Interviu inedit cu Victoraş Astafei

Revista Ultra a stat de vorbă cu Victoraș Astafei, poate cel mai respectat jucător din România, de către ultrași. Cum a început fotbalul, de ce solidarizează cu suporterii, ce atmosferă a văzut în Turcia și, nu în ultimul rând, cum l-a creat pe Ăsta. Victoraș se destăinuie în rândurile de mai jos:

Revista Ultra’: Salutare, Victoraș! Toți ultrașii din România te cunosc, nu mai ai nevoie de nicio prezentare. Prima întrebare ar fi una foarte simplă: care mai este situația ta în acest moment?

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Victoraș Astafei: M-am întors din Turcia, am avut ceva probleme cu dreptul de joc, dar în acest moment totul este rezolvat, pot juca din nou pentru Petrolul.

Revista Ultra’: Ești născut în Târgu Mureș. Când ai început să joci fotbal?

Victoraș Astafei: Fotbalul l-am început la vârsta de șapte ani, la Olimpia Târgu Mureș. Pe vremea aceea erau multe grupe de copii la club, aveam multe terenuri. Acum, în locul acelor terenuri de fotbal, s-au construit parcări și magazine. E trist. Țin minte că săream gardul la meciurile lui Electromureș, să vedem meciurile. Chiar dacă era vorba de liga a 4-a, pentru noi jucătorii aceia ni se păreau fenomenali. Era și ASA atunci, dar acolo era greu să sari gardul.

Revista Ultra’: Unde ai terminat junioratul și cum ai ajuns la prima echipă de seniori?

Victoraș Astafei: La Olimpia Târgu Mureș. Prima dată a mers fratele meu, apoi am zis că vreau să merg și eu. Antrenorul de la vremea respectivă, un pedagog foarte bun, i-a transmis că mă acceptă. Am alergat ca un nebun în primul meci, în care am dat și gol… și autogol. După ce am terminat junioratul la Olimpia, când aveam aproape 18 ani, se anunțase că Olimpia se va desființa. Atunci, tot lotul a fost transferat la Transil Târgu Mureș, ce ulterior s-a numit FCM Târgu Mureș, mai puțin doi jucători: pe mine și încă un coleg. Și atunci am plecat singur la Unirea Ungheni. Se întâmpla în 2006. Știu că atunci când am debutat, am și dat gol. Apoi am debutat în liga a 2-a, la FCM Târgu Mureș, unde am dat iar gol, în primul meci. Cu Sabău pe bancă, atunci când am debutat în liga 1, am marcat din nou, pentru ASA.

astafei, fcm

Victoraș Astafei, jucând pentru FCM Târgu Mureș; foto: adevarul.ro

Revista Ultra’: După perioada petrecută în Ardeal, unde ai jucat la Târgu Mureș, Ungheni, Turda și Mediaș, semnezi cu una din echipele de tradiție ale României, Oțelul Galați. Povestește-ne puțin despre perioada petrecută la Galați. Ce impresia ți-au lăsat suporterii?

Victoraș Astafei: Dinainte să ajung la Galați eram contactat de suporterii Oțelului. Erau foarte entuziasmați. La Galați ieșeam cu suporterii la bere, de exemplu. Am avut tot timpul deschiderea aceasta față de suporteri. 

Revista Ultra’: Cea mai frumoasă amintire din perioada ta de la Galați?

Victoraș Astafei: Când le-am stricat petrecerea steliștilor, la ei acasă. Am făcut 2-2 pe Arena Națională. Puteam chiar să câștigăm. Pe autocar, la întorcere, a fost o distracție nemaipomenită, beam bere la sticle de 2 litri. La un moment dat, la o oprire, dansam în fața autocarului, desculți. Când am ajuns la Galați, dimineața pe la ora trei, am făcut cu jucătorii grătar în spatele blocului. 

CITEȘTE ȘI  INFO | Rapid, amendată de FRF după meciul cu Chindia

Astafei-Otelul

Victoraș Astafei, în tricoul Oțelului Galați; foto: fcotelulgalati.info

Revista Ultra’: După un an și jumătate petrecut la Galați, te-ai transferat la o altă echipă de tradiție a fotbalului românesc, Petrolul Ploiești, o echipă cu o și mai mare susținere din partea suporterilor. Cum te-ai simțit în tricoul galben-albastru?

Victoraș Astafei: Bine, eu trebuia să ajung la Ploiești înainte să ajung la Oțelul. La fel a fost și aici, deja suporterii mă știau, mă contactau dinainte să fi semnat. Primirea a fost extraordinară. Alt aport a fost aici, la Ploiești, pentru că sunt și mai mulți suporteri.

astafei_petrolul

Victoraș Astafei – Petrolul Ploiești

Revista Ultra’: După prima perioadă la Petrolul, ai plecat în Turcia, la Adana Demirspor. Ce impresie ți-au lăsat suporterii turci, în general, și suporterii echipei pentru care ai jucat, în special?

