsesiv. Chiar şi după 10 ani de la celebrul (și irepetabilul?) „sfert” de Cupa UEFA dintre Rapid şi Steaua, durerea se simte. E în voce. Timpul vindecă răni. Doar pe unele, însă. Celelalte lasă cicatrici adînci. Dureroase. Deceniul nu reuşeşte să le acopere. Cusăturile ascund traume puternice. „Regrete sînt, dar la ce mai ajută? Trebuia să blochez centrarea…”, vine, oftată, amintirea. Regretul. Mărturisirea. Chinul fotbalistului care, considerat unul dintre cei mai talentaţi la vremea respectivă, învaţă să retrăiască timpul. În afara fotbalului. În afara momentelor de glorie.

„Putea să mi se închidă lumina în orice moment”

Dacă în urmă cu 10 ani prefera driblingurile între „Bichonul” Neşu şi „Bănelu” Nicoliţă, acum pare să îşi fi găsit liniştea în Drumul Taberei. Printre copaci şi verdeaţă, Romeo Stancu reînvaţă să îşi calculeze paşii. Spune că fotbalul este parte a trecutului şi doar imagini în prezent. Un leşin brusc l-a obligat să descopere că viaţa are cu totul alte priorităţi. „Este o vorbă din bătrîni pe care nu dorim să o înţelegem. Sănătatea chiar este totul! Dacă nu o ai, banii nu mai au nici o valoare. Totul în viaţă se dobîndeşte, însă nu trebuie să îţi pierzi sănătatea”, conchide, plin de înţelepciunea suferinței, fostul mijlocaş al Rapidului.

Schimbarea de optică este cauzată de un eveniment petrecut în urmă cu cîteva luni cînd, neanunțat de nimic, neașteptat, subit, la doar 37 de ani, a ajuns „la cuțit”. Chiar dacă finalul este unul pozitiv, clipele de pe masa de operaţie nu pot fi uitate. Şi mai ales ignorate. „Eram aproape să fiu pe lista foştilor fotbalişti care mor. Uită-te şi tu cîte s-au întîmplat în ultima perioadă. Foşti fotbalişti care au avut o activitate sportivă intensă și imensă şi-au găsit sfîrşitul prematur. Bine că am descoperit problema la timp, altfel putea să mi se închidă lumina în orice moment”, comentează, cu un umor rece, la şase luni distanţă de cumpănă, Romeo Stancu.

Care a fost „șansa mea să trăiesc”

Aproape de consfinţerea celor 10 ani de la marea performanţă a Rapidului, Romeo Stancu şi-a cunoscut, așa cum o numește chiar el, cumpăna vieţii. „Am leşinat deodată. M-am dus la consult şi mi s-a descoperit faptul că muşchii inimii sugrumau o venă. Sîngele nu mai era bine pompat, dar sînt un caz fericit pentru că am descoperit devreme şi nu am avut nevoie de by-pass-uri sau cine știe ce altceva, cum au alţii. Numai că nu mai am voie să mă agit.Trebuie să nu mai pun la suflet nimic, să îmi văd liniştit de viaţă. Nu ştiu ce se putea întîmpla, pentru că problemele deveneau din ce în ce mai serioase”, ne-a dezvăluit Romeo Stancu.

Însă problema are şi o parte pozitivă, povestită de fostul mijlocaş cu un zîmbet în colțul gurii: „M-am îndepărtat de fotbal, am ieşit cu un gust amar şi nu îmi mai stă gîndul la asta. Acum o să dau la Medicină dacă tot am avut această problemă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că totul a fost descoperit la timp şi, chiar dacă nu este plăcută o operaţie pe cord deschis, nu este aşa grav pentru că, repet, asta a fost șansa mea să trăiesc: problema a fost descoperită la timp”.

Maximele dobîndite după operaţie

Operaţia din urmă cu 6 luni a oferit lumii un nou Romeo Stancu. Mult mai înţelept. Relaxat. Preocupat de sănătate. „Singura mişcare pe care o fac este să alerg în parc. Nu mai alerg ca atunci cînd eram jucător, evident, însă alerg să mă întreţin”, precizează Romeo.

Care, după incidentul din urmă cu jumătate din an, a învăţat să preţuiască fiecare secundă din viaţă. „Așa îţi dai seama că sănătatea este cea mai importantă. Nu banii! Ce, Patriciu n-a avut bani? Dacă era să mi se întîmple ceva, singurele diferenţe între mine şi Patriciu erau că pe costumul său de înmormîntare era o firmă renumită, iar al meu era de la APACA (n.a. – cunoscuta întreprindere românească producătoare de haine). Coşciugul lui probabil a fost de cireş, al meu era de dud. Sau dacă la el dacă s-a aruncat cu euro, la mine se arunca cu monezi de 50 de bani. Dar ne ducem îmbrăcaţi de alţii «dincolo», nu plecăm cu altceva”, a încheiat Romeo Stancu „spovedania” pentru FANATIK.

10 echipe a bifat Romeo Stancu în carieră, cea mai titrată fiind Rapid Bucureşti

„Mă mai uit la meciuri, dar nu mai am voie să pun la suflet tot ce se întîmplă în jurul meu” (Romeo Stancu)

Sursa: fanatik.ro

2 COMENTARII

  1. Domn’eee, io cind merg la meci fac urit, rup scaune, distrug. Numai prostii stau jos. Io sint ultras, hooligans, io sint supporter adevarat. Io sint destept.