Adi Iencsi: „Rapid promovează 100 %!”

Iencsi si Ionita
Iencsi si Ionita

La 40 de ani, Adi Iencsi nu este doar unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria Rapidului, ci şi un antrenor care a demonstrat, deja, că are coloană vertebrală. În vară, într-un moment dificil pentru clubul pentru care a evoluat timp de 11 ani, fostul fundaş central a fost la o semnătură distanţă de a-şi împlini un vis, acela de a antrena echipa care l-a pus pe harta fotbalului românesc. A refuzat, într-o situaţie în care, probabil, 90% dintre antrenorii tineri ar fi spus un „Da” hotârăt. De ce a făcut-o? Din motive simple, care ţin de filosofia în care crede: nu avea la dispoziţie preparatorul fizic dorit şi, mai important, nu se putea baza pe un preşedinte care să-i ofera sprijinul necesar.

La câteva luni după ce a declinat oferta patronului Valerii Moraru, fostul căpitan al Giuleştiului a vorbit cu ProSport despre situaţia de la Rapid, şansele echipei de a promova, dar şi despre incidentul în care a fost implicată familia finanţatorului rapidist, viaţa grea pe care o are prietenul Şumudică la Astra, dar şi despre alte teme la fel de interesante.

Adi, salut! Ce ai făcut în ultimele luni? Ai mai mers la meciurile Rapidului?
Momentan sunt bine, cu familia. Nu am angajament, dar sper să-mi găsesc ceva. Nu am mai mers la meciurile Rapidului, mai ales în ultimul timp. Prefer să stau acasă.

Cum percepi echipa în acest moment, sub conducerea lui Dan Alexa?
Alexa va face treabă. E un băiat tânăr, a jucat fotbal, a jucat şi la Rapid. Cred că avantajul lui e susţinerea lui Burcă. Sunt prieteni foarte buni, Ovidiu e un băiat foarte inteligent, iar acesta este un atu foarte important pentru Dan. Ovidiu a trecut prin momente dificile, e antrenat la Galaţi, iar pentru un antrenor contează foarte mult să comunice cu preşedintele, iar preşedintele să lupte cu patronul.

Pentru tine cât a contat prezenţa unui preşedinte?
Eu nu am avut parte de lucrul ăsta. Pancone voia să fie jucător, nu prea voia să fie preşedinte, iar acesta a fost un lucru care m-a determinat să renunţ. În conjunctura mea, ca antrenor al Rapidului, aşa am gândit la momentul respectiv. De aceea am insistat să lucrez cu preparatorul fizic pe care mi l-am dorit. Puneţi-vă în situaţia mea: pentru mine era mult mai mare riscul decât pentru Florin Marin.

Cum a fost pentru tine acea decizie? Mă gândesc că nu ţi-a fost uşor să refuzi echipa de suflet.
Tot ce am gândit, a fost 100% profesionist. Eu consider că am făcut un bine şi mie, şi Rapidului, pentru că noi nu aveam cum să reuşim. La cât de mult mi-am dorit să antrenez Rapidul, credeţi că ajungeam în situaţia în care să refuz? Şi uite că s-a întâmplat! Eu nu am dormit o noapte, am stat şi m-am gândit foarte, foarte bine, nu a fost o decizie uşoară. A doua zi m-am trezit şi nu aveam cum să accept. Era o nelinişte, o nesiguranţă, o necunoscută. Două zile după ce am refuzat nu mi-a fost nici mie uşor.

Regreţi sau ai regretat vreo secundă că nu eşti astăzi antrenorul Rapidului?
Mă gândeam că o să-mi pare rău şi mulţi m-au întrebat dacă-mi pare rău. Dar nu îmi pare, pentru că nu aveam cum să continui şi aşa şi este. Pe lângă că am fost jucător de fotbal, eu îmi respect meseria de antrenor şi nu pot să mă arunc cu capul înainte. Soarta clubului stătea în mâinile mele.

iencsi, ilyes

Crezi în incidentul dintre fanii de la Tribuna a II-a şi familia lui Valerii Moraru, despre care s-a vorbit mult în ultimul timp?
Nu prea cred, pentru că niciodată suporterii Rapidului, nici pe vremea lui Copos, nu au făcut asta. Că se mai supără, mai dau cu pumnul în maşină, asta se întâmplă peste tot, dar să agreseze? Nu cred, sub nicio formă. Eu cunosc foarte bine suporterii Rapidului şi nu i-am văzut niciodată să agreseze o femeie.

Dar în proiectul lui Valerii Moraru crezi? Sunt multe voci, printre care Daniel Niculae şi Cristi Săpunaru, care au spus că patronul nu are banii necesari pentru a face performanţă în Giuleşti.

Eu mă gândesc unde era clubul ăsta dacă nu venea domnul Moraru. Mă uit şi văd ce a făcut Massone la Ceahlăul.Cât de cât a mai făcut ceva, din ce am înţeles jucătorii sunt plătiţi şi asta contează foarte mult. Viorel Moldovan aducea bani de acasă, să ne gândim şi la treaba asta. Omul a zis că nu are milioane, susţine şi el cum poate. Probabil problemele mari sunt pe partea de management. Eu ca fost jucător şi ca om ataşat de culorile astea nu am cum să vorbesc de rău. Şi aşa l-au vorbit toţi de rău. Eu nu pot să fac aşa ceva niciodată! Am să susţin clubul până la adânci bătrâneţi, pentru că spiritul nostru nu va muri niciodată.

Promovează Rapid?
Echipa e pe primul loc, dar seria este foartă slabă şi Rapid va promova 100%. Din seria asta nu vrea să promoveze nimeni. Toţi vor să prindă play-off-ul, nu-şi permite nimeni să promoveze, chiar dacă acum sunt surprize, cum a fost la Pojorâta.

Ai fost coechipier cu Marius Şumudică la Rapid. Cum ţi se pare situaţia prin care trece la Astra?
Mai vorbesc cu el. Nu foarte des, dar vorbim. E de apreciat ce face la Astra, e un lucru extraordinar. Ştiam că are calităţi de antrenor, dar uite că demonstrează în continuare. Mie îmi place la el că e natural. Cum s-a născut, aşa se comportă şi lucrul acesta îl poate ajuta.

Dacă ai fi în locul lui, ca antrenor tânăr la început de carieră, ai continua munca la o echipă cu o asemenea situaţie financiară?
Aş continua. Cum să pleci? Nu ai cum să pleci. Ai muncit acolo, jucătorii s-au ataşat de tine, tu te-ai ataşat de jucători, ai nişte rezultate, eşti pe primul loc, nu ai cum să renunţi. Poate doar dacă are vreo ofertă tentantă.

Week-end-ul trecut, în Cipru, a avut loc un incident reprobabil. Jucătorii lui Apollon s-au luat la bătaie cu suporterii lui Anorthosis Famagusta. Ai jucat şi ai antrenat în Cipru, cum se simte de aproape atmosfera din tribune şi cât de răi sunt fanii?
Suporterii din Cipru sunt foarte fanatici, afişează tot felul de coregrafii, cântă, dansează, dar în acelaşi timp au un comportament destul de agresiv. Tot timpul iese cu scandal, aruncă cu scaune, cu tot felul de chestii în teren. Au fost probleme tot timpul şi vor mai fi. Sunt la fel ca grecii, numai că sunt mai puţini. Mie îmi spuneau jucătorii că mai strigă şi mai aruncă cu apă. Jucătorii ciprioţi sunt bravi, foarte orgolioşi, bagă capul, nu se feresc.

O ultimă întrebare. Tu, Ioan Andone şi Nicolae Grigore aţi avut vreo problemă de acest fel în perioada petrecută acolo?
Nu am avut nicio problemă, mai ales că Ando antrenase şi Omonia Nicosia cu ani în urmă. Nu am avut nicio treabă când am jucat cu ei. Apollon e un fel de Rapid, e echipa care nu e ajutată la fel de mult precum altele. Ei iau campionatul o dată la 20 de ani, cam ca Rapidul.

Sursa: prosport.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

1 COMENTARIU

  1. Adi iencsi are mare dreptate cand spune ca nu stie unde era Rapidul azi ( daca mai exista ?!) daca nu venea Moraru. Multi, din pacate, uita prea repede ce s-a intamplat vara trecuta. Nu vreau sa-l apar pe Moraru, dar omul asta a fost singurul care prezenta cat de cat o garantie ca Rapidul nu va fi in prapastie. Ganditi-va bine, daca era Massone mai existam? De aceea ii indemn pe toti cei ce astazi se gandesc la violenta, la suporterii nostri dezbinati ( de ce oare ? ) sa ne bucuram cat putem ca Rapidul exista, nu a murit, ca putem merge la meciuri sa vedem si sa sustinem Rapidul chiar si acolo in liga a IIa, nu trebuie sa ne fie rusine, vom promova cu siguranta. Istoria Rapiduletului e plina de suisuri si coborasuri. Nu avem cum sa nu promovam. Nu inteleg ce au de impartit toate aceste grupari, unde este galeria noastra de altadata care umplea toata tribuna a II a pe fostul 23 August la cuplaje ? Treziti-va, pana nu va fi tarziu si nu vom mai avea pe cine sa sustinem! FORZA RAPID !

LĂSAȚI UN MESAJ