Un nou Giuleşti, un nou început!

Zvonurile de renovare a diverselor stadioane din ţară au fost multe şi dese de-a lungul anilor. Mai nimic nu s-a concretizat, exceptând Clujul şi Ploieştiul. Despre Giuleşti se vorbeşte de mult, dar nu s-a întâmplat nimic concret. Acum însă, o primă machetă a apărut şi sunt şanse bune ca ea să prindă contur în următorii ani. Nu de alta, dar de modernizarea Giuleştiului depinde şi organizarea EURO 2020 în România. Şi suntem convinşi că FRF nu ar avea vreun interes să dea cu piciorul acestui eveniment.

Aşadar, să vorbim puţin despre implicaţiile unui asemenea proiect în viaţa fiecărui rapidist. În primul rând, pentru suporteri, un stadion identic, dar consolidat, modernizat şi acoperit ar fi echivalentul unui magnet care l-ar atrage la meci indiferent de vreme şi de oră. Suntem convinşi că cele 18.000 de locuri sau măcar de la 15.000 în sus vor fi pline mereu. Acustica ar fi una de senzaţie, mai bună chiar decât cea prezentă, care permite sunetelor să se propage până în parcul Cişmigiu!

stadion-rapid

Giuleştiul ar deveni un stadion mai atractiv şi datorită celor două parcări care sunt în proiect şi care ar facilita foarte mult prezenţa suporterilor la stadion, mai ales a celor din ţară sau din locuri mai îndepărtate, care depind de autoturism pentru a veni pe Giuleşti. Practic, totul ar fi ca la carte, chiar dacă în esenţă este vorba despre o renovare, fiabilă pe o perioadă determinată, nu foarte lungă, probabil, având în vedere că stadionul nostru drag are aproape 80 de ani de când a fost inaugurat.

Dezavantaje? Nu prea există. S-a vorbit despre construirea unei piste de atletism, însă proiectul nu prevede, aparent, aşa ceva. Chiar şi dacă s-ar întâmpla asta, nu vedem să fie prea mari probleme, cu toate că cei care ar condamna o asemenea modificare se gândesc, în primul rând, la faptul că tribunele vor fi mai departe de gazon. Or este recunoscut faptul că Giuleştiul are o forţă aparte pentru că tribunele sunt extrem de aproape de teren.

giulesti2

Acustica mult mai bună datorată acoperişului ar face, fără dubii, ca o eventuală îndepărtare a tribunelor cu 10-15 metri să fie insesizabilă. Totuşi, în proiect nu este specificat nicăieri despre construcţia unei asemenea facilităţi, motiv pentru care nu cred că trebuie să ne gândim la asta acum. Să ne gândim în schimb la faptul că modernizarea stadionului ar conta foarte mult şi pentru echipă, pentru modul în care aceasta va evolua pe o arenă precum cea indicată de machetă.

Uneori, pentru a avea o echipă puternică trebuie să începi cu stadionul. Este adevărat, Rapid, clubul de fotbal, nu va avea în proprietate acel stadion, dar asta nu înseamnă că va putea fi altă echipă vreodată asimilată cu Giuleştiul. Ar fi o crimă şi o blasfemie pe care nimeni nu şi-o poate asuma. Aşadar, cu un stadion modern în spate, suntem ferm convinşi că Rapid va reveni acolo unde îi este locul, ba poate chiar şi mai sus decât a fost. Premise există, sete de performanţă de asemenea, trebuie doar să se aprobe o dată construirea noului stadion. Iar un nou Giuleşti va însemna un nou început. Unul de poveste!