EXCLUSIV / Colonia spaniolă de la Rapid

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Rapid are, în acest moment, cinci spanioli. Patru fotbalişti, Miquel Robuste, Fran Cruz, Miguel Angel Luque şi Rafa Jorda, dar şi un nutriţionist de aceeaşi naţionalitate, Javier Rodriguez. Toţi sunt vecini în acelaşi ansamblu rezidenţial şi, aşa cum era de aşteptat, se înţeleg de minune. Echipa 1923.ro le-a făcut o vizită pentru a interacţiona puţin cu ei, iar impresiile noastre le puteţi vedea în continuare. Cu toate că sunt fotbalişti care au jucat la un nivel înalt şi au fost legitimaţi la cluburi precum Barcelona, Espanyol, Atletico Madrid sau Valencia.

Robuste a fost campion european U19 cu Spania în 2004, Rafa Jorda are 22 de meciuri în Primera, Luque a învăţat fotbal la echipele secunde ale Barcelonei şi Atletico Madrid, iar Cruz a strâns peste 60 de meciuri în a doua divizie spaniolă până la 24 de ani. În ciuda acestui fapt, fiecare are un comportament normal, fără aere de vedetă. Bunul simţ de care toată legiunea spaniolă dă dovadă poate părea o anomalie într-un campionat în care antrenorii înjură femeile pe cameră, dar este pura realitate. Mai mult, mai important decât orice, fiecare vede în Rapid o reală provocare a carierei.

Cruz şi Robuste nu jucaseră în afara Spaniei până să vină la Rapid, iar impresiile lor, în ciuda situaţiei dificile în care se află clubul, sunt de cel mai înalt nivel. Apreciază că joacă la un club încărcat de legendă, chiar dacă el este din România. Nu sunt genul de occidentali care tratează România cu superioritate, care se plâng în permanenţă legat de orice inconvenient din Bucureşti sau de pe stadioanele mizerabile pe care au trebuit, din păcate, să joace. Ne gândim aici la Pojorâta, la Călăraşi, la Brăila, la Baloteşti… Şi aşa mai departe.

Fotbaliştii spanioli ai Rapidului se încadrează exact în tiparul profesionistului de care Rapid are nevoie pentru a reveni pe şine la turaţie maximă. Toţi cei patru sunt reale garanţii că Rapidul poate redeveni ce a fost, o mare forţă a fotbalului românesc. Aşa că trebuie să rămână şi în Liga 1, mai ales că s-au integrat perfect în tot ceea ce înseamnă spirit al Rapidului şi viaţa din România. În acest sens au avut parte şi de un ajutor de nădejde în persoana altui străin din lotul Rapidului, olandezul Patrick N’Koyi. Avantajul acestuia din urmă este că mai jucase în România şi a fost deja iniţiat în viaţa din ţara noastră, motiv pentru care i-a ajutat şi pe iberici să se integreze.

În încheiere, trebuie să menţionăm că toţi sunt familişti convinşi, motiv pentru care familia şi Rapid sunt singurele lor preocupări. Dacă ne gândim că la vară are şanse bune ca la Rapid să revină şi Edu Oriol, legiunea s-ar putea mări semnificativ. Atât cantitativ, dar mai ales calitativ. Să sperăm că felul lor de a fi, atât pe teren, cât şi în afara lui, va fi molipsitor pentru fiecare jucător din lotul lui Dan Alexa. Încă o dată s-a demonstrat cum un brand precum Rapid poate atrage calitate fotbalistică şi caractere în acelaşi timp, chiar dacă se află într-un moment dificil al existenţei sale.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required