EXCLUSIV / Interviu Miquel Robuste

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Miquel Robuste este unul dintre oamenii de bază ai Rapidului. Fundaş central de o calitate remarcabilă, cu mult chiar peste media Ligii 1, spaniolul a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru 1923.ro, în care a vorbit despre cariera sa. Fost căpitan al echipei naţionale U19 a Spaniei, cu care a devenit chiar şi campion european în 2004, Robuste a avut o carieră sub potenţialul şi valoarea sa, având în vedere că a jucat alături de nume mari ale Spaniei, al căror lider a fost. Format de Espanyol, catalanul a prins 11 partide şi în prima ligă spaniolă. Până la 30 de ani nu a jucat decât în ţara natală, Rapid fiind prima experienţă de peste hotare. O experienţă care însă îl marchează extrem de plăcut!

Miquel, spune-ne, te rog frumos, cum ai ajuns la Rapid. Cine te-a convins să semnezi cu echipa noastră şi cât de repede ai acceptat?

Impresarul meu mi-a spus că Rapid Bucureşti este interesat de mine. Imediat ce am auzit, am fost încântat pentru că ştiam despre această echipă că este una mare în România şi mai ştiam că în anii anteriori participase cu mult succes în competiţiile UEFA. Am pus mâna pe telefon şi mi-am sunat prietenii spanioli care jucaseră la Rapid, iar absolut toţi mi-au vorbit foarte frumos despre club, suporteri, dar şi despre Bucureşti, ca oraş. Am acceptat aproape instant.

Ştiai ceva despre Rapid înainte să fii contactat de conducere?

Bineînţeles! Rapid este un club cunoscut la nivel internaţional, chiar dacă acum joacă în liga secundă. Aşa cum ţi-am spus, ştiam despre parcursurile europene ale echipei, dar şi că este un club emblematic din România. Sunt aspecte care au contat foarte mult în alegerea pe care am făcut-o. Am semnat cu un club important şi mă bucur că pot face parte şi eu din cartea sa de istorie.

robuste

Cum ţi se pare să joci pentru Rapid? Ţi-ar plăcea să rămâi în Giuleşti până la finalul carierei?

Îmi place mult de tot să evoluez la Rapid, pentru că, întâi de toate, echipa are o galerie minunată, cum rar mi-a fost dat să văd! Stadionul este drăguţ, are ceva aparte şi, în plus, la club lucrează oameni foarte profesionişti, care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Ce mi-aş putea dori mai mult? Nu m-ar deranja dacă aş putea juca la Rapid până la finalul carierei, însă este, totuşi, mult prea devreme să vorbim despre aşa ceva.

Ai adus vorba despre galeria Rapidului. Descrie puţin suporterii, te rog!

Galeria Rapidului este cea mai tare din România! Chestia asta mi s-a spus înainte să vin aici, dar după ce am început să joc la Rapid am văzut asta cu proprii mei ochi, am simţit pe propria piele! Este fantastic să ai aşa suporteri în sapte! Ne încurajează pe toate stadioanele unde jucăm fără încetare, sunt neobosiţi. Este cea mai tare galerie de care am avut parte în cariera mea, îţi spun asta cu mâna pe inimă!

Ce ştii despre legendele Rapidului?

Este un club la care se discută foarte mult despre fotbaliştii legendari, despre cei care au rămas în istorie. Oamenii îi apreciază pe cei care au făcut ceva pentru acest club. Despre Daniel Pancu, de exemplu, se vorbeşte foarte des, este văzut drept un monstru sacru al Giuleştiului, un adevărat idol. Este şi normal, având în vedere ce palmares are la Rapid!

robuste raiciu

Cum ţi se pare Bucureştiul?

Înainte să vin la Rapid nu cunoşteam nici Bucureşti şi nici România, dar pot spune acum că sunt încântat de oraş! Are clădiri foarte frumoase, parcuri bine îngrijite, multe lucruri de vizitat, iar oamenii din capitala voastră mi se par foarte respectuoşi şi amabili.

Care ţi se pare cel mai reuşit meci al tău de până acum la Rapid?

Adevărul e că nu ştiu să dau un răspuns ferm la întrebarea asta… Au rămas de jucat cele mai importante acum, aşa că abia la finalul sezonului, după ce terminăm şi cu partidele din play-off, voi putea spune, clar, care a fost cel mai bun!

