Istorie

În căutarea eventului pierdut

Cifrele reci ale istoriei oficiale, una dictată de multe ori de grupuri mai mici sau mai mari de interese, spun că Rapid nu a câştigat niciodată un event. De fapt, giuleştenii noştri au trecute în palmares trei titluri şi nu patru aşa cum ar fi normal. În 1942, înainte ca majoritatea echipelor care joacă în Liga I să se înfiinţeze, Rapid lua Cupa României şi Cupa Basarabiei. Aceasta din urmă a ţinut locul campionatului, care în acel an nu s-a mai disputat în sistem divizionar, ci într-unul eliminatoriu, întocmai precum cel al Cupei, pe care Rapid a câştigat-o atunci pentru a şasea oară consecutiv. Despre acest din urmă record am mai vorbit, aşa că mai bine facem să ne concentrăm asupra nedreptăţii comise de forurile fotbalistice ale ţării.

 

Cu toate că s-a disputat sub altă denumire, întrecerea internă a fost dusă în 1942 până la bun sfârşit, a avut o câştigătoare omologată, fapte care ridică uriaşe semne de întrebare asupra nerecunoaşterii oficiale a titlului în dreptul palmaresului rapidist. Argumente legate de structura competiţiei nu au cum să susţină o ipoteză aşa aberantă, fiindcă nu a fost singura dată în istoria României, când campionatul a avut, de fapt, structură eliminatorie. Iar acest lucru s-a mai întâmplat în multe dintre ţările lumii de-a lungul istoriei. Apoi, se poate discuta despre denumirea întrecerii, în sensul că a fost una nepotrivită? Niciodată o astfel de motivare nu poate fi realistă, deoarece ar fi ca şi cum câştigătoarele trofeelor din România ar fi clasificate în funcţie de numele pe care competiţia l-a purtat la un anumit moment: Divizia Naţională, Divizia A sau Liga I, pentru a aminti doar cele mai importante dintre ultimele denumiri ale întrecerii interne.

Practic, nu pare a exista nici un argument legitim legat de motivul pentru care Rapidului i se refuză, de 71 de ani, un trofeu care ar trebui să figureze la capitolul “titluri”. Există totuşi o serie de cauze neoficiale care au făcut ca acel titlu să nu fie recunoscut la momentul respectiv. Cea mai clară dintre ele stă inscripţionată clar pe trofeul pe care Baratky, Costea, Bogdan & co. l-au primit pe 14 iunie 1942, la finalul meciului câştigat cu 2-1 în faţa lui CFR Turnu Severin: “Oferită de ziarul Universul spre cinstirea tuturor celor care luptă împotriva hidrei bolşevice, pentru reîntregirea ţării”. Carevasăzică motiv obiectiv, nu glumă, aşa-i domnilor federali? Bun, înţeleg că în vremurile regimului socialist acest mesaj nu putea apărea pe un trofeu afişat în vitrina unei echipe, dar acum care mai e motivul? De fapt, cred că ştiu răspunsul…

E unul tot cu tentă securisto-comunistă şi poartă numele unui oarecare patiser care nu se mai întoarce din SUA… Poate dacă scăpăm de omul ăsta vom reuşi şi noi să dobândim ce ne aparţine, iar Rapidului să i se poată recunoaşte oficial primul event din istorie! Ar fi păcat să nu facem ceva în acest sens pentru clubul nostru drag până la împlinriea centenarului. Ce? Deocamdată nu am habar, dar orice ţel are un început, fie el oricât de timid, iar acest text vrea, cu consimţământul fiecăruia dintre voi, să îndeplinească rolul acestui timid început. În 1942, Rapid a devenit pentru prima dată campioană a României, iar acest lucru este certificat încă din 1968, de către Ioan Chirilă în “Glasul Roţilor de Tren”, aşa că hai să ne implicăm şi noi cumva!

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required





S-ar putea sa te intereseze

3 Comments

  1. Trofeul din poza este chiar Cupa Basarabiei? Astept un raspuns! Stima si respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.