Steaua Bucureşti, buboiul bolşevic de pe obrazul fotbalului românesc

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Daca ieri v-am prezentat demontarea, litera cu litera, realizata de catre Adrian Niculae, a mitului conforma caruia Rapid este prima echipa comunista din Romania (CLICK AICI), a venit vremea sa va aducem la cunostinta detalii nestiute despre infiintarea echipei Steaua.

Nu trebuie uitat  faptul că formarea clubului Steaua stă sub semnul unui abuz chiar mai grav decât în cazul lui Dinamo. În 1947 Emil Bodnăraş, pe atunci şeful principalului serviciu secret al ţării,  înfiinţa A.S.A Bucureşti, dar nu putea accepta ideea ca echipa lui s-o ia de jos, din liga a treia, cum ar fi fost normal. Aşa că, înainte de începutul campionatului, sinistrul membru al Politburo-ului sovietic  a desfiinţat, cu pistolul pe masă, la propriu, extrem de iubita echipă Carmen Bucureşti (aparţinând cunoscutului industriaş Mociorniţa). Locul acesteia în prima ligă a fost luat de A.S.A. Bucureşti.

Articolul poate fi citit in intregime pe blogul lui Adrian, AICI.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

2 COMENTARII

 1. Hai linisteste-te un pic. Ia-o incet cu elucubratiile.
  In primul rand, cand afirmi cu subiect si predicat „omul mai scrie ca Rapid a jucat cu soarele pe piept in 1946 si 1947” te descalifici pur si simplu ca interlocutor. Nici nu-mi dau seama ce-o fi fost in capul tau cand ai afirmat asa ceva, cata vreme textul meu puncteaza clar ca episodul despre care discutam s-a derulat in campania electorala pentru alegerile din 1946. Adica minti prosteste, incercand sa obtii nici tu nu stii ce.
  In al doilea rand, incultura te impiedica sa intelegi argumentele mele si sa le poti dezbate civilizat. In Romania interbelica partidele erau extrem de dependente de liderii lor, de personalitatile-locomotiva. Daca politicianul X isi facea acum partidul Y si peste 2 ani, din varii motive, acesta era desfiintat/interzis, isi facea linistit partidul Z si toata lumea considera ca este de facto vorba de aceeasi formatiune politica. Exemplele sunt nenumarate, de la Iorga la Codreanu.
  Cu alte cuvinte, Frontul Plugarilor era „partidul lui Groza”, iar Petru Groza era un om cunoscut si respectat in toata tara, participant de marca la Marea Unire, ministru in doua guverne etc. La fel, aripioara aia liberala era „a lui Tatarascu”, iar Guta Tatarascu nu fusese decat prim ministru in doua guverne interbelice, de trei ori ministru de externe si odata ministru al apararii. A crede ca partidul lui avea mai putina legitimitate decat partidul Bratienilor in ochii electoratului cu simpatii liberale e dovada de incultura crasa.
  In fine, faptul ca ai comentat pe marginea articolului cu soarele dar ai facut-o la articolul cu fosta Steaua, in prezent FC Oaia, arata clar ce te mana-n lupta de fapt.
  Ia un loc, daca erai la scoala te aranjai de un 1.

 2. Jurnalistul terminator face niste afirmatii jenante.

  Iar comunistii au candidat in 1946 intr-o mare coalitie din care faceau parte partide binecunoscute, cu traditie in Romania la acea data, cum erau social-democratii (fosti ai lui Titel Petrescu), Frontul Plugarilor al lui Petru Groza sau aripioara PNL a lui Tatarascu.

  Ce traditie avea Frontul Plugarilor? Ce traditie avea aripioara PNL a lui Guta Tatarescu, desprinsa prin tradare, dupa razboi, din partidul Bratienilor? Cit de cunoscute erau aceste partide? Ce scoruri inregistrasera la alegerile din 1937, ultimele alegeri relative democratice?

  Adevarul este ca aceste partidulete erau exact ca puzderia de partide infiintate de FSN in 1990 pentru a acapara majoritatea in CFSN.

  Apoi, omul mai scrie ca Rapid a jucat cu soarele pe piept in 1946 si 1947. Adevarul este ca la 1 octombrie 1946 soarele disparuse de pe tricoul Rapidului. Toate echipele catalogate drept „sindicale” sau „muncitoresti” au primit ordin de la PCdR sa poarte soarele pe piept in Campania electorala din 1946. Rapid a jucat doar patru partide cu acest semn. La huiduielile unui stadion plin, comunistii au inteles ca metoda este paguboasa si au cerut Rapidului sa dea jos semnul de pe tricouri. Alte echipe au evoluat cu soarele pe piept pina in ziua alegerilor.

  Ar fi si altele de comentat, de pilda implicarea generalului Susaikov (seful Comisiei Aliate de Control) in infiintarea clubului armatei si rechizitionarea intregii baze sportive a clubului Venus (din Calea Plevnei) pentru inzestrarea (gratuita, evident) noului club military.

  Am putea adauga devastarea si jefuirea de catre comunisti a celor 60 de loje de lux existente la stadionul Giulesti. Au furat mobilier, feronerie, chiuvete de lux, totul, apoi au blocat usile cu scinduri masive de lemn. Cred ca si astazi mai sint la Giulesti usi baricadate in scinduri.