Victoraș Astafei: Mie mi se pare că fotbalul acela este susținut de suporteri, altfel nu ar fi ce este acum. Primele echipe din liga a 2-a de la ei se bat la campionat, la noi, la cum e situația în fotbalul românesc acum. Legat de atmosferă, să-ți spun cum mergem noi la stadion. Drumul până la stadion era plin de oameni, cu torțe, fumigene. Îți spun că ultimii 300 m îi făceam în jumătate de oră, eram sufocați de suporteri. Era exact ca atunci când câștigai titlul, doar că aici se întâmpla așa la fiecare meci. Pentru mine a fost ceva incredibil. Galeria Adanei Demirspor este pe locul patru în Turcia și cred că ei sunt obiectivi când fac acest clasament, altfel s-ar pune pe primul loc. Deci, într-un top al suporterilor, la ce-am observat acolo, pe primele două locuri sunt Fener și Galata, pe locul trei e Bursa, după care vin suporterii Adanei Demirspor, apoi Besiktas și restul. La derby-ul cu Adanaspor, erau 30.000 de suporteri în tribune. Am intrat în ultimul minut și la prima fază am dat gol. Cel mai frumos gol pe care l-am marcat în cariera mea.

Revista Ultra’: După scurta perioadă petrecută în Turcia, te-ai întors la Petrolul. Dacă s-ar mai ivi ocazia să pleci în străinătate, în ce campionat ți-ai dori să joci?

Victoraș Astafei: În Major Soccer League, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Mi-ar plăcea să joc peste ocean pentru viața de acolo, cu totul. Dacă ar fi să joc pentru o echipă din Canada, în MLS, asta ar fi cel mai bine.

Revista Ultra’: Puțini suporteri știu despre pasiunea ta pentru muzică, iar aici ne referim în special la hip-hop. Cum ai descoperit această pasiune pentru rap și ce te-a făcut să-l creezi pe ”Ăsta”?

Victoraș Astafei: Puțini știu pentru că așa am vrut eu. Am făcut asta mai mult pentru mine și poate pentru cei care se regăsesc în câteva din piesele pe care le am. Pasiunea pentru hip-hop o am de mult, de când jucam la Ungheni, în liga a 3-a. Eu cu vărul meu ne-am făcut trupă. Ascultam muzică de când eram mici, aveam 9 ani. Țin minte cum ne ascundeam în debara cu casetofonul, să nu ne audă părinții. Ascultam BUG Mafia, La Familia etc.

Revista Ultra’: Cum spunea Dragonașu’ într-un vers: ”părinții sunt tufe cu spini”…

Victoraș Astafei: Da, ceva de genul. Și așa, încet-încet, am început să scriu versuri, exersam pe negativele altor trupe deja consacrate, și ne-am creat trupa. 21 grame se numea. Se presupune că sufletul ar avea greutatea asta.

CITEȘTE ȘI  Fostul decar de la Rapid și-a găsit echipă. Află unde va juca!

21grame

Una din perechile de ghete personalizate ale lui Victoraș Astafei

Victoraș Astafei: Primul concert pe care l-am avut a fost un eșec total. Țin minte că băusem puțin și îmi uitasem versurile. La un moment dat, eu cântam versurile vărului meu iar el le cânta pe ale mele. După un timp, el a plecat în Germania și nu am mai putut face asta. Abia de un an am început să scriu din nou versuri. La Ploiești am întâlnit un băiat ce face negative, chiar l-am chemat în Turcia, când jucam la Adana Demirspor, a stat o săptămână la mine și am înregistrat toate piesele de pe album.

Revista Ultra’: O întrebare clasică: ce vrei să transmiți prin versurile tale?

Victoraș Astafei: În ziua de azi mi se pare că avem un rap egocentric, iar mesajul meu e legat de subiecte generale. E legat și de cotidian, de exemplu, treaba asta cu media care manipulează, parcă am fi niște roboți. Aș vrea ca lumea să-și dea seama că multe lucruri nu sunt bune. Prin versurile astea m-am schimbat în primul rând pe mine.

Revista Ultra’: Ești un susținător al unor cauze pentru care luptă și suporterii, cauze ca Salvați Roșia Montană. De asemenea, ești un susținător al grupului Uniți Sub Tricolor. Au existat repercusiuni asupra ta din cauză că ți-ai manifestat public atașamentul față de aceste cauze?

Victoraș Astafei: Eu nu judec pe nimeni. Fotbaliștii în general nu prea au timp să facă altceva, îți dai seama că numai la Roșia Montană nu se gândesc ei. Pentru mine nu e fotbalul totul. Da, au fost niște chestii, asta m-a surprins. Au fost președinți de club și arbitrii ce mi-au spus să nu mai fac asta, când mă bucur la goluri. Practic, îți iau dreptul la liberă exprimare. Fotbalul, în general, este o mare corporație, pornind de la FIFA. Noi nu suntem decât niște pioni în acest joc.

Revista Ultra’: Te gândești să-i vezi pe cei din Uniți Sub Tricolor și din postura de jucător al echipei naționale?

Victoraș Astafei: Mi-ar plăcea, dar nu cred că se va putea întâmpla asta. Au fost momente când puteam fi selecționat, pe merit. Atunci aș fi avut o șansă, când eram în formă. Hai să-ți spun o fază. Eu mă joc Footbal Manager, iar echipa mea preferată din afară e Olympique Marseille. M-am cumpărat de la Petrolul la OM pe 2.100.000 euro și m-am pus titular, meci de meci. Am făcut o echipă bună la OM, am câștigat campionatul, cupa ligii și Cupa UEFA. În semifinalele cupei Uefa chiar am dat golul calificării. Și ce crezi? Nici la Football Manager nu m-au luat la națională!

ust-astafei

Revista Ultra’: Dacă tot suntem la subiectul ”echipa națională”, spune-ne părerea ta despre grupa României de la EURO, cu Franța, țara gazdă, Elveția și Albania.

Victoraș Astafei: Chiar înainte să ne întâlnim mă uitam peste echipamentele echipelor naționale de la Euro. Mie îmi plac echipamentele naționalelor. Eu mi-am făcut un echipament de la Joma, cu echipa națională. Joma au sediul în Târgu Mureș, mi-am inscripționat numele meu pe spate și numărul 21, așa că-s pregătit pentru Euro. La nivel de echipamente, suntem pe locul doi, după Franța. Francezii au Nike, un model nou, foarte calitativ. La nivel de echipă, eu zic că în primul meci, cu Franța, nu avem nicio șansă. Dacă jucăm la victorie cu Albania și facem egal cu Elveția, atunci ne vom califica.

CITEȘTE ȘI  Tricou Inima 1923

Revista Ultra’: Suntem singura publicație despre fenomenul ultras, din România. Cum vezi tu această parte a suporterilor, ultrașii, de la nivelul gazonului?

Victoraș Astafei: Eu îi apreciez foarte mult. Sunt cumva legat de ei, prin viața pe care o duc, cu deplasări, cu cultura underground. Mulți mă judecă și pe mine, că mă îmbrac mai altfel, în camuflaj, chestii, așa că îi înțeleg și pe ei când sunt judecați de alții. Asta ar trebui să-i facă să-și dorească și mai mult viața pe care o au, și nu să renunțe.

Revista Ultra’: Cred că simți și tu starea actuală a fotbalului românesc, în care echipele de tradiție dispar una câte una. Ce simt jucătorii unei echipe de tradiție cum e Petrolul, atunci când, în loc de  de adversari de tradiție ca POLI Timișoara, Rapid București, Universitatea Craiova, Farul Constanța, Oțelul Galați sau Universitatea Cluj, fac deplasari în Liga 1 pe stadioanele goale ale Chiajnei, Viitorului sau Voluntariului?

Victoraș Astafei: Păi am fost recent la Timișoara, parcă erau trei oameni, așa se vedeau, cu tribunele alea mari și goale. Este trist ce se întâmplă. Ultrașii nu vor susține niciodată o echipă de fațadă, creată de primărie, pentru voturile oamenilor. 

Revista Ultra’: Cele mai frumoase meciuri? Poți face un TOP 3?

Victoraș Astafei: La Rapid, când jucam la ASA. Galeria Rapidului mi se pare senzațională. Țin minte că atunci când am ieșit de pe teren, mă rugau să vin la ei. Mi-au făcut și mesaj în meciul direct de la Târgu Mureș. Apoi ar fi un meci acasă, când jucam la Arieșul. Au venit clujenii zece mii. A fost o atmosferă foarte frumoasă creată de șepcile roșii. Aveau toți tricouri alb-negre. Ar mai fi o deplasare la UTA, tot în perioada în care jucam la Arieșul Turda. Atunci a fost prima mea senzație de ”Wow!”. Nu pot să uit nici meciul meu de debut la Petrolul, jucam cu Botoșani, eram rezervă, stadionul plin. Când a văzut lumea că urma să se facă o schimbare și să intru, au început să strige toți ”Astafei, Astafei!”. Eu nu jucasem niciun minut pentru Petrolul până atunci. Mi s-a ridicat părul părul pe mine.

Revista Ultra’: Top 3 jucători români pentru tine? Top 3 jucători străini?

Victoraș Astafei: Din România: Hagi, pe locul doi i-aș pune pe Balaci și Dobrin, iar pe trei, Dănuț Lupu. Străini: Ronaldo (brazilianul), Zidane, Okocha

v_astafei

Revista Ultra’: Proiecte de viitor?

Victoraș Astafei: În primul rând: familia. Soția mea este gravidă acum, în a șasea lună. Aș vrea să mă mut în Scandinavia, în viitor. Aș vrea să rămân în fotbal, dar nu ca antrenor, ci ca scouter, pentru că îmi place mult să călătoresc. Legat de muzică, voi scoate un nou album, care se va numi ”Fratele cel mare”. Ce mai am în gând este să scriu o carte.

Revista Ultra’: Un gând pentru ultrașii români?

Victoraș Astafei: Să rămână la fel. Singurul meu mesaj ar fi: să nu încerce să schimbe pe alții, ci să dea un exemplu prin ceea ce fac. 

ghete_astafei

aparatori_astafei

revista_ultra_astafei

asta

Interviu realizat de Cristian C. – Revista Ultra’

Sursa: revistaultra.ro

LĂSAȚI UN MESAJ