4 aprilie, o zi tristă pentru Giuleşti

giulesti
giulesti

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

4 aprilie 1944 a fost data la care raidurile aeriene care au ţintit zona Gării de Nord. Proiectilele au căzut haotic şi au atins şi stadionul nostru, care atunci avea doar câţiva anişori. Dar şi 25.000 de locuri! Peluza Nord, afectată grav nu a mai putut fi salvată. La fel cum a trebuit să fie trecut la pierderi, definitiv, şi unul dintre turnuleţele de la tribuna a doua. Giuleştiul devenea, involuntar, dar din cauza războiului, Potcoavă, formă pe care şi-a păstrat-o mai bine de jumătate de secol. Până când peluza dinspre cartierul Giuleşti a fost reconstruită. Nu după acelaşi model, dar ea a redevenit operaţională.

Se întâmpla în anii ’90, cam în aceeaşi perioadă în care o altă mare dramă lovea Giuleştiul. Tot pe 4 aprilie, dar 1994, adică la fix 50 de ani de la bombardamentele nemiloase care au fost la un pas să ne distrugă stadionul, Valentin Stănescu, marele antrenor al Rapidului a trecut în nefiinţă. Omul care a luat titlul din 1967, dar care ne-a şi promovat din B în anii ’80 îşi dormea somnul de veci din acel moment. Dureros. Avea 71 de ani, aşa că ne mai putea bucura cu prezenţa lui măcar un deceniu.

N-a fost să fie. După deces, numele stadionului a fost schimbat în „Giuleşti – Valentin Stănescu”, un omagiu normal şi frumos adus unui om care a dat tot ce a avut mai bun pentru a face din Rapidul anilor ’60 una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului românesc. Şi a reuşit! Acum, el s-a contopit în legendă cu numele stadionului unde a trăit atâtea momente frumoase. Un stadion despre care promite să fie renovat începând cu peluza sud, cea care se înalţă mândră de 80 de ani, dar care în ultimii nouă a stat… pensionată. Sora geamănă a celei care şi-a găsit sfârşitul la doar 8 ani de viaţă, când raidurile au pus-o la pământ, aşa cum se poate vedea clar în fotografia document de mai sus. 4 aprilie, ce zi tristă…

valentin stanescu