Pentru cine trag arbitrii, Gică Hagi?

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Penalty-ul din care Viitorul Ovidiu a deschis scorul sâmbătă, în partida câştigată la Timişoara cu 2-1, readuce în prim-plan discuţiile asupra modului în care echipa lui Gică Hagi a ajuns să se bată la titlu. Balonul centrat de Ganea în minutul 20 l-a lovit în plină figură pe apărătorul timişorean Belu, iar arbitrul Haţegan, aflat la distanţă mică de fază, a dictat imediat penalty pe motiv de henţ.

Cu această nouă lovitură de la 11 metri (transformată de Cernat), Viitorul se distanţează şi în acest sezon de restul echipelor la goluri marcate din penalty. După 21 de etape, echipa lui Hagi a marcat de 6 ori de la punctul cu var şi a primit un singur gol în acelaşi fel. În topul golurilor din penalty urmează Astra Giurgiu – cu 5, Pandurii şi CFR – cu câte 4.

Trebuie notat că, în absolut toate cazurile, arbitrii au acordat penalty pentru Viitorul în momente-cheie ale partidelor. În patru partide – cu Craiova, Concordia, Dinamo şi Timişoara – lovitura de pedeapsă a venit la 0-0, formaţia lui Hagi deschizând scorul. În cel de-al cincilea joc, chiar în prima etapă, cu CFR, au fost două penalty-uri transformate de Cernat cu care Viitorul a revenit şi i-a egalat pe oaspeţi de la 0-2.

În cele 21 de etape de până acum, Viitorul a fost sancţionată cu penalty o singură dată: în tur, în minutul 85 al partidei cu Craiova, când oaspeţii conduceau deja cu 2-0. Vătăjelu a transformat atunci lovitura de pedeapsă, stabilind scorul final: 2-1 pentru echipa lui Hagi.

Discuţiile asupra comportamentului arbitrilor la meciurile jucate de Viitorul Ovidiu nu sunt noi. În etapa a 18-a, arbitrul Alexandru Tudor i-a măcelărit pe craioveni la partida câştigată de aceştia, 3-1 cu Concordia Chiajna. „Centralul“ a eliminat un fotbalist de la CSU Craiova şi a acordat avertismente exact acelor doi jucători care erau în pericol de a fi suspendaţi etapa următoare pentru cumul de cartonaşe. Niciuna dintre deciziile lui Tudor nu a avut acoperire regulamentară. Clubul oltean a făcut scandal şi a cerut chiar schimbarea şefilor la arbitri, dar fără ecou. În etapa următoare, lipsită de cei trei titulari importanţi, CSU Craiova a pierdut la Viitorul cu 0-4.

Hagi acuză timorarea arbitrilor: „Se pune o presiune enormă, enormă! În toate meciurile am fost acuzaţi!“

Interesant este că, în tot acest timp, cel care s-a plâns a fost Gică Hagi. Antrenorul-patron de la Viitorul a acuzat presiunile la care sunt supuşi arbitrii şi s-a plâns că este obstrucţionat de răutăţile celor din jur. „O să ne vedem de drumul nostru, să jucăm, să ne preocupe să jucăm fotbal şi sperăm să o facem mai bine ca adversarul, aşa cum am făcut-o în tur. L-am văzut pe Felix (n.r. – preşedintele de la CSU Craiova) că toată săptămâna a fost preocupat de lucrul acesta. Se pune o presiune enormă, enormă! Este interesul lui. Acum, eu ce trebuie să cred? Ce o să se întâmple cu săracul arbitru care vine, numai el ştie. Să stai să pui o presiune, ei o pun, Târgu Mureş o pune, celălalt o pune, toţi! Cu Dinamo când am jucat, am fost acuzaţi. În toate meciurile! Nu avem nicio relaţie cu nimeni! Şi pe mine să nu mă acuzaţi că sunt prieten cu federaţia. Singurul lucru! Sunt singurel şi jucăm şi jucăm frumos, cât putem!“, a protestat Hagi după ce craiovenii au reclamat maniera scandaloasă în care Tudor îi decimase înaintea partidei cu Viitorul.


Hagi nu vede nicio legătură între frecvenţa penalty-urilor primite de Viitorul şi ascensiunea echipei

„Când a jucat la noi, Şumudică i-a zis pe culoar la arbitru: «Vezi să nu te sperii de Hagi!» Aşa i-a zis, că l-am auzit! Mircea (n.r. – Rednic) a zis că primim prea multe penalty-uri… Păi, şi ce vrei să fac, Rednic, dacă eu joc fotbal? Dacă o facem bine? Şi combinăm mai bine? Şi ţie, când ţi s-a dat, ai tăcut din gură!“, s-a luat Hagi şi de ceilalţi antrenori care remarcaseră ce se petrece.

De notat că ASA, Dinamo şi Craiova, la care face referire Hagi, n-au marcat, toate la un loc, atâtea goluri din penalty câte a marcat singură Viitorul. Singură Astra, care e şi liderul campionatului, ţine aproape la acest capitol de Hagi, cu 5 reuşite de la punctul cu var.

Sezonul 2015-2016: Viitorul se îndreaptă spre un nou record de goluri din penalty

Hagi a fost Regele Penalty-urilor şi în sezonul trecut. Viitorul a marcat de 10 ori de la punctul cu var, fiind urmată de CFR – 8, Botoşani şi Pandurii – câte 7. Această statistică invalidează explicaţiile clasice din fotbal: echipele ofensive, care atacă şi înscriu multe goluri, primesc – logic – şi multe penalty-uri, pentru că petrec mai mult timp în preajma careurilor adverse. Dacă în acest sezon justificarea ar fi credibilă, pentru că Viitorul e pe locul 2 şi a marcat cele mai multe goluri din Liga 1, în schimb în sezonul trecut topul n-are nicio logică. Echipa lui Hagi a marcat cele mai multe goluri din penalty deşi a terminat pe locul 11 şi a fost, ca forţă ofensivă, pe la mijlocul clasamentului (Steaua, Astra, ASA, Pandurii, Dinamo şi CFR au marcat mai multe goluri în sezonul 2014-2015).

Dat fiind faptul că s-au jucat doar 21 de etape din totalul de 36 (26 în sezonul regulat şi alte 10 în play-off), iar Viitorul a marcat deja de 6 ori din penalty, sunt şanse mari ca în acest campionat să asistăm la un nou record de lovituri de pedeapsă transformate. Ca o curiozitate: se remarcă ASA Tg. Mureş, echipă care anul trecut a marcat doar un gol din penalty din totalul de 51, iar anul acesta este, de asemenea, la coada acestui top, tot cu un singur gol.

Sursa: prosport.ro

1 COMENTARIU

  1. FRF care ar trebui sa apere jucatorii de BORFASI , este cea care coordoneaza EXCROCHERIILE ! Va asigur ca ASTRA oricat de bine va juca n-are nici o sansa sa ia titlul. Daca stelutza cea mica nu va reveni si nu vor putea nicicum s-o ridice ei, tltlul il va lua, impropriu spus ” regele ” , care-i la fel sustinut de cei mai sus amintiri ! DIN PACATE IN ROMANIKA A DISPARUT COMPLET RUSINEA SI BUNUL SIMT. Cei care conduc toate resorturile n-au nevoie de asa ceva. De aceea ei prefera BOII , ca astia executa conform cererii si nu pun intrebari, ca nu-i intereseaza si n-au nici minte !