Omul născut pentru a juca în Giuleşti

rapidisti teixeira
rapidisti teixeira

A văzut lumina zilei la Paris în 1980. A păşit pe „Parc des Princes” la 22 de ani, iar la 27 a primit botezul Premier League. Chiar dacă a fost internaţional portughez U21, între 2001 şi 2002, nu a reuşit niciodată să îmbrace şi tricoul primei reprezentative. În schimb, spre apusul carierei s-a perindat pe la Metalurg Doneţk şi FC Braşov. Exact, vorbim despre Filipe Teixeira, mijlocaşul cu gleznă atinsă de prafuri magice. În vara lui 2011, când se apropia binişor de 31 de ani, el a fost „săltat” de sub Tâmpa de Răzvan Lucescu şi adus lângă Teatrul Giuleşti, un loc unde inflaţia de glezne fine a fost tot timpul mare. Tocmai în aceste vremuri însă, pragmatismul părea să fi pus stăpânire pe atmosfera de lângă şine, a cărei parfum de fantezie începuse să se rarefieze precum stratul de ozon. Era nevoie de un „Teixeira” mai mult decât niciodată!

În primul sezon s-a vorbit de accidentări cronice, despre imposibilitatea lui Filipe de a evolua la un nivel ridicat din cauza unor afecţiuni rămase în urma mai multor accidentări pe care le-a suferit în carieră. Portughezo-francezul a arătat mereu un plus pe teren, însă tot timpul a lăsat şi impresia că poate mult mai mult. În sezonul 2011-2012, a contribuit destul la cursa pe care Rapid a purtat-o în lupta pentru titlu şi pe care, într-un final a pierdut-o, în stilul caracteristic, în genunchi. A se citi locul patru… Ceva a lipsit, mai ales pe final. Ceva care să facă diferenţa şi poate că acel ceva a fost tocmai Filipe! În anul următor, jucătorul a ridicat ştacheta evoluţiilor şi, cu toate că nu a mai marcat la fel de des, a părut a fi singurul om căruia nu-i păsa că Rapid se zbate la mijlocul clasamentului.

Gleznele sale furau mingea din faţa oricărui adversar şi o ofereau pe tavă colegilor, purtători de vişiniu. Doar că aşa cum Rapid nu a fost complet fără Teixeira în formă maximă anul trecut, aşa nici Teixeira nu mai poate ajuta o echipă moartă din punct de vedere psihic, cu toate că picioarele sale sunt mult mai ferme acum. Nişte fente desprinse parcă din Rapidul romantic, al anilor ’30. Un jucător care a făcut cunoştinţă cu Giuleştiul abia spre finalul carierei, dar care s-a născut parcă pentru a evolua pe iarba de pe stadionul „Valentin Stănescu”! Şi da, un jucător precum Filipe Teixeira merită să fie aşezat în vitrina cu mari personalităţi care au îmbrăcat tricoul vişiniu. Ştiu, nu l-a purtat decât un an şi jumătate până acum şi probabil o va mai face maximum şase luni de aici încolo, numai că, din punctul meu de vedere, mijlocaşul este singurul om care a reuşit performanţa să joace aproape impecabil în toate meciurile oficiale ale sale la Rapid, achitându-se strict de sarcinile din „fişa postului”.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required