EXCLUSIV / „Dan Coe deţine recordul!”

Dan Coe
Dan Coe

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Dan Coe este unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istoria Rapidului, cu atât mai mult cu cât a strâns şi 41 de selecţii în naţionala României. Se ştie faptul că pe atunci, dacă jucai în Giuleşti, nu prea aveai deschise porţile spre prima reprezentativă. Dar Dan Coe s-a impus. Fostul căpitan de legendă al Giuleştiului din a doua parte a anilor ’60 a fost descris de doi dintre foştii săi colegi, iar ceea ce a ieşit vă va delecta în mod cert.

Primul care a vorbit despre Coe este Viorel Kraus, atacant la Rapid între 1961 şi 1967. „Dan Coe era un fundaş de excepţie. Masiv, robust, un munte de om. Avea toate calităţile de care avea nevoie pentru a fi un fotbalist complet. Dar era şi un om pe care te puteai baza oricând! O dată, la finalul unui campionat, FRF a ordonat un cantonament, la care trebuiau să ia parte mai mulţi rapidişti. Era în vacanţă, nu ne-a convenit şi am stabilit să nu ne prezentăm. Până la urmă, singurul care n-a mers a fost Dan Coe. Când zicea ceva, păi aşa era!”, a explicat acesta pentru 1923.ro.

Apoi, Viorel Kraus a continuat în aceeaşi notă: „O dată, un coleg voia 300 de lei împrumut. Când a auzit, Coe a strâns în vestiar de la toţi, cât aveau şi i-a dat 270, zicându-i că mai găseşte el 30 de lei, că ăştia-s toţi banii pe care-i are. A fost un om de acţiune mereu. Dacă-l rugai să te ajute şi să sape o groapă, trecea la treabă imediat, nu punea vreo întrebare!” Fostul său coechipier a discutat apoi şi despre moartea sa suspectă, considerând că Dan Coe nu s-a sinucis: „Am fost la mormântul lui de la Koln, dar şi în casa unde a locuit. Nu mi-am putut da seama vreodată cum a trecut el sfoara aia peste clanţă, peste uşă şi cum s-a pus în genunchi… 75 la sută eu cred că nu s-a sinucis… Nu era un om care să-şi dorească să moară, îi plăcea viaţa! A criticat vehement, în nenumărate rânduri regimul comunist, mai ales după ce Duce, tatăl său, a fost arestat”.

dan coe eusebio

Portretul făcut de Viorel Kraus lui Dan Coe a fost completat şi de Ion Motroc, cel alături de care căpitanul Rapidului a jucat în centrul defensivei giuleştene aproape un deceniu! „Nu era fundaş mai bun în România! Pe lângă calităţile fizice pe care le avea, era şi un foarte bun mobilizator. Păi când trebuia să ţinem de rezultat, striga încontinuu, de-i acoperea pe toţi: <<Ia-l! Stai lângă el!>> Se transforma! El deţine şi un record incredibil şi care sigur nu va fi întrecut. La un meci, pe 23 August, a degajat mingea din colţul careului de 16 metri, peste tribuna oficială! Era un mare luptător şi un jucător extraordinar de combativ”, încheie Ion Motroc pentru 1923.ro.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required