Ai fost campion european U19 cu Spania în 2004, din postura de căpitan! Povesteşte-ne cum a fost!

Să fiu la echipa naţională, căpitan şi să câştig un asemenea turneu rămâne, pentru mine, cea mai frumoasă amintire de fotbalist! Mai ales că aveam în echipă jucători mari precum Sergio Ramos, Soldado, Llorente, Valero, Juanfran sau David Silva. Aveam o echipă mare, un staff tehnic pe măsură şi ştiam că avem mari şanse să devenim campioni. Să-ţi reprezinţi ţara este maximum în fotbal.

robuste 1

În 2005, ai jucat şi la Cupa Mondială U20. Ai dat două goluri chiar, dar în sferturi aţi fost eliminaţi de Argentina, pentru care juca Messi…

Au fost aceleaşi senzaţii ca şi în anul anterior, 2004. Ne simţeam foarte puternici, invincibili, că putem câştiga. Aveam aceeaşi echipă bună, dar ne-a fost imposibil să trecem de Argentina lui Messi. A fost flatant pentru mine să îmi trec chiar de două ori numele pe lista marcatorilor la acel turneu, în doar patru meciuri, însă senzaţia asta minunată a compensat cu uriaşa dezamăgire că am mers doar până în sferturi. Dar, ăsta este fotbalul…

Ai jucat împotriva lui Messi şi în Primera, dar şi împotriva lui Cristiano Ronaldo. Cum ţi se par pe viu?

Sunt în mod categoric, aşa cum îi vede toată lumea, jucătorii momentului în lume. Sunt foarte, foarte dificil de oprit. Totuşi, vreau să menţionez că Messi este peste toţi, este cel mai bun, e venit din altă lume.

Care sunt cei mai grei adversari pe care i-ai avut în cariera ta?

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, David Villa, Aritz Aduriz.

robuste 2

Care sunt cele mai reuşite trei meciuri din cariera ta?

Categoric, primul este finala campionatului european din 2004, când am luat titlul la U19, împotriva Turciei. Apoi, vreau să menţionez o partidă pe care am câştigat-o cu Levante la Cartagena (n.n. 3-5, cu două goluri ale lui Robuste) şi care a fost decisivă pentru promovarea în Primera. Iar pe locul trei pun meciul pe care l-am jucat tot cu Levante, împotriva Barcelonei, pe Nou Camp (n.n. 2-1 pentru catalani).

Cum este relaţia ta cu Sergio Ramos? Cum ţi se pare ca jucător şi ca om?

Din punctul meu de vedere, Sergio Ramos este cel mai bun fundaş spaniol al momentului şi unul dintre cei mai buni din Europa! A jucat cu noi la acel campionat european, din 2004 şi i-am simţit valoarea, pentru că era cu un an mai mic. Apoi însă n-am mai prea ţinut legătura, aşa că nu pot spune că am o relaţie cu el.

Ce hobby-uri are Miquel Robuste?

Îmi place mult să joc Padel (n.n. – un sport care se joacă cu racheta), să îmi petrec timpul liber în faţa jocurilor video, dar şi mergând la cinematograf. Cam asta pot spune că mă defineşte în afara terenului.

jeslinek, moke, robuste, luque

Eşti un fotbalist de o calitate incontestabilă, dar ai doar 11 meciuri în Primera. De ce nu ai jucat mai mult în prima divizie spaniolă?

Pentru că aşa este fotbalul… În unii ani eşti sus, poate chiar sus de tot, iar în alţii, chiar dacă tu eşti acelaşi fotbalist, cu aceleaşi evoluţii, eşti ceva mai jos. Cel mai mult influenţează factorii externi, pe care nu-i putem noi controla.

Ai jucat alături de Rafa Jorda la Levante. Tu eşti cel care l-a convins să vină la Rapid?

Rafa a vorbit cu mine, aşa este, iar eu l-am ajutat să decidă dacă vine sau nu la Rapid. Este un prieten foarte bun de-al meu şi un fotbalist foarte bun, aşa că sunt sigur că va ajuta foarte mult echipa în cele patru luni care au rămas până la finalul sezonului!

vasile robuste