90 de ani de fericire vişinie

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Mark Twain spunea că cele mai importante două zile din viaţa ta sunt ziua în care te-ai născut şi ziua în care afli de ce. Ştim când s-a născut Rapid, dar care e ziua în care am aflat de ce?
Rapid s-a născut acum 90 de ani, simplu, din bunătatea şi simplitatea unor oameni corecţi, strungari. La cât de simplă a fost naşterea lui, pe atât de zbuciumată a fost viaţa sa de până acum şi, mai mult ca sigur, de acum înainte.
942332_605776316112800_1891492346_n
25 iunie 1923 este ziua în care a început oficial povestea vişinie din Giuleşti. O poveste picantă, ţesută cu intrigi politice, de care Rapiduleţul s-a debarasat cu zâmbetul pe buze. Echipa era prea frumoasă ca să pună la suflet nedreptatea. Şi oare faptul că Rapid a câştigat un singur titlu în perioada comunistă nu e nedreptate ? Acum nu mai contează. Şi nici atunci nu a contat, pentru că ai noştri erau prietenii ghinionului mai mult decât a victoriilor norocoase. Jucau pentru a simţi gustul unei înfrângeri dramatice, pentru că era atât de dulce victoria şi trăită frenetic atunci când se întâmpla. Şi astfel viaţa era şi mai frumoasă!
Ziua în care Rapidul s-a născut o ştim. Dar care e ziua în care a aflat de ce? Să fie 11 iunie 1967, în care, după primul titlu, mii de rapidişti s-au întors pe jos de la Ploieşti , pentru a sărbători ? Să fie ziua în care am aflat că vom juca la matineu ? Să fie una din acele zile din ’75, când Rapid juca în Divizia B cu 30.000 de oameni în tribune? Să fie azi, când Rapid împlineşte 90 de ani de fericire vişinie? Să fie orice zi în care plângem şi râdem împreună pentru Rapid ?
Rapidul s-a născut pentru că nu exista o altă echipă ca ea şi a rezistat în timp pentru că nici nu s-au născut altele care să o eclipseze. S-a născut pentru că oamenii frumoşi aveau nevoie de un spaţiu unde să-şi strige libertatea, de un nume care să-i aducă împreună. Un răspuns la snobism, o îngâmfare în faţa celor puternici, o bogăţie a oamenilor săraci. Ăsta a fost Rapidul care are acum o istorie frumoasă de povestit celor ce vor să ştie de ce atât de multă lume iubeşte echipa vişinie. Rapidiştii nu ţin cu Rapid doar de dragul de a ţine cu o echipă, ei găsesc în Rapid un refugiu, o relaxare, un mod de a respira fotbal şi fericire, dar şi tristeţe. Rapidiştii iubesc Rapidul pentru că în ziua meciului vor să treacă timpul cât mai repede, ca să ajungă la stadion. Să bea o bere la Potcoava, să-şi vadă prietenii dragi , să-şi înveţe copiii că acolo, pe stadion, toţi rapidiştii sunt egali,iar în faţa celorlalţi sunt colosali. Căci au cuvinte de demult, au amintiri de neuitat, au motive să vină la stadion în orice circumstanţă. Iar ieri pare pentru toţi azi, căci nu s-a schimbat nimic. Se trăieşte la fel în Giuleşti. Şi mâine va fi la fel ca azi. Rapidiştii trăiesc o perpetuă artă. O « artă zurlie ».
suporteri-rapid-constantin-vladescu
Vom sărbători mereu un Rapid tânăr, deşi azi împlineşte 90 de ani, isteţ, înflăcărat şi obraznic.Şi nu vom şti niciodată cu exactitate ziua în care aflăm de ce s-a născut Rapid, pentru că sunt atât de multe. Ele ne dau curaj să privim înainte. Pe aceste zile Rapid îşi construieşte viitorul şi îşi cinsteşte trecutul.
La multi ani, Rapidule ! Să fii frumos şi nebun ca până acum !