EXCLUSIV / Interviu cu Javier Rodriguez

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Rapid are un atu important în faţa celorlalte echipe din campionat datorită faptului că din staff-ul lui Dan Alexa face parte şi un nutriţionist spaniol, Javier Rodriguez, care a venit în această iarnă la Rapid pentru a colabora cu echipa din Giuleşti. Javi a acceptat să stea de vorbă cu echipa 1923.ro despre munca pe care el o face cu lotul lui Dan Alexa, dezvăluind câteva dintre amănuntele legate de nutriţie, o componentă esenţială în viaţa oricărui sportiv. Căreia, din păcate, în România nu i se acordă atenţia necesară şi cuvenită.

Salut, Javier! Cum ţi se pare colaborarea cu Rapid?

Îmi place la nebunie tot ce se întâmplă în România, dar mai ales la Rapid! Am ocazia să lucrez cu profesionişti, oameni care îşi fac bine treaba, iar asta contează enorm. Rapid este un club cu multă pasiune, iar colaborarea mea cu el mi se pare excelentă. Mă bucur că am ocazia să colaborez cu acest club de mare tradiţie, chiar dacă pentru moment este în liga a doua. Eu cred că vom promova şi sărbătorim la final. Plus că Bucureştiul este un oraş foarte frumos, cu oameni foarte amabili.

Eşti nutriţionist cu o vastă experienţă. Cum au fost primite planurile tale alimentare la Rapid?

Colaborez foarte bine cu jucătorii. Cei spanioli au profesionalismul în sânge, aşa că nu am avut emoţii, însă şi cei români recepţionează excelent totul. Au înţeles importanţa alimentaţiei în viaţa lor sportivă, au realizat cât contează ceea ce mănâncă, motiv pentru care lucrăm excelent.

Există fotbalişti cu probleme de greutate la Rapid?

Nu, totul este OK în acest moment. Sunt câţiva care trebuie să mai pună câteva kilograme de muşchi, în rest tendinţele sunt foarte bune. Mai mult, majoritatea fotbaliştilor stau foarte bine din punct de vedere al musculaturii. Aici mă gândesc la Nicolae Vasile, Mădălin Martin, Răzvan Trandu, Raul Costin, Miquel Robuste, Patrick N’Koyi, Miguel Luque, Iulian Popa, Ondreij Kuşnir, Fran Cruz sau Rafa Jorda. Toţi sunt jucători cu o masă musculară excelent dezvoltată. Sunt profesionişti adevăraţi.

javi giulesti

I-ai amintit mai sus pe Raul Costin şi Rafa Jorda, fotbalişti care nu mai jucaseră de câteva luni înainte să semneze cu Rapid. Chiar nu au avut probleme?

Nu, deloc. Adevărul este că sunt doi fotbalişti care se respectă, care au avut grijă de ei chiar dacă nu au jucat o perioadă. Îşi tratează cariera cu mult profesionalism, iar acest aspect nu face decât să-mi faciliteze mie activitatea.

Dar Vlad Morar şi Cătălin Ţîră cum s-au prezentat? Nici ei nu mai jucaseră de ceva timp…

Cătălin a venit pregătit din punct de vedere al greutăţii, nu au fost probleme nici cu el, iar Vlad a fost un monument de voinţă. De la începutul pregătirii şi până la debutul la Rapid a dat jos 4,5 kilograme. S-a comportat exemplar, motiv pentru care dă şi un randament atât de bun. A respectat toate prescripţiile mele, s-a antrenat cum trebuie şi totul a intrat în normal, chiar dacă şi el a avut parte de o perioadă destul de lungă de inactivitate.

Pe Kuşnir şi Cruz i-ai menţionat la jucători cu masă musculară dezvoltată, dar ei par puţin subponderali…

Aparent aşa sunt, dar aceasta este conformaţia lor. Ei sunt fibră, sunt jucători foarte puternici, stau excelent pe picioare. Masa musculară este mai dezvoltată decât pare. Nici nu are cum să fie altfel pentru că amândoi au jucat la un nivel înalt înainte de a semna cu Rapid.

Cum stabileşti ce program alimentar trebuie să urmeze fiecare jucător?

Întotdeauna lucrez cu antropometria. Este un mod prin care preiau toţi parametrii de care am nevoie de la jucători. Sunt măsurători foarte complexe care sunt punctul de pornire în activitatea ulterioară. Este foarte important, înainte de a prescrie un program alimentar, să cunoşti foarte bine somatotipul şi morfologia fiecarui jucător în parte. Doar aşa putem fi eficienţi. În plus, pentru fiecare jucător am intrat în posesia grupei sanguine pentru a şti ce alimente tolerează mai uşor pentru ca ele să fie consumate în ziua meciurilor.

luque javi robuste

